RECENZE | Pojízdný krámek snů (Jenny Colgan)

Nevím, jak vy, ale já si docela často říkám, že bych nejradši chytla všechny ty smartphony, notebooky a internety, vyhodila je z okna a odstěhovala se do hor. A ani to nemyslím moc v nadsázce. Jít životem zcela sama, asi bych to už dávno skutečně udělala, i za cenu strachu vyhlédnout z okna do černočerné tmy a každodenního vstávání ve čtyři ráno.
Hrdinka sladkého románku Pojízdný krámek snů, který u nás stejně jako další knihy autorky Jenny Colgan vydalo nedávno nakladatelství Argo, sice svůj úprk ze společnosti nevzala tak od podlahy, ale přesto se dokázala okouzlujícím způsobem vymanit ze spárů oné děsivé, dynamicky se rozvíjející společnosti se všemi jejími feedbacky a reporty. Své životní štěstí našla uprostřed luk, v kaluži plné bahna, zmoklá na kost. Fakt.

Co vy, dokázali byste se odstěhovat někam daleko od civilizace? Jaké je vaše vysněné místo? Co byste tam chtěli dělat nebo naopak nedělat? A lákají vás podobně miloučké knihy, jako je Pojízdný krámek snů? A co samotná autorka Jenny Colgan, máte s ní zkušenost? Jaká její kniha se vám líbila nejvíc? Budu ráda, když mi napíšete všechny svoje myšlenky dolů do komentáře 😍

Nina nejvíc na světě zbožňuje knihy. Jenže jednoho dne se její poklidný knihovnický život rozpadne na prach a Nina je nucena rozhodnout se, zda dá přednost jisté vidině nespokojenosti, kterou by ji práce ve zmodernizovaném centru plném technologií jistě přinesla, anebo nejisté vidině štěstí, kterou slibuje inzerát na dodávku, již by si Nina přála naplnit knihami a přinášet s ní radost do míst, kde se na čtení dávno zapomnělo... Introvertní knihovnice nakonec překvapí sama sebe, když se vydá na dlouhou cestu do Skotska, a tam se rozhodne, že čas plnit si sny nadešel právě teď.
Nebudu vám tady nalhávat, jak ohromně hodnotné literární dílo Pojízdný krámek snů je. Protože až tak úplně není. Přesto je to ale knížka, kterou se nestydím doporučit dalším lidem k přečtení. Je totiž laskavá, něžná, je plná svobody a snů a splněných přání. Je to něco, co člověka trošinku popostrčí a přiměje ho zamyslet se nad tím, jestli v sobě přece jen nemá ještě trochu více odvahy, než si myslel, a jestli není škoda nechávat tuhle odvahu ležet ladem. A to jen tak nějaké vyprávění nedokáže.
Příběh Niny je plný překážek, ale také romantických klišé. Hlavní hrdinka je totiž nejen odvážná, ale zároveň také velice naivní a většinou na svět hledí trošinku skrz růžové brýle. Její křehkost a místy snad až dětinské plány vám ale rozhodně nepolezou na nervy, autorka tuto charakterovou vlastnost zvládá s grácií. Naopak to bude něco, pro co si Ninu oblíbíte a důvod, proč jí budete držet palce, aby vše dobře dopadlo.
Text knížky má v sobě takovou zvláštní magickou sílu, je plný naprosto skvostných popisů přírody a autorce se daří neskutečně silně předat čtenáři atmosféru, kterou v příběhu buduje. Nestojíte vně vyprávění, ale připadáte si, jako byste byli přímo uvnitř. Nejste pozorovatelem, ale doopravdy prožíváte to, co se na řádcích knihy odehrává. Celý příběh má příjemný spád, nenudíte se, v knize se stále něco děje a přestože se nejedná o nejnapínavější čtení na světě, budete nuceni otáčet stránky a číst stále dál a dál.
Jak už jsem zmiňovala v bezprostřední reakci na Goodreads, za prvních 90 % knihy bych dala pět hvězdiček, za samotný závěr, který se trošinku zvrhl a byl poněkud rozdrásaný a na můj vkus zbytečně patetický, bych dala hvězdičky tři. Celkem z toho tedy poměrně jasně vycházejí čtyři hvězdičky. Pojízdný krámek snů je romantické a zasněné čtení, které ale není prvoplánovou sladkárií, nýbrž naopak silným a inspirativním vyprávěním, které potěší všechny milovníky klidných příběhů, dobrých konců a především knih.
Za sebe jednoznačně doporučuji a už se těším na další autorčiny knížky, které tu mám nachystané 💗
 
Název knihy (originál): Little Shop of Happily Ever After
Název knihy (česky): Pojízdný krámek snů
Autor: Jenny Colgan
Rok vydání (originál): 2016
Rok vydání (česky): 2018
Nakladatelství: Argo
Počet stran: 294

12 komentářů :

  1. Knížka je krásná už proto, že je o knížkách. Líbila se mi a musela jsem si ji pořídit do své sbírky knížek o knížkách :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jenny Colgan miluju!!!! Je fakt, že její úplně první dvě knihy, které u nás vyšly 17 let zpátky, jsou poměrně slabé, asi se potřebovala vypsat, což se jí později povedlo dokonale. To, co doposud vydalo Argo je naprostá tutovka, co se žánru, který já soukromě nazývám chytrá romantika, týče. Doporučuju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je boží, souhlasim, teď v létě se chystám na Ostrov s vůní čerstvého chleba 💕

      Vymazat
  3. Já si teď dopřála oddechovku v podobě Každé sedmé vlny a nechala jsem se naprosto unést. ♥ Vidím to na nějakou další oddechovku už brzy. :)

    Měj se krásně, těším se na sobotu! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oddechovky jsou potřeba, a některé jsou opravdu originální a inteligentní, jako třeba tahle 😍 Tebou zmiňovanou neznám, ale poznám 😉

      Vymazat
  4. Knížky od této autorky mají tak boží obálky. Zatím žádnou nevlastním a nečetla jsem, ale určitě se jednou chystám, jen nevím, kterou začít :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna tuhle bych na začátek doporučila všemi deseti 💕 A obálky se Argu povedly moc, pravda! 😍

      Vymazat
  5. Moc pěkná recenze :) Mám ráda knihy o knihách i podobný typ příběhů, takže Pojízdný krámek snů určitě zkusím si přečíst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! ❤️ Pokud máš podobné záležitosti ráda, věřím, že z Pojízdného krámku snů budeš nadšená 😊

      Vymazat
  6. Od Jenny Colgan jsem četla dva romány a musím říct, že to bylo příjemné odpočinkové čtení. Tento si chci taky přečíst, protože jednou, až budu stará, bych chtěla jezdit s pojízdnou knihovnou :D Tak aspoň zjistím, jak to funguje a na co se mohu těšit :)

    OdpovědětVymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates