NETRADIČNÍ VÝZVA | Jak to bylo s dubnovým časem na čtení?

Přeji Vám všem nádherný nedělní podvečer a vítám Vás u shrnutí jedné (zdánlivě dávné) netradiční výzvy :)
Na začátku dubna jsem si totiž umanula, že právě v tomto měsíci si vyčlením více času na čtení. Článek najdete zde. Motivovaly mě k tomu hlavně chvíle v práci, kdy se mi moc pracovat nechce, a tak juknu na tumblr, projedu oblíbené účty na instagramu... Shrnu to stručně: Dvacet minut je v čudu a já jsem je strávila jak? Nic konstruktivního to vskutku nebylo. Nakázala jsem si tedy, že budu tyhle prokrastinační chvíle, když už musí být, využívat ke čtení. 
První polovinu měsíce se mi celkem dařilo, problém se objevil až ke konci - navalilo se tolik povinností, že nebyl čas ani na tu prokrastinaci (to je vždycky špatný). 
Abych měla nad sebou kontrolu, sepisovala jsem si časy čtení a počet přečtených stran. Protože zbožňuju statistiku, všechno jsem to pak ještě sčítala a průměrovala, abych to měla hezky přehledné. Tenhle systém vedl k několika poznatkům (které platily pro mě):
1. Opravdu to pomáhá, pokud chcete víc číst. Pokud něco někam zapisujete, víc si pak uvědomujete, že děláte nějaký nesmysl, který byste mohli využít k dalšímu zápisu = přidání pár přečtených stránek.
2. Zpočátku Vás to děsně baví a sledujete časy fakt na minutku přesně, alespoň pokud jste takové OCD osoby, jako jsem já :) Jenže zase úplně nevyznávám sebemrskačství, takže to postupem času začalo být otravné. Přece jen, život je hektický a zapisovat si několikrát po sobě čtyři minuty čtení člověku musí začít zákonitě lézt na nervy.
3. Ke konci měsíce jsem se párkrát přistihla, že jsem knihu ve chvíli volna neotevřela proto, že se mi to nechtělo zapisovat. Došla jsem tedy k tomu, že systém začal být kontraproduktivní.
Mám pro Vás proto moudro: Srdečně doporučuju takovýto - nebo nějaký podobný, který by vyhovoval Vám - systém na pár dní zkusit. Zaznamenat si, kolik času z Vašeho dne opravdu pročtete, je zajímavé a poučné. V některých dnech, když jsem měla volněji, jsem fakt nedokázala pochopit, proč jsem četla třeba jen hodinku. Volné chvilky, které by bylo možné využít ke čtení, teď mnohem více vnímám a využívám.
Samozřejmě, že někteří z Vás s podobným problémem (= efektivní využití času) určitě neválčí. Takže takovým bude můj článek plný nesmírné moudrosti a velice konstruktivních rad k ničemu. Ale pokud Vás, stejně jako mě, občas polapí totální lenost, třeba něco podobného zkusíte a lenost tak porazíte.
Jakou máte s využíváním času ke čtení zkušenost Vy? Stane se Vám, že to občas flákáte stejně jako já, nebo jste svědomití knihomolové a žádné takovéhle motivační blbůstky nepotřebujete? A zkoušeli jste někdy věnovat pozornost tomu, kolik stránek denně přečtete? Budu moc ráda, když se o své čtenářské zkušenosti podělíte v komentářích :)
Krásný zbytek neděle a do nového týdne vstupte pravou nohou! :)
K
 
Každé pondělí: Právě čtu
Každou středu: Knižní tip
Každý pátek: Recenze
Speciální nedělní články: Měsíční shrnutíVýzva a Chvíle s knihou
Google+

10 komentářů :

  1. Tohle jsem přesně dělala při Readathonu, abych měla přehled, přiznám se ale, že vést si takovéto zápisky celý měsíc, bych asi nevydržela. Poslední dobou jsem se nějak rozečetla a nemám s tím problém. Čtení totiž považuju za prokrastinaci, takže když odskočím od bakalářky či učení, tak obvykle ke knize (ale jako na bloggeru strávím taky dost času :D).
    Navíc mám zajeté určité rituály, díky kterým toho přečtu docela dost. Na tenhle měsíc připravuju do neoficiální rubriky "Jak" článek právě na podobné téma, takže tam se rozepíšu víc. :)
    Co je ale mým velkým problémem jsou povinnosti, ať už bakalářka nebo třeba jen debilní zametení a vytření - všechno si musím jak prvňák napsat na papír a po dokončení odškrtnout, jinak to prostě neudělám :D Je to hrozný. Všude po bytě i na lednici mám přidělané papírky a přítel se mi hrozně směje, že ani smetí nevynesu, aniž bych si to někam nezapsala a pak vítězoslavně neodškrtla :D
    Měj se

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tak na nový článek na toto téma se opravdu moc těším! Určitě mě v něčem inspiruješ :) A jinak buď v klidu, já si sepisuju taky naprosto všechno, roky jsem kvůli tomu používala denní Moleskine - jo, tu tlustou knihu, která zastává v kabelce funkci cihly. :) Hlavně, když to psaní a odškrtávání funguje, ne? :) Děkuji Ti za komentář a měj se nádherně :)

      Vymazat
  2. Žasnu :D Myslím, že by u mě nastal stejný problém - přestala bych číst, abych to nemusela zapisovat, ale je to zajímavý nápad a věřím, že se v tom spousta lidí vyžije :) Mě ke čtení motivuje dobrá kniha. Pokud mě opravdu baví, nedokážu ji odložit. A když moc zajímavá není, nepomůže nic, procházím kolem ní a vyhlížím, do které knížky se pustím pak, čímž si celý proces sice jen protahuju, ale pracuju na zlepšení. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za komentář :) Na pár dní je to fajn řešení, ale dlouhodobě to fakt není možné... A je pravda, že kvalita knihy má na frekvenci a úspěšnost čtení nepopiratelný vliv, to je jasné. Jen ta moje lenost je prostě někdy silnější než sebekrásnější kniha na světě, proti čemuž se vytrvale se snažím bojovat :) Měj se krásně :)

      Vymazat
  3. Rozhodně s podobným problémem taky bojuji, kolik já bych toho přečetla, nebýt internetu. Mně by stačilo, kdyby mi ho někdo odpojil :D
    Přeji krásný večer... s knihou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, Šári! Jakmile jsem někde na chatě, jde to čtení jako po másle. Vždycky se pak stydím, že něco podobného nedokážu, když je v dosahu kabel internetu. Přeji krásný večer i Tobě a hlavně hodně síly do boje s internetem! :))

      Vymazat
  4. No já žasnu. Kdes na takové zapisování brala chuť? Já bych to vydržela možná pár dní, protože já se vždycky pro věci rychle nadchnu, ale pak mě hned zas přestanou bavit. Myslím, že to určitě k efektivnímu využití času pomoct může, ale já jsem fakt příšerná, takže bych buď nezapisovala poctivě, nebo bych si to tak znechutila, že bych neměla ani chuť kvůli tomu zapisování číst. Jsem fakt hrozná! :D

    Krásný pátek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však už mi taky na konci měsíce ta chuť pěkně docházela! :D A přesně jak píšeš, prostě jsem už nečetla jen kvůli tomu, že bych to zas musela zapisovat. Takže jsem s tím přestala, ale v těch prvních dnech to jako určitá reflexe mých čtenářských návyků posloužila bezvadně :) Děkuji za komentář, měj se báječně!

      Vymazat
  5. Tak něco takového mě nenapadlo. Ale je pravda, že každý den ztrácím spoustu času blbinami, brouzdáním netem nebo čučením do stropu. Ale bože já to lenošení tak miluju :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě... Mě nejvíc mrzí, když se mi kvůli zírání do netu nedostane čas na nějaké koníčky, protože pak musím někde dohnat práci nebo školu. Tak proto se snažím si ten čas hlídat, co to jde. Ale některé dny to celý vybouchne a prostě se válím, to přiznávám bez mučení. Lenošení je totiž fakt krásná věc :))

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates