RC RECENZE | Buchenwaldské bestie (Flint Whitlock)

Sbírka mnoha svědectví o těch nejhrůznějších zvěrstvech nacistického režimu.

Tímto velice děkuji nakladatelství Cosmopolis a jejich úžasné Báře za poskytnutí recenzních výtisků celé Buchenwaldské trilogie. Recenze na další díly budou brzy.

Buchenwaldská trilogie už nějaký čas zaujímá důležité místo v mém seznamu knih k přečtení. Tento výjimečný počin, který nahlíží události a dění v buchenwaldském koncentračním táboře z nejrůznějších úhlů, je pro ty z nás, kdo se o otázku druhé světové války zajímáme, jasnou povinností. První díl, nazvaný Buchenwaldské bestie, dokazuje, že tato trilogie rozhodně stojí za přečtení. Autor za pomoci líčení osudů velitele tábora Karla Otto Kocha a jeho ženy Ilse Kochové vykresluje historické události druhé světové války i vývoj situace v samotném Buchenwaldu. Problematikou čtenáře provází velmi důkladně, při popisování jednotlivých událostí využívá značné množství různých zdrojů a rozličných očitých svědectví. 
Celá kniha působí dojmem disertační práce, při čtení je třeba přivyknout na velké množství doplňujících poznámek pod čarou, které rozvíjejí představované informace. Text je také obohacen mnoha fotografiemi jak z autorova vlastního archivu, tak z archivů různých institucí, odborníků, ale i svědků - obyčejných lidí. Přečtení knihy je obohacující nejen pro ty, kdo toho o druhé světové válce třeba tolik nevědí, ale i pro čtenáře, kteří již mají v tomto směru něco načteno. Sama jsem se dozvěděla velké množství detailů a zajímavostí, o kterých jsem předtím neslyšela. Kniha má mírně encyklopedický charakter, a proto je nutné před autorem smeknout v tom, že píše poměrně čtivě a rozhodně nenudí, přestože je text vlastně souvislým a velmi hutným tokem informací. 
Přesto však mám ke knize pár drobných výhrad. Malinko mi vadilo, že se autor místy neubránil své touze po senzaci. Některé pasáže mi přišly mírně spekulativní a takové trochu bulvární, na druhé straně je to asi právě tento aspekt, který čtenáře, kteří se o problematiku třeba tolik nezajímají, láká k přečtení. Na začátku knihy mě také trochu rozptylovalo a rozčilovalo detailní vyprávění o počátcích nacismu v Německu a o začátcích války. Na jednu stranu chápu potřebu celé téma nějak uvést, na druhé straně je však zaměření na jeden specifický koncentrační tábor natolik úzké, že dovoluje předpoklad, že čtenáři, kteří se do knihy pustí, o druhé světové válce přeci jen něco vědí.
Kromě těchto drobností ale nemám Buchenwaldským bestiím naprosto co vytknout. V mojí poličce s knihami o druhé světové válce zaujímají čestné místo a dovedu si představit, že se ke knize v budoucnu ještě vrátím. Všem, kdo se o toto téma zajímají, proto titul velmi doporučuji – pokud dokážete pojmout větší množství údajů a dat a o válku se zajímáte, přinese vám první díl buchenwaldské trilogie jistě řadu nových poznatků.

Knihu můžete koupit zde.

Název knihy (originál): The Beasts of Buchenwald: Karl & Ilse Koch, human-skin lampshades, and the war-crimes trial of the century
Název knihy (česky): Buchenwaldské bestie: Karl a Ilse Kochovi a lampy se stínítkem z lidské kůže
Autor: Flint Whitlock
Rok vydání (originál): 2011
Rok vydání (česky): 2015
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 384

4 komentáře :

  1. Já se nějak nemůžu te´d k podobným knihám dokopat. Asi to chce svůj čas a nelámat to, takže čekám až přijde.
    Měj se krásně, Kristýnko :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě nelámat, to je jasné. Já jsem teď naopak na vlně, kdy se mi do podobných titulů hodně chce, takže toho využívám, protože vím, že se to snadno může obrátit :) Měj se taky moc hezky, Šári! :)

      Vymazat
  2. Už jsem si tuhle recenzi četla, když jsem viděla odkaz na facebooku, ale až teď se dostávám ke komentování. Předně mě kniha opravdu zaujala. O problematiku se zajímám a ty senzace bych taky klidně mohla postrádat, ale zase proč ne.

    Já jsem si udělala radost a koupila jsem si "mírně poškozenou" knihu Jména čísel a k tomu Ženy z bloku 10, tak se těším, až se na to vrhnu.

    Měj se krásně! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud se o válku zajímáš, tahle kniha by pro Tebe byla určitě zajímavá.
      Budu se těšit na Tvoje dojmy z obou knih, Jména čísel mám doma - čekají na přečtení - a Ženy si budu určitě pořizovat.

      Měj se pěkně, Vlasti :)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates