KNIŽNÍ ZVYKY | Kam si zapisujeme přečtené knihy?

Zdravím všechny a doufám, že si užíváte krásnou májovou neděli :)
Já Vás dnes vítám u dalšího příspěvku do rubriky Chvíle s knihou. Protože většina knihomolů v mém okolí má nějakou evidenci toho, co četl, čte, nebo chce číst, napadlo mě zeptat se Vás, kam si zapisujete přečtené knihy?
Asi každý má nějaký svůj unikátní systém. Tak třeba moje mamka dlouhá léta sepisovala přečtené knihy do sešitu chronologicky. Já začala přečtené knihy sepisovat pozdě – až v roce 2012. Knihy sepisuji abecedně a používám k tomu nepoužívaný Moleskine adresář, který jsem si vylepšila geometrickou washi páskou.
Abych měla přehled taky o knihách přečtených v daném roce, vyčlenila jsem si v diáři dvojstranu, kam zapisuji přečtené knihy chronologicky. I tento systém má svoje kouzlo, jde z něj například snadno vyčíst, jaké jsem měla v daném měsíci čtenářské období. U mě se střídají vcelku dlouhé vlny detektivek a thrillerů s kratšími epizodkami plytkého humoru a nechutné romantiky a také se záchvaty „musím číst klasiku“ (i když musím přiznat, že v tomhle směru poslední dobou značně lempluju, mám to samou detektivku).
A samozřejmě jsem neunikla ani serverům goodreads.com a databazeknih.cz. Obě tyto knižní databáze využívám, ale je to zlo – právě díky nim se můj nekonečný seznam pořád natahuje. I když, hlavní roli v tomhle průšvihu ale hrají spíše Vaše blogy, že :) (Ano, Šárko, koukám se na Tebe.)
Pokud chcete, určitě si mě na Databázi nebo Goodreads přidejte! Najdete mě tady a tady.
Jaký systém pro zaznamenávání přečtených knížek máte Vy? Starý dobrý papír, nebo moderní technologie? Abeceda, nebo datum přečtení? A jak nekonečný je Váš nekonečný seznam knih k přečtení? ;) Prosím, sdílejte svoje knižní zkušenosti v komentářích! :)
Přeji Vám krásný den,
K
 
Každé pondělí: Právě čtu
Každou středu: Knižní tip
Každý pátek: Recenze
Speciální nedělní články: Měsíční shrnutíVýzva a Chvíle s knihou
Google+

19 komentářů :

  1. Já si to dříve psala do wordu: autor, kniha, strany a doba trvání čtení, to jsem ještě měla rozdělené i podle měsíců. Teď si to odklikávám na goodreads a zapisuji na blog po desítkách, jako postup ve výzvě od Ells :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš to, do zapisování ve Wordu jsem se nikdy nepustila, to je taky superpřehledný způsob :) Děkuji Ti za komentář, krásný večer :)

      Vymazat
  2. Ja na toto používam hlavne Goodreads, keďže tam (ak to náhodou zle nenastavím alebo nezabudnem) sa mi hneď zapisuje aj dátum. Teraz keď mám blog tak si to v rámci výzvy zapisujem aj tam a rovnako aj do môjho bullet journalu, ale tam si k tomu nepíšem žiadne dodatočné informácie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Goodreads je v tomhle směru perfektní, zvlášť teď, když doplnili tu funkci "kdy jsi začala číst". To dřív nebylo a neskutečně mě to štvalo :) Děkuji za komentář a přeji krásný večer :)

      Vymazat
  3. Jako většina používám Databázi knih a Goodreads, ale vše zaznamenávám i do svého diáře, kde si píšu i úryvky, které mě zaujaly. Na Databázi knih neustále přidávám knihy, které se chystám číst a dnešním dnem jsem na čísle 358, což mě na jednu stranu děsí, ale na druhou zase motivuje ke čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten seznam k přečtení je strašná věc, taky mě motivuje i děsí zároveň, chystám na něj i samostatný článek, protože to je kapitola sama pro sebe :) Moc díky za komentář, měj se krásně! :)

      Vymazat
    2. Už se těším na článek - už teď vím, že mě trochu utěší, že v tom nejsem sama, ale můj seznam se zase rozšíří o knihy, které mi unikly :D

      Vymazat
    3. Myslím, že přesně tak to bude - já to totiž mám stejně, když zkoumám TBR seznamy ostatních :) Utěším se a rovnou něco připíšu :) Začarovaný kruh :)

      Vymazat
  4. Já tedy jen databáze, rukou jsem si nikdy nic nepsala, snad krom čtenářských deníků ještě na střední :) Databáze i maximálně vyhovuje, protože jsem si tak alespoň konečně jistá, co jsem četla. Dřív se mi opravdu kolikrát stávalo (hlavně třeba u divadelních her či poezie), že jsem knihu otevřela a na straně dvacet si uvědomila, že už jsem to vlastně četlo. Toliko k mé paměti a kvalitě některých knih...:D Na TBR seznamu mám momentálně zhruba 450 knih (a měsíčně jich tak 10-20 přibude), ve vlastní knihovně asi 120 nepřečtených..Ještě něco??? :D :D
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Tě, Hani, musím donutit k tomu, aby sis založila i Goodreads. Nemůžu si pomoct, ale je mi to tam všechno krapet sympatičtější než na Databázi. A náš TBR seznam, o tom snad raději pomlčet. Můžeme si podat ruce :D (A kolik mám doma knih k přečtení radši nepočítám, praštilo by to se mnou). Krásný večer!

      Vymazat
  5. Já používám od letošního ledna goodreads. To je parádní systém na "zapisování" přečtených knih, ale i knih, které se třeba přečíst teprve chystám. Takže za mě jednoznačně goodreads.

    No a loni a letos si zapisuju knihy do diáře. Pod písmenka podle názvu knihy, a píšu si k tomu data, kdy jsem to četla. Tahle metoda je ale jenom taková přídatná, sázím prostě na technologie a goodreads.

    Krásný zbytek dne přeju! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidím, že máme dost podobný systém :) Goodreads je skvělé, některé lidi - třeba Tebe :) - tam vysloveně stalkuju a musím se ovládat, abych nelajkovala cokoliv udělají :) Měj se krásně, Káťo!

      Vymazat
  6. Já si píšu do sešitu. Název knihy, autor, nakladatelství, počet strana četla od - do. Ale poslední dobou mám problém to tam doplňovat, protože nemám sešit neustále u sebe a knihy začínám číst třeba ve vlaku. Takže pak marně namáhám hlavičku, kdy vlastně jsem tu knihu začala číst :).

    Když se chci ale podívat, kdy jsem jakou knihu četla, tak se zhruba orientuji podle mých recenzí na blogu :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozečtení knihy na cestách a následné vymýšlení, kdy přesně jsem začala taky důvěrně znám :) Já to poslední dobou řeším obyčejnou tužkou, malý písmem a poznámkou na poslední straně knihy :) Měj se krásně, moc děkuji za komentář! :))

      Vymazat
  7. Také mám profil na Goodreads, databázi a ČBDB. A ještě si knížky zapisuji do sešitku, který je určený jen pro ně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidím, že máme podobný systém, Šári. ČBDB (a Tvůj profil tam také, jako správný stalker) jsem objevila teprve nedávno a zatím bohužel nebyl čas se tomu pověnovat :) Přeji krásný večer!

      Vymazat
  8. Zošit na zapisovanie kníh máš super, ale mne by sa to zrejme nechcelo robiť, keď mi to všetko zaznamenáva GR. ja som dosť leniví človek a tam to mám pekne usporiadané, viem, kedy som knihu začala čítať, aj kedy som s ňou skončila. Mám tam hodnotenia, počíta mi tam GR Challenge :D a tak.
    Ale v tom, že je to zlo, má pravdu. Lebo kníh na prečítanie mi furt len pribúda, ale nemám na ne čas a potom ma to len naštve.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Goodreads je naprosto bezkonkurenční a k nezaplacení. Ale ten pocit, kdy to fyzicky zapisuješ na papír, je taky krásný :) Ale ten nekonečný seznam je děsná věc, já se snažím na něj koukat co nejméně, je to skoro až depresivní :) Měj se pěkně!

      Vymazat
  9. dobrý den, vynikající přehled přečtených knih - Databaze knih - mi přestala fungovat na mobilu. Prý pro Android není vhodná. \Nenašla jsem podobnou, tak dobrou, aplikaci, kde při kliknutí na přečtenou knihu mi vyskočí i její obsah. Nemáte někdo zkušenosti ?

    OdpovědětVymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates