CO MĚ ZAUJALO | Srpen 2017

Prázdniny jsou v půlce a přichází srpen. A s ním nejen tropická vedra, ale také novinky na pultech knihkupectví. Jaké tituly mě zaujaly tentokrát? Upřímně, není jich moc a z většiny se nejedná o něco, co bych opravdu nutně potřebovala. Budu proto ráda, když mi v komentářích dáte tipy na to, na co se těšíte Vy a co si nenecháte ujít. Vyjde v srpnu nějaká kniha, kterou prostě musíte mít? 😉

Kdes byla včera v noci (Lynn Crosbie)
Nejsem žádný fanda fanfikcí, ani blázen do Kurta Cobaina, nicméně tenhle titul mě dokázal zaujmout. Nejprve svou obálkou, a pak i anotací. Nepatří ke knihám, pro které bych hned běžela, ale pokud si přečtu nějaké pochvalné recenze, věřím, že si ke mně cestu časem najde.
Originální dílo „fan fiction“ Kdes byla včera v noci, napsané emocionálně evokativním jazykem Lynn Crosbieové, je imaginativním, dojemným a černohumorným románem o neústupnosti lásky. Evelyn Grayová je osamělá šestnáctiletá holka z maloměsta nedaleko Seattlu. Spolužáci ji šikanují, a tak většinu času tráví ve svém pokoji a povídá si s plakátem Kurta Cobaina. Její matka je alkoholová troska seattleské grungeové scény, jejíž vzpomínky, knihy a hudba podnítí Evelynin zájem o Kurta Cobaina – lásku tak hrozně silnou, že mrtvého zpěváka přivolá zpět mezi živé. Ti dva rychle propadnou jeden druhému a drogám. Proslaví se jako hudebníci, které provázejí skandály, navzdory vzájemné oddanosti je sžírá vášeň, žárlivost a násilí.

Panenka (Hollie Overton)

Panenka vypadá velmi slibně. Loni jsem četla skutečný příběh Jaycee Dugard, a od té doby jsem docela zvědavá na téma únosu a dlouholetého věznění i ve fiktivním příběhu. Novince od Hollie Overton proto asi dám šanci.
Lily poprvé za osm let neslyší cvaknutí zámku a hned ji to napadne: Taková šance už se nemusí opakovat! Po osmi letech se jí povede i s dcerou uprchnout ze spárů jejího učitele ze střední školy, který ji unesl, bil, znásilňoval a dokonce ji přivedl do jiného stavu. Když se však konečně dostane na svobodu, zjišťuje Lily, jak moc se za tu dobu svět změnil – otec mezitím zemřel, sestra, která si nikdy nepřestala zmizení svého dvojčete vyčítat, chodí s bývalým přítelem Lily, a jak se ukazuje, její věznitel si celá léta budoval dokonalé alibi.

Zimní muži (Jesper Bugge Kold)

Zimní muži jsou tím jediným absolutním srpnovým - jak se říká hezky česky - must-have! Těším se na ně už strašně dlouho a jsem ráda, že jejich vydání je konečně tady.
Dva bratři, Karl a Gerhard, žijí poklidným životem v rodném městě Hamburku. Karl se po smrti otce ujímá vedení rodinné textilní továrny. Žije ve šťastném manželství se ženou a čtyřmi dětmi. Gerhard je profesorem matematiky na univerzitě. Po smrti manželky a dcery se plně ponořil do práce a psaní knih. K moci se ovšem dostává Adolf Hitler a oběma bratrům se začíná otřásat země pod nohama. Proti své vůli se oba stávají součástí nacistické mašinerie a jsou nuceni podílet se na věcech, se kterými sice nesouhlasí, ale zároveň se proti nim nedokáží postavit. Karl se dostává na francouzskou i ruskou frontu a Gerhard organizuje židovské transporty do koncentračních táborů. Oba jsou zatlačeni až do krajnosti, což je hluboce poznamená. Vyprávění osciluje mezi rodinným životem v Hamburku a událostmi na frontě i v Německu za války. Napínavý příběh ukazuje, jak rychle se normální, civilizovaný život může proměnit v absurdní zmrzačenou skutečnost během války i jak těžké je hledání vlastního já po jejím skončení.

Nuly (Chuck Wendig)

Nuly jsou sice zajímavě znějící thriller, ale obávám se, že bude na můj vkus násilně "cool". Ale uvidíme, třeba mě překvapí. Každopádně si určitě nejprve počkám na recenze.
Tahle pětice by se v normálním životě nejspíš nikdy nepotkala. A přesto se ocitnou na tajném místě jako nedobrovolní spolupracovníci. Jedno mají totiž společné – veterán ze staré školy, internetová aktivistka-muslimka, podvodníček tmavé pleti, dobrosrdečný pozér a drsná trollka jsou prvotřídní hackeři. Takže dostali na vybranou: buď několik let vězení, nebo jeden rok plnění zakázek pro vládu. Za mříže se nikomu nechce, ale hacker prostě musí hackovat, a tak si nesourodá skupinka, která si říká Nuly, krátí své nechtěné zaměstnání tím, co umí nejlíp. A brzy objeví, že je dohromady nesvedla ani náhoda, ani genialita policie – za vším stojí někdo mnohem nebezpečnější. Někdo, nebo spíš něco, co se vymklo kontrole… Divoký sci-fi thriller Nuly se neutuchajícím tempem a všudypřítomnou akcí i humorem vyrovná superhrdinským filmovým trhákům.
Veškeré obrázky a anotace v tomto článku jsou převzaty z webu www.neoluxor.cz.

16 komentářů :

  1. Tentokrát mě zaujaly trochu jiné knihy, ale Zimní muži vypadají dobře, na první pohled mě upoutala obálka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě jsou z toho výběru taky hlavní Zimní muži, už se na ně těším :)

      Vymazat
  2. Nojo, léto je prostě určené k dohánění restů, a že jich máme, viď? :D :) Já jsem na novinky ještě moc nekoukala, ale až na novou novelu od Kinga žádné must have taky nemám...Tak jdeme dohánět :D
    Měj se moc krásně, Kristý a doufám, že se uvidíme dříve než brzy :) - srpen teda ale nedávám, ale v září bych to viděla reálně, co ty na to? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zato září a říjen jsou novinkami, které mě lákají, nabité. Na setkání se moc těším, snad nám to vyjde, když jsi furt v luftu! :))

      Vymazat
  3. Já si vybrala tyto knihy - Cestovatelka, Sníh nebo popel a druhý díl Magnuse Chase... :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkný výběr :) Srpen bude na knihy bohatý :) Já vyhlížím Sníh nebo Popel, Magnuse Chase, Nuly a detektivní Trojkorunu :) Hezké čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak si své vybrané novinky moc užij, budu zvědavá na dojmy z Nul a Trojkoruny :)

      Vymazat
  5. Zajímavý výběr, ale mě do noty moc nepadl, mám na seznamu trochu jiné knihy (snad zítra budou i v článku).
    Ale možná, možná (jak píšeš když bude poutavá recenze někde), tak ta první by možná šla ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás už to tak je, Moni, že nás zaujme většinou něco trošinku jiného :) Jsem ale ráda, že aspoň něco Tě malinko zaujalo :)

      Vymazat
  6. Tak mě dostala hned ta první kniha. Stejně jako ty nejsem fanatický fanoušek,ale písničku Tell me where did you sleep last night miluji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám pár takových srdcových písniček :) Jsem zvědavá, jestli se ke knížce dostaneme a jak se nám případně bude líbit :)

      Vymazat
  7. O Zimních mužích jsem nevěděla, ale asi si je taky přidám na wish list, protože anotace zní hodně slibně. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že jsem Tě inspirovala. Pro mě jsou jasnou volbou :)

      Vymazat
  8. Zajímavý výběr :) O Zimních mužích jsem vůbec nic nevěděla, autora taky neznám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsi v článku objevila něco nového :) Myslím, že Zimní muži jsou přesně pro nás :)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates