RECENZE | Pod kůží (Sabine Durrant)

Hezký den, milí čtenáři, vítám Vás u nové recenze :)
Jen rychle takové info na úvod - dnes se na blogu objevil problém s přesměrováváním... Teď se zdá, že vše funguje, ale je to trochu nevyzpytatelné. V html se budu mít čas a prostor rýpat až v pondělí, takže Vás moc prosím o případné pochopení a trpělivost... Většinou to samo přijde a odejde, takže kdyby k přesměrování došlo, buďte tak moc hodní a zkuste to znovu za chvíli. A kdyby to bylo totálně v háji, dejte mi prosím vědět na FB nebo na mail (thebooktalkblog@gmail.com). Moc Vám děkuji!
A teď k recenzi. Dnes se setkáváme u napínavé knihy, která mě překvapila v mnoha směrech – Pod kůží od Sabine Durrant.
Přijde mi, že jeden čas bylo tohoto titulu všude plno (nebo alespoň já o něm slýchala ze všech stran). Už tehdy mě sice velice lákal, ale já takovou tu klasickou propagační masáž moc nemusím a často si díky ní kupuji knihy až s odstupem. Viz Dívka ve vlaku, kterou jsem zatím díky té násilné propagaci a neustálému přirovnávání ke Zmizelé, také nepořídila. Mimochodem, co to je s tím srovnáváním se Zmizelou? Přijde mi, že se to poslední dobou stal takovým zaříkadlem a už jsem na to fakt alergická. Zpět k Pod kůží. Po knize jsem tedy nějakou chvíli pokukovala, pak jsem nákup odložila, a nakonec jsem ji pořídila při nákupu na Martinusu.
O čem to je? Kniha sleduje osud televizní moderátorky Gaby Mortimerové, která jednoho rána objeví při běhání v parku mrtvolu mladé ženy. Ze zcela nevysvětlitelných důvodů se mrtvé dívky před příjezdem policie dotkne a navíc pak vyšetřovatelům tuto skutečnost zatají. Ke svému zděšení se vzápětí stává hlavní podezřelou z dívčiny vraždy. Objevují se nové a nové stopy, které Gaby s mrtvou dívkou spojují. Její kolegové a známí se Gaby odcizují a postupně dávají ruce pryč od možných problémů, manžel se zdržuje na služební cestě, dcerku Gaby posílá ke své bývalé chůvě – a sama zůstává v centru neskutečného chaosu. Společně s investigativním novinářem Jackem se snaží přijít na kloub tomu, jak to s vraždou skutečně bylo, a očistit své jméno… Jenže i jejich pátrání nakonec vede ke Gabyině rodině a Gaby zůstává v šoku nad tajemstvími, která mezi sebou mají s tím, kdo by jí měl být nejblíže.
Ústřední motiv knihy je rozhodně zajímavý a příběh Vás rychle polapí. Autorka neotálí a hlavní zápletku představuje už na prvních stránkách knihy. Na druhou stranu jsou úplný začátek a úplný konec jedinými místy knihy, která mají ten správný drajv. Ten meziprostor je trošku průměr, ale stále dobrý průměr, o tom žádná. Téma je však originální a pro mě velmi přitažlivé, takže příběh jako celek hodnotím velmi kladně.
Kdo z toho už nevyšel tak dobře, jsou jednotlivé postavy. Přijde mi, že to, co autorka rozehrává, má potenciál prodat nejrůznější nuance jednotlivých postav, ukázat, jak komplikovaní lidé jsou a jak spletité jsou motivy pro to, co dělají. Ovšem tenhle potenciál je podle mého názoru dost nevyužitý. Gaby přijde čtenáři většinu času úplně blbá. Jasně, třeba je vychytralá a tu pitomou káču jen hraje… Jenže existuje určitý level, který asi nezahrajete. Zbytek postav mi pak připadá trestuhodně nevyužitý. Gabyin manžel už nemůže představovat větší klišé, o novináři Jackovi se toho také moc nedozvíme a velmi slibné postavě hlavního vyšetřovatele, který je Gaby doslova posedlý, se nedostává vůbec žádného příběhu, který by jeho obsesi vysvětlil. V tomto směru je to velká škoda, protože si myslím, že autorka by na objasnění těchto věcí spisovatelsky určitě měla – jen to vypadá, že si jich zkrátka nevšimla.
Ke knize je třeba přistoupit s tím, že se spíše než o detektivku jedná o thriller s určitým psychologickým přesahem. Já bohužel čekala tu detektivku, takže ve výsledku mi vyprávění přišlo trošku pomalejší. Jak už o mně dávno víte, mám v oblibě knihy, které mají strhující spád. Toho se tady nedočkáte. Nemůžu tady ovšem láteřit nad tím, jak byla kniha hrozná. To vážně ne. Naopak – tohle je další nadprůměrná kniha, kterou jsem tento rok četla. Mám letos zatím strašně šťastnou ruku na samé pěkné knihy, které se čtou samy. Pod kůží je rozhodně jednou z nich. Autorčin styl vyprávění je poutavý, jen se maličko nachystejte na houpačku – kniha má spoustu velice silných momentů, bohužel jsou však proloženy i pasážemi trochu slabšími. V průměru z toho však vychází velice solidní text.
Tak a teď povídejte Vy! Vím, že kolem této knihy byl před časem docela humbuk… Četli jste ji? A jak na Vás zapůsobila? Jsem moc zvědavá na různé dojmy a pocity, takže prosím, podělte se v komentářích :)
Přeji Vám krásný páteční večer a vydařený víkend,
K

Název knihy (originál): Under Your Skin
Název knihy (česky): Pod kůží
Autor: Sabine Durrant
Rok vydání (originál): 2013
Rok vydání (česky): 2015
Nakladatelství: Paseka
Počet stran: 328

PS A pardon za fotky přebalu. Lesklý obálky jsou zlo! Vyjadřovala se k tomu i Jana z blogu whatjaneread.com a já nemohu než souhlasit. Nic hezčího z toho vytřískat fakt nešlo.


Každé pondělí: Právě čtu
Každou středu: Knižní tip
Každý pátek: Recenze
Každou neděli: Speciální článek
Každý měsíc: PřírůstkyPřečteno a Měsíční výzva

The Book Talk Blog na Google+
The Book Talk Blog na Facebooku
The Book Talk Blog na Twitteru
The Book Talk Blog na Databázi knih
The Book Talk Blog na Goodreads

8 komentářů :

  1. Já jsem se teda asi tomu humbuku úspěšně vyhnula, protože jsem o knížce neslyšela (tudíž ani o jejím přirovnávání ke Zmizelé - což je mimochodem skvělá záležitost).

    Co se recenze týče, tak já opět nemůžu než chválit a chválit. (I ty fotky, i když vím, že fotit lesklé obaly je snad horší, než dupnout na lego.)

    Nejsem úplně přesvědčená o tom, jestli si přidám knihu někam na ten svůj nekonečný seznam, každopádně jsem hrozně ráda, že ty sis ji užila. A taky, samozřejmě, že máš letos dobrou ruku na výběr tak obecně (já letos taky četla zatím samé vcelku dobré tituly a už bych se potřebovala možná nad něčím i rozčílit). :)

    Krásný zbytek dne přeju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Ti moc, já se nad těmi fotkami tak navztekala, až to nebylo pěkné! :)

      Vymazat
  2. S humbukem souhlasím, tady jsem jeden čas knihu vídala všude (a zaujala mě). Srovnávání se Zmizelou (a vůbec i s dalšími díly obecně) mi taky vadí. Kniha by se přece vždy měla snažit býti originálem a ne nějakou zdařilou nápodobou něčeho, co už tady bylo. Já jako autorka bych byla naštvaná, kdyby mě furt k někomu přirovnávali :D
    Recenze je jako vždy povedená, pomohla mi si zase trošku udělat představu. Knížka mě pořád dost láká, ale přeci jen k ní pro jistotu budu přistupovat s trošku menším očekáváním a třeba mě pak o to mileji překvapí. :)
    Je super, že jsi teď aktivní, Tvoje příspěvky navždycky budou patřit k mým nejoblíbenější, takže já bych brala články klidně každý den :D
    Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, Hani, přesně! Kdybych něco napsala a pak mě pořád s někým srovnávali, pěkně bych se naštvala :D Jinak knihu opravdu doporučuji. Já mám asi super vysoké nároky, když to vezmu trochu míň hnidopišsky, je to fakt vydařený kousek :) A jsem ráda, že Tě články baví - někdy je fuška to stihnout, zvlášť teď na přelomu měsíce se všemi těmi přírůstky a přečtenými atd. To budou fakt články každý den. Měj se moc hezky Hani!! :)

      Vymazat
  3. Skvělá recenze! :)
    Nad knihou uvažuji už opravdu dlouho a pořád nevím jestli do ní jít :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem psala do komentáře Hance, já se v tom hodně šťourám a mám hooodně vysoké nároky. Kolem dokola knihu doporučuji, je to rozhodně originální a nadprůměrný počin :) Takže doporučuji do ní jít a pokud tak učiníš, budu moc zvědavá na Tvoje dojmy, snad se Ti bude líbit :)

      Vymazat
  4. Knihu jsem četla, možná jsem čekala trošku víc nebo drsnější děj, nevím, ale ve finále pěkné čtení a zajímavé rozuzlení. Přirovnávání knih jedné k druhé taky nemám ráda a hlavně k té Zmizelé je poslední dobou snad přirovnávaná každá druhá kniha. Pro mě třeba Zmizelá nebyla vůbec žádný trhák, měla jsem díky reklamě obrovská očekávání, která nebyla ani v nejmenším naplněná. Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Šári, s Pod kůží to mám stejné, jak píšeš. Rozhodně je z těch povedenějších. Jinak třeba já si Zmizelou užila strašně - nějak mě minul ten humbuk, tenkrát jsem ještě o knižním blogu ani neuvažovala, takže jsem byla nepolíbená a kniha se mi líbila moc. Ale to srovnávání je už fakt otravné. Děkuji Ti za komentář a přeji krásné odpoledne :)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates