RECENZE | Obyvatel (Francis Cottam)

Přeji příjemný pátek a zdravím několik nových čtenářů blogu! Mám hroznou radost pokaždé, když se mi to tu trochu rozroste, takže moc všem děkuji :)

S Obyvatelem od Francise Cottama jsme se tady na blogu potkali už v rubrice "právě čtu" - zde, kde jsem psala, že knihu možná nedočtu. Nakonec jsem to zvládla, protože byť bylo prvních sto stran až trochu mysteriózně laděných, pak se situace uklidnila a šlo o starou dobrou lidskou úchylárnu.
I po přečtení celé knihy si stojím za svými prvotními dojmy: S každou další stranou mě více a více rozčilovala jednoduchost vět a jejich stavba. Maximálně sedm slov. Věta začíná vždy úvodem typu "Juliet řekla", "Jack zašeptal", "Max nevěřil". Prostě jméno, sloveso a jedem. Když takhle čtete 250 stran, věřte, že se Vám to začne zajídat.
Taky mě unavovalo to tempo. Od knihy jsem čekala, že její většina bude zasazená do toho celkem slibného stalkerovacího módu, ale toho tam vlastně bylo minimum. Naopak jsem se dozvěděla naprosto vše o charakteru postav, jejich minulosti, jejich snech, přáních, motivacích. Mnoho bylo řečeno i o rodičích. Jistě, je třeba osud postavy někam zasadit, ale tady mi to přišlo už přehnané a především - zcela zbytečné.

A hned na to navazuje další zádrhel. Autor se sice pokouší postavy vykreslit jako komplexní osobnosti se složitou minulostí a skrytými motivacemi, ale stejně z toho nakonec vycházejí poněkud... ploché. Ona, oddaná workoholička toužící se zbavit dědictví svých hippie rodičů. On, záletný manžel v domácnosti, který se kaje jakmile je prozrazen. A dále ještě hlavní záporák, motivovaný hrůzami prožitými v dětství a chorobnou touhou po "lásce". Větší klišé už asi vymyslet nešlo.
Kolem dokola knihu hodnotím jako relativně slušný průměr. Přečtete jí jedním dechem, napínavé to taky je, ale žádná velká překvapení se rozhodně nekonají. Já v těchto příbězích potřebuji kvalitnější zpracování, takže autora dále asi vyhledávat nebudu. Pokud však máte rádi napětí a thrillery, tahle kniha se Vám asi bude líbit, ale musíte k ní přistoupit jako k poněkud lehčímu, oddechovému čtení třeba na léto nebo do zkouškového. 

Četli jste, znáte? Líbila se Vám kniha? Zajímají Vás tituly, které pojednávají o stalkingu? Jsem zvědavá, určitě se podělte o své názory v komentářích! :)
Název knihy (originál): The Resident
Název knihy (česky): Obyvatel
Autor: Francis Cottam
Rok vydání (originál): 2011
Rok vydání (česky): 2013
Nakladatelství: Galatea
Počet stran: 253

10 komentářů :

  1. Opět povedená recenze :) Na knihu jsi mě nenalákala, což asi ani nebyl tvůj záměr - taky mi totiž v knihách hodně záleží na stylu psaní a tyhlety věty typu Max udělal, Max řekl...přímo nesnáším. Téma stalkingu mám však dost ráda, takže pokud víš o nějaké opravdu dobré knize, nechám se ráda inspirovat. Já na oplátku přihazuji svůj tip: Sběratel - John Fowles.
    Hezký den a těším se na další články :)
    PS: Opět moc hezké fotografie - hřebíky jsou super :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju, Hani :) Trocha spoilerů - vzhledem k bizarní smrti hlavního záporáka se hřebíkům nedalo odolat. :) Jinak moc děkuji za tip na Sběratele, já kdysi dávno viděla film a tehdy jsem vůbec netušila, že má knižní předlohu. Pak jsem se chystala číst, ale nějak na to nedošlo a pak jsem na knihu prostě zapomněla - takže velké díky za připomenutí, určitě se po něm podívám. Jinak já se zatím se stalkingem v knihách spíše seznamuji, takže tip na vysloveně dobrou knihu na toto téma zatím nemám. Ale až na to přijde, vzpomenu si na Tebe :)
      Přeji krásnou neděli a příjemný vstup do nového týdne!
      K

      Vymazat
  2. Souhlasím! Skvělá recenze:) Já knihu četla a musím říct, že ta skladba vět mi ke konci už taky lezla krkem:( Budu se těšit na další recenze!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za komentář a jsem ráda, že jsme se v dojmech z knihy shodly :) Těším se na Tvou další návštěvu!
      Hezký zbytek dne,
      K

      Vymazat
  3. Výborná recenze :) Poprvé jsem zavítala na tvůj blog a už teď je mi jasné, že rozhodně ne naposledy :) Máš to tu pěkné a skvělé články :) Kniha mě zaujala kvůli stalkingu, ale nejsem si úplně jistá, jestli se do ní pustím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc Ti děkuji za krásný komentář, ani nevíš, jak moc mě to těší :)) Budu se těšit na Tvé další návštěvy a na Tvoje komentáře :)
      Jinak není to vysloveně špatná kniha, prostě oddychovka, od které se toho nesmí moc očekávat :)
      Hezké pondělí přeji,
      K

      Vymazat
  4. Jo, taky jsem nebyla vyloženě nadšená. MYslím, že se autorovi docela podařilo popsat osobnost "slídila" a kniha byla dost čtivá, na druhé straně ten mechanický popis událostí mi hlavně v závěru trochu kazil požitek ze čtení. Podle mě prostě nejde popisovat napínavou scénu stejným vypravěčským stylem jako to jak hlavní postava nakupuje rohlíky a očekávat, že to bude fungovat.

    Ale jako oddychovka to vážně není špatné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář - vystihla jsi to naprosto perfektně. "Nakupování rohlíků" je přesná definice vypravěčského stylu v této knize.
      Pokud od knihy člověk moc nečeká, určitě se mu bude líbit. Já bohužel určitá očekávání měla, takže mě to trochu zklamalo. Ale jako oddychovka je to fajn čtení, to jo :)
      Přeji pěkné pondělí!
      K

      Vymazat
  5. Obyvatele jsem si také koupila, tak jsem zvědavá, jak mi sedne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu se těšit na Tvůj názor. Já z toho byla sice celá rozpačitá, ale nebylo to vysloveně špatné, tak doufám, že i Ty si příjemně oddychově počteš :)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates