KNIŽNÍ TIP | Případ Amelia (Kimberly McCreight)

Zdravím Vás všechny a srdečně Vás vítám u nového článku :) Je středa, takže pro Vás mám knižní tip. Tentokrát Vám doporučím skvělou knihu Případ Amelia, jeden z těch titulů, na které bych nejraději sepsala recenzi, jenže jsem ho četla už strašně dávno a prostě nejsem schopná to dát dohromady.
Anotace z Databáze knih: Jeden z nejočekávanějších debutů loňského roku, který kritika přirovnává ke Zmizelé Gillian Flynnové. Ten den má Kate svou patnáctiletou dceru po vyučování vyzvednout. Když však (se zpožděním, jako obvykle) ke škole dorazí, je na místě už záchranka a policie. I oni jsou tu kvůli Amelii – Amelia totiž skočila ze střechy budovy... Několik týdnů po pohřbu se Kate vrací zpět k práci do advokátní kanceláře, když vtom jí přijde podivná zpráva z neznámého čísla, v níž se říká, že smrt Amelie nebyla sebevraždou. A Kate se rozhodne najít pravdu. Nejen o tom, co se doopravdy přihodilo, ale kdo její dcera vlastně ve skutečnosti byla.

Kniha má i na své obálce srovnání se Zmizelou a kdo můj blog čte trochu systematicky, ten ví, jak strašně tuhle proklamaci nesnáším. Srovnávat knihy od různých autorů, s různými náměty a různým provedením (tedy jakékoliv knihy) je nesmysl. Nicméně Případ Amelia má se Zmizelou jednu společnou věc – originalitu. Knihu mi koupila maminka, právě proto, že věděla, že se mi Zmizelá moc líbila a na Amelii narazila v knihkupectví. Srovnání ji zaujalo a rozhodla se knihu pořídit. Za tuhle shodu náhod jsem ráda, protože Případ Amelia je skvělý.
Kniha je psána pomocí různých stylů – deníkové zápisky, klasický popis událostí, facebookové statusy. Dohromady skládají mozaiku událostí, které předcházely i následovaly ústřednímu problému – Ameliině sebevraždě. Mozaikové knihy nejsou mým úplně nejoblíbenějším žánrem, ale tahle se nesmírně povedla. Autorka odvedla skvělou práci při skládání střípků – nedělá to nápadně, takže čtenář trochu tápe a hledá motivy a pohnutky různých postav, ale zároveň není příliš tajemná, takže se čtenář v příběhu orientuje a relativně bez problému sleduje běh událostí. O překvapení také není nouze, ale jsou uvěřitelná a realistická. Zkrátka, pokud máte rádi napínavé knihy, u kterých musíte zapojit mozek a přemýšlet nad tím, co se sakra mohlo stát, tohle je kniha pro Vás. Případ Amelia je neskutečně čtivý titul, děj odsýpá od začátku do konce a já jen doufám, že autorka časem vydá další knihu, protože tímto počinem mě na svoji tvorbu rozhodně nalákala :)
A teď povídejte Vy – znáte tuto knížku? Slyšeli jste o ní, nebo jste ji dokonce četli? Líbila se Vám? Nebo Vás alespoň zaujala jako tip? Budu moc ráda, když svoje dojmy napíšete do komentářů :)
Mějte se báječně,
K
 
Každé pondělí: Právě čtu
Každou středu: Knižní tip
Každý pátek: Recenze
Speciální nedělní články: Měsíční shrnutíVýzva a Chvíle s knihou
Google+

14 komentářů :

  1. Yes, tak to jsem moc ráda, že tuhle knihu uvádíš jako tip. Já se na ní hrozně dlouho chystám, ale právě vzhledem k tomu neustálému srovnávání se Zmizelou, jsem ji odsunula na vedlejší kolej. Vidím ale, že si pozornost zaslouží a (snad brzy) se po ní někde podívám, protože vím, že když vyšla, tak mě nesmírně zaujala (i svou obálkou). :)
    Měj se krásně a díky za inspiraci, Kristý

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, to jsem moc ráda, že jsem měla tak šťastnou ruku :) Věřím, že nebudeš zklamaná, těším se na Tvůj názor :) Měj se hezky :)

      Vymazat
  2. Já už na to kašlu. Já si prostě zakážu číst tvoje tipy na knihy, protože tímhle tempem ten svůj seznam do svý smrti nestihnu. :)

    Teď vážně, díky za tip. O knize jsem nevěděla, a rozhodně mě zaujala (to srovnávání ale taky nesnášim ježiši, to bych kopla do holeně toho, co to vymyslel - stejně jako když dávají na obálky zezadu místo popisů knih jenom recenze, hrůza), takže už ji přidávám na seznam a třeba se k ní někdy i dostanu. :D

    Krásný zbytek dne!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Káťo, mívám podobný problém, když koukám na knižní tipy ostatních :) Já už se asi tak nějak smířila, že to nestihnu... Budu ráda, když Amelii někdy zkusíš, stojí za to.
      (A to srovnávání, na to by fakt měl bejt zákon. Zakázat a trestat, je to děs.)
      Měj se báječně!

      Vymazat
  3. S touhle knihou jsme se už nejspíš setkala podle názvu, ale předtím jsem vůbec nevěděla, o čem je. Já osobně jsem nečetla ani Zmizelou a upřímně toto nejspíš není můj žánr, ale moje mamka mu holduje, takže po zvážení všech kladů jí tenhle kousek nejspíš doporučím :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lory, moc díky za komentář a taky Tě vítám jako nového pravidelného čtenáře :) Mám z toho velkou radost :)
      Chápu, že to není úplně pro Tebe, ale jsem moc ráda, že alespoň pro maminku bude můj tip užitečný. Věřím, že se jí kniha bude líbit :)
      Měj se krásně! :)

      Vymazat
  4. Amélia se mi taky moc líbila :) Tato přirovnávání rovněž nemám ráda, protože ke Zmizelé je teď přirovnáván každý druhý thriller. A mně třeba se Zmizelá nelíbila, čekala jsem bombu, už jen díky té reklamní masáži. A bomba nepřišla.
    Přeji krásný den, Kristý :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že sis knihu taky užila, Šári :) Já Zmizelou četla ještě v časech, kdy jsem třeba blogy vůbec nesledovala, takže jsem byla masáže ušetřena a kniha se mi líbila moc. Ale Tobě naprosto rozumím. Děkuji za komentář a taky se měj krásně! :)

      Vymazat
    2. Kristý, já tenkrát taky blog ještě neměla, ale hodně jsem sledovala skupinky o knihách, různé databáze a tak jsem, bohužel, ovlivněna docela byla. Proto třeba později v případě Vraní dívky jsem si počkala, až ten humbuk kolem knihy utichne a četla až potom. Sice jsem taky čekala něco trochu jiného, ale protože mám ráda psychologické knihy, bavila mě :) Krásný den :)

      Vymazat
    3. Šári, to jsem ráda, že zmiňuješ Vraní dívku... Já moc nevěděla, zda do ní jít, ale na Tebe dám, takže se do ní v budoucnu určitě pustím :)

      Vymazat
  5. Kniha vyzerá zaujímavo :) Dúfam, že sa k nej niekedy dostanem :) Ďakujem za tip a prajem pekný deň :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo a opravdu doufám, že si ji jednou ke čtení vybereš :) Budu zvědavá na Tvé dojmy :) Měj se nádherně :)

      Vymazat
  6. Teď jsem si vzpomněla, jak moc jsem jednu dobu tuto knihu chtěla. Nakonec jsem na ní úplně zapomněla, takže děkuji za oživení paměti a určitě se po knize podívám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že byl knižní tip užitečný :) Amelia určitě stojí za přečtení, budu se těšit na Tvůj názor a přeji, ať se líbí! Krásný den, Luci :)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates