NETRADIČNÍ VÝZVA | Letní dohánění restů

Moji milí čtenáři, přeji Vám krásnou neděli a vítám Vás u nového článku :)
Dnes mám pro vás připravenou jednu speciální výzvu a myslím, že tentokrát bych Vás mohla ponouknout, abyste se ke mně přidali. Jde totiž o letní dohánění restů. Máme konec května, blíží se červen (což už je takový předprázdninový měsíc, kdy všichni napjatě očekáváme dovolené a nějaké ty dny klidu)... Zkrátka léto máme konečně tady a kdy jindy než v létě má člověk příležitost trochu vydechnout, načerpat energii ze sluníčka a užít si o pár stránek dobré knihy více, než by si dopřál jindy.
Já jsem si proto na léto dala několik cílů a budu se snažit je naplnit co nejlépe. Určitě nepřečtu všechno, ale ráda bych se zakousla a poslední tři měsíce volna využila k přečtení co největšího množství knih, které považuju za svoje osobní resty.
Přidali byste se ke mně? Byl by někdo ochotný sepsat podobný článek a inspirovat tak ostatní čtenáře? Já bych byla opravdu moc ráda! :)
A teď k tomu, co jsem si nachystala já... Troškařit neumím :)
1. Dočítání sérií.
Mám rozečtené opravdu značné množství sérií a protože mám knihovnu rozdělenou na část, kde mám knihy přečtené a část, kde mám ty, které na svou chvíli teprve čekají, ráda bych rozečtené série v té přečtené části zkompletovala. Právě na tento bod jsem celá nažhavená - právě jsem dočetla TY, takže bych samozřejmě nejradši začala hned hltat Skrytá těla. Také se strašně těším na posledního Adlera-Olsena a už konečně musím přečíst HedvábníkaSkleněná těla ze série Černá melancholie technicky nepředstavují rozečtenou sérii, ale těším se na ně a jistě se rádi ohřejí mezi přečtenými, než se k nim dostanou jejich zbylí sourozenci.
2. Nějaké to letní čtení.
Já nevím jak Vy, ale některé knihy jsou pro mě synonymem letního čtení. Kromě romantiky jsou to i různé dobrodružné knížky, nějaké humorné, některé maličko filozofičtější... Vybrala jsem si na toto léto pěkný mix, najdete tam oduševnělejší kousky (novou Zeldu, ach!), ale i blbosti typu Halina Pawlowská. Heleďte, k bazénu jsou tyhle guilty pleasures naprosto v pořádku.
3. Knihy, které mi všichni doporučují a já jsem je pořád nečetla.
Cizinka, Krycí jméno Verity, Dítě číslo 44, ale i Sedmilhářky... To jsou všechno tituly, které mi byly opakovaně doporučovány, ale já jsem se k nim zatím nedostala. Což je jistojistě škoda, takže doufám, že to v létě napravím. Zvláště mám v hledáčku Cizinku a Dítě číslo 44
4. Koňská dávka Sparkse.
Na Sparkse potřebuju mít opravdu specifickou náladu, ale když ji mám, slupnu tři knihy za sebou během pár dní. Doufám, že mě v létě chytne, protože na mě čekají rovnou tři jeho tituly a na další dva mám v červnu políčeno (pokukuji po To nejlepší z nás a rozhodně si nemůžu nechat ujít Poslední píseň, na jejíž vydání čekám fakt roky).
5. Moje ostudné mezery v klasice.
Když jsem byla mladší, hltala jsem Steinbecka jako o život. A vůbec jsem se strašně vyžívala v klasice, zvlášť v ruských autorech. Jenže s přibývajícím věkem přibývá také značné množství povinností, můj mozek neustále šrotuje na plné obrátky a já si u knihy ráda odpočinu - takže mnohem spíše sáhnu po detektivce, ve které děj ubíhá jako nic a Vy hltáte stránka za stránkou, než po trošinku rozvleklejších klasických titulech, kde člověk musí obdivovat ten neskutečný jazyk a formu, jakou jsou napsány. Ale některé resty je už fakt potřeba napravit. Začnu s Oscarem Wildem a osvěžením Fitzgeralda, ráda bych taky přečetla tenké Pohrdání... Vybrala jsem si i Sophiinu volbu, kterou jsem před pár lety rozečetla, ale styl mi nesedl. Jenže námět je strašně zajímavý a já bych se ráda knihou prokousala, myslím, že to bude stát za to.
6. Moje ještě ostudnější mezery v české tvorbě.
S českými autory jsem na štíru, navíc mě spousta těch moderních zatím příliš nepřesvědčila. Rozhodně jsem ale zvědavá na Kateřinu Tučkovou, takže ta v mém výběru nemohla chybět. Na Kytici se chystám snad od ledna, tak doufám, že se na podzim nebudu muset stydět za to, že stále čeká. Připravenou mám taky zajímavou Pražskou noc.
7. Knihy, které mě strašně zajímají, ale nikdy se do nich opravdu nepustím.
Od Skrýše Johana Theorina mě před časem odradilo psaní v přítomném čase, jenže tuhle úchylku jsem už překonala, takže se můžu do knihy klidně pustit. Hrozně moc mě také lákají dva tituly, které jsem Vám už na blogu představovala v Knižním tipu, a sice Padající muž a Hello, Ameriko! Dlouho se chystám i na Uloupený život, který vypadá neskutečně zajímavě, tak snad se přes léto dostanu i k němu.
Není toho málo, viďte? Určitě to všechno nepřečtu, to je jasné, ale pokusím se toho zvládnout co nejvíce. S příchodem podzimu připravím nějaké shrnutí, aby bylo vidět, jak se dařilo/nedařilo a kolik jsem toho zvládla.
A teď apeluji na Vás - myslím to smrtelně vážně - přidáte se? Nemusí to být zrovna sto knih, ale třeba klidně jen dvě tři, které už chcete dlouho přečíst a pořád jste se k nim nedostali. Byla bych strašně ráda, kdyby se do toho někdo pustil se mnou. V případě, že podobný článek sepíšete, určitě hoďte link do komentářů, ať se můžeme všichni podívat a vzájemně se podporovat. Doufám, že mě v tom nenecháte! :)
Kdo už se zapojil?
Těším se na Vaše názory a reakce v komentářích,
mějte se báječně,
K
 
Každé pondělí: Právě čtu
Každou středu: Knižní tip
Každý pátek: Recenze
Speciální nedělní články: Měsíční shrnutíVýzva a Chvíle s knihou
Google+

20 komentářů :

  1. Páni, páni, páni. Tohle je naprosto úžasný nápad, a já teď úplně přemýšlím, že taky něco podobného vymyslím!

    Co se týče tvého seznamíku - máš prostě dobrý vkus.

    Vezmu to hezky popořadě. Ty série. Moc pěkný výběr, fakt. Mě moc zajímá Carol & Kepnes, a fakt o nich hodně přemýšlím, takže si počkám, co ty na to, a podle toho budu zásobovat svůj nekonečný seznam.

    Letní čtení já prostě asi žádné nemám. Každopádně jsem slyšela hodně chvály třeba na Unexpected Everything, kdybys měla pocit, že těch letních máš málo. :)

    Jsem taky ráda, že konečně dáš na naše rady a začneš s těmi knihami, které ti neustále doporučujeme! :) Já se nesmírně těším, až si přečteš Cizinku, protože to je moje srdcovka a vážně mě zajímá i tvůj postoj (a o Jamieho se nedělím, abys věděla!). A Dítě číslo 44 mě moc hodně zajímá jako potencionálního čtenáře, takže se těším na tvůj názor.

    S tím Sparksem já prostě nevím. Určitě ti popřeju, ať si ho krásně užiješ. Já mám doma stále ještě jednu knihu (kterou má teda spíš maminka, protože jsem ji pro ní koupila v knihovnovém výprodeji), Nejlepší světové čtení se to jmenuje, a tam je vedle Grishama a Forsytha právě Sparksův Zápisník jedné lásky, a já se k němu prostě nějak nemám, no. Uvidíme, třeba to s ním zkusím teď přes léto. :)

    Teda ale! Ty mezery v klasice! Styď se! :) Rozhodně doporučuju Fitzgeralda, to je takový můj vyloženě oblíbenec. A taky Obraz Doriana Graye. Četla jsem ho teprve pár dní zpátky a když jsem začala, měla jsem chuť se kopnout do holeně za to, že jsem s jeho přečtením tak dlouho otálela. Jsem taky zvědavá na tvůj názor na Sophiinu volbu, jelikož to je taky jedna z věcí, která mě zajímá.

    Za mezery ve čtení českých autorů se zase musím trochu stydět já, protože co já nemám nadiktované od češtinářky, to nečtu. V podstatě jediní, od koho jsem kdy přečetla celé dílo, byli Kundera s Čapkem, protože mi to bylo dáno za úkol. Jinak se českým autorům vyhýbám jako čert kříži (krásně je to vidět na hodinách češtiny, kdy máme jednou za půl roku referát na autora a knihu, taková příprava na maturitu, a já se vždycky modlím, aby na mě zbylo cokoli jiného, než čeští autoři, jsem fakt příšerná).

    No a na tu poslední hromádku knih jsem samozřejmě taky zvědavá. Zajímá mě, kromě těch, které jsi zmínila, třeba i ten Uloupený život.

    No, máš toho hodně, takže držím palce, krásně si to čtení užívej, a já se budu těšit na recenze!

    Krásný zbytek víkendu přeju. (A omlouvám se za ten svůj nekonečný žblept.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Káťo, já ty Tvoje nekonečné žblepty miluju <3

      Vezmem to pěkně popořadě:

      Budu strašně ráda, když něco podobného sepíšeš, opravdu strašně. Takže moc doufám, že se do toho fakt pustíš.

      Carol & Kepnes. Heleď, bez Varola se žít dá. Bez Kepnes ne. To si prostě musíš přečíst, MUSÍŠ!!! :)

      Díky za tip na další letní čtení, jako by už teď nebyl ten seznam nekonečný... :)

      Na Cizinku se taky moc těším a hrozně doufám, že pak budeme společně vyšilovat nad úžasností tohohle díla :)

      Ze Sparkse zrovna Zápisník moc nedoporučuji, jak jsem psala v Knižním tipu, moc mě neoslovil. Patos, sladkárie, odchody, návraty. Na mě bylo té romanťárny moc!

      A za klasiku se stydím, ale ty mezery nejsou zas tak děsné :) Fitzgeralda budu osvěžovat a od Wildea jsem zase četla méně známá díla. Nicméně nepopírám, že nějaké dohánění to snese :)

      Tak to je asi to nejdůležitější, jsem sama zvědavá, jak ta letní výzva dopadne, ale věřím tomu, že dobře :)

      Měj se nádherně a moc Ti děkuji za to, že vždycky napíšeš krásný, obsáhlý komentář. Moc mě těší, že někdo ty mé výlevy tak důkladně čte a stojí mu za vyjádření. Jsi zlatá <3

      Vymazat
  2. Já sice prázdniny už nevedu, ale možná bych se zapojila. Mám pár knih, které už na čtení čekají delší dobu. Rozečtené série neřeším, protože stále přichází nové a nové a navíc se musí čekat na další díly... Ještě uvidím, ale třeba by mě to donutilo máknout :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, zapoj se, prosím! :) Budu moc ráda. Já prázdniny už také nevedu, ale přesto mi přijde, že je to léto takové pohodovější a člověk toho stíhá více. Tak jsem zvědavá, zda něco sepíšeš - budu článek vyhlížet :) Měj se krásně :)

      Vymazat
    2. Už to dávám dokupy. Snad zítra bude na blogu :-)

      Vymazat
    3. Jé, tak to je super, Luci, to se mám v neděli na co těšit :) Mám velikou radost :))

      Vymazat
  3. Prázdniny už taky nemám, nemám vlastně ani víkendy a jiné volno :) Ale restů mám taky spoustu. Skvělý článek, úplně mám chuť se do toho všeho taky pustit. Udělat si ledový čaj, sednout na zahradu a číst a číst a číst (jen občas skočit do bazénku). Asi si to taky sepíšu, pěkný tip na článek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu opravdu moc ráda, když sepíšeš vlastní článek, protože Tvých příspěvků není nikdy dost :) Budu jen potěšena, pokud se necháš inspirovat. A já také patřím do kategorie těch, co už prázdniny nevedou, ale jak píšu výše - stejně mi to léto připadá takové nakloněnější všem možným příjemným aktivitám, tak proč se trochu nepopostrčit :) Budu zvědavá na článek, moc děkuju za komentář a měj se nádherně :)

      Vymazat
  4. Teda, to je hodně knih! :) Ale přes léto bude více času, věřím, že to zvládneš. :)
    Já bych se taky zapojila, ale přes prázdniny plánuji číst téměř výhradně povinnou četbu. Chtěla bych zvládnout osm knih. Když zvládnu těchto osm, tak už budu číst, na co budu mít náladu. :) V sériích moc mezery nemám, více méně jen čekám na vydání dalších dílů, ale mám doma pár knih, které všichni už dávno četli, ale já jsem se k nim ještě nedostala (Krycí jméno Verity, Ready Player One, Potrhaná křídla...).
    Sepsat to asi sepíšu, ale dodržet to potom... To bude oříšek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že to všechno určitě nezvládnu, ale budu se snažit toho dohonit co nejvíce, to ano :) Tobě přeji hodně úspěchů s povinnou četbou, jistě to sfoukneš raz dva a pak budeš číst jen knihy dle svého výběru. Třeba Ready Player One za pozornost rozhodně stojí, jak jsem psala v nedávné recenzi :) Doufám, že článek také sepíšeš, byla bych moc ráda :) Měj se nádherně a děkuji za komentář :)

      Vymazat
  5. Taky mám spoustu restů, u mě je ale problém, že se každý měsíc přidávají nové a nové :D Každopádně tobě přeji, abys všechno splnila :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A nemáme to tak všichni? Je to hrůzné i krásné zároveň :) Snad se přes léto nějaké dohánění opravdu podaří. Měj se krásně a přeji spousty příjemných pročtených dní! :)

      Vymazat
  6. Tak já to tedy taky vezmu popořadě - zvolené série jsou zkrátka super, do Hedvábníka a Dobře se dívej se chci sama pustit a Skrytá těla ti samozřejmě více než schvaluji. Hrozně ráda už bych se taky podívala na zoubek Olsenovi, ale mám od něj jen Washingtonský dekret - nečetlas? :)
    Letní čtení - to je u mě vždy otázka, občas mívám chuť na něco typicky letního, bohužel ale myslím nemám nic takového ve své knihovně, možná bych do těto kategorie mohla ale zařadit Jíst, meditovat, milovat - na knihu neslyším moc chvály, ale ten film zkrátka miluju.
    Dále se moc těším na tvé dojmy z Cizinky a Dítěte, na které se sama chystám. Tom Rob Smith mě svou Farmou dost zaujal, takže právě Dítě mám určitě v hledáčku.
    Klasika - s tou je na štíru každý. Každý toho sice už hodně četl, ale ještě mnohem víc nečetl...nic si z toho nedělej. Doporučuji se pustit především do Wilda, Fitzgeralda a Poea - moji oblíbenci :)
    V českých autorech se mi líbí, že zamýšlíš třeba i Prima sezónu - to je prostě prima čtení na léto! Do Tučkové se chci taky pustit, doma mám Žítkovské bohyně.
    No a z poslední hromádky mě zajímá snad všechno, takže se budu moc těšit na názory!
    Slibuji, že se pokusím přichystat podobný článek i na mém blogu, původně jsem zvažovala přímo tipy na letní čtení (z knih, co už jsem sama četla), ale uvědomila jsem si, že žádné opravdu typicky letní knihy nečtu...Tento seznam restů mě ale zaujal mnohem víc, takže zkusím něco sesmolit!
    Díky za inspiraci, držím palce a měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkuji za komentář. Od Adlera-Olsena jsem četla pouze sérii o oddělení Q, ale slyšela jsem, že Washingtonský dekret proti tomu není nic moc. Sama jsem ho ale nečetla, takže soudit nemohu, pouze můžu zkonstatovat, že celá série o oddělení Q je famózní a srdečně ji doporučuji.
      Jíst, meditovat, milovat jsem četla a chystám na něj knižní tip - není o žádný vrchol literatury a místy je kniha nudná, ale já jí přelouskala celkem s chutí a některé pasáže mě vysloveně zaujaly. Na film to ale, pravda, asi nemá. Ona totiž autorka má dar se opravdu kvalitně a hodně litovat, což já moc nesdílím... takže jsem někdy trpěla nad tím, jaká je to fňukna.
      Jinak ke čtení Dítěte mě popostrčily právě Tvoje dojmy z farmy, tak snad to bude za to stát, věřím, že ano.
      A slibuji, že v klasice sáhnu nejdříve právě po těchto třech. Wildea mám ráda, ale četla jsem od něj méně známé věci, Obraz jsem zatím myslím jen nakousla, ale určitě jsem ho nedočetla. Fitzgeralda si musím osvěžit, je to pár let, co jsem se mu věnovala, pak jsem ho začala číst anglicky, ale ten český prožitek mi chybí. A Poea napravím, to svatosvatě slibuji.
      A v Prima sezóně máš taky prsty Ty, nechala jsem se inspirovat Tvou skvělou recenzí :)
      No, je toho opravdu dost. Musím říct, že jsem nadšená, že slyším, že by ses pustila do podobného článku - to by bylo skvělé, takže doufám, že to splníš a budu se na něj moc těšit.
      Teď ještě jednou děkuji za komentář a přeji Ti krásný den i celý týden, měj se krásně :)

      Vymazat
  7. Určitě si čtená užiješ! :)
    Něco podobného budu psát i já na blog a bude to pořádná hromada knih. Přeci jen budou prázdniny a co jiného dělat než číst, číst a číst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, tak to je skvělé, moc se na článek těším! Teď už jen, aby nám to čtení šlo od ruky stejně, jako sepisování, ale já věřím, že toho toto léto zvládneme spoustu. Bohužel patřím do kategorie "bezprázdninovců", ale stejně jsou ty letní měsíce takové jinačí :)Tobě přeji krásné pročtené prázdniny, měj se moc hezky :)

      Vymazat
  8. Tohle je opravdu skvělý nápad! :) Sama si na každé prázdniny sepisuji v hlavě nebo na papír seznamy, co bych chtěla číst, ale (netuším proč:D) nenapadlo mě, zveřejnit to na blog. Možná se k tobě připojím, protože to člověka určitě mnohem víc nakopne, když to bude sdílet s ostatními :)
    Koukám, že sis toho zadala opravdu hodně. Do dočítání sérií se musím také konečně pustit, mám jich rozečteno opravdu spoustu.
    Letní čtení je prostě nutnost! :D Také mám nějaké připravené, tak se opravdu těším :D
    Budu ti držet palce, ať toho přečteš co nejvíce! :)
    A pravděpodobně udělám tento článek také :D Opravdu si mě inspirovala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za skvělý komentář, který mě strašně potěšil! Budu hrozně ráda, pokud něco podobného sepíšeš a budu se moc těšit na to, co sis připravila. Hoď pak sem do komentářů link, prosím :) Díky moc a měj se krásně! :)

      Vymazat
    2. To jsem ráda! :) Mě moc potěšil tvůj článek, to má pak člověk ještě větší chuť číst :)
      Jinak článek už jsem zveřejnila a ještě jednou ti děkuji za inspiraci :)
      http://bkate6.blogspot.cz/2016/06/letni-knizni-vyzva-2016.html

      Vymazat
    3. Děkuji moc. Jak víš, už jsem četla a komentovala, teď jen držím palce, ať to pěkně ubývá :) Měj se nádherně :)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates