RC RECENZE | Dívka v ledu (Robert Bryndza)

Ahoj všem!
Srdečně Vás zdravím u nového článku, dnes tu pro Vás mám jednu velmi pochvalnou recenzi... A o čem to bude? Venku sice začíná nádherně hřát slunce, my si ale dáme něco pěkně mrazivého - thriller Dívka v ledu od Roberta Bryndzy.

Tímto moc děkuji Báře z nakladatelství Grada za nabídku spolupráce a poskytnutí recenzního výtisku.

Není to dlouho, co mi přišla úžasná nabídka na spolupráci s nakladatelstvím Cosmopolis. Samozřejmě jsem neodmítla a právě Dívka v ledu byla mým prvním recenzním výtiskem. Asi se Báře nemohu dost naděkovat, protože takhle báječně jsem si nějakou chvíli nepočetla.
V Londýně je pod vrstvou ledu nalezeno tělo mladé ženy. Jak zjišťuje detektiv inspektorka Erika Fosterová, dívka pocházející z bohaté a mocné rodiny byla zavražděna. Kdo jí mohl ublížit? A proč se v osudný večer pohybovala po pochybné čtvrti? Erika při pátrání odhaluje řadu zneklidňujících skutečností, ale to nejtemnější překvapení na ni teprve čeká... Tato oběť nebyla jediná.
Někteří asi řeknou, že zápletka není z nejoriginálnějších, a já s nimi nejspíše budu souhlasit. Jenže to vůbec nic nemění na tom, že tento příběh je zcela precizně vystavěný a naprosto Vás okouzlí. Kniha mi utíkala až moc rychle, měla jsem ji přečtenou během několika málo dní a byla to jedna z těch, u kterých Vás mrzí, že už to končí.
Robert Bryndza píše naprosto neuvěřitelně čtivě, bravurně dávkuje jednotlivé informace a perfektně stupňuje napětí. Do děje Vás vtáhne hned na prvních stránkách, což je další věc, kterou mám moc ráda - nechci čekat do poloviny knihy, než se konečně něco stane. Dívka v ledu dramaticky začíná, dramaticky pokračuje a dramaticky končí. Právě ta dynamičnost a to, že si čtenář skoro nevydechne, mě ohromně baví. Jenže je to zároveň něco, co už v detektivkách zřídkakdy nacházím. Proto jsem ráda, že jsem v Robertu Bryndzovi objevila autora, který pro mě tento požadavek splňuje.
Velmi oceňuji také uvěřitelnost celého příběhu, na kterou si celkem potrpím. Nemám ráda, když jsou detektivky úplně přitažené za vlasy. Dívka v ledu je velmi realistickým a dobře promyšleným dílem. Nejenom, že k událostem v ní popisovaným může klidně dojít, ale navíc i linka věnovaná vyšetřování případu je velmi pečlivě propracovaná a uvěřitelná. 
Je zvláštní, že jsem si při setkávání s detektiv inspektorkou Erikou Fosterovou často vzpomněla na jinou ženskou vyšetřovatelku - Kim Stoneovou. Kdo můj blog čte, ten ví, že Kim mi pěkně pije krev a že ji fakt nemusím. A Erika má nejlepší předpoklady být na chlup stejná, jako ona. Ale přesto je tato postava zvládnuta mnohem (mnohem!) lépe. Je sarkastická, je drsná, je úderná, je nekompromisní, je zásadová, ale všechno je to mezích uvěřitelnosti a lidskosti.
Ano, to je asi to nejvýstižnější, Erika je neuvěřitelně lidská postava, se kterou celý příběh prožíváte naplno a neskutečně jí fandíte. Také ostatní postavy zvládl autor vykreslit skvěle. Všechny je představuje na pozadí jejich všedních životů, jejich postojů a názorů. Jednotlivé osoby poznáváte pozvolna a nenásilně a na konci knihy máte dojem, jako by to snad opravdu byli Vaši kolegové a přátelé. V této souvislosti bych ráda poukázala také na Bryndzův talent psát dialogy. Nejsou kostrbaté, nelogické, či nepřehledné.
Stejně jako příběh, i práci s postavami proto jen a jen chválím a hrozně se těším, co si pro ně autor přichystal v dalších dílech.

O Bryndzově stylu jsem se už asi dost rozepsala v části věnované příběhu, přesto zde ale chci znovu zdůraznit tu parádní čtivost a ohromnou lehkost, s jakou píše. Právě lehkost je něco, co v poslední době hodně postrádám - není to tak, že by mě žádná kniha nebavila, ale máloco přečtu úplně dychtivě a bez připomínek. Většinou se třeba dlouho začítám, nebo mi naopak připadá, že s koncem dochází autorovi dech. U Dívky v ledu jsem se oné lehkosti a takové příjemné nonšalance konečně dočkala. Autor píše tak nějak "mimochodem", máte dojem, že je pro něj psaní naprosto přirozené a bezproblémové. Skvěle pracuje s jednotlivými událostmi, čtenáře udržuje v neustálém napětí a tempo příběhu je také velmi svižné. Zároveň to ale nepřehání, zvládnete se v klidu orientovat a sledovat pokroky.
Senzační je dozajista také překlad, který text v žádném případě nepotápí (jak tomu občas bývá). A pozor, ještě jedna prima výjimka - kniha není plná překlepů a chyb (což je poslední dobou vysloveně vzácnost). Je opravdu dotažená do konce, skvěle zpracovaná, prostě a jednoduše povedená od prvního do posledního písmenka.

Kniha ode mě dostala zcela jasných pět hvězdiček a doporučuji ji Vám všem. Věřím, že zaujme ty, kdo s thrillery koketují jen občas, i milovníky tohoto žánru, mezi které se řadím třeba zrovna já. Příběh nepatří mezi nejnápaditější, nicméně jeho zpracování je naprosto bravurní a myslím, že dostane snad každého.
Po přečtení knihy naprosto chápu, "co s tímhle titulem všichni mají". Byla jsem zvědavá, zda je ten rozruch oprávněný... a je, absolutně je. Přečtěte si Dívku v ledu taky a věřím, že mě (nás) pochopíte! :)

Knihu Dívka v ledu můžete zakoupit zde.

 
Název knihy (originál): The Girl in the Ice
Název knihy (česky): Dívka v ledu
Autor: Robert Bryndza
Rok vydání (originál): 2016
Rok vydání (česky): 2016
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 448
A teď povídejte Vy! Je mi jasné, že spousta z Vás už knihu četla :) Co si o ní myslíte? Líbila se Vám? Už máte za sebou i druhý díl, nebo se na něj zatím (stejně jako já) těšíte? 
A jaká kniha se Vám v poslední době četla lehce a s takovým tím blaženým pocitem, že tohle Vám stoprocentně sedí?
Budu se moc a moc těšit na Vaše komentáře, mějte se nádherně a užívejte jara! :)
K

18 komentářů :

  1. Skvělá recenze, Kristý. Byla jsem moc zvědavá, zda tě Dívka taky nadchne. A mám velkou radost, že ano :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Šári. Bylo to fakt skvělé, už se klepu na druhý díl! :)

      Vymazat
  2. Na knihu se rozhodně chystám, zní opravdu lákavě. Jen to nebude v dohledné době, protože mám plno knih na seznamu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach ano, nekonečný seznam :) Já na tom svém ale posouvám druhý díl této série na první místo a jakmile mi dorazí, vrhám se na čtení. Jsem fakt nadšená a doufám, že Ty budeš stejně, až se ke knize dostaneš :)

      Vymazat
  3. Docela si mě rozesmála :D Kim Stone je báječná :D mam ji rada :D proto mam rada i Eriku :D ale Eriku vice :D jsou si celkem podobne a víceméně každá má ve svém životě smrtící zážitek, ktery je nenechá spát. Proto jsou ale tak své, nenechají nic být a pro me jsou lidské :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Haha, tak to jsem ráda :D Já Kim nemůžu ani cítit, ale Erika mi přijde skvělá... Zajímavé. Jsou si tak podobné, asi to bude tím, jak jsou napsané. Erika pro mě prostě vyznívá lépe :))

      Vymazat
  4. Jako vždy skvělá recenze :) Nad knihou jsem pořád váhala, ale po Tvé recenzi si ji nejspíš přečtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc Ti děkuji za krásná slova a mám ohromnou radost, že Tě recenze tak nalákala! <3 Doufám, že se Ti bude Dívka v ledu líbit :)

      Vymazat
  5. Krásná recenze jako vždy :-) Jsem ráda, že se Ti knížka líbila a gratuluji k nové spolupráci :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Super recenze s povedenými fotkami. Jak víš, kniha mě moc láká, pořád kolem ní kroužím, co je ale zvláštní (a to hodně) - nějak teď vůbec nemám chuť knihy nakupovat. Asi na mě konečně dolehlo ono vědomí, že jich mám doma prostě takovou kopu, že reálně nestíhám, takže zatím se mi daří držet nakupovací stopku, kterou jsem v únoru teda pěkně zazdila.
    K tomu se pojí i to, že přesně jak píšeš, málokdy se objeví něco, co fakt jako zhltnu. Mám na knihy poslední dobou celkem šťastnou ruku, ale zkrátka žádnou nedokáži přečíst "jedním dechem" - i proto jsem si naordinovala ten re-reading Aristokratky, což byl tedy skvělý nápad a moc si to užívám, asi ještě víc než při prvním čtení (poslechu), mám ale problém, že přes den absolutně nemám čas a večer vyčerpáním usínám...takže vlastně ani tu nečtu tak rychle, jak bych mohla.
    Jsem teď zkrátka v nějakém začarovaném kruhu, kdy bych chtěla mít všecko hotové, ale do ničeho se mi nechce...Asi jarní únava :D
    Omlouvám se za dlouhý komentář, který vlastně ani není k tématu, ale potřebovala jsem se "vypovídat" :D
    Měj se krásně a těším se, co řekneš na druhý díl :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkuji za komentář... Je fakt zajímavý, jak se vždycky omlouváme za dlouhý komentáře, přitom musíme vědět, že to tu druhou hrozně baví číst ;)) Já jsem moc ráda, že ses rozepsala.
      S nakupovací stopkou Ti držím palce, mně to v březnu zas trochu ujelo, ale to hlavně kvůli tomu, že jsem měla štěstí s tou Academií. Snad se to v dalších měsících trochu uklidní... I když, tuším, že se školními povinnostmi asi nebudu mít na nějaké zběsilé nákupy moc pomyšlení. Jsem teď docela v takové školní depresi, abych Ti řekla pravdu :D Pořád myslím na to, co mě / nás čeká..
      A dál, jsem docela ráda, že nejsem jediná, kdo válčí s tím, že ho teď nic úplně nechytne za srdce. Doufám, že nás to brzy přejde, že budeme mít štěstí na samé skvělé knihy, protože to hltání příběhů mi už docela chybí :)
      Snad nás přejdou únavy a splíny a budeme mít co nejmíň starostí, snad se to už všechno usadí. Anebo taky ne, protože takhle nějak asi vypadá dospělost, nebo co :D
      No, to jsme si pěkně zavzdychaly a zanadávaly, posílám pozitivní vlny a měj se moc krásně! :))

      Vymazat
  7. Ahoj!:)
    Několikrát jsem kolem ní v knihkupectví procházela, ale říkala jsem si, že počkám na nějaký recenze a ejhle, už je tady jedna a skvělá a pozitivní a je to přesně to, co jsem potřebovala, abych se do knihy pustila, takže ti děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za komentář a mám velkou radost, že Tě právě moje recenze přesvědčila. Moc doufám, že se Ti bude kniha líbit tak, jako mně! :) Měj se moc krásně!

      Vymazat
  8. Zní to fakt dost dobře! Obecně mám takováhle témata ráda.
    Hezká recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a je to fakt skvělé, moc doporučuji! teď čtu druhý díl a to je taky pecka :) Měj se krásně :)

      Vymazat
  9. Na Dívku v ledu se už strašně dlouho chystám, ale bohužel jsem v poslední době narazila na několik spíše negativních ohlasů, které mě poněkud zbrzdily. Takže určitě chápeš, že jsem teď hrozně nadšená, když zase vidím konečně něco pozitivního - a jsem na ni ještě víc zvědavá :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle znám, já se takhle naladila na Pomstu a rozbřesk, slyšela jsem samou chválu a v momentě, kdy mi kniha přistála v knihovně, začaly vycházet samé kritičtější texty, které mě od čtení celkem odradily.
      Jsem proto moc ráda, že jsem Tvé dojmy z Dívky vrátila zase na tu pozitivní stranu a moc a moc Ti knihu doporučuji. :)
      Měj se krásně!

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates