KNIŽNÍ ZVYKY | Kde čteme?

Hezký večer všem!
Zdravím Vás u nového článku, tentokrát z rubriky Chvíle s knihou. Tuhle rubriku jsem chtěla zařadit už dávno, ale pořád jsem nějak nevěděla, jak ten koncept uchopit… Pak mi konečně bliklo v hlavě a nápady už mám!

Dneska se pobavíme o tom, kde čteme. Jaké je Vaše oblíbené místo ke čtení? Kde si s chutí otevřete knihu a proniknete do jiného světa? Budu moc ráda, když se podělíte v komentářích, a úplně super bude, když se třeba inspirujete a připravíte podobný článek! :)

A jak to mám s místy ke čtení já?
Naprosto jednoznačně u mě (zvláště v zimě, samozřejmě) vyhrává postel. To je prostě největší radost, zalézt si celá prokřehlá s knížkou do postele, zachumlat se a číst. Velkým problémem ovšem je usínání. Jakmile se trochu ohřeju, upadám do totálního kómatu a moc toho nenačtu.
Takže to občas řeším pohodlným křeslem. Na chatě je moje křeslo ještě vyšperkované přítomností krbových kamen. Krásný vynález, i když musím říct, že byť to na první pohled vypadá poměrně romanticky, je to docela brutál. Aby se teplo rozšířilo ústředním topením do zbytku domu, že potřeba kamna rozfajrovat asi tak na 80 stupňů. A k tomu si sednout, to je smrt, dámy a pánové. Ovšem když to jen tak hezky pohořívá, je samozřejmě krása usalašit se u krbu a číst.

Jakmile minou ty nejhnusnější měsíce v roce a začne se trošičku oteplovat, vyměňuji postel za jakékoliv místo na vzduchu a tam zůstávám do co nejpozdnějšího podzimu. Samozřejmě, že úplně nejspokojenější jsem na naší zahrádce, kde se můžu válet na trávě i posedávat na lavici před domem, v létě rozkládám knihovnu (a bar) zase u bazénu. Ach, ať už je to zase tady.
Co naopak vůbec nemusím, je čtení v dopravních prostředcích. Vím, že je to bezvadný způsob, jak si zkrátit cestu a navíc pokročit ve čtení, ale mě to prostě nebere. Neustále s sebou tahám strašně moc věcí, takže hrabat knihu z kabelky se mi téměř nikdy nechce. Navíc ovinutá kolem tyče v autobusu s třemi taškami pověšenými na různých končetinách si to čtení moc neprožiju, že jo.
Neholduju ani kavárnám – nemusím ani kafe, ani vysedávání v prostoru s hromadou neznámých lidí. Navíc celé dny proběhám a na vysedávání v kavárnách mi ani v mezičase nezbývá prostor. Takže raději čajíček a mojí rodinu, prosím :)
Tak, a co Vy? Povídejte! Budu se moc těšit a třeba si díky Vám najdu nové oblíbené místo!

Mějte se krásně a užívejte jara :)
K

8 komentářů :

  1. Bohužel nemáme zahradu, jelikož žijeme v bytě, takže mě zbyde jít na balkón. Samozřejmě můžu vyrazit i ven, ale tady není moc míst, kam se dá poholdně zašít :p

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On i balkon dobře poslouží, zase je tam krásný klid a trošku výhled :) Věřím, že nějaké oblíbené zašívací místo určitě někde máš, byť ne přímo venku na vzduchu :) Děkuji za komentář a měj se krásně :))

      Vymazat
  2. Kristý, mě úplně fascinuje, jak strašně podobné (v knižních názorech/zvycích/vkusu) si jsme :) s místy to mám naprosto stejně. Postel a v létě venku - nemáme sice zahradu, ale já ráda utíkám na louku nebo do lesa...v dopravních prostředcích nejčastěji jedu odpočinkové audio. Nikdo mě při tom neruší a pohodlně můžu i stát nebo třeba řídit :) kavárny mě taky neberou - a znovu - taky neholduju kávě!
    Hrozně mě potěšily fotky - tak za prvé jsou moc povedené a za druhé mě velmi potěšilo, že ses rozhodla pustit do některých titulů, o kterých jsem se zmiňovala, nemůžu se dočkat Tvých recenzí :)
    Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, moc Ti děkuji za komentář a věř, že mě to také udivuje, ale hlavně těší! :)
      Na audioknihy na cesty se také chystám, zatím přemýšlím, čím začnu - asi padne volba na Aristokratku, kterou jsem si chtěla nejdřív přečíst a to jsem teď o Velikonocích zvládla, tak můžu poslouchat.
      Což mě přivádí k tomu, že děkuju za tenhle tip. Já se na Aristokratku chystala, ale až Ty jsi mě postrčila - a já jsem naprosto nadšená! Takhle jsem se u knihy nezasmála, ani nepamatuju. Brzy sepíšu recenzi :)
      A taky jsem naprosto nadšená z Tvého nápadu na sraz a doufám, že brzy něco vymyslíme :)
      Měj se krásně!! :)

      Vymazat
  3. Mám naprosto stejné čtecí koutky jako ty :) Už se strašně těším na léto, až roztáhnu deku, budu si číst a vyhřívat se na sluníčku :)
    Skvělý článek! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochvalu a jsem ráda, že má někdo stejné preference jako já. Už se těchto letních válecích dnů plných čtení nemohu dočkat :) Zatím přeji příjemné jaro, měj se krásně :))

      Vymazat
  4. Pěkný článek :)
    Miluji čtení v posteli, na zahradě, u krbovek, v křesle, v autobuse nebo vlaku.
    Nemám ráda čtení ve vaně (ale já celkově radši sprchu) nebo v kavárně (nemůžu se tam nějak soustředit).
    Poslední dobou ale musím vzít zavděk čímkoli, takže čtu třeba při kojení, při nošení mimina v šátku nebo u pískoviště, kdy na mě každých 5 minut někdo mluví :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Autobus já bohužel nedávám, nejen kvůli množství zavazadel, ale taky se mi dělá špatně. Nacestuji se jím ale dost, takže by byla paráda, kdybych si mohla číst - hned bych pořádně pokročila :) Jinak vana mě vůbec nenapadla, já bych se bála, že si knížku zmáčím a to bych nerada :) A samozřejmě respekt maminkám, které i s prckem zvládají číst, musí to být někdy výzva :) Děkuji za komentář, měj se krásně :)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates