RECENZE | Poslední aristokratka (Evžen Boček)

Krásný večer, milí čtenáři! 
Jak si užíváte páteční večer? V klidu domova s knihou, nebo někam vyrážíte? Já určitě s knihou a Četnickými humoreskami, to je můj páteční rituál :)

Abych k Vám byla upřímná, nějak se mi rozhodil můj blogový rozvrh. Chtěla jsem Vám včera přinést první článek z rubriky Knižní tip, ale neměla jsem vůbec čas a ani moc náladu. V příštích dnech ale už určitě nějaká ta nová rubrika bude :)

Dnes Vás ale s radostí vítám u nové recenze. Kniha, které se bude týkat, mi rozzářila hned několik dnů – když jsem si ji konečně objednala, když v balíčku dorazila, když jsem ji četla, když jsem na ni psala recenzi a znovu dnes, když recenzi publikuji.
Bude to totiž recenze plná chvály a nadšení :) O Poslední aristokratce jsem slyšela mockrát, a vždy jsem si říkala, že to asi nebude špatná kniha, ale nic mě nepřimělo jít a opravdu ji koupit. Až když jsem si u Haničky (hankathebookworm.blogspot.cz) přečetla její nadšenou recenzi audioknihy. Jenže já si chtěla knihu raději nejdříve přečíst. A tam se to konečně zlomilo. Záhy jsem knihu objednala, přečetla a teď jsem okouzlená. Jako fakt.

Shrnovat děj asi nemá moc smysl, poněvadž o nějakém koherentním příběhu to není. Marie III. se společně se svým otcem (dědicem) a matkou (nefalšovanou Američankou Vivien), vrací na rodový zámek Kostku, kterou získali v restituci. Tam se setkávají se svérázným personálem – kuchařkou, paní Tichou, která si ráda cvakne a občas to přežene, nabručeným kastelánem Josefem, který nenávidí návštěvníky zámku, a podivínským zahradníkem – panem Spockem, který je zároveň také opravářem, klavíristou a hypochondrem. Před touto nesourodou skupinou lidí stojí společná výzva: Nezbankrotovat. A jejich metody boje jsou přinejmenším neortodoxní.
Musím říct, že nejsem fanda knih, které vedou odnikud nikam. Nesedí mi. Poslední aristokratka je ale jiná, a já se od prvního do posledního slova královsky bavila. Jistě, kdekdo namítne, že jde o dost banální humor se spoustou klišé. Nicméně u Bočka se setkáváme s dávkováním toho správného objemu trochu blbějšího humoru v kombinaci s inteligencí. Říkám to na rovinu, mně ta knížka hloupá opravdu nepřipadala.

Ono je to trochu jako s různými komediemi – obzvlášť se mi nabízejí ty, ve kterých účinkoval Louis de Funés. Jasně, ono to maličko přihlouplé je, ale zároveň – ruku na srdce – nezasmějete se? Mně by asi bylo trochu smutno, kdybych pořád hltala jen samé těžce filozofické knihy plné hlubokých myšlenek, nebo mé oblíbené (zní to divně, já to vim) brutální thrillery, kde se stahuje z kůže a bůhví co ještě. 

Když jsem se u Aristokratky poprvé nahlas rozesmála, rozhodla jsem se, že si založím knížku lepíkem pokaždé, když se mi to stane. Znám lidi, kteří jsou schopní u knih plakat nebo se hlasitě smát - já tyhle reakce nemám. Pohne se mnou - ať na jednu či druhou stranu spektra emocí - jen velmi málo knih. O tom, jak dobře jsem se nad touto knihou pobavila, si můžete názor uděla sami z následující fotky :)
Hodnotit postavy je podobně obtížné, jako shrnovat děj. Kromě vypravěčky Marie jsou totiž všechny postavy trochu karikaturního charakteru. Jenže přesně to hned od začátku očekáváte, takže Vás to při čtení nijak neruší. A přiznejme si, že někdy se i v reálném životě vyskytne taková situace, jejíž aktéři jsou poněkud karikaturní. U nás doma se to děje pořád. No, ehm. Mamka mě zabije. Pokud bych měla nějakou postavu vyzdvihnout, musím konstatovat, že zvlášť mě bavil Mariin otec. To jeho zoufalství a skrblictví, ale zároveň určitá odhodlanost a vytrvalost je okouzlující. Samozřejmě i sama Marie se svým ironickým a sarkastickým nadhledem, se kterým komentuje události na Kostce, je velice vydařenou postavou, a vlastně díky ní je kniha tak vtipná.
Poměrně kvalitní materiál toho ústředního příběhu nepříběhu a vydařených, svérázných postav, pak zastřešuje Bočkův strhující styl psaní. Je to lehké, plynulé, je to krásná hra se slovy a významy a jazykovým dědictvím. A právě to mě strašně baví. Znáte to, když někdo dělá něco fakt dobře, vypadá to, že mu to nečiní námahu. Přesně takový je tento text – je nadýchaný, osvěžující, příjemný. A mně rozhodně jedna kniha nestačila – Aristokratku ve varu už mám připravenou v košíku k objednání.
Přijde mi, že Poslední aristokratka je docela profláknutý titul – četli jste ji už? A líbila se Vám? Nebo jsem fanouškem lehce stupidního humoru sama? Určitě mi svůj názor napište do komentářů, jsem moc zvědavá :)

Mějte se krásně a užijte si báječný víkend,
K

PS Začínám být úplně posedlá, kvůli focení Aristokratky jsem hledala půl dne to jedno konkrétní povlečení, které ladí s obálkou, a pak jsem ho ještě žehlila. Tak moc mě to baví :)

Název knihy: Poslední aristokratka
Autor: Evžen Boček
Rok vydání: 2012
Nakladatelství: Druhé město
Počet stran: 244

26 komentářů :

  1. Veľmi krásna recenzia z ktorej srší kopa nadšenia. :D Vďaka tvojej recenzii si ma na túto knihu úplne navnadila a dúfam, že sa ku niekedy dostanem. :) :D
    Myslím, že kvôli tomu povlečení sa ti oplatilo zabiť pól dňa :D Veľmi krásne fotky. :) Pekný večer. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj a moc děkuji za milý komentář :) Jsem strašně ráda, že jsem Tě na Aristokratku navnadila, opravdu za to stojí :) A děkuji za pochvalu fotek, stále se učím, takže mě každý kompliment strašně hřeje u srdce :) Krásný večer i Tobě :)

      Vymazat
  2. Já tak strašně ráda čtu recenze překypující nadšením. Vždycky mě zahřeje u srdéčka, když vidím, že si někdo něco užívá (a je vlastně jedno, jestli jde o knihu nebo o cokoli jiného). A ještě navíc, když o tom ten člověk umí tak hezky psát.. :)

    Já nad tou Poslední Aristokratkou přemýšlím už dlouho. Četla jsem na ni strašně moc pozitivních recenzí a možná si ji jednoho dne taky přidám do sbírky.

    A co se týče toho tvého hlasitého projevu u čtení, já jsem asi tvůj přesný opak. (Já teď nevím, jestli jsme se o tom bavili spolu nebo jestli to bylo s někým jiným, to bych kecala.) Já řvu snad u všeho. A směju se nahlas taky dost často. Jsem takový ten typ, co musí v půlce věty tu knihu na chvilku zavřít, rozdýchat, co právě mozek spatřil (ať už je to třeba nějaká scéna, kde se objevuje mé OTP, nebo třeba nějaká sedcervoucí scéna plná loučení se), a pak se k tomu můžu vrátit. Docela ti závidím, že knihy takhle brutálním způsobem neovládají tvůj emoční stav, protože ono je občas docela protivné, když jsi v autobuse a máš slzičky na krajíčku. :)

    V závěru snad už jen znovu pochválím recenzi a fotky, popřeju krásný páteční večer s knihou (máme stejné plány v tomhle ohledu) a budu se těšit na další tvůj článek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za komentář kočko :) Byla jsem to já, komu jsi říkala, že "řveš u všeho" :) Poslední aristokratku Ti srdečně doporučuji - budeš brečet, ale smíchy. A moc děkuji za milá slova pochvaly, dělá mi to velkou radost :) Krásný večer i Tobě :)

      Vymazat
  3. Krásná recenze a jsem moc ráda za ukázky z knihy. Chci si aristokratku už taky hodně dlouho přečíst, nejdřív jsem váhala, protože mám s humornou literaturou tak trochu problém, někdy prostě nechápu, proč se ostatní smějí a já ne. Ale když si čtu ty ukázky, myslím, že by mi kniha sedla. Časem se po ní určitě konečně podívám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochvalu, Šári, a jsem ráda, že byla recenze přínosná... :) Pokud po Aristokratce někdy koukneš, budu zvědavá na Tvoje dojmy :) Přeji příjemný večer :)

      Vymazat
  4. Asi jsem rozhodnutá si knihu konečně koupit! :D :)
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám velikou radost, že jsem Tě nalákala! :) Moc děkuji za milý komentář a přeji krásný nedělní večer :)

      Vymazat
  5. Knihu jsem sice nečetla, ale poslouchala jako audioknihu, bavila jsem se ovšem taky moc dobře. každopádně, kdybych ji neznala, po této recenzi si ji určitě přečtu. S těmi lepítky je to dobrý nápad!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc Ti děkuji za komentář :) Na audioknihu se také chystám, takže se snad pobavím nadvakrát :) Přeji nádherný večer :)

      Vymazat
  6. No znovu naprosto úžasná recenze, já už si připadám jak papoušek, pořád Ti píšu to samé. Jenže je to prostě tak, to povlečení je úplně super, myslím, že čas, který jsi strávila jeho hledáním, stál rozhodně za to :)
    Pomalu začínám přemýšlet, jestli si Aristokratku nekoupit i ve fyzické podobě - no, uvidíme :)
    Měj se krásně, Kristý!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc Ti děkuju, Hani <3 Tvoje slova mě vždycky strašně potěší :) Jinak samozřejmě doporučuji, já už mám doma druhý díl a jsem zvědavá, zda se prvnímu vyrovná. Měj se nádherně! :)

      Vymazat
  7. Knížku znám kupodivu i já, ale nečetla jsem.
    Kamarádka s ní na rozdíl od mě zkušenosti má a taktéž si jí vychvalovala :)
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ráda slyším, že se kamarádce líbila, já už se třesu na druhý díl. Jsem zvědavá, jestli se k Aristokratce někdy v budoucnu dostaneš i Ty :) Moc děkuji za komentář, měj se krásně :)

      Vymazat
  8. Tak já o knížce slyším poprvé, ale hned mě zaujala :) Takže moc děkuji za tip :) Moc pěkná recenze :) Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem strašně ráda! :) Opravdu srdečně doporučuji. Moc děkuji za milý komentář, měj se překrásně :)

      Vymazat
  9. TÁ OBÁLKA je dokonalá! Wau, fotografie sú nádherné. Určite sa oplatilo hľadať vhodné obliečky pre fotku s touto kráskou :) Čo sa týka knihy, zas mi to nič nehovorí. V akej dobe sa jej dej odohráva? Asi si to budem musieť dozistiť. Recenzia ma veľmi zaujala. Niekedy je osviežujúce čítať niečo na prvý pohľad "banálnejšie" s prístupným humorom. Mám rada iróniu a sarkazmus v texte a táto kniha vyzerá ako veľmi zaujímavý kúsok. Nuž, budem o nej premýšľať. Ale opakujem sa, obálka vyzerá na fotkách úžasne :) Radosť fotiť!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, moc děkuji za Tvůj komentář a knihu Ti opravdu z celého srdce doporučuji. Jinak se odehrává v současnosti (Kostku dostali zpět v roce 1996 tuším...). Já už mám doma připravený druhý díl.
      A jsem strašně ráda, že se Ti fotky líbí, ta obálka si opravdu zasloužila pořádně prodat :)
      Ještě jednou moc děkuji za Tvá milá slova, měj se nádherně :)

      Vymazat
  10. Krásná recenze! :) Aristokratku jsem nečetla, ale už jsem na ni narazila všude možně tolikrát, že asi budu muset, jinak to nevidím. :D To povlečení jsi doladila úžasně. :))
    Nádherný blog! Hezký den. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aničko, vřele Ti ji doporučuji, je to přečtené za jeden dva večery a věřím, že se opravdu od srdce zasměješ :) Já už si pořídila i druhý díl. Jinak Ti moc děkuji za pochvaly, velice mě to těší :) Měj se nádherně <3

      Vymazat
  11. Ta kniha je skvělá- a má i druhý díl, víš to? Já se smála nahlas. Je to dokonalé.Jsem ráda, že se Ti taky líbila, i když tohle se asi fakt musí líbit všem. Krásná recenze .-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za milý komentář :) O druhém dílu vím, už jsem ho četla a tento pátek bude recenze na blogu :) Přeji krásný den!

      Vymazat
  12. Milá autorko,zrovna se řežu smíchy u prvního dílu,taky se normálně u čtení nesměju a komedie v kině sleduji se stoickým klidem...naposled mě takhle dostal Leo Rosten s jeho Pan Kaplan má třídu rád-což se ukázalo jako dobrá průprava pro moje budoucí skutečné třídy.Takže teď očekávám hraběre na bílém koni s hradem za zády.Aristokratka je skvělé antidepresivum.A díky za Vaše svěží tety tady.Anděla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Andělko (snad se Vás nedotknu tou zdrobnělinou, ale Vaše krásné jméno k tomu svádí), moc Vám děkuji za krásný komentář a pochvalu mých článků :)) Jsem ráda, že se u knížky bavíte stejně, jako jsem se bavila já a moc Vám držím palce s tím princem, koněm i hradem! ;) Mějte se krásně!

      Vymazat
  13. Texty,ne tety:-)Anděla

    OdpovědětVymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates