KNIŽNÍ ZVYKY | Jaké máme knižní úchylky?

Ahoj všem, vítám Vás u dalšího článku, který obohatí (kéž by) rubriku Chvíle s knihou. Tentokrát se podíváme na takovou vtipnou záležitost, a sice na knižní úchylky. Myslím si, že je má drtivá většina nás knihomolů, takže jsem si řekla, že Vám naservíruju ty moje a doufám, že se pochlubíte v komentářích s těmi svými :)
1. Přítomný čas. Tahle moje – asi největší úchylka – sice už neplatí, ale považuju jí za něco tak podivného, že jí musím dát na první místo. Do svých pětadvaceti let jsem měla problém číst v přítomném čase. V knihkupectví mě zaujala kniha, koukla jsem, uviděla přítomný čas a prostě jsem si jí nekoupila. Nešlo s tím nic dělat, prostě mě to tak rozčilovalo a rozptylovalo, že jsem si knihu nakonec vůbec neužila. Tenhle rok jsem si slíbila, že s tím něco udělám a jako prostředek k překonání tohohle odporu jsem si vybrala knihu Pod kůží od Sabine Durrant. Povedlo se, zvládla jsem to a přítomný čas už mi nijak nevadí. Bylo to ale opravdu několikaletý boj, který jsem ráda vyhrála – teď nakupuji všechny ty knihy, které jsem si kvůli tomuto problému nepořídila, ve velkém :)
 2. Čtení každého slova. Co jde opravdu mimo mě a asi nikdy to nepochopím, že někdo přeskakuje části knih. Třeba když je kniha vyprávěná z pohledu více postav a Váš ten jeden pohled fakt nebaví. Jak to někdo může přeskočit? Já považuji za přečtenou jen tu knihu, ve které jsem fakt poctivě přečetla a vnímala každé slovo – což je možná také důvod pro to, proč mi přečtené kousky přibývají pomaleji, než jiným čtenářům. Jsem poctivka, a když mám pocit, že jsem něčemu nevěnovala patřičnou pozornost, klidně se vrátím i o několik stránek zpět a čtu znova.
3. Sundávání přebalů. O knihy pečuji, zároveň jsem však hodně na cestách, a knihy nosím s sebou, takže nějaké drobné újmy dojdou. Chráním je v eurodeskách, zkrátka do nich knihu vložím a ony fungují jako štít proti obsahu mého batohu / kabelky. Co ale vždycky, naprosto vždycky odstraňuji, je přebal. Ten schovám, a když je kniha přečtená, vrátím ho na ni a uložím do knihovny. Zaprvé mi přijde, že kdybych přebaly na knihách ponechávala, zbytečně by se také ničily. Když je sundám, zachovám je a ony pak schovají případné šrámy na knize samotné. A zadruhé, strašně mi vadí, jak různě kloužou a ohýbají se jinak než knihy, musíte je pak křečovitě přidržovat… Strčíte knihu do kabelky a přebal se natrhne. Kdepak, přebal musí dolů hned, jak začínám číst :)
4. Série musí být ve stejném provedení. Tohle je pekelná věc. Sama jsem si na sebe upletla obzvlášť nepříjemný bič. Jsem milovník paperbacků, mám je prostě ráda, líbí se mi, ale… Mám několik sérií, které jsem začala kupovat v paperbacku a teď musím pokaždé čekat, až kniha vyjde právě v něm, než ji mohu koupit. Přece nebudu mít část série brožovanou a druhou vázanou, viďte? Někdy je to čekání zvlášť bolestné – především v případě Adlera-Olsena. V paperbacku jsem také pořídila Galbraithovo Volání kukačky a Hedvábníka, takže čekám na Ve službách zla. A samostatnou kapitolu představují filmové přebaly Gillian Flynn – mám takto provedenou Zmizelou i Temné kouty (naštěstí tyto tituly sjednotili, Bůh žehnej tomu, kdo o tomhle rozhodoval!). Já teď jen doufám, že někdo natočí i Ostré předměty a že někdo stejně moudře rozhodne o filmové verzi přebalu tohoto titulu. Jinak nevím, co budu dělat :D
5. Zapisování dat, od kdy do kdy jsem četla. Úplně nenávidím, když rozečtu knihu a zapomenu si poznamenat datum a pak to pracné lovím z paměti. Proto se snažím u sebe mít vždy obyčejnou tužku a datum si do knihy malým písmem poznamenat. Mám ráda přehled o tom, kdy jsem co četla, hodně mi to řekne o tom, jakou jsem v daných měsících měla čtenářskou náladu, jaké autory jsem vyhledávala a co mě bavilo.
6. Do knih se nepíše, když to není poezie. Tohle je taky zvláštní – do knih opravdu nerada píšu (vyjma toho data, ale to je na samém začátku knihy, ne v textu :)), raději si lepíky poznamenávám zajímavé pasáže, vtipné výroky, nebo myšlenky, které stojí za další přemýšlení. Případně si sepisuji nějaké postřehy stranou, ale to se stává zřídkakdy, zkrátka si většinu dojmů pamatuji a zaznamenávám je až v recenzi. Dejte mi ale do ruky sbírku poezie – a jsem bez tužky jako bez ruky. Zvlášť ráda se vrtám v Shakespearovi a hledám skryté významy a motivace postav a také krásná slova. Můj Koriolanus je popsaný snad od začátku do konce.
(7. Oddělená knihovna pro přečtené a nepřečtené. Heleďte, tohle je vážná věc. Ty chudáčky knihy, které jsem ještě nečetla, nemohu vystavovat utrpení v podobě sdílení polic s těmi nafoukanci, na které už řada došla a které by to těm nepřečteným určitě daly sežrat. Dělám si legraci, pravda ale je, že prostor v knihovně je separátní pro přečtené a nepřečtené a neumím si představit, že by se to v nejbližší době změnilo. Tento systém navíc fajnově funguje i jako motivace pro dočítání sérií, alespoň čistě teoreticky :) Neuplynuly ani dva měsíce od sepisování tohoto článku (jo, tak dlouho dopředu), a moje knihovna je přestavěná a jsou v ní smíchané přečtené a nepřečtené knihy. Sama jsem se tím pobavila, protože "neumím si představit, že by se na tom v nejbližší době...")
Upřímně, vymyslela bych toho více. Někdy přijdu sama sobě srandovní, protože mám fakt zvláštní návyky a preference. Věřím ale, že každý čtenář má nějaké úchylky a jak jsem psala na začátku – budu fakt ráda, když se podělíte o ty Vaše :)
Mějte se krásně,
K
 
Každé pondělí: Právě čtu
Každou středu: Knižní tip
Každý pátek: Recenze
Speciální nedělní články: Měsíční shrnutíVýzva a Chvíle s knihou
Google+

25 komentářů :

  1. Tohle je parádní nápad na článek!

    Bod 1. Hm, je sice pravda, že já taky mám radši vypravování v minulém čase, ale s přítomným jsem nikdy problém neměla. Jsem ráda, žes tohle překonala, a neochudíš se tak o žádné dobré knihy!

    S bodem 2 to máme úplně stejně. Ale úplně. Já taky čtu pomalu a užívám si to. Občas fakt třeba čtu nějaký odstavec dvakrát, když zjistím, že jsem třeba úplně nevnímala (to se mi stává často, takováhle nepozornost). A občas zjistím, že jsem nedávala pozor celou stránku a vlastně vůbec nevím, co jsem četla, tak to čtu znovu. To se mi stává hlavně když čtu v noci a už jsem tak unavená, že to nevnímám.

    Přebaly z knih taky sundavám. Vadí mi, jak to z toho padá, když čtu, a taky to nechci mít zničené. Já teda ulítávám na paperbacích, takže to tolik neřešim, ale když mám nějakou knihu v pevné vazbě, tak přebal musí dolů. (A to s tím euroobalem je super nápad! Asi to začnu praktikovat!)

    To s těmi sériemi mám naprosto stejně. Já bohužel mám takhle rozhozené dvě série - Outlandera, kde má druhý díl jiné rozměry než první, a pak sérii knih s Langdonem od Browna, kde jsem si jeho první knihu koupila před lety v hardbacku a mám další v paperbacku. Ughh, vždycky mi to drásá nervy, když to vidím.

    Na zapisování dat je výborné Goodreads! Tam ti to přesně mapuje, jak dlouho, od kdy do kdy, jsi knihu četla. Já appku začala používat sice až letos, ale fakt mám najednou všechno skvěle zorganizované a mám přehled.

    A s tím psaním. Hah, já jsem tvůj přesný opak. Do knih se u mě zvýrazňuje, podtrhává, zapisují se dojmy. Mám to hrozně ráda.

    Přečtené a nepřečtené mám taky oddělené, protože jak jinak mám mít přehled, co ještě mám přečíst? Hlavně teď, jak jsem si přivezla těch moc hodně knih z Anglie.

    No, myslím, že článek je to opravdu skvělý. Já si takhle asi na žádnou další svou úchylku nevzpomenu. To by musel někdo nějakou nadhodit a já bych řekla "jo, máš pravdu, tohle taky dělám", ale mně přijdou moje čtecí návyky tak přirozený už, že si neuvědomuju, jestli to je nebo není nějaká úchylka.

    Měj se nádherně, Týnko!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za komentář, Káťo! Pamatuju si, jak jsi psala o tom, že druhý Outlander má jiný formát než první a trpěla jsem s Tebou. nepochopím, proč tohle nepohlídají. Jinak Goodreads používám, jak víš, ale často nebývám u netu a pak už si prostě nejsem schopná vybavit, kdy jsem začala číst. Proto raději vpisuji :) Měj se hezky a všem našim knižním úchylkám zdar! :)

      Vymazat
  2. Hodně dobrý článek a drtivou většinu mám naprosto stejně.
    1. Přítomný čas mi dřív taky vadil. Úplně poprvé jsem takhle četla Hunger Games a hrozně mě to vyděsilo. Do té doby jsem ani nevěděla, že takhle můžou být knihy napsané :D Ale jakmile jsem tu trilogii dočetla, zvykla jsem si a teď už to ani nevnímám, když čtu v jiném čase.
    2. Taky čtu všechno. Chápu, že když to někoho nebaví, tak to chce přeskočit, ale vždyť pak přijde o podstatnou část děje... Nevím, proč to lidi dělají. Já radši přetrpím chvíli nudy, než abych pak nevěděla, co se vlastně děje.
    3. Přebaly taky sundávám. Mám totiž velký talent na to ho někde omylem natrhnout nebo popatlat :D
    4. Tohle je u mě naprosto jasné. Já mám sice radši hardbacky, ale několik sérií mám taky jako paperbacky a to čekání je úmorné. Ale radši si počkám, než mít pak v sérii každou knihu v jiném provedení, to je fakt strašné.
    5. To si nezapisuju, ale počítá to za mě Databáze knih, takže taky vždycky vím, jak dlouho mi to trvalo.
    6. Do knih nepíšu, ať už je to jakákoliv kniha. Občas mám sice nutkání opravovat chyby, ale nedělám to.
    7. Tak tohle můj případ není. Já je mám smíchané tak, abych měla série u sebe. Pak ještě knihy od stejných autorů a snažím se i o nakladatelství a žánry, takže u mě je to jedna velká míchačka. Nedovedu si představit, že bych měla sérii rozdělenou jen proto, že jsem polovinu četla a druhou ještě ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za komentář a jsem ráda, že se shodneme :) Jak píšu výš, já tyhle internetové nástroje na evidování knih taky používám, ale jak nebývám online, vepsat si datum bývá nejjistější. A knihovnu už míchám také, ale musím říct, že rozdělení sérií mělo jeden velmi důležitý efekt - nutilo mě to je dočítat :) Měj se krásně! :)

      Vymazat
  3. Články tohoto typu je vždycky zábavné a svým způsobem zajímavé číst. Mojí asi největší úchylkou je, že si z knihy vždycky jako první přečtu poslední větu.
    Co se týče tvého seznamu, s přítomným časem jsme na tom byla ještě donedávna úplně stejně. Přeskakovat části knih je mi taky proti srsti, to tu knihu pak nemusím číst vůbec, že jo. A obaly si sundávám taky. Jinak ale na zápisy dat nebo dělení knihovny si moc nepotrpím.
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky za komentář, Lory, ale... poslední větu? Fakt? A co když si to všechno vyspoileruješ? :D To já bych určitě nemohla, já se poslední stránce vyhýbám jako čert kříži. Jedna z nejzajímavějších úchylek, o kterých jsem slyšela ;) Měj se krásně!

      Vymazat
  4. 1. Takovy problem jsem nikdy nemela. Je mi vlastne jedno, v jakem case kniha je. I kdyz, jak jsme se uz bavily, asi bych nezvladla knihu Ty, tam jsi rikala, ze je takovy zvlastni styl...
    2. Ctu poctive vsechno. Jedine, kdy jsem tuto metodu pouzila, byla skola a povinna cetba. Tehdy se mi nechtelo cist treba petset stran totlani nudy...
    3. Souhlas.
    4. Filmove prebaly nemam rada, takze knihy vybiram v jinem vydani, pripadne prebal sundam a nepouzivas (viz Labyrint ci Nastroje smrti). Jinak samozrejme mam rada sjednocene serie. Ale mam jednu, kde vydali prvni tri v pevne vazbe a zbytek nyni vydavaji v mekke...
    5. Na to mam Databaziknih.cz. Tam se to uklada hned jakmile oznacim knihu Prave ctu. Datum to uklada uz samo. Nebo se da pridat i rucne...
    6. Do knih nikdy nepisu. Kdyz uz mam nutkani si neco poznacit, pridam si lepitko.
    7. Ja mam vzdycky vsechny knihy pohromade, aby byly serazene, tak jak je chci. Neprectene knihy vzdycky o palce posunu dozadu, takze mam krasny prehled co je prectene a co ne :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za komentář, Luci, a hned na úvod - té knihy Ty se fakt nemusíš bát, určitě bys to dala a navíc by sis knížku zamilovala. Opravdu doufám, že se k ní jednou dostaneš :) Posouvání knih je super nápad, nenápadné a přece účinné :) Měj se moc pěkně :)

      Vymazat
  5. 1. Přítomný čas mi vůbec nevadí, vlastně jsem nad tím ani nikdy nepřemýšlel.
    2. Stejně jako ty, čtu každé slovo, nechápu, jak někdo může při čtení přeskakovat, vždyť si tu knihu nemůžou užít. Nevracím se, až tolik to neřeším, ale přeskakování to nikdy! Když už se mi kniha nelíbí a nudí mě, tak ji přestanu číst úplně.
    3. Strach, že se kniha poškodí, je můj největší problém, co se čtení týče. Denně bych přečetl daleko více stran, kdyby se nebál brát si knihu například na zahradu nebo na cesty. I když čtu jen doma, i tak si balím knihu do papírového obalu, který si vždy vyrobím.
    4. Neřeším, jestli hardback nebo paperback, mám rád oba formáty, ale preferuji paperback, už kvůli ceně.
    5. Nezapisuji si, od kdy do kdy knihu čtu, ale už delší dobu nad tím přemýšlím, ale spíše si pořídím nějaký sešit, do knih nerad píšu.
    6. V knihách si nikdy nezvýrazňuji, nikdy mi nepřišla žádná pasáž knih natolik zajímavá, že bych si ji chtěl podtrhnout a někdy přečíst znovu.
    7. Knihovnu nějak nerozděluji, snad jen jednu poličku, kde jsou jen paperback, ale to jen proto, že je nízká a vysoké hardbacky by se mi tam nevešli. Někdy nemám ani stejné autory vedle sebe, protože mám různá vydání a nelíbí se mi, když mezi nízkými knihami vykukuje jedna vysoká, takže je řadím spíše podle velikosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj a moc děkuju za super komentář :) Zapisování dat doporučuji, já se skrz ně někdy jen tak vracím v čase a připomínám si, jaké knihy jsem tehdy a tehdy četla. Jinak velký respekt péči o knihy, to já je na tu zahradu a na cesty beru. Ty Tvoje ovšem musí být ve výborně kondici i po přečtení, což je paráda :) Měj se krásně!

      Vymazat
  6. S prvými dvoma bodmi sa viem veľmi dobre stotožniť. Nie že by som niekedy nečítala knihu len preto, že je písaná v prítomnom čase, no občas mi to príde fakt divné. Rovnako aj písanie v prvej osobe. Istý čas som sa sama venovala písaniu a vždy som dokázala písať iba v tretej osobe a v minulom čase. Preto mi čokoľvek iné príde neprirodzené :D Hlavne keď chcem vedieť čo si myslia všetky postavy a nie vnímať situáciu iba z pohľadu jednej postavy. Na druhú stranu, niekedy si tieto veci neuvedomujem. Takže to asi záleží prípad od prípadu.

    Čo sa preskakovania pasáži či kapitol týka, tomu taktiež vôbec nerozumiem. Ja preskakujem iba veci, ktoré nesúvisia s dejom. Napríklad kúsky poézie, texty piesní atď. Tiež občas preskakujem vety, ktoré sú písané v jazyku, ktorému nerozumiem. Hlavne ak sú pod tým aj tak preložené. Čítať slová, ktorým vôbec nerozumiem mi príde zbytočné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, moc děkuji za komentář a jsem ráda, že si čtenářsky takto rozumíme :) První či třetí osoba mi nevadí, ale máš pravdu, že záleží na knize - k některým se to či ono zkrátka hodí více. Měj se moc hezky :)

      Vymazat
  7. Já tedy nikdy neměla problémy s jakýmkoliv způsobem psaní - minulý čas, přítomný, er forma anebo ich forma, bylo mi to jedno :D Jen jednou si pamatuju, že jsem nebyla schopná pořádně číst knížku - ale to bylo kvůli extrémnímu přeplácání nespisovnou češtinou. Tuším, že to byly Nádherné bytosti. Sama píšu často nespisovně, ale ne každé slovo - tam to tak bylo, drásalo mi to uši ._.
    Jinak musím naprosto souhlasit s těmi sériemi. Já mám pokaždé chuť vraždit, když prostě další díl není stejně velký - anebo mě dostalo, že když už nakladatelství dělá knížky od jednoho autora (v mém případě Gillian Flynn) a pak najednou jedna má jinou barvu a tuším, že měla i jinak něco na hřbetu ._. Proč? o.O Nechápu to, ale budiž :D Jsem jen děsná puntičkářka xD Imaginareum

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář a třikrát sláva puntičkářství! Vždyť změnit z ničeho nic design knih nějakého autora nedává nejmenší smysl! Taky mě to vždy přivádí k šílenství. Problému s nespisovnou češtinou rozumím, sama tohle také hodně vnímám a pokud je toho moc, člověka to dokáže hrozně rozptýlit. Měj se krásně :)

      Vymazat
  8. Tak jen stručně a myslím, že za nás oba.
    Přítomný čas naopak spíše vyhledávám... Více se pak vžiji do děje. Ano, samozřejmě, že čtu každé slovo... Alespoň se o to snažím... Knihy, které mě nebaví a musela bych je přeskakovat rovnou odkládám a to ať mají jakékoli hodnocení. Jedna taková byla například kniha od Jojo Moyesové - Poslední dopis od tvé lásky.Obaly sundáváme - oba, možná i proto, že přečtené knihy posíláme dál - prodáváme a podobně. Knihu bychom nikdy stejně nečetli dvakrát a místa máme málo, proto knihu jednou přečteme a prodáme dál a jednoduše koupíme novou. Proto si také knihy kupujeme často i s tak malými příjmy. :D
    Data si vedeme na databazi knih, v den začátku kliknem na právě čtu a hned po dočtení jako dočteno. Je to super pozorovat, jak která kniha trvala dlouho.
    A do knih se nepíše, jasně :) jak jinak, knihy jsou moc vzácné a to poslední se nás moc netýká, i když je pravda, že přečtené knihy máme jinde a spíš hromadíme knížky do bazárku :)
    Měj se krásně, P a M. Knižníci Vo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky za skvělý komentář a jsem ráda, že se v mnohém shodneme. Databáze knih a Goodreads jsou super, ale já jsem prostě strašně offline člověk a často se stává, že kliknout nemůžu - proto radši poznamenávám. A přiznám se, že prodávat knihy dál bych nedokázala, já knihovnu doslova buduji a stále to odůvodňuji tím, že to je můj odkaz, moje dědictví (pěkná výmluva, ne? :D). Mějte se krásně!

      Vymazat
  9. Perfektní článek, vidím, že ostatní se do komentářů pustili s vervou, takže já budu stručná a jasná. Naprosto se vším s tebou souhlasím, akorát moje knihovna je vlivem nedostatku místa jeden velký chaos (a to chystám článek "Jak si organizuju knihovnu" chacha) a vedou u mě pevné vazby, zdá se mi, že brožované se mnohem rychleji ničí, ale zase je fakt, že na cesty jsou k nezaplacení :)
    Měj se krásně a více takových oddechových osobních článků, prosím (aka zvědavka level dva milióny :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, zvědavko :D, moc díky za komentář! Na článek se budu moc těšit. Brožované se sice rychleji ničí, to máš pravdu, ale já mám stejně právě ty nejradši, nevím proč, ale paperbacky, to je moje :) Měj se pěkně!

      Vymazat
  10. Skvělý článek!! :)
    Se sundáváním přebalu s tebou naprosto souhlasím. Opravdu obdivuji lidi, co dokáží knihu tahat všude možně s přebalem. Jak ty si nechávám přebal právě čtené knihy v knihovně (skvělá reakce, když k Tobě někdo přijde a vytáhne z knihovny místo knihy jen ten přebal :D) a až po dočtení jim pěkně kabátek vrátím :)
    S daty to mám vyřešené pomocí GoodReads. Pravda, někdy se chci profackovat, že jsem si to tam zapomněla zadat a musím svůj mozek znovu zapínat a přemýšlet, kdy jsem kurňa tu knihu začala číst (někdy jsou to opravdu počty :D). Když jsem ku příkladu na chatě, bez wifi a na týden, tak si to zapisuji na nějaké papírky kolem, které tam stejně nakonec zapomenu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, moc Ti děkuji za komentář. Já kabátky v knihovně nenechávám, ale je to super nápad a začnu to praktikovat, už jen pro tu srandu s mojí rodinou, která mi v knihovně neustále šmejdí :) Goodreads taky používám, ale přesně - jakmile jsem offline, nedám to datum už dohromady. Proto vpisuji přímo do knížek. A někdy je sranda vzít knihu do ruky, prolistovat a vidět, že jsem ji četla v říjnu 2012, vzpomenout si, co se tehdy dělo, atd... :) Měj se krásně! :)

      Vymazat
  11. Některé body máme stejně. Taky vždy sundávám přebal. Série se rovněž snažím kupovat bud v brožované a nebo vázané vazbě, aby to ladilo v knihovně. Rozhodně taky nepřeskakuji žádné části v knize, to bych z toho příběhu vůbec nic neměla.
    Opravdu pěkný článek, podobné moc ráda čtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šári, moc děkuji za komentář a jsem moc ráda, že jsou některé naše návyky stejné či podobné :) Těší mě, že se Ti článek líbil :) Měj se moc pěkně! :)

      Vymazat
  12. Hodně toho máme společného. Tedy až na jedničku a na sedmičku. A do knih vlastně nepíšu vůbec, ale to je možná proto, že nečtu poezii. Datum si zaznamenávám na internetu, ale to jsou tak všechny rozdíly, jinak jsme na tom stejně.

    OdpovědětVymazat
  13. Moc díky za komentář a jsem ráda, že se shodneme. Také zaznamenávám na netu, a to dokonce jak na Databázi knih, tak na Goodreads, jen bývám často offline, tak to jistím poznámkou přímo v knize. Měj se moc pěkně, Kristý :)

    OdpovědětVymazat
  14. Super článok, veľmi ma pobavil :) V niektorých bodoch som sa našla aj ja najmä 1, 3,4, v ďalších veľmi nie. Do kníh nerada píšem, radšej si tam lepím tie farebné lepky, ktoré po čase aj tak odpadávajú. Dokonca som mala problém písať aj do pracovných zošitov z angličtiny. Vždy som cvičenia písala na papier, ale potom čo som v škole nestíhala a niektoré papiere aj postrácala, tak som sa na to vykašľala. To je asi jediná kniha, do ktorej som schopná písať :)
    A čo sa týka bodu 2 a 7. No snažím sa prečítať všetko, ale niekedy natrafím na nudné pasáže alebo ma ta kniha už nebaví, ale chcem ju dočítať tak preskočím nejaké odseky alebo ich len tak preletím očami, ale ešte sa mi nestalo že by som vynechala nejaké kapitoly. Ja mám všetky knihy zoradené tak ako sa mi zmestia do police :) momentálne už dávam knihy aj pred knihy.

    OdpovědětVymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates