RECENZE | TY (Caroline Kepnes)

Zdravím Vás a přeji Vám krásný pátek. Pátek znamená víkend a pátek znamená také recenzi :) Dnes se společně podíváme na knihu TY od Caroline Kepnes.

Tento titul mi byl opakovaně doporučován, ale já dost dlouho válčila se čtením v přítomném čase, natož v tolik specifické du formě. Dlouho jsem tedy váhala, zda se do knihy pustit. Finálním popostrčením byla výhra v soutěži nakladatelství Domino, kterou představovala Skrytá těla, tedy v podstatě druhý díl této knihy… Původně jsem se chtěla pustit do Skrytých těl  a TY dohonit někdy v budoucnu, ale naštěstí mě někteří moudří lidé (díky, Hani!) přesvědčili o tom, ať začnu pěkně popořádku. A páni. Páni páni páni.

V knize se setkáváme s Joem Goldbergem, prodavačem v knihkupectví (v tenhle moment už se pro mě stává přitažlivým), který se právě ve své práci seznámí s rozjívenou, ale okouzlující Guinevere Beckovou, která si nechává říkat Beck. Okamžitě se do ní zamiluje, takže ji začíná sledovat na každém kroku… Ví, že jsou si souzeni a pouze čeká na okamžik, kdy tuto skutečnost pochopí i Beck. Jenže Beck je nerozhodná, neví, co chce, snaží se ze sebe dělat někoho, kým není… A Joea stojí spoustu práce nasměrovat osud tou správnou cestou. Když jsou konečně všechny překážky odstraněny, Beck přichází na něco, co nikdy neměla objevit. A pracně vybudovaný vztah se znovu hroutí. Zní to jako silný příběh lásky a odhodlání, viďte? 

Už když jsem knihu začínala číst, věděla jsem, že se v rámci žánru jedná o něco výjimečného. Překvapilo mě, že děj není přecpaný akčními scénami a překvapivými zvraty, naopak – hodně věcí se děje velice pozvolna a pomalu. Některé myšlenkové pochody hlavních postav lze jen těžko chápat, takže vedou k nečekaným zápletkám, ale celkově je příběh vcelku… předvídatelný. Jenže mu to vůbec, ale vůbec neškodí. Nikdy v životě bych neřekla, že mě něco takového bude tak strašně bavit, ale světě div se, je to fakt geniální.

Z příběhu totiž činí neskutečný zážitek postavy. Caroline Kepnes je fakt geniální, nebojím se říct něco takového, Beck, její kamarádky a samozřejmě především Joe, ti všichni jsou vystavěni naprosto úžasným způsobem. Nebudu Vám lhát, Joea jsem si zamilovala. Zní to sice možná blbě, protože všichni víme, že to, co dělá, není v žádném případě správné – naopak, je to vysloveně úchylné, zvrhlé a až do posledního puntíku špatné, ale příběh je vyprávěn tak, že mu rozumíte. Chápete, proč dělá to, co dělá, ztotožňujete se s jeho vztekem na nevyzrálou a egoistickou Beck, dokážete porozumět jeho motivacím. Což je samozřejmě úplně zcestné, protože Joe si nezaslouží podporu ani pochopení. Je to magor a je nebezpečný. A teď spoiler: „A já stejně byla tak strašně ráda, že ho neodhalili. Že nikdo na nic nepřišel, že mu všechno prošlo. Prostě jsem mu fandila. Jsem zvrhlá?

Samozřejmě, že styl autorky je velice specifický, ale není to jen zmiňovanou du formou. Ta sama o sobě vytváří velmi atypickou atmosféru a samozřejmě silně napomáhá tomu, abyste Joeovi porozuměli a abyste se s ním ztotožnili. Dalším velice typickým rysem tohoto textu jsou neskutečně dlouhá souvětí, kolikrát i přes půl strany… Co je fascinující, je to, že to čtenáře vůbec neruší. Ani trošičku. Naopak – úplně cítíte, jak Joe chce říct tolik věcí - má na mysli a na srdci tolik sdělení a chrlí je ze sebe rychlostí blesku. A vy je hltáte a hltáte a hltáte a nechcete, aby kdy přestal.
Takto typický styl psaní jsem dlouho neviděla a strašně si toho cením. Někdy autoři ve snaze být originální odlišují svůj styl tak násilně, že to prostě není plynulé, není to lehké a čtenáře to neosloví, ale naopak odradí. Ale Kepnes tenhle problém nemá. Její styl je tak strašně nenucený a je tak příjemný… ach. No, jsem z toho úplně hotová :) Fakt nemám slov, už dlouho mě autor neoslovil svým vlastním zvláštním způsobem psaní tak, jako právě Caroline Kepnes. Nepochybuji o tom, že si ho udržela i ve druhém díle (doufám!).
A právě ke stylu psaní mám ještě jednu poznámku… Takhle sprostou knihu jsem nečetla, ani nepamatuju. Joe (Caroline) se toho fakt nebojí. Ale jak mi to v jiných knihách vadí, tady to sedělo jako víte co na hrnec. Jo. Jen dopředu upozorňuji puritány, že to není to nejnevinnější čtení.
Hovado ožralé. (TY, str. 41)
"Existuje jedna věc, která je ještě krutější než klec, ve které pták nemůže lítat: klec tak velká, že si pták myslí, že v ní může lítat. Ten, kdo do něčeho takového zavře ptáka a ještě si říká humanista, je zrůda." (TY, str. 56)
Jsi podvodnice až do morku kostí, renovátorka a já to obdivuju, jak se neustále snažíš všechno vylepšovat. (TY, str. 360)

Asi je Vám jasné, že jsem nadšená. Nadšená, unesená, okouzlená. Bylo to famózní. Ti z Vás, kdo už četli Skrytá těla, mi slibovali, že ve druhém díle je příběh ještě mnohem lepší než v TY. Z toho mám velkou radost a už se moc těším, až se do knihy pustím – což bude brzy, protože to nejde vydržet. Těm z Vás, kdo ještě knihy od Caroline Kepnes nečetli, je nedoporučuju – já Vám je nutím! Fakt, jděte do knihkupectví, kupte si ty knihy a hned je začněte číst. Já bych o tenhle zážitek přijít nechtěla. 

Název knihy (originál): YOU
Název knihy (česky): TY
Autor: Caroline Kepnes
Rok vydání (originál): 2014
Rok vydání (česky): 2015
Nakladatelství: Domino
Počet stran: 443
Tuším, že už mnoho z Vás tuto knihu četlo, takže jsem zvědavá na Vaše názory :) jsem takhle strašně nadšená sama, nebo se i Vám kniha tolik líbila? Budu moc ráda, když se o svoje dojmy podělíte v komentářích :)
Zatím se mějte nádherně a těším se v neděli u dalšího článku!
K


 
Každé pondělí: Právě čtu
Každou středu: Knižní tip
Každý pátek: Recenze
Speciální nedělní články: Měsíční shrnutíVýzva a Chvíle s knihou
Google+

16 komentářů :

  1. Výborná recenze, Kristý. Jak už víš, já do fáze zamilovanosti dospěla až u Skrytých těl a dost mě to mrzí, protože věřím, že kdybych se s Joem dokázala víc ztotožnit už v Ty, byl by to pro mě o to silnější zážitek :) Jinak ale souhlas se vším, především s Carolininým perfektním stylem. Jsem moc zvědavá, co řekneš na Skrytá těla a přijde mi úsměvné, že sis shodou okolností vyznačila v knize stejný citát (to o tom ptáku v kleci :)), ten taky považuju za mimořádný :)
    Jinak moc gratuluji ke stále se rozšiřujícímu počtu pravidelným čtenářů, zasloužíš si to víc, než kdo jiný :)
    A rýpavá na závěr (:D) - u citátů máš napsáno Skrytá těla místo Ty (tak, aspoň jednou jsem tě mohla trochu zkritizovat! :D)
    Měj se nádherně, moc se těším na setkání :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, Ty jsi stejně nejzlatější :) Moc děkuju za všechna ta krásná slova :) A taky za pozornost, vidíš to, jaký jsem nemehlo, už je to opraveno. Na Skrytá těla se chystám co nejdříve a moc se těším. Ale ještě mnohem mnohem mnohem víc se těším na Tebe! :))) Měj se nádherně :)

      Vymazat
  2. Já miluju tvoje recenze. Fakt. Moc.

    Po týhle knížce pokukuju už od doby, co se začala poprvý objevovat mezi blogery. Po tvojí recenzi jsem si naprosto jistá, že zaběhnu do knihovny a sáhnu po ní. :)

    Užij si nádherně víkend, a už se těším na recenzi na druhý díl!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, kočičko, děkuju děkuju děkuju :) Určitě se do knížky pusť, je famózní! Měj se nádherně a užívej Harryho :)

      Vymazat
  3. I mě byla tahle kniha všude možně doporučována a vesměs jsem zatím četla jen samou chválu, stejně jako dnes, ale pořád nějak nevím - tenhle žánr zrovna není můj šálek kávy.

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lory, děkuju za komentář :) Chápu, že tenhle žánr nevyhledáváš, ale přesto knihu doporučuji. Ono je fajn občas sáhnout po něčem, co pro nás není typické, ale pak to chce se ujistit, že je to kvalitní. A to TY rozhodně je, žádný průměrný thriller. takže doporučuji ;) Měj se nádherně :)

      Vymazat
  4. Skvělá recenze :) Já z téhle knihy byla docela nadšená, tak jsem se bála, abych z pokračování nebyla zklamaná a vážně mi přišlo ještě lepší :D Takže závěr - Skrytá těla moc dlouho neodkládej a přeji, aby se ti taky tak líbily :D
    Pěkný víkend :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochvalu a jsem ráda, že i Ty se přidáváš k názoru, že Skrytá těla jsou ještě lepší. Slýchám to od každého, kdo četl obě knihy, takže už se opravdu nemůžu dočkat, až se do druhého dílu taky pustím :) Ještě jednou moc děkuji, měj se krásně :)

      Vymazat
  5. Páni, tá kniha ťa vážne okúzlila :)) Tento pocit zo skvelej knihy mi je dobre známy, no túto som ešte nečítala. Ale pamätám si, že pred rokom som na ňu čítala recenziu a bolo z nej cítiť rovnaké nadšenie ako u teba. Síce tieto žánre nečítam a viem, že to nie je práve to, čoby som vyhľadávala, no zmena nezaškodí (už som čítala aj špionážny thriller a páčil sa mi, takže nikdy nehovor nikdy :D). Mňa vždy naláka skvelý štýl autora a vykreslenie postáv...to vždy obdivujem a v tejto knihe to určite nájdem :)) Chcela som si ju vtedy prečítať, no akosi som na ňu pozabudla, takže si ju pripisujem na wishlist, nech už nabudúce na to myslím :)) Veľmi pekná recenzia :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mony, moc díky za Tvoje milá slova, moc mě to těší :) A jsem ráda, že Ti recenze knihu připomněla a že Tě znovu nalákala - rozhodně to za to stojí, kniha je to parádní :) Budu se těšit na Tvoje dojmy, až se do ní jednou pustíš :)

      Vymazat
  6. Páni! Asi neodolám a do knih se pustím taky. Samozřejmě, že začnu s Ty :)
    Doma mám knihy s podobným námětem- Deník mého stínu a Obyvatel.
    Deník mého stínu jsem ještě nečetla, ale všude na něj slyším chválu :)
    Obyvatele jsem četla tuším před rokem nebo dvěma (teď nevím :D) a líbil se mi opravdu moc. Z Tvé recenze bych řekla, že Obyvatel je taková akčnější kniha Ty :)
    Úžasná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, určitě se do knih pusť, nebudeš litovat :) Jinak na Deník mého stínu se taky chystám a Obyvatele jsem také četla a máš pravdu, je to podobné téma, jen trochu akčnější a přeci jen s jinou zápletkou - ale kvalitou nejde Obyvatel s Ty vůbec srovnat. Autorka Ty je na tom fakt mnohem lépe než Cottam, má propracovanější, důmyslnější a celkově takový "vyšší" styl, který Tě pohltí a který si hlavně zapamatuješ a autorku podle něj poznáš. Určitě se Ti knihy budou moc líbit, pokud Tě Obyvatel bavil, je tahle úchylárna přesně to pravé ořechové :) Budu se těšit na Tvoje dojmy, měj se zatím krásně :)

      Vymazat
  7. Tiež som čítala obe knihy, teda, siahla som po audioforme v angličtine a bolo to ešte lepšie, ako písaná verzia. Ale určite siahni aj po dvojke, je to síce trocha iné, ale rovnako super. Prajem príjemné čitanie :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Péťo, moc díky a určitě se na druhý díl vrhnu co nejdříve, jsem moc zvědavá :) Měj se krásně :)

      Vymazat
  8. Vím o tom, že kniha existuje, ale nikdy jsem se o ní nezajímala. Ale jak tak čtu tvou recenzi, možná jsem udělala chybu. Rozhodně se po knize mrknu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristý, určitě mrkni, stojí to za to, ta kniha je famózní :) Doufám, že se do ní pustíš - pak se budu těšit na Tvoje dojmy :) Měj se krásně :)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates