RECENZE | Prima sezóna (Josef Škvorecký)

Zdravím Vás u nového článku :)
Dnes mám pro Vás recenzi na knihu, která byla součástí mého letního dohánění restů a jsem moc ráda, že jsem ji přelouskala. Ze začátku to totiž vypadalo beznadějně... Dnes si tedy budeme povídat o Prima sezóně od Josefa Škvoreckého.
Knihu mi před několika roky doporučovala maminka, vzala jsem si ji do dvojí knihovny, ale tam zůstala ležet. Měla jsem ji sice pořád na paměti, ale znáte to... Vždy jsem měla na pořadu dne knížku, která mě zajímala o něco více. Pak jsem ji znovu uviděla u mojí drahé Haničky, která na ni psala recenzi a v ten moment jsem si umanula, že už to musím napravit a knihu přečíst. Zařadila jsem jí do svojí velké letní výzvy a koukejme - hned jsem se k ní dostala.
Prima sezóna je povídková kniha, ve které sledujeme osudy Dannyho Smiřického, jehož hlavní starostí jsou děvčata. Chlapec nijak netroškaří, jeho seznam čítá úctyhodné dvě desítky jmen, jenže... Každou z nich sice Danny okouzloval, ale neokouzlil, jestli mi rozumíte. V pěti povídkách tak sledujeme Dannyho dobrodružství s děvčaty a s každou další doufáme, že tentokrát už to vyjde. 
Kniha se mi rozečítala strašně těžko, nesedělo mi to a nebyla jsem si jistá, jestli knihu dokončím. Ale chtěla jsem tuhle mezeru ve vzdělání prostě napravit, takže jsem se zakousla a během jednoho dne jsem knihu dočetla. Nelituju toho ani trošičku, a to hned z několika důvodů.
Tím prvním je skutečnost, že povídky se kvalitou stupňovaly. S každou další to bylo lepší a lepší, chytlavější, zábavnější, pro mě osobně i smyslupnější. Takže pro někoho, kdo by měl se začátkem stejný problém jako já - nenechte se odradit.
Zadruhé jsem se neskutečně pobavila. U jedné z povídek (Zamřížovaný charleston) jsem plakala smíchy - právě z ní pochází i ukázka, kterou budete mít níže. Ten satiricky podaný obraz doby se prolíná celým textem a byť je někdy k pláči, často se od srdce zasmějete.
A třetí důvod, pro mě snad nejdůležitější, je ten konec. Samotný konec knihy je neskutečný. Je to překvapivé, funguje to na čtenáře jako studená sprcha a donutí ho to k zamyšlení. Bez jakéhokoliv vynucování a filozofických úvah - Škvorecký Vás zkrátka posledními několika jednoduchými větami přibije do židle. Teď, když vím, jaký ten konec je, vím, že bych o něj nerada přišla. 
Danny snad ani nepotřebuje komentář. Nemohu to říci jinak, je to prostě pěkně vyčuraný sukničkář. Malá lež následuje malou lež, která předchází o maličko větší lži... a nejednou se do toho Danny zamotá. Další věcí ale je, že se opravdu nachází v těžké situaci - děvčata kolem něj jsou doslova podlá a práce s nimi vskutku není jednoduchá. 
Moc mě bavil Dannyho nadhled a jeho vytrvalost. Vlastně nikdy se nevzdal. A navíc, byť to sám sobě nepřipouštěl, charakterově to vůbec nebyl zlý klu. Naopak, na oltář pomoci lidem, kteří ho o ni prosili, byl ochoten obětovat i své vlastní blaho (rozumějte noční procházky po lese s Kristýnou Nedoložilovou).
Možná, že to tak na první pohled nevypadalo, ale postava Dannyho je opravdu báječně propracovaná a stojí za to ji poznat. Navíc se na chování postav krásným způsobem zobrazuje běžný život v Protektorátu Čechy a Morava - bylo to zlé, lidé se báli, jenže život se i přesto nezastavil.
Autorův styl. To je právě ten oříšek. V textu se objevuje hodně hovorové češtiny. Opravdu hodně. Mě to až skoro rušilo, ale zvykla jsem si a navíc to po první povídce trošičku ustoupilo. Autor taky hodně prolíná čisté dialogy s popisem scén, téměř lyrickými pasážemi a pro autentičnost se nebojí v hojné míře užívat také němčinu. Víte, já jsem čtenář, který má rád plynulost a určitou jednotnost. Tyhle přechody mě ruší podobně jako přechody mezi minulým a přítomným časem. Takže je vcelku logické, že jsem si s panem Škvoreckým zpočátku úplně nesedla. Nicméně jak už jsem říkala, v průběhu čtení tomuto specifickému stylu psaní přivyknete a ke konci už to vlastně nepředstavuje žádný problém. Považuji však za důležité zdůraznit, že text je to opravdu velmi specifický a má značný rukopis, což nemusí každému vyhovovat.
"Něco. To je jedno," pak jsem dostal inspiraci. "Plácej se přitom do stehen."
Pan říšský komisař se opřel zadnicí o stůl a založil ruce na prsou. Vstali jsme ze svých židliček, postavili jsme se čelem k sobě, chvíli jsme nevěděli, jak začít, a tak jsem najednou dupnul, plácl se do stehen a takovými jako sloními poskoky jsem se otáček kolem své osy. Jarka udělal totéž.
(Prima sezóna, str. 101)
Zdálo se mi, že se jednak poněkud upokojil, jednak také že se v něm probudila nějaká latentní tvořivost.
(Prima sezóna, str. 102)
Básničku sice zprznil, ale poměrně vynalézavě, a zapomněl přitom na povinnou říšskoněmeckou ponurost.
(Prima sezóna, str. 102)
(...) a nato Rosťa jako princ z pimprlového divadla, a jak měl trému, východočeštinou: "Je to prauda, komteso, zkomponoval jsem menuet (...)"
(Prima sezóna, str. 111)
To jest, oběma rukama těsně vedle sebe jsem se chytil jedné strany šikmé pukliny, špičkama obou nohou jsem se vzepřel o druhou stranu, a takto držen tahem rukou a tlakem nohou vodorovně nad prostorem, měl jsem se pomalu sunout vzhůru.
Sunul jsem se, dost rychle, dolů.
"Ne dólu, Danny! Nahóru!" uslyšel jsem pokárání učitelky pod sebou. Abych zahladil trapnou skutečnost, že mě přemáhá gravitace, zasupěl jsem jako udiveně:
"Nahóru?"

(Prima sezóna, str. 131)
Myslím, že vše důležité už bylo řečeno. Považovala jsem tento titul za jednu z velkých mezer v mém čtenářském rozhledu a jsem moc ráda, že jsem se do něj konečně pustila. Vám ho srdečně doporučuji, pouze dopředu připravuji ty z Vás, kdo knížku zatím nečetli, že je třeba se připravit na to, že autor je osobnost a jeho psaní je rozpoznatelné. Neuvěřitelně kladně hodnotím konec knihy, který ji povyšuje z humoristického dílka na něco důležitějšího. Za mě zkrátka nesmírně kvalitní, a tím pádem samozřejmě trochu těžší čtení :)
Název knihy: Prima sezóna
Autor: Josef Škvorecký
Rok vydání: 1990
Nakladatelství: Galaxie
Počet stran: 208
Jak jste na tom s tímto autorem Vy? Četli jste Prima sezónu nebo nějaké jiné jeho dílo? Jak se Vám líbila / líbilo? Budu se moc těšit na Vaše dojmy a zkušenosti, podělte se prosím v komentářích :)
Mějte se prima,
K
 
Každé pondělí: Právě čtu
Každou středu: Knižní tip
Každý pátek: Recenze
Speciální nedělní články: Měsíční shrnutíVýzva a Chvíle s knihou
Google+

11 komentářů :

  1. Neřekla bych, že se jedná o těžší čtení (to jsou spíš Zbabělci, volné pokračování), protože mně se Prima sezóna četla lehce, ale tak každý to má jinak... Já Prima sezónu miluju, několik let se mě k ní snažila dokopat kamarádka, která ji četla už před dlouhou dobou, ale já jsem se nechala zlomit až loni. A je fakt úžasná! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, každý to máme jinak a prostě mi to moc nesedlo. Je ale fakt, že kolem dokola je to parádní čtení a já si myslím, že se ke knížce určitě ještě vrátím :) Díky za komentář a přeju Ti krásný víkend :)

      Vymazat
  2. Škvoreckého jsem nečetla. Možná nějaké malé, kraťoučké úryvky na hodinách literatury ve škole, ale že bych vyloženě šla a z vlastní vůle od tohohle autora něco četla, to se říct nedá.

    Tvoje recenze je jako vždycky parádní. Často právě kvůli tvým recenzím přidávám knihy na svůj seznam, ale mám takový pocit, že dneska tomu tak nebude. Jsem prostě plná předsudků vůči českým autorům (ano, já vím, jsem příšerná a zavrženíhodná lidská bytost), a musím se přiznat, že ty ukázky, o které ses s námi podělila, mě snad odradily ještě víc. Já nevím, tomuhle prostě asi na chuť nepřijdu nikdy. I když, co já vím, třeba se jednou do českých autorů poblázním. Každopádně do té doby budu dál žít ve sladké nevědomosti a do Škvoreckého se pouštět nebudu. Není to vůbec šálek mé kávy.

    Jsem ale ráda, že tobě se kniha líbila. Přeju hodně štěstí s letními resty, krásné léto a měj se nádherně. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Káťo, moc děkuji za komentář. Jsem strašně ráda, že moje recenze nemají jen ten lákací účinek, ale že taky někomu pomohou rozhodnout se, že daná kniha pro něj fakt není. To je pro mě moc důležité, takže díky, žes to sem napsala :)
      Třeba se někdy v budoucnu ke Škvoreckému dostaneš, ale proč to teď lámat přes koleno, když Tě to nezaujalo.
      Přeji krásný víkend a letní pohodu s dobrou knihou, měj se :)

      Vymazat
  3. Název knihy mi nic neříká. I přesto, že se povídky kvalitou stupnují, nemyslím si, že je to kniha pro mě. I když kdo ví, možná jednou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, třeba jednou :) Já jsem ráda, že jsem si tuhle mezeru doplnila, ale zatím se na nic dalšího od Škvoreckého také nechystám. Měj se pěkně, Kristý :)

      Vymazat
  4. Jsem hrozně moc ráda, že se ti Prima sezóna zalíbila :) Já se do budoucna určitě chystám i na další, problém je, že mám doma Tankový prapor a chybí mi Zbabělci, druzí v pořadí, asi zavítá do osvědčeného antikvariátu a zkusím se tam porozhlédnout :)
    Sepsala jsi to božsky jako vždycky, měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak přeji hodně štěstí při shánění, Hani. Já se zatím asi do ničeho dalšího pouštět nebudu, zas tak osudové to pro mě nebylo, ale třeba někdy v budoucnu se k tomu ještě dostanu. Měj se pěkně :)

      Vymazat
  5. O knihe som nepočula, preto mám teraz pre zmenu ja výčitky svedomia :D
    Z vlastnej skúsenosti viem, že knihy, ktoré ti odporučí mama alebo babka vedia neskutočne prekvapiť - v dobrom. Či ide o knihy, ktoré sú všeobecne známe a preverené časom, alebo aj tituly, ktoré sú staršie, ale na druhej strane temer neznáme.

    OdpovědětVymazat
  6. O knihe som nepočula, preto mám teraz pre zmenu ja výčitky svedomia :D
    Z vlastnej skúsenosti viem, že knihy, ktoré ti odporučí mama alebo babka vedia neskutočne prekvapiť - v dobrom. Či ide o knihy, ktoré sú všeobecne známe a preverené časom, alebo aj tituly, ktoré sú staršie, ale na druhej strane temer neznáme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto přesně, moje mamka a babička mi nikdy nedoporučily nic špatného, vždy jsem byla nadšená. Prima sezónu teď doporučuji i já :)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates