RECENZE | Stážista (Robin Cook)

Ahoj! Zdravím Vás u nové páteční recenze. Hned na úvod Vám povím, že dnes to nebude nic moc pozitivního. Kniha, na kterou Vám dnes přináším recenzi, pro mě byla velkým zklamáním a pokud sdílíte můj knižní vkus, této knize se vyhněte. A o jakou knihu se jedná? Dnes se podíváme na zoubek Stážistovi od Robina Cooka.
Na knihu mě nalákalo hlavně nadšení z autorovy Nákazy, která je opravdu vydařená. V kombinaci se slevami na bux.cz se moje sbírka Cookových počinů rychle rozšířila. Stážista mě zaujal svojí obálkou, ale jak se říká – nesuď knihu podle obalu. Byla to totiž pěkná nuda.
Doktor Peters slouží jako stážista v nemocnici na Havaji. Nasazení a pracovní podmínky vedou postupně k jeho absolutnímu odcizení a odosobnění od pacientů, ke skepsi a zklamání, k nedostatku soucitu a empatie. Jeho roční stáž sledujeme ve čtyřech krizových bodech – na samém začátku, při působení na ambulanci, na chirurgii a na konci stáže. Peters se stává stále cyničtějším, pragmatičtějším a služba pacientům a systému zdravotnictví ustupuje jeho egu a sobectví.
Moc k hodnocení toho není, ten příběh je žalostně slabý a v zásadě nepříběhový. Jde zkrátka o vhled do života stážisty, podaný prostřednictvím spousty odborných termínů, bez zápletky, bez nějakého konkrétního směru, bez jediného zajímavého momentu. Na konci příběhu se pak Cook ještě ke všemu snaží asi o nějaké morální sdělení reflektující stav amerického zdravotnictví dané doby. Pokouší se o něj prostřednictvím rozhovoru Peterse jako stážisty ukončujícího své působení v nemocnici a nově přicházejícího stážisty Strause. Zvolený prostředek je ale okatý, sdělení strašně násilné a už tak dost špatně zpracovaný příběh to sundává ještě o stupeň dolů.
Ani tady to není slavné. Kromě nespravedlivě stereotypních sestřiček (naivní a pitomé káči, co si s věrností hlavu nelámou, jakmile za nimi zapadnou dveře lékařského pokoje) a nafoukaných doktorů (kteří si své ego pěstují klidně i na úkor zdraví pacientů) tu máme našeho stážistu, což je prostě jen blb, abych byla zcela upřímná. Neví co chce, stále dokola se lituje, neohlíží se ve svém jednání na druhé. 
Jasně, kniha má sloužit jako reflexe žalostných podmínek pro doktory – stážisty a má zobrazovat tu deziluzi a až beznaděj mladých lékařů. Ale mně přijde, že hlavní postava je morálně v háji od samotného počátku knihy, a že tedy nejde jen o problém stresu a vyčerpání během roční stáže. Zkrátka dokonalá ukázka zcela nezvládnuté postavy, která měla mít potenciál být mluvčím nějaké skupiny či generace, nicméně místo toho z nich dělá v očích čtenářů jen ubožáky.
Jak už jsem naznačovala v -právě čtu-, takovýto výkyv v psaní jednoho autora jsem snad nezažila. Zatímco Nákaza byla velice čtivá a poutavá, Stážista byl fakt nekonečná nuda. Zůstalo pouze to, že se jedná o jednoduchý a nenáročný styl psaní, který od čtenáře nevyžaduje významnou míru pozornosti. Pokud je děj napínavý, jednoduchost trochu ustoupí do pozadí. Tady to díky nekonečné nudě naopak ještě vystoupilo, takže celkově bohužel nic moc. Nevyzrálost textu ale přikládám tomu, že se jedná o jednu z autorových prvních knih.
Jak už jsem zmínila, Stážista patří k autorovým počátečním počinům a je to na něm drasticky vidět. Kolem dokola se mi kniha skoro vůbec nelíbila, nudila mě a pouhých dvě stě stran jsem četla snad týden – což opravdu nebývá zvykem. Je tedy jasné, že byť mě některé autorovy knihy baví a jiné lákají, tuto odkládám ráda a Vám ji ke čtení doporučit nemohu. Snad si spravím brzy chuť nějakým napínákem, v zásobě jich od tohoto autora mám habaděj.
Název knihy (originál): The Year of the Intern
Název knihy (česky): Stážista
Autor: Robin Cook
Rok vydání (originál): 1973
Rok vydání (česky): 2012
Nakladatelství: Knižní klub
Počet stran: 208
Jednu "kytičku" jsem snad knize ještě neudělila, nebo možná kdysi dávno. Bohužel to ale bylo opravdu velké zklamání. Co Vy a Vaše zkušenosti s tímto autorem? Případně jaká kniha - pokud nějaká - Vás v poslední době opravdu zklamala?
Budu se těšit na Vaše komentáře a přeji Vám krásný víkend,
K
 
Každé pondělí: Právě čtu
Každou středu: Knižní tip
Každý pátek: Recenze
Speciální nedělní články: Měsíční shrnutíVýzva a Chvíle s knihou
Google+

10 komentářů :

  1. Páni, až tak?

    Jedna hvězdička (nebo teda, v tvém případě kytička), to je skoro historický moment. Mrzí mě, že tě tahle kniha takhle zklamala. Přidávám Stážistu na seznam knih, kterým se obloukem vyhnout.

    Tobě samozřejmě přeju, aby se ti další Cookovi knihy líbily o moc hvězdiček víc, než tahle. Měj se hezky. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mě kniha nezaujala už ani anotací. Mám ráda kousky s pořádnou zápletkou a zkrátka se vším, co zrovna tahle knížka nemá - ale recenzi jsem si ráda přečetla, alespoň potom nesáhnu vedle, kdybych na ni třeba omylem narazila a chtěla si ji nějakým nedopatřením přečíst :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já při výběru spoléhala na autora, který pro mě byl milým překvapením... Evidentně se ale vypsal, protože tyhle starší knížky asi nebudou nic moc. Děkuji za komentář, Lory :)

      Vymazat
  3. Škoda, že se nelíbila :(
    Autora pravděpodobně v plánu nemám. Odhaduji, že by to nebyl můj styl :/
    Měj se hezky! :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Některé knihy od něj jsou prima, ale asi to nesedne každému. Měj se krásně, Luci :)

      Vymazat
  4. Myslím, že Robina Cooka zatím opravdu číst nebudu... ale časem se určitě na nějaké dílo mrknu. Jen ne na tohle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Časem ho doporučuji, třeba Nákaza je skvělá. Měj se hezky, Kristý :)

      Vymazat
  5. Já jsem naopak ráda, že nám přinášíš i negativní recenze...já je čtu moc ráda, ráda si pročtu konstruktivní kritiku a navíc se na autora díky tobě taky chystám, i když jako ne nějak hnedka teďka, takže alespoň vím, po čem nesáhnout :)
    Napsala jsi to suprově, měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za pochvalu, Hani :) Já jsem také vždy ráda za negativní recenze - ale sama je často nepřináším, protože si knihy pečlivě vybírám a pak se mi zkrátka většinou líbí. Tak tady se to nepovedlo a byla jsem skoro ráda, že mohu taky napsat něco nevychvalujícího :) Měj se krásně!

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates