RECENZE | Dokonalý cizinec (Renée Knight)

Krásný den Vám všem, vítám Vás u nové recenze :)
Dnes se podíváme na relativní novinku, Dokonalého cizince od Renée Knight.

Byť moc nemusím knihy, které jsou propagovány téměř násilně, potkáte je na každém rohu a už od uvedení na trh jsou to bestsellery, Dokonalému cizinci jsem podlehla strašně rychle. Nalákalo mě mimo jiné i to, že byla kniha tenká. Napsat dobrý napínavý příběh na pár stránkách je kumšt, takže mě zajímalo, jak si s tím debutující autorka poradila.

Kniha ze dvou úhlů pohledu sleduje příběh Catherine, nyní ženy ve středním věku, která je konfrontována s dávným tajemstvím, které s ní sdílel jediný člověk. Ten je dávno mrtvý, ale přesto se v knize, která se záhadně objeví v Catherinině domově, vynořuje příběh, který měl být dávno hluboko pohřbený. Nepříjemná minulost rychle devastuje přítomnost, Catherine ztrácí důvěru svého manžela, její vztah se synem je čím dál tím chladnější a i v práci dochází k nepříjemnostem. Všechny tyto události mají jednoho společného jmenovatele. Vypravěče dávných událostí, který je neměl nikdy znát. Jenže jak to tak bývá, každý příběh má mnoho podob, které závisí právě na tom, kdo zrovna vypráví.
Musím říci, že samotný námět je zajímavý. Otázka, nakolik doopravdy známe ty, které máme rádi, nikdy nepřestane být palčivá a v literatuře obzvlášť atraktivní. Navíc, tenhle příběh má švih, děj je rychlý a vůbec nenudí. Dalším pozitivem je vyprávění z pohledu (převážně) dvou různých postav. V některých knihách mi více pohledů přijde zbytečných, tento příběh si o to však vysloveně říkal a je fajn, že byl autorkou vyslyšen. Navíc už snad ani nemohlo jít o rozdílnější postavy s rozporuplnějšími motivy. 
A právě co se postav týče, musím opravdu pět jen a jen chválu. Příběh je dobrý, ale jsou to až postavy, co z této knihy dělá skvost. Ani jedna z nich není vysloveně kladná, či vysloveně záporná. Pro každou najdete nějaké pochopení, protože jsme všichni jen lidi a někdy se zkrátka necháváme ovládat našimi sobeckými potřebami a pocity, ne vždy se otáčíme na druhé a reálně analyzujeme dopady našeho chování a našich rozhodnutí. A přesně o tomhle všem kniha je. O poklescích, o nedostatku ovládání, o drobných i větších lžích, které změní další podobu našeho života jednou provždy. O touze po pomstě, o naivním vnímání světa, o nedostatku schopnosti reflektovat události tak, jak se opravdu staly. O neochotě vidět na druhém chyby a o ještě větší neochotě ho tak akceptovat a mít rád.
Jak už jsem zmínila výše, autorka píše neskutečně poutavě, navíc u jednotlivých postav střídá i styl psaní, což je samozřejmě oživující a zajímavé. Na druhé straně musím přiznat, že mi trvalo tak 60 stran, než jsem se do knihy opravdu začetla. Začátek je na můj vkus až příliš zmatený a nejasný. Stane se pak, že člověk čte a díky nedostatku propojení obou vypravěčských linií vlastně neví, jakých detailů by si měl povšimnout. V tomhle vidím velkou škodu, protože právě detaily jsou to, co činí z této knihy neuvěřitelně napínavé čtení. Je to ale opravdu problém pouze v začátku, pak se na sebe obě vyprávění určitým způsobem nabalí a čtenář se pohodlně zorientuje. 
Celkově tedy musím říci, že Dokonalý cizinec je velice povedený titul a já Vám ho srdečně doporučuji. Také velmi pozitivně hodnotím český název románu - je zvolen opravdu neuvěřitelně přiléhavě a až na konci příběhu člověk pochopí, že nebyl myšlen tak, jak se v průběhu knihy zdálo.
Název knihy (originál): Disclaimer
Název knihy (česky): Dokonalý cizinec
Autor: Renée Knight
Rok vydání (originál): 2015
Rok vydání (česky): 2016
Nakladatelství: Ikar
Počet stran: 256
A co Vy, už jste se s Dokonalým cizincem seznámili, nebo se na knihu teprve chystáte? Pokud už jste ji přečetli, jaké byly Vaše dojmy? Budu moc ráda, když se o své názory podělíte v komentářích :)
Mějte se báječně,
K
 
Každé pondělí: Právě čtu
Každou středu: Knižní tip
Každý pátek: Recenze
Speciální nedělní články: Měsíční shrnutíVýzva a Chvíle s knihou
Google+

12 komentářů :

  1. Jak papoušek - prostě perfektní recenze, co Ti mám pořád psát? :D Jak víš, tak si na knihu rozhodně brousím zuby, no a když si ji teď vychválila až do nebes, tak je to jasné must have. Zajímavá mi přijde i obálka, někde jsem i zaslechla, že ta perforace nějak souvisí s příběhem? Jediné, co mohli vynechat, je ta hnusná zlatá placka, ale to mi vadí u všech knih. Jak se vede ve čtení? Co Ready player one, hodně se na něj těším, takže jsem zvědavá na tvůj názor. :)
    Měj se krásně a hodně štěstí se všemi zkouškami :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Hani :) Tvoje slova vždycky potěší :) Obálka je vydařená, perforace význam má, no a o té placce asi netřeba mluvit, nedovedu pochopit, že to na ty knihy pořád cpou.
      Jinak čtení, jak jsem psala v Právě čtu, celkem drhlo, ale s Ready Player One postupuju a je to moooc zajímavé čtení! :) Měj se hezky a nápodobně, ať vše klapne!

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Jak víš, knížka se mi taky moc líbila, tak mám potom radost, když čtu další pozitivní ohlasy :D Jako bych snad byla sama autor, haha :D Ale tak nějak to prostě cítím :)
    Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šári, vím naprosto přesně, jak to myslíš, moje pocity jsou stejné :) Taky jsem vždycky strašně potěšená, když čtu, že si někdo o knize, stejně jako já, myslel, že je povedená. Milovníci knih to tak asi mají :) Děkuji za komentář, měj se hezky :)

      Vymazat
  3. Já už nemám nové, originální způsoby, kterými zas a znova říct, že tvoje recenze jsou dokonalé a že je naprosto zbožňuju.

    Já jsem na tuhle tvou recenzi byla opravdu zvědavá, protože jsem na ní slyšela dobré i špatné názory, a na tebe já docela dám, protože máš fakt skvělý vkus. Myslím, že když knihu objevím, tak po ní chňapnu. :)

    Krásný zbytek večera přeju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jsem ten hlas, který převážil misku vah - moc si toho vážím, Káťo! :) A taky moc děkuji za všechny komplimenty, fakt se červenám, když to čtu. Vždycky mi napíšeš něco tak hezkého, že si to snad ani nezasloužím. Krásný večer! :)

      Vymazat
  4. O knize jsem slyšela, ale nějak mě minula bez toho, aby ve mně probudila chuť k jejímu přečtení :D Super recenze :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky a srdečně doporučuji na knihu někdy mrknout, třeba Tě ještě zaujme :) Přeji hezký večer :)

      Vymazat
  5. Úžasná recenze! :)
    Opět je to ten případ, kdy mám knihu na wishlistu, ale podařilo se Ti mě nalákat ještě více, takže by tam kniha moc dlouho už být nemusela! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bych byla jen ráda, zajímal by mě Tvůj názor :) Děkuji za komentář, měj se krásně, Luci :)

      Vymazat
  6. Pěkná recenze. :) Zrovna tenhle týden jsem knihu dočetla a byla jsem dějem příjemně překvapená.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář :) Jsem ráda, že se Ti taky líbila! :) Můžeme se těšit na recenzi? :)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates