RC RECENZE | Počátek veškeré lásky (Judith Hermann)

Ahoj přátelé!
Vítám Vás u nové recenze, tentokrát se podíváme na titul, který mi k recenzi poslalo nakladatelství Větrné mlýny, kterému tímto moc a moc děkuji. Kniha Počátek veškeré lásky pro mě nebyla nejjednodušším čtením, musím však říci, že to za trochu toho čtenářského překonávání stálo :)
Když mi nakladatelství Větrné mlýny nabídlo spolupráci, dovolila jsem si je o tuto knihu poprosit. Anotací mě nesmírně lákala, zabývá se totiž stalkingem a pocitem bezpečnosti. Od začátku jsem tušila, že to bude jeden z těch alternativnějších titulů, zkrátka hrdý zástupce proudu moderní literatury.
Stella žije se svým manželem Jasonem a dcerou Avou v malém satelitu, kde jsou všechny domy stejné a nikdo nikoho doopravdy nezná. Jason často odjíždí za prací a Stella zůstává s malou AVou sama doma. Jednoho takového dne zazvoní u jejích domovních dveří muž a žádá ji o popovídání. Stella odmítá. Od toho dne se Mister Pfister objevuje každý den, vhazuje do shcránky dopisy, předměty, deníkové záznamy. Zazvoní a odchází. A Stella se bojí dne, kdy neodejde...
Upřímně nevím, jestli je to jen můj dojem, ale přijde mi, že moderní literatura má jeden charakteristický rys - děj plyne odnikud nikam. A Vy víte, že tohle já nemusím. První polovina knihy má velmi pozvolné tempo a nic moc se neděje. Naštěstí se příběh v druhé části docela rozjíždí a musím říct, že jsem byla i docela napnutá. Bohužel, to dobré téma knih mi přijde nezvládnuté díky závěru, který mně osobně přišel vzhledem k předchozímu budování děje nesmyslný. Na druhé straně, příběh Vás rozhodně donutí zamyslet se nad motivacemi jednotlivých aktérů této šarády, což byl podle mě záměr autorky.
Abych pravdu řekla, hodnotí se mi to strašně těžko. Autorka píše poměrně nevšedním stylem a já sama nemám dojem, že bych nějak dobře postavám porozuměla. 
Jason mi zůstal tajemstvím úplně celý, nejsem si vůbec jistá, jak se k problému, který jeho žena měla, stavěl. Navíc na samém konci je právě on strůjcem onoho rozuzlení, které mi vzhledem k jeho apatii a nezájmu opravdu nedávalo smysl. 
Stella je trochu zajímavější postava, víme o ní, že v minulosti nebyla zrovna anděl, ale i u ní zůstává mnoho otázek nezodpovězených. Její jednotlivá rozhodnutí jsou pro mě ale mnohem snáze pochopitelná, nejedná (v rámci svojí situace) příliš iracionálně. Jak jsem z ní byla ze začátku v rozpacích, ke konci už mi byla docela sympatická.
Samotný stalker Mister Pfister, jehož bizarní jméno je svým způsobem dost děsivé (nemyslíte?), je představován hlavně skrze Stelliny dojmy a zblízka se s ním setkáváme až ke konci knihy. Výrazně plastická postava to ale není, naopak, autorka zde sáhla spíše po stereotypním zpracování podivínského psychopata. Na druhou stranu, je otázka, zda i jeho minulost neskrývá něco temného a pro vývoj příběhu zajímavého...
S tím, jak Hermannová píše, jsem měla největší problém. Hodím Vám sem pár ukázek, ať můžete její styl ozkusit sami. Mně osobně ta absence klasické přímé řeči zpočátku velice rušila. Zvykla jsem si, to ano, ale přesto tento způsob psaní není zrovna moje srdcovka. Já jsem prostě klasik :)
Další věcí zcela typickou pro tuto knihu byl velice volný tok myšlenek, který souvisí i se zvoleným způsobem psaní přímých řečí. V textu se prolíná skutečnost s myšlenkami a sny a je poměrně snadné se v tom všem ztratit. Tato skutečnost má ale opět druhou stranu, kterou je perfektní znázornění zmatenosti a nejistoty hlavní hrdinky. Nikdo si nemůže být zcela jistý, co je reálné, co jsou obavy, co jsou noční můry, co paranoidní představy. Po přečtení celé knížky musím říct, že právě tento aspekt dodával celému zpracování šťávu. Byla jsem z toho pěkně mimo :)
Mám zde ještě jednu, pro mě docela zásadní výtku, která však nesouvisí s autorkou samotnou. Souvisí s překladatelem, který se evidentně domnívá, že mistička (ve smyslu nádoba) se píše po m s tvrdým y. No... Uznávám, jedná se o výjimečnou chybu v knize (kromě pár shod podmětů s přísudkem), ale přesto opakovanou. Mě takové věci prostě dráždí a ruší, ale uznávám, že je to trochu rýpání :)
Abych to nějak shrnula a uzavřela - knihu doporučuji těm z Vás, kdo si umí užít moderní literaturu, komu nevadí trochu alternativní styl a kdo se umí poprat s trošku netradičním plynutím textu. Námět knihy je dobrý a autorka se s ním popasovala na úrovni, je ale potřeba nachystat se na to, že ne na všechny otázky dostanete jednoznačnou (pokud vůbec nějakou) odpověď. Já sama dávám knize tři hvězdičky, protože se v ní sešlo víc věcí, které nemusím (velice alternativní způsob vyprávění, tajemné vykreslení postav, nedostatečné odpovědi na otázky), ale objektivně musím zdůraznit, že je to kniha dobrá, zajímavá a že stojí za Vaši pozornost. Celkově mě nakladatelství Větrné mlýny zaujalo a určitě si ráda přečtu i další knížky od nich - a vzhledem k tomu, že jich poslali více, než bylo domluveno (ještě jednou velké díky!), mám i nějakou tu zásobu :)
Název knihy (originál): Aller Liebe Anfang
Název knihy (česky): Počátek veškeré lásky
Autor: Judith Hermann
Rok vydání (originál): 2014
Rok vydání (česky): 2016
Nakladatelství: Větrné mlýny
Počet stran: 204
A teď povídejte Vy... Jak na Vás text z ukázek zapůsobil? Je tahle kniha něco, co byste si chtěli přečíst? A nedostal někdo z kolegů blogerů od nakladatelství tu stejnou knížku? O některých z Vás už vím a těším se na vaše recenze :) Budu se těšit na Vaše milé komentáře!
Přeji Vám pěkný pátek a vydařený víkend,
K

13 komentářů :

  1. Tak musím říct, že třeba mě kniha překvapivě zaujala, nejen tedy tématem, ale i tím zpracováním (z ukázek), sice je na první patrné, že se jedná o náročnější a opravdu alternativní text, ale až budu mít náladu vystoupit ze své komfortní zóny a z proudu mainstreamu :D, tak jí asi dám šanci :)
    Jinak mystička je tedy opravdu faux pas a stát by se to rozhodně nemělo, ne u takového slova!!!
    Měj se krásně, Kristýnko a jsem zvědavá, jak se ti budou líbit další knížky od Větrných mlýnů :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že Tě kniha zaujala a že po ní časem možná sáhneš, pozornost si zaslouží :)

      Vymazat
  2. Já vím, že už jsem to asi někde zmiňovala, ale ten obal je taaaak božský.

    Ten nápad je děsně slibný. Stalkerství je rozhodně zajímavej námět na knížku. Co se týče těch ukázek, tak mám trochu rozporuplné pocity. Ta první ukázka (jak se potkají v letadle) mi třeba přijde taková zmatená a kdyby celá kniha byla jenom takhle, tak bych to asi nedala. Jenže ty ostatní ukázky mi přišly takový jiný. Chvílema jsem si říkala, že s tebou vůbec nesouhlasím, protože se mi ten styl takovým zvrhlým způsobem dost líbil. Hm, vážně mám takový vnitřní rozpor teďko.

    Recenze jako taková je jako vždycky naprosto skvělá, ofc. :)

    Měj se zatím nádherně, Týnko. Já si zatím půjdu někam rozmyslet, jestli knížku chci nebo jo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ano, ten obal je opravdu neuvěřitelně vyvedený, ten se povedl :) Osobně bych řekla, že celkový styl knihy více odpovídá tomu, jak se potkají... Zmatený je to dost. Jsem zvědavá, jestli se ke knížce někdy dostaneš a co na ní povíš, Káťo :)

      Vymazat
  3. Opět nádherně napsaná recenze! Každou tvou recenzi hltám a nemůžu se nabažit. Tvé recenze osobně řadím mezi ty nejoblíbenější a hlavně díky tvé recenzi na Poprask v sýrové, jsem si knihu musela koupit a byla opravdu boží!

    Ale to odbočuji! Tento příběh o stalkerství bych si asi nepřečetla. Vidím tu spoustu ale a menší nespokojenost a nedivím se, protože osobně taky mám ráda klasické pojetí knihy normálně s oddělenou přímou řečí, abych se neztrácela. Už kvůli tomuto aspektu mě kniha neláká. Ale ta obálka? Ta je ovšem naprosto nádherná!

    Jinak na mém blogu je soutěž o knihy, tak kdybys chtěla zkusit své štěstí, můžeš se zapojit! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, Veru, moc a moc Ti děkuji za tak krásný komentář. Jsem ráda, že jsem Tě na Poprask v sýrové uličce nalákala a hlavně, že jsi nebyla zklamaná, to mě opravdu těší! :)
      Rozumím tomu, že po tomto titulu asi nesáhneš. Máš však pravdu v tom, že ta obálka je boží - musím říct, že vlastně všechny knihy od Větrných mlýnů mají opravdu top obálky.
      A závěrem díky za info o soutěži, ráda se zapojím.
      Ještě jednou Ti moc děkuji za vylepšení dnešního upršeného dne a měj se krásně! :)

      Vymazat
  4. Než jsem klikla na recenzi, tak jsem o knize a vlastně ani o nakladatelství neslyšela. A abych byla upřímná, tak mi to ani moc nevadí, jelikož mě kniha moc nezaujala :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristý, rozumím, a uvidíš, třeba si na ní časem vzpomeneš a budeš si ji chtít přečíst :) Měj se krásně!

      Vymazat
  5. Mně se kniha moc líbila:
    http://kniznirecenzeetc.blogspot.cz/2016/08/judith-hermannova-pocatek-veskere-lasky.html
    Zdraví Honza

    OdpovědětVymazat
  6. Mně se kniha moc líbila:
    http://kniznirecenzeetc.blogspot.cz/2016/08/judith-hermannova-pocatek-veskere-lasky.html
    Zdraví Honza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda. Je pravda, že to patří do kategorie toho kvalitnějšího čtení. Měj se krásně!

      Vymazat
  7. Kristý, skvělá recenze, naprosto perfektně jsi knihu vystihla... už jen tím, jak píšeš, že děj plynul odnikud nikam... to je přesně ono :) Jinak jsem autorce taky vůbec neporozuměla a nepřišla na chuť. Škoda, že s nemůžu přečíst třeba kousek z originálu, docela by mě zajímalo, jestli by to vyznělo stejně jako překlad.
    Měj se moc krásně, Kristý a recenzi moc chválím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Strašně moc Ti děkuji za pochvalu, Šári, a jsem hrozně ráda, že se Ti recenze líbila a že jsme se v názoru na knížku shodly. Byla bych taky zvědavá na originál, ale stejně jako Ty si v němčině moc nepočtu. Měj se moc pěkně!

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates