RECENZE | Sůl moře (Ruta Sepetys)

Ahoj, moji milí!
Na dnešek jsem si pro Vás nachystala recenzi na jednu z nejlepších knih, které jsem v poslední obě četla... Jedná se o Sůl moře od Ruty Sepetys, titul, ohledně kterého jsem byla velice skeptická a který mě už nemohl mileji překvapit...
 
Když kniha vyšla, dost rychle jsem po ní začala prahnout, aniž bych se příliš zajímala o to, o čem je. Znáte to, k některým titulům Vás to zkrátka táhne... Přesně takto mě to táhlo k Soli moře, byť jsem se strašně bála, že mě kniha zklame... Naštěstí zvítězil instinkt, který mě přinutil si knihu koupit a hned taky přečíst. A byl to nádherný čtenářský zážitek.
Leden 1945. Blíží se konec druhé světové války a statisíce lidí prchají před postupujícími ruskými vojsky... Válka svede dohromady i čtyři mladé lidi - Floriana, Emilii, Joanu a Alfreda. Každý z nich má své vlastní temné a bolestivé tajemství, každý z nich se války bojí a každý z nich bojuje ze všech sil o přežití. A společně míří k jedinému cíli - lodi Wilhelm Gustloff, která se má stát jejich záchranou.
Panebože. Stokrát panebože. Jsem člověk, který literaturu s tématem druhé světové války docela vyhledává, zvlášť dříve jsem to opravdu hodně hltala, a to jak fiction, tak non-fiction. Proto doufám, že budou mít tahle slova váhu: Tahle kniha je jednoznačně mezi tím nejlepším, co jsem na téma druhé světové války kdy četla.
Neuvěřitelně vykreslený příběh lidí (nejen čtyř hlavních postav), kteří nemohli být více odlišní a přeci měli společný ten nejdůležitější cíl svého života. Přežít. Síla knihy spočívá v té neskutečné míře lidskosti, jakou je tento ve své podstatě velmi brutální a syrový příběh obdařen. Osudy jednotlivých postav mohly být osudem každého, kdo v této době žil. Jejich vnitřní boje a utrpení nebyly cizí nikomu z těch, kdo putovali s nimi. Právě tato naléhavost příběhu samozřejmě sedí a je perfektně zpracovaná.
Děj je velice svižný, ubíhá rychle a vy doslova putujete se skupinou přeživších, spěcháte s nimi k cíli a doufáte, že se jim podaří uniknout nesmiřitelnému osudu a všudypřítomné smrti.
Překvapí Vás, že ten perfektně zvládnutý příběh ještě podtrhuje precizní propracovanost postav? Já myslím, že nepřekvapuje. Každý z hrdinů má svou jedinečnou charakteristiku, zároveň jsou však všichni velmi plastičtí, mají více tváří a nejsou černobílí. Vyhnout se stereotypům u tématu války je podle mě dost složité, ale Ruta Sepetys to zvládla na výbornou.
Asi nejvíce mě bavila její práce s postavou Alfreda, jehož příběh je vyprávěn především skrz dopisy jeho dívce, objektu jeho touhy, bizarně zbožňované i ostouzené Hannelore. Myslím, že právě na Alfredovi je práce s rozvojem minulosti postavy, se zážitky a motivacemi, s přesvědčeními a vnímáním, demonstrována doslova mistrovsky. Byla jsem z toho jednoduše unesená.
To, že jsem zde vyzdvihla právě Alfreda, však nijak nesráží práci na dalších postavách - každé se dostává dostatečné péče, a to nejen oněm hlavním čtyřem, ale i vedlejším. Například básník v botách byl pro mě strašně důležitou postavou, takovým zábleskem světla a připomínkou lidskosti v téměř každé kapitole.

Co se stylu psaní týče, i zde si mě autorka naprosto získala. Moc mě baví ty kraťoučké kapitolky, které jsou pro autorku, jak jsem se někde dočetla, typické. Vede to k tomu, že prostě musíte číst dál a dál, nedovolíte si knihu na okamžik odložit. Já Sůl moře četla ve dnech, kdy jsem měla docela dost povinností, ale všechno šlo stranou - nejdřív jsem prostě musela dočíst tuhle nádheru.
Styl psaní je velmi lehký, svižný, nonšalantní (což je vzhledem k tíze tématu úctyhodný spisovatelský výkon!). Autorka patří k těm spisovatelům, kteří píší tak nějak "mimochodem", je to velice přirozené a nenucené, slova a věty do sebe ideálně zapadají a celkově text vytváří báječně vyvážený a propracovaný celek. Za mě jednička s hvězdičkou, protože přesně takhle si představuji dokonalé čtení.
Zkrátka a dobře, Ruta Sepetys mě neuvěřitelně baví a je to po dlouhé době spisovatel, který si našel přímou cestu k mému srdci. Naprosto jsem si ji a její styl psaní zamilovala a rozhodně si pořídím její další knihy (nebo lépe řečeno, poprosím o ně Ježíška). 

"Vidíš, moje milá? Jak říká staré přísloví. Plakal jsem, protože jsem neměl boty, až jsem potkal člověka, co neměl nohy."

Pokud to nebylo dost jasné z předchozího textu: Jsem nadšená! Tuhle knihu jsem si naprosto zamilovala a jako u jedné z mála si umím představit, že si ji přečtu znovu. Doporučuji Vám ji jak jen můžu - přečtěte si to! Je to jeden z těch čtenářských zážitků, které Vás pohnou, ať chcete nebo ne. Trošinku Vás to změní. A zcela určitě na tuhle knihu jen tak nezapomenete. 
 
Název knihy (originál): Salt to the Sea
Název knihy (česky): Sůl moře
Autor: Ruta Sepetys
Rok vydání (originál): 2016
Rok vydání (česky): 2016
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 352
Povídejte teď Vy, přátelé! Už jste Sůl moře četli? Jak se Vám líbila, co na knihu říkáte? Jste nadšeni stejně jako já? A pokud jste se k přečtení ještě nedostali, plánujete jej alespoň? Budu moc ráda, když mi dáte vědět v komentářích :)
Mějte se báječně,
K

21 komentářů :

  1. Je vidět,ze si vážně nadšená 😂vidím na knihu všude chválu a já ti doporucim Hluboký hrob. Propletení minulosti právě z doby 2.svetove valky a současnosti.
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že jsem to nadšení předala :) Kniha si všechnu chválu fakt zaslouží. Moc Ti děkuji za doporučení, mám Hluboký hrob na seznamu, tak snad se k němu dostanu brzy! :)

      Vymazat
  2. Tahle kniha me tedy nelaka. Ja moc valecna temata nevyhledavam. Teda krome fantasy samozrejme. Ale veci ze skutecnosti v tomto stylu nejsou pro me. Nicmene mamka si precetla nekde nejaky clanek a vzhledem k tomu, ze neni moc velky ctenar, tak jsem se divila ze ji chce. Takze ji musim pro ni objednat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, já myslím, že bude maminka nadšená :) Dej pak vědět, jak se jí kniha líbila :))

      Vymazat
  3. Já bych ti strašně chtěla napsat nějaký dlouhatánský smysluplný komentář, ve kterém bych vychválila jak recenzi, tak fotky, ale asi se zmůžu jenom na "wow". Rozhodně si Sůl moře chci přečíst. Nádhera.

    Já knížky na téma druhé světové války poměrně zbožňuju. Třeba cliché Zlodějka knih je pro mě něco neskutečně srdcovkového, a teď na mě čeká i All the light we cannot see, takže na tu jsem taky zvědavá. Sůl moře si ROZHODNĚ přečtu, to je bez debat.

    Měj se nádherně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Káťo, moc a moc Ti děkuju za pochvalu a jsem strašně ráda, že jsi pevně rozhodnutá si Sůl moře přečíst. Víš, že to neříkám úplně často, mám ráda, když si lidé sami vybírají, co chtějí číst a potěší mě, když se inspirují, ale: Tohle si totiž přečíst MUSÍŠ. Fakt.
      Zlodějka knih a Světla na mě teprve čekají. Budu se těšit na recenzi Doerra, jsem zvědavá, co na něj řekneš.
      Měj se krásně a děkuju Ti! :)

      Vymazat
  4. Jako vždy úžasná recenze, která mě nalákala ještě více, než jsem doposud zlákaná byla :3
    Je velmi vysoko na mém wishlistu a stejně tak i to-read listu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, pusť se do ní co nejdřív, je to nádherné čtení! :) A moc Ti děkuji za pochvalu! :)

      Vymazat
  5. Krásná recenze a nádherné fotky! :) Na knížku se chystám a už se nemůžu dočkat, až se do ní pustím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochvalu, jsem ráda, že se fotky líbí :) Těším se na Tvé dojmy a věřím, že budeš nadšená podobně, jako já :)

      Vymazat
  6. Moc krásná recenze, Kristý. Po knize taky toužím.... Ach jo, je tolik knih, které bych si chtěla teď hned přečíst, však to znáš :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šári, moc Ti děkuji za pochvalu. A znám, znám to moc dobře, ale tohleto, to si fakt přečíst musíš. Snažím se tohle lidem neříkat, ale ta kniha mě zasáhla natolik, že musím. Opravdu skvělé čtení, doporučit přiřadit knize nejvyšší prioritu :) Měj se báječně!

      Vymazat
  7. Obálka mě vážně oslovila! :) Ale zdá se, že i uvnitř bude kniha stejně dobrá. Asi se po ní kouknu :)
    Opět krásná recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Magdi, moc Ti děkuji a věř, že zde je možné soudit knihu dle obalu... Krásná zvnějšku, neskutečně silná a hluboká uvnitř. Moc doporučuji! :)

      Vymazat
  8. Skvělá recenze, jak víš, kniha mě lákala od začátku, takže jsem si ji dnes objednala. Moc se těším, chystám se do ní pustit hned, jak dočtu všecky resty recenzních výtisků :)
    Měj se krásně, Kristý :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že už je kniha na cestě k Tobě, Hani. Věřím, že nebudeš litovat. Užij si recenzáčky a těším se na Tvoje dojmy z tohohle krásného kousku. měj se báječně <3

      Vymazat
  9. Původně jsem knihu vůbec číst nechtěla, ale neustále na ní čtu samé pozitivní recenze a... no myslím, že tvoje recenze byla poslední kapka. Musím si ji přečíst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristý, fakt musíš! Já tohle "nucení" nemám ráda, ale tohle je výjimka. Fakt moc a moc doporučuji! :))

      Vymazat
    2. A moc Ti děkuju, že to byla právě moje recenze, která definitivně rozhodla :) Mám velkou radost :)

      Vymazat
    3. Dobře, dobře, přečtu si ji :D

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates