RECENZE | Němý křik (Angela Marsons)

Ahoj všem! Vítám Vás u nové recenze, tentokrát jsem si pro Vás připravila celkem novinku – Němý křik od Angely Marsons :) Mnozí z Vás už tento titul jistě zaznamenali, je toho teď všude plno, ale rozhodně oprávněně!
Na knížku jsem párkrát narazila na několika blozích a znáte to – hned mi padla do oka. Zkrátka mě k ní něco táhlo. Když jsem pak objednávala nějaké knihy ve slevě na buxu, přihodila jsem i Němý křik za plnou cenu (oukej oukej, bylo to proto, abych měla zadarmo poštovné – klasická logika – poštovné za 89 vs. kniha za 299, beru knihu). Ale nelituju toho ani trošičku.
Detektiv inspektor Kim Stoneová stojí před nelehkým případem. Ředitelka školy Teresa Wyattová je zavražděna ve svém domě, u kterého je ihned založen i požár. Stopy žádné. Netrvá však dlouho a objevuje se další mrtvý. Případy dvou zcela odlišně provedených vražd spolu zdánlivě nesouvisí, jenže pak je odhalena spojitost mezi dvěma oběťmi – dávno zavřený, vyhořelý a opuštěný sirotčinec Crestwood. Tajemství postupně vyplouvají na povrch, a nejsou vůbec pěkná.
Řeknu Vám to takhle – jsem z příběhu nadšená, a to i přesto, že se to na můj vkus zkomplikovalo a zašmodrchalo až moc. V příběhu najdete několik aspektů, které by samy o sobě vydaly na jednu knihu, ale autorka je všechny nacpala do této jedné. Proto to v mých očích nakonec působilo trochu přeplácaně. Je mi jasné, že autorka měla jednotlivé nitky a spojitosti ujasněné už předtím, než začala psát, ale kdybych tohle netušila, myslela bych si, že konec byl zpracován tím způsobem, jakým byl zpracován, kvůli tomu, že nevěděla, jak z toho. Ovšem i přes tyto nedostatky je na knížce něco, co z ní pro mě učinilo fakt pecku.
Kromě té zašmodrchanosti a přeplácanosti jsem měla s knihou jeden jediný problém. Ten problém se jmenuje Kim Stoneová. Jsem strašně ráda, že můžu říct, že ke konci knihy už byla snesitelná a dokonce sympatická, ale zpočátku to drhne. Rozumějte, ona Kim není zrovna z nejrozjásanějších lidí, a to je v pořádku – já mám tyhle lidi strašně ráda. Jenže ona je prostě zpočátku strašně špatně napsaná. Amazonka na motorce, co se neumí chovat a její minulost je temnější než temná. Vyhrabali byste odněkud ještě větší klišé? Často má asi působit dojmem, že má pěkně proříznutou pusu, jenže mě její výroky nepřišly sarkastické či uštěpačné ani trochu, spíš takové výstřely do prázdna, po kterých nastane ta trapná chvíle ticha. Jak jsem ale už psala – v průběhu knihy se přístup autorky k této postavě výrazně mění a ke konci už je opravdu příjemně stravitelná. Až na ta její stupidní rozhodnutí, která by žádný policajt se špetkou rozumu neudělal – hrdinství nehrdinství. Ostatní postavy mi nepřišly nijak významněji propracované, ale nejsou ani odfláknuté – zkrátka dobrá práce.
Myslím, že je to právě samotný text, co knihu prodává. Ne příběh, ne postavy. Celé je to prostě skvěle napsané. Strhující, poutavé, stránky Vám pod rukama mizí, ani nevíte jak. Když pomyslím na detektivku, představuji si, že by měla být napsána právě takhle. (Ukázku jsem ovšem vybrala moc pěknou - jednak jsem na ní chtěla demonstrovat, jaká je Kim otravná, a navíc se mi podařilo zaznamenat větu opravdu jako od Dickense. Kim zkrátka hodně oplácí, co naděláte. :D Faktem ale je, že takovéto opakovačky se v knize zase tolik nevyskytují. Napsané je to skutečně dobře, nenechte se mnou vybranou ukázkou zmást, prosím.)
V ukázce vidíte, co mi na Kim vadilo. Přesně tohle nemám na ženských postavách ráda. Tohle pro mě neznamená, že je to silná ženská, co si se vším poradí. Nepřijde mi to ani humorné. A nedokážu pochopit, že podobné slogany autoři do knih stále ještě cpou.
Za konec, který je prostě jedno velké klišé, jsem chtěla strhnout hvězdičku. Za nesnesitelnou Kim Stoneovou, se kterou si autorka nemohla zpočátku poradit, jsem chtěla strhnout hvězdičku. Za to, že je v příběhu naplácáno víc témat, než by se hodilo, jsem chtěla strhnout hvězdičku.
Jenže.
Mně se i přes všechny tyhle nedostatky kniha strašně moc líbila. Nemohla jsem se dočkat, až budu mít chvíli na čtení, hltala jsem příběh a byla jsem napnutá až do samého konce (klišé neklišé, nervózní jsem byla děsně). Opravdu upřímně ji mohu doporučit. Bylo to fantastické čtení a jsem strašně potěšená, že Knižní klub už připravuje další díl – snad by měl vyjít ještě letos. Pět hvězdiček tomu po právu patří. Já jsem vášnivý čtenář detektivek a thrillerů a mám strašně vysoké nároky, což musím taky zohlednit. Němý křik je nadprůměrný, neobyčejně napínavý, čtivý a svým způsobem až okouzlující příběh. Přečtěte si ho :)
Název knihy (originál): Silent Scream
Název knihy (česky): Němý křik
Autor: Angela Marsons
Rok vydání (originál): 2015
Rok vydání (česky): 2016
Nakladatelství: Knižní klub
Počet stran: 336
A co Vy? Už jste tuhle novinku zkusili? Máte ji doma a chystáte se na ni? (Pospěšte!) Anebo přemýšlíte, zda ji vůbec pořídit? (Kupte to!) Nebo už ji někdo četl? Jak se Vám líbila či nelíbila? A co říkáte na Kim, nebyla trochu otravná? :)
Moc se těším na Vaše názory a dojmy, budu ráda, když se ozvete v komentářích :)
Přeji Vám báječné letní dny,
K
 
Každé pondělí: Právě čtu
Každou středu: Knižní tip
Každý pátek: Recenze
Speciální nedělní články: Měsíční shrnutíVýzva a Chvíle s knihou
Google+

20 komentářů :

  1. Skvělá recenze :) A jojo, názor máme hoooodně hodně podobný :)) Ale taky se shodneme v tom, že jinak je kniha skvělá a taky se těším na další díl :) A doufám, že bude opravdu letos :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Šári. Já jsem strašně ráda, že jsme se shodly, protože to jen potvrzuje mojí teorii, že když vybírám knihy, patříš mezi ty lidi, na jejichž názor se mohu opravdu hodně spolehnout :) A snad bude, jsem také natěšená :)) Krásný den!

      Vymazat
  2. Moc hezká recenze! Knihu sice číst nebudu, protože nejsem moc thrillerová, ale kdybych byla, asi by mě zaujala.
    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Třeba časem tento žánr taky okusíš, ale rozumím. Já jsem naopak thrillerová až moc :) Měj se krásně :)

      Vymazat
  3. Parádní recenze, jsem ráda, že se ti kniha líbila :-)
    Míša
    www.kniznidenicek.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to, že z toho mohly být klidně knihy dvě. Tohle není úplně až tak můj styl knih, ale určitě to podle recenze (která se ti mimochodem moc povedla) bude dobrá knihy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš naprostou pravdu, to množství těžkých témat by se hodilo na více knih a přijde mi škoda, že si je autorka takhle "vyplácala" v jedné. I přesto ale byla kniha super, to jo :) Třena jí časem také zkusíš, ať budeš mít chuť na něco jiného než běžně čteš :) Díky za komentář, Baru, měj se pěkně :)

      Vymazat
  5. O téhle knížce slyším poprvé a vypadá velice zajímavě. Detektivek jsem zatím moc nepřečetla, takže ty klišé by mi asi nevadili, ale postavy jsou pro mě důležité. Pokud by mi byla hlavní hrdinka hodně nesympatická, tak nevím jestli bych to překousla :D Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář. Myslím, že knížka za pokud rozhodně stojí a jak píšu v recenzi, ona se Kim trochu vzpamatuje. Spíše mi přijde, že autorka měla na začátku určitou představu a moc si nevěděla rady se zpracováním - a pak si ta postava začala žít vlastním životem a to jí svědčí. Za mě rozhodně moc dobré čtení! Budu ráda, když se ke knize časem dostaneš :) Měj se moc pěkně :)

      Vymazat
  6. Knihu neznám. (Je ale možný, že jsem na ní narazila v Dobrovským.) To je přesně zase způsobený tím, že já jsem jako doma spíš v YA a klasice, než v thrillerech a detektivkách. Hrůza je to se mnou. :D

    Každopádně jsem ráda, že se ti kniha líbila. Úplně mi připomináš jednu mojí úžasnou kamarádku, která už toho má načteného tolik (hlavně takové ty YA slaďárny typu Hooverová), že mi vždycky říká, že už přesně v knihách očekává, co se stane, a většinou se to fakt tak stane, takže už ji to připadá klišovité. Víš, že třeba čte a najednou jí popadne nápad, co se stane dál, ona nahodí takový ten zoufalý "to přece ne" výraz a přesně to, co si myslela, se v té knize nakonec fakt stane. A to pak přesně jako ty říká, že kniha to byla fakt super, jenže ona má asi nějaké přehnané nároky na neklišoidní události/postavy i přesto, že po tolika knihách už snad ani nic úplně originálního najít nemůže. (Doufám, že ses v tomhle mém výlevu zamotala aspoň tak moc, jako já teď.)

    Recenze jako vždy super. Přeju krásný léto, krásný čtení a měj se nádherně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Káťo, já zas v nejsem ani trošku doma v YA, zkrátka každý máme něco a vzájemně si rozšiřujeme obzory :)
      A ve výlevu jsem se vůbec neztratila, naopak, naprosto přesně to chápu! Zdravím kamarádku a soucítím s ní! :))
      Měj se moc pěkně, kočičko :)

      Vymazat
  7. Skvělá recenze! :)
    Zpočátku jsem se do koupi této knihy hrnula, ale postupem času moc nevím no :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, já za sebe opravdu upřímně doporučuji, byť se na tom našly mouchy, je to kolem dokola parádní knížka :) Budu ráda, když se k ní nakonec dostaneš :)

      Vymazat
  8. Nezní to vůbec špatně :) Až půjdu do knihovny, tak se po ní podívám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že jsem Tě nalákala, Kristý, doufám, že se bude knížka líbit :)

      Vymazat
  9. Je zvláštní, že člověk dokáže na knize najít tolik "negativ", a přesto se mu kniha tak moc líbí. Neboj ale, Kristý, máme to stejně! Na Němý křik jsi mě nalákala, i když tedy ta ukázka je s prominutím vážně děsná :D
    Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, ta ukázka se mi povedla :D Jsem ale ráda, že i přesto jsem Tě nalákala - je to fakt super detektivka, budu se těšit, že se do ní pustíš, a budu zvědavá, co na ni povíš :)) Měj se krásně, Hani :)

      Vymazat
  10. Taky máš moc hezkou recenzi Kristýnko :-) včetně té ukázky :D Jsem ráda, že jsem se s někým shodla ohledně postavy Kim, protože jsem vesměs všude četla na ni kladné ohlasy, jakože Kim byla velmi sympatická a tak, tak jsem si říkala, jestli nejsem nějaká divná :D A ještě ti musím pochválit tvé úžasné fotky, nádhera!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ukázka se vydařila, no :D Moc děkuji za pochvalu, dělá mi to obrovskou radost! Jsem také ráda, že jsme se takhle hezky shodly :) Měj se krásně, Marcelko :)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates