KNIŽNÍ TIP | Désirée (Annemarie Selinko)

Hezký večer! :)
Zdravím všechny u nového článku, a tentokrát dokonce i u nové rubriky. Bez mučení rovnou přiznávám, že Knižní tip jsem okoukala od mojí velmi oblíbené Šárky, která knižní tipy na svém blogu mujknizniraj.blogspot.cz pravidelně publikuje :) Mě tato rubrika strašně baví, takže doufám, že i Vy - čtenáři Book Talku - v ní najdete zalíbení :)
Dnes Vám stručně představím knihu, kterou jsem četla před dobrými deseti lety. Je to titul, který by u mě asi málokdo čekal, v posledních letech skutečně dávám přednost poněkud jinému žánru, ale upřímně říkám, že k této knize bych se i nyní s chutí vrátila.
Jedná se o titul Désirée od Annemarie Selinko.
Kniha vypráví příběh Désirée Claryové, která byla první Napoleonovou láskou. Autorka v textu mapuje Napoleonovy začátky, jeho velkolepé úspěchy i strmý pád na dno - to vše očima kouzelně naivní a taky stále trochu vyděšené Désirée, na kterou je její svět vždy o trošinku větší, než by si přála. Přesto se však se všemi nástrahami vyrovnává s odhodláním sobě vlastním a byť se sama za statečnou nepovažuje, čtenář brzy pozná, že Désirée odvaha opravdu nechybí. Do této hlavní hrdinky opravdu není složité se zamilovat.
Byť jsou cesty Napoleona a jeho první lásky rozděleny a Désirée se nakonec vdá za francouzského maršála Bernadotta, ti dva se nikdy nerozloučí úplně a jejich životní cesta zůstává spjatá alespoň velmi tenkou nitkou... Navíc z jejich křehkého vztahu nikdy nevyprchá ten nezapomenutelný a neodolatelný nádech první veliké lásky.
Autorka mapuje nejen osobní drobnosti jednotlivých postav, ale také umně vykresluje historické události a zvraty, které Napoleonovu dobu provázely.
Pamatuji si, že jsem knihu doslova hltala a že jsem si strašně zamilovala manžela Désirée, Jeana Baptista Bernadotta. Historie je v knize prezentována velice elegantně a nenásilně, příběh je strhující a ohromující a autorčin styl velmi vytříbený, ale zároveň neuvěřitelně čtivý.
I s odstupem mnoha let Vám mohu tuto knihu s klidným svědomím doporučit :) Já sama jsem se dnes při focení fotek do článku znovu začetla a znovu zamilovala. Těm z Vás, kdo mají rádi historické romány, by Désirée v žádném případě neměla uniknout. A ostatním vlastně také ne, protože tato kniha rozhodně není jen historickým románem, ale také epickým příběhem o prvních láskách, manželství a překážkách, které před jednotlivce klade každá epocha.

Vy Désirée znáte, nebo ne? A co myslíte, začetl byste se, kdyby se Vám kniha dostala do ruky? Budu ráda, když se podělíte o dojmy v komentářích - můžete mi klidně také napsat, zda Vás knižní tipy budou bavit a zda mám v rubrice pokračovat :)

Mějte krásný večer,
K

14 komentářů :

  1. Jéé, já jsem prostě nadšená z každého tvého článku. A takováhle rubrika s oblíbenými knihami, to je fakt radost číst. :)

    Já mám pocit, že mi to jméno něco říká. Určitě jsem knihu nečetla, ale jako milovník historických románů se možná dám zlákat.

    Krásný zbytek dne!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc Ti děkuji za další milý komentář :) Chtěla jsem Knižní tip pojmout jako takové doporučení, ale u Désirée to dopadlo jako taková menší recenze... ach jo, vždy se rozepíšu :)
      Budu ráda, když si ke knize někdy najdeš cestu - pokud jsi milovník historických románů, myslím, že by Tě mohla oslovit.
      Měj se krásně :)

      Vymazat
  2. No tak, knihu bych na Tebe určitě netipla, ale už to, že jsi z ní tak nadšená + to, že má na databázi knih hodnocení 95% mi stačí k tomu, aby se okamžitě zapsala na můj TBR seznam (přestože to rozhodne není něco, co bych normálně četla), který už dosahuje opravdu enormních rozměrů...
    Pěkný zbytek večera :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach, TBR seznam, to malé rozkošné zlo, které nás pronásleduje na každém kroku a které neustále exponenciálně narůstá... Jsem ráda, že jsem na ten Tvůj přispěla - protože Ty ten můj také solidně vykrmuješ ;) budu ráda, když se jednou k Désirée dostaneš :)
      Měj se nádherně, Hani <3

      Vymazat
  3. O knize jsem vůbec nevěděla, ale dost si mě na ni nalákala! :)
    Napoleona jsem si velice oblíbila, ale znám ho jen z učebnic, takže po knize se asi podívám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, to mám velikou radost. Knihu opravdu z celého srdce doporučuji, ve mně fakt rezonuje už roky a to se opravdu nejedná o můj typický žánr. Budu strašně nadšená, pokud se k Désirée dostaneš a budu moc zvědavá na Tvoje dojmy :)
      Měj se moc pěkně a děkuji Ti za komentář :)

      Vymazat
  4. Neříkám, že to je zrovna můj šálek kávy, ale rozhodně knihu předem nezavrhuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nezavrhuj :) Tato kniha je na hony vzdálená mému srdcovému žánru, nicméně i přesto se mi moc líbila a strašně mě zasáhla. Takže určitě doporučuji :) Děkuji za komentář a přeji i krásný večer :)

      Vymazat
  5. Tak to mě těší, že jsem tě inspirovala :) Knihu neznám, ale vypadá zajímavě, podívám se hned na databázi :) Pěkný víkend :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, moc děkuji za komentář :) Na knihu mrkni, stojí za to :) Hezký start do nového týdne :)

      Vymazat
  6. Tak to zní velmi lákavě. Určitě nová rubrika bude super. Navíc knihy s historickou tématikou jsou moje nejoblíbenější a i tato vypadá skvěle, tak děkuji moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to jsem velice ráda, pokud jsem Tě na knihu alespoň trošku nalákala. Pokud se k ní někdy dostaneš, budu srdečně zvědavá na Tvoje dojmy :) Děkuji za komentář a přeji Ti krásný večer :)

      Vymazat
  7. Len pred nedávnom som ju dočítala a musím uznať, že je jednou z mála kníh a snáď jedinou svojho žánru (dennikový, ľúbostný) ktorá ma chytila za srdce.

    OdpovědětVymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates