READATHON | Jak to dopadlo a co jsem se naučila

Krásnou sobotu všem!
Přicházím opět s trošinku kratším článkem, ve kterém bych pouze ráda shrnula moje dojmy z mého prvního (a na dlouho asi i posledního) readathonu. V průběhu těch 24 hodin jsem se totiž naučila pár věcí o sobě jako o čtenáři.
  1. Když se do toho nutím, nebaví mě to. Za celý readathon jsem knihu otevřela jen párkrát. Měla jsem volno, ale nechtělo se mi. Jiné dny, byť volno nemám, mám hlavu v knihách neustále, v každé volné chviličce. To je jako s učením, jakmile nemusím, s chutí si něco odborného přečtu, projdu prezentace k tématu, udělám si stručné výpisky... Dejte mi termín zkoušky a hned se mi učit nechce :)
  2. Když je to závod, chci samozřejmě podat kvalitní výkon. Takže jsem se uprostřed čtení přistihla, že víc než příběh sleduju čísla stránek a počítám, kolik jsem toho už stihla přečíst. A abych se připravila o skvělý čtenářský zážitek takovouhle honičkou? O tom čtení rozhodně není :)
  3. Když se mi nedaří, jsem frustrovaná. To je kombinace dvou předchozích bodů. Honím sice počet stran, ale zároveň se mi číst vlastně ani nechce, protože už dopředu vím, že zas budu přepočítávat minuty na stránky. Pociťuju odpovědnost, že musím načíst co nejvíc stránek, a jsem v nervech z toho, že ve svém volném čase chci dělat (a také musím dělat) něco jiného, než číst. Takže z toho samozřejmě nic nemám.
Kolem dokola, readathony asi nejsou nic pro mě. Možná si ho zkusím ještě jednou v létě, ale nevím... Asi nejlepší jsou ty readathony, které člověk neplánuje. Takových mám za sebou požehnaně a všechny byly báječné! Až zase nějaký přijde, podám Vám zpětně report. Určitě bude veselejší, než ten dnešní :)
Teď bych ale ráda slyšela Vaše názory a zkušenosti s readathony. Co čtenář, to jiné zvyky, a mě by vážně moc zajímalo, jak to mají ostatní. Zkoušeli jste nějaký readathon? A jak se Vám dařilo? Je to pro Vás příjemné zpestření, nebo tento druh výzvy nevyhledáváte? Prosím, určitě se podělte v komentářích, jsem opravdu enormně zvědavá :)

Přeji Vám krásné sobotní odpoledne a buďte na sebe opatrní při pálení čarodějnic! ;)
K


Každé pondělí: Právě čtu
Každou středu: Knižní tip
Každý pátek: Recenze
Každou neděli: Speciální článek
Každý měsíc: PřírůstkyPřečteno a Měsíční výzva

The Book Talk Blog na Google+
The Book Talk Blog na Facebooku
The Book Talk Blog na Twitteru
The Book Talk Blog na Databázi knih
The Book Talk Blog na Goodreads

12 komentářů :

  1. Veľmi super článok! :) Readathon som ešte neskúšala a myslím, že ani skúšať nebudem. So mnou je to presne tak, ako s tebou- keď niečo musím urobiť nechce sa mi, a nikdy to z donútenia neurobím. :) Krásnu sobotu aj tebe a viac chuti do čítania! :D Maj sa krásne. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář a za souznění! :) Neděli jsem pročetla kompletně celou, samozřejmě... To jsem se totiž docela potřebovala učit :) Měj se krásně!

      Vymazat
  2. Tak předně - to tvoje povlečení je vážně nádhera.

    Co se týče readathonů, tak já jsem se úmyslně nikdy žádného nezúčastnila, přesně z důvodů, které jsi vypsala. Netvrdím ovšem, že to nemůže být jako zpestření čas od času třeba i sranda. A taky netvrdím, že vylučuju možnost, že bych se někdy něčeho takového zúčastnila - kdo ví, třeba se taky v létě k něčemu podobnému přidám.

    Krásný zbytek dne přeju, užij si pálení čarodějnic, a těším se na další články!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj a moc děkuji :) Povlečení sklízí strašný úspěch, kdo by to byl čekal :) A máš naprostou pravdu, ani já jsem na readathony úplně nezanevřela a mám v úmyslu ještě alespoň jeden zkusit. Ale už budu mít trochu střízlivější očekávání :) Měj se krásně!

      Vymazat
  3. Nevím, jestli má cenu moje vyjádření, vzhledem k mým nedávným příspěvkům na blog :) Nicméně mě to jednou za čas vyhovuje, je to příjemné zpestření, ale je pravda, že vždy dbám, abych četla jen, když se mi chce. Nucením se do toho bych to taky akorát znepříjemnila. Je zapotřebí vybalancovat správný okamžik, vybrat dobré knihy a brát to volně a ne jako něco svazujícího - vždyť se přece nic neděje, když v oněch 24 hodinách nic nepřečteme, máme na to ještě dalších 364 dnů :)
    Měj se krásně, Kristý

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je mi to jasné, Tvoje zážitky jsem sledovala a tak nějak tuším, že Ti to docela sedlo. Já jsem na tohle asi strašně soutěživá, navíc jsem děsná v tom, že často hecuju sama sebe... takže můj úmysl mít z toho příležitost k delšímu čtení než normálně se dost rychle rozplynul a byl z toho závod. Dám tomu ještě jednu šanci v létě, u bazénu s drinkem v ruce se asi nikam hnát nebudu :D Měj se moc hezky, Hani :))

      Vymazat
  4. Readathon jsem zatím nezkusila, ale asi až bude volno tak do toho půjdu :) Je to asi hodně o náladě, mám dny kdy bych si nejradši uvařila čaj, zalezla do postele a celý den si četla. Ale pak mám dny, kdy o knihu nezavadím. Jak se tak znám, trefila bych se do toho období, kdy nemám na čtení náladu, a pak by to bylo přesně tak jak jsi to popsala :)
    Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš naprostou pravdu v tom, že je to hodně o tom trefení se do správné konstelace hvězd :) Právě proto mám v úmyslu dát takovéto výzvě ještě jednou šanci, tak uvidíme, třeba v tom ještě najdu zalíbení :) Děkuji za komentář a měj se krásně! :)

      Vymazat
  5. Zatiaľ som readthon neskúšala, ale rozhodne chcem minimálne jeden skúsiť keď mi konečne začnú prázdniny. Ale obávam sa, že z neho budem mať rovnaké pocity ako ty. Nerada sa do čítania nútim, ale niekedy sa zasa treba trochu donútiť zo začiatku a potom to už ide samo. Raz som sa snažila dočítať knihu behom jedného dňa lebo som chcela dosiahnuť počet prečítaných kníh za rok, ktorý som si stanovila, ale asi v polovici dňa som si uvedomila, že tú knihu nechcem rýchlo prečítať iba preto, aby som si splnila nejakú osobnú výzvu. Na druhú stranu, keď pozerám videá alebo čítam články o ľuďoch, ktorí si readthony užívajú a úspešne prečítajú množstvo kníh, chcem niečo také robiť aj ja.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím se vším, co jsi napsala! :) Já s readathony ještě nekončím, šanci tomu ještě dám, protože si myslím, že když se vydaří, musí to být senzační zážitek :) Tak se měj krásně a budu v budoucnu zvědavá na Tvoje zkušenosti :)

      Vymazat
  6. Měla bych úplně stejné pocity, proto podobné akce ani nezkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Ti za komentář :) Já tomu ještě jednu šanci dám, ale až v létě, až bude trochu klid. Ale stejně nevím, jestli v tom dokážu najít zalíbení...

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates