KNIŽNÍ TIP | Padající muž (Don DeLillo)

Krásnou středu, moji milí čtenáři :)
Minulý týden mi vlastně skončila škola, zbývá "jen" napsat diplomku a připravit se na státnice - a můžu Vám říct, že tak málo času, jako ten poslední týden, jsem hodně dlouho neměla. Lítám od čerta k ďáblu a sotva stíhám. Také to tak máte? Těšíte se, až Vám skončí nějaká povinnost a budete mít volno a ono ejhle, přijdou ještě větší shony? Mně se to stalo rozhodně už poněkolikáté.
Dnes Vám chci představit jednu knihu z té nesmírně vydařené edice Odeonu, kterou všichni milujeme. Konkrétně jde o Padajícího muže od Dona DeLilla.
Anotace z Databáze knih: Poprvé se na scéně objevuje právník Keit, který dorazí 11. září odpoledne do bytu své bývalé partnerky celý zakrvácený, špinavý a šokovaný. Šokovaná je pochopitelně i ona, protože už ví, co se stalo. Několik dnů po útocích není v chaosu jen město, služby, doprava, obchody, ale také lidé. Autor se věnuje především psychologii odloučeného manželského páru a jejich synovi. Keith už se do zaměstnání nikdy nevrátil. Podruhé je vypravěčem mladý Arab Hammad, jeden z těch, kteří se v Americe zúčastnili výcvikového programu pro pilotování letadel. Právě jeho očima spatříme hrůzný čin: to on pilotuje letadlo, které narazí do Severní věže. Potřetí se ocitáme znovu ve středu dění, ale z jiné strany: ve věži, právě když se k ní blíží letadlo… DeLillo nezaměnitelným způsobem zachycuje nejrůznější, často protikladné aspekty moderní reality, hlavně všeprostupující pocit paranoie a nesmiřitelný konflikt mezi jedincem a moderní technologií. Kritika román hodnotí jako jedno z nejlepších děl o 9/11 a vrchol autorovy tvorby.
Já sama mám s autorem zkušenost jenom skrz jeho dílo Cosmopolis, jehož začátek se mi ale nelíbil takovým způsobem (bylo to strašně sprosté, ale strašně), že jsem knihu nedokončila. Proč Vám tedy doporučuji tuhle knihu? Kvůli jejímu námětu. Je podle mě nesmírně zajímavý, a já jsem zvědavá, jak si autor s tématem 11. září poradil. Knihu jsem proletěla a vypadá podle mě mnohem slibněji než Cosmopolis. Já se na ní proto určitě chystám, ráda bych ji v létě o dovolené zvládla. Uvidíme, doufám ale, že si mě autor získá a že se třeba k jeho dalším knihám nakonec vrátím.
Povězte mi, Vy autora znáte? A četli jste od něj něco? Případně jak se Vám jeho dílo líbilo, či nelíbilo? Budu moc ráda, když mi napíšete do komentářů, protože jsem sama zvědavá, co se z knihy nakonec vyklube :)
Přeji Vám krásný den!
K
 
Každé pondělí: Právě čtu
Každou středu: Knižní tip
Každý pátek: Recenze
Speciální nedělní články: Měsíční shrnutíVýzva a Chvíle s knihou
Google+

11 komentářů :

  1. Jé, to mě mrzí, žes to měla tak časově náročné. Já teď více méně odpočívám, týden jsem byla v té Anglii a teď mě čekají tři týdny (vlastně už skoro jenom dva) na praxi u veterináře, což je naprostá paráda a já si to neskutečně užívám. Musím o tom teda napsat "seminárku" a doplňovat si věci do školy (protože to máme tak na prd, tu naší třídu, že půlka je na praxi a půlka chodí do školy; snad se ani na větší detaily neptej), ale jinak mám vlastně hroznou pohodu, protože jsem čtyři hoďky denně mezi zvířounama, a pak mám volno. :)

    Co se knihy týče - autora ani dílo neznám, každopádně námět příběhu a celkově anotace mi přijdě hrozně zajímavá. O jedenáctém září jsem žádnou knihu ještě nečetla, i když mám v plánu "Extremely Loud and Incredibly Close". Tak uvidíš, jestli se ti kniha bude líbit - pravděpodobně se o tom, zda číst nebo nečíst, zase rozhodnu podle tvé recenze. :)

    Krásný zbytek dne, a ať se ti to zlepší s tou zaneprázdněností!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach, kéž by to pominulo, zatím mi to připadá jen horší :D

      Praxe u veterináře musí být sen, taky bych se do něčeho podobného hned pustila. Bohužel jsem svou profesí trochu někde jinde...

      Extremely Loud and Incredibly Close musím brzy také zkusit, slyšela jsem už od někoho hroznou chválu.

      Přeji krásný večer a moc děkuji za komentář :)

      Vymazat
  2. Knihu vůbec neznám, ale vypadá hodně zajímavě :-)
    Přeji ti pěkný večer.

    OdpovědětVymazat
  3. Kristý, přeji, ať už ten shon pomine a máš dostatek času soustředit se na vše, co potřebuješ :)
    Knihu ani autora vůbec neznám, ale přesně jak píšeš, námět zní děsně zajímavě a já se musím přiznat, že jsem o 11. září ještě vůbec nikdy nic nečetla. Připisuji tedy na svůj nekonečný TBR a budu doufat, že se na knihu někdy dostane :)
    Hezký zbytek večera a hlavně - ať Ti jde diplomka od ruky a daří se u státnic!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Hani, je to příšerné :D Já sama také doufám, že se ke knížce brzy dostanu a že budu moci poreferovat o tom, jaká byla :) Děkuji za komentář i podporu - co Ty, co bakalářka? Myslím na Tebe!

      Vymazat
    2. Díky za Tvou nekonečnou podporu, bakalářku je vlastně tak nějak napsaná, přesto ale odevzdávám až v srpnu a státnicuji v září, takže "času dost" :D Moje životní heslo (druhé je - "Nějak to dopadne"). Měj se krásně

      Vymazat
  4. Mám pocit, že jsem na knihu nedávno někde na netu narazila, ale asi mě moc neoslovila. Taky mám doma několik Odeonek a těším se na čtení :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ji ulovila v nějakém buxovém výprodeji tuším :) Odeonek mám z různých výprodejů také nachystaných milion... Jen ten čas! Měj se krásně, Šári :)

      Vymazat
  5. kniha vypadá moc dobře, tuhle edici mám moc ráda. Určitě ji píši na seznam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, že jsem Tě inspirovala :) Krásný večer přeji! :)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates