KNIŽNÍ TIP | Čelisti (Peter Benchley)

Ahoj moji milí!
Zdravím Vás u dalšího středečního knižního tipu. Dnes pro Vás mám knihu, která mě lákala celé léto, ale nějak to nevyšlo. Snad si ji tedy dopřeji na podzim... Jedná se o titul Čelisti od Petera Benchleyho. Pokud někdo knížku nezná, určitě se hned vzpomene na bez přehánění kultovní snímek Stevena Spielberga... Ano, ano, ten má literární předlohu :)
Anotace z Databáze knih: Rekreační město Amity každoročně navštíví mnoho nic netušících turistů a rekreantů. Toto léto však mnoho z nich najde smrt v hladových čelistech bílého žraloka. Nezbývá než čekat, až se objeví někdo, kdo bude mít dostatek odvahy k odstranění obrovitého zabijáka. Své štěstí tak zkouší například lovec žraloků Quint, ichtyolog Hooper, či policista Brody.
Na chvilku zavřete oči a odpusťte knížce tu příšernou, brakovou obálku. Někdy by mě hrozně zajímalo, co se autorům přebalů honí v hlavě, když ho vytvářejí - viz zcela pekelné obálky drtivé většiny Deaverových knih. Tam se to začíná zlepšovat až v poslední době. Čelisti se hrdě řadí do skupiny obálek, které čtenáře spolehlivě odradí. Jenže já na knihu narazila ve slevách na buxu (kde jinde :D) a protože to je něco, co jsem si chtěla přečíst od chvíle, kdy jsem zjistila, že to existuje, neváhala jsem. 
Podle mě patří filmové zpracování už doslova ke klasice žánru a je to jeden ze snímků, které mohu vidět víckrát a rozhodně mě neomrzí. Těším se proto i na knižní předlohu, která je navíc velmi stručná a krátká a já proto doufám v rychlý spád děje, který miluji. Co jsem nahlédla do hodnocení na Databázi knih, kniha se celkem líbí, takže jsem velice zvědavá, co se z toho vyklube. Doufám v napínavý thriller či horor a ráda bych se bála tak, jako při filmu.
Znáte Vy knížku nebo jejího autora? A je to něco, co byste si chtěli někdy přečíst, nebo se Vám tato kniha do vkusu vůbec nestrefila? Budu se moc těšit na Vaše komentáře :)
Mějte se báječně,
K
 
Každé pondělí: Právě čtu
Každou středu: Knižní tip
Každý pátek: Recenze
+ Speciální nedělní články
Google+

16 komentářů :

  1. Obalka je fakt desna :D Film znam a mam rada, knihu jsem ovsem necetla.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, jak já ráda říkám - peklíčko :D Díky za komentář! :)

      Vymazat
  2. To už jsem si taky říkala několikrát, co se asi honí v hlavě lidem, kteří dělají obálky pro knihy, protože občas je to fakt katastrofa, jako v tomhle případě. Já vím, že se kniha nemá soudit podle obalu, ale pořád si myslím, že je to prvek, podle kterého se nemálo čtenářů rozhodne, zda si knihu koupí nebo ne. Pokud má kniha víc vydání, taky si vybírám to, které se mi nejvíc líbí. Čelisti znám, ale nečetla jsem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžu jen souhlasit. Snažím se dát šanci i knihám, jejichž obal se mi moc nelíbí... ale musím přiznat, že na první pohled mě v obchodě kniha zkrátka a dobře zaujme svojí obálkou. Snad to bude jen a jen lepší, v poslední době jsou některé přebaly hotová umělecká díla :) Děkuju za komentář a měj se krásně, Eliško! :)

      Vymazat
  3. No teda, ani jsem nevedela ze je kniha :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Znám film i knihu. Já mám tedy jiný přebal a je mnohem hezčí :D Ale to nic proti tvé knize :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář, Katy, a buďme upřímní - ono nedá moc práce, aby byl hezčí. COKOLIV je hezčí :D Ale to nevadí, těším se hlavně na obsah :) Měj se pěkně!

      Vymazat
  5. Tak to jsem vůbec nevěděla, že film má knižní předlohu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám radost, že mohu rozšiřovat obzory :) Jsem zvědavá, jaké to bude :)

      Vymazat
  6. Nikdy mě nelákal ani film ani kniha. Celkově knihy a filmy, kde vystupují žraloci nemusím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu :) Já Čelisti ve filmové podobě zbožňuju, takže jsem na knihu moc zvědavá :)

      Vymazat
  7. Film je prostě klasika, mám ho moc ráda, i když mi vadí, jaké vůči žralokům v lidem vytvořil předsudky (ááá - biolog promluvil :D). Kniha by taky nemusela být špatná, ale mně prostě tak strašně vadí ošklivé obálky, že to nemůžu mít ve své knihovně :D když tak si ji někde vypůjčím :D a o obálkách Deavera mi ani nemluv, je to podle mě jeden z hlavních důvodů, proč jsem od něj ještě nic nečetla :D ještě že, jak píšeš, se to teď už zlepšuje :)
    Měj se krásně, Kristýnko

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je mi jasné, že biologovi se u filmu otevírá kudla v kapse. Rozumím Ti, že tímhle si zaplevelovat knihovnu nechceš, klasicky peklíčko, žejo :D Měj se taky krásně, Hani :)

      Vymazat
  8. No nene! Tenhle film je podle knižní předlohy? Dnešek je plný nových poznatků pro mě. :D Čelisti jsou filmová klasika a mám ten film ráda. Jak říká Hanička, je hrozný, jaký to vůči žralokům vytvořilo předsudky. Dokonce jsem viděla i nějaké jako "film o filmu" či co to bylo a právě tam říkali, jakou to vyvolalo všeobecnou paniku. My lidi jsme fakt hrozný.

    To s těmi obálkami — naprosto souhlasím. Občas mám pocit, že autoři obálek jsou 24/7 na drogách, protože to, co dokážou udělat, z toho se občas hrůzou budím ze spaní.

    Doufám, že ti kniha udělá stejnou radost, jako film. Měj se nááádherně a užij si krásný víkend! <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že jsem mohla rozšířit obzory.
      Souhlasím s těmi předsudky, které mě štvou zvlášť proto, že lidi prostě přijímaj informace (pokud je vůbec přijímaj) bez filtru. Nikdo se nezajímá o meritum věci, prostě žralok je zlej a čau. Stačilo by otevřít encyklopedii. Nevím, doma mě vedli k tomu shromažďovat relevantní informace a pak si dělat vlastní názor, ale čím jsem starší, tím víc vidím, že mnoho lidí v sobě tuhle schopnost nepěstuje, což je strašně smutný :(
      A jo, tady byl někdo na hodně těžkejch drogách :D
      Měj se moc hezky, Káťo!!

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates