RECENZE | Než jsem tě poznala (Jojo Moyes)

Zdravím Vás, přátelé!
Dovolte mi přivítat Vás u další recenze. Dnes se na zoubek podíváme knížce, od které jsem toho mnoho nečekala - a která mě nemohla více překvapit. Než jsem tě poznala od Jojo Moyes.
O Jojo Moyes a jejích knížkách jsem přirozeně měla už nějaký čas přehled, ale dlouho jsem váhala nad koupí. Na romantiku příliš nejsem - byť jednou za čas nepohrdnu nějakou tou sparksovkou. Knížky této autorky na mě ale vždy působily strašně přeslazeně. S postupujícími týdny a měsíci jsem byla ale čím dál více přesvědčená, že něco od ní prostě zkusit musím, abych si udělala názor. Nakonec se o to postaral můj svátek a maminka, od které jsem knihu dostala ve filmovém vydání. To mě baví mnohem víc než původní obal, takže radost byla veliká.
Potrhlá Louisa Clarková přijde o práci v malé kavárně Mazaná houstička a je nucena si na anglickém maloměstě shánět nové místo, aby pomohla se zabezpečením rodiny. Příležitost se namane u rodiny Traynorových. Ti hledají ošetřovatelku pro svého ochrnutého syna Willa, dříve úspěšného podnikatele, cestovatele, dobrodruha, sportovce. Zanedlouho Louisa zjišťuje, že péče o Willovy potřeby není zdaleka tím hlavním důvodem, proč ji Traynorovi na šest měsíců zaměstnali. Pravda je mnohem temnější. Paličatá Louisa si umane, že během následujících měsíců přinese do temnoty dostatek světla, aby ji zahnala. Jenže povede se jí to?
Příběh je skvělý. Ano, jde o romantiku, ale ve velice příjemné podobě, která má hlavu a patu. Sama jsem se podivovala nad tím, jak může být děj, který graduje velice pozvolně, tak čtivý a napínavý. Co mi trochu vadilo byl konec (spoiler: kterým nemyslím to, že Will umře) - ta šaráda se zarputilým netelefonováním, složitým naháněním a dramatem okolo odletu mi prostě nepřišla uvěřitelná a příběh podle mě trochu srazila. Mnohem lépe to bylo vyřešeno ve filmu, což bych nečekala, že kdy řeknu.
Obecně mě hodně baví, že se Jojo nebojí tnout do živého - já osobně jsem byla do poslední chvíle přesvědčená, že (spoiler: Will neumře, že se mu to nakonec nějak rozleží. Oceňuju, že ho autorka vykreslila jako vyrovnaného člověka, který to má v hlavě jasně uspořádané a ví, co chce - i v případě, že jde o jeho vlastní smrt.) Děj pro mě byl díky svému konci velmi příjemným překvapením a právě autorčina odvaha knihu zvedla z obyčejné romantiky na něco hodnotnějšího a hlubšího.
Pro dobrou romantiku je asi potřeba trocha toho klišé - tihle dva už nemohou být více odlišní. Ona je praštěná a sedí na zadku ve svém rodném městě. On viděl celý svět a byl elegantním a šarmantním podnikatelem. Na jednu stranu je tenhle aspekt zajímavým prostorem pro to, aby autorka ukázala, jak je důležité, aby byli lidé různí - zkrátka každý z nich přináší do života toho druhého něco nového a velice potřebného. 
Důležitější než hodnocení samotných postav mi přijde hodnocení jejich vztahu. Strašně mě baví, že zůstává víceméně platonický a že tak tedy představuje lásku v té nejčistší podobě. Ono se do toho snadno zamíchá něco jiného, ale tady to zůstalo opravdu jenom na tom, jaké to je, mít někoho opravdu ze srdce rád. Kam až zajdete? Co všechno jste ochotni udělat pro ty, které milujete nejvíc na světě? Co pro Vás znamená opravdová láska?
Jak asi vidíte, Jojo mě prostě baví. Píše strašně čtivě a poutavě, její vyprávění má takový přirozený spád. Velmi mě bavilo její využití dialogů, kterých je v knize opravdu hodně (a to já můžu!). Právě skrz ně čtenáři poskytla ten nejlepší náhled na to, kdo jsou Louisa a Will. Dokázat tohle prostřednictvím dialogu je podle mě těžké, ale tady se to povedlo na jedničku s hvězdičkou. Bohužel, autorka se sem tam zapomněla a dost dlouho udržovala text právě jen a pouze ve zmiňovaném dialogu - a to se pak přeci jen stane, že se člověk ztratí v tom, která postava co říká. Největší problém jsem v tomhle směru měla s rozhovory Louisy a její sestry Katriny. Stavba dialogů byla tedy skvělá, ale bylo by vhodné je pro čtenáře trochu zpřehlednit.
Doplnění (12. 9. 2016): Úplně jsem při zveřejňování recenze zapomněla na ještě jeden důležitý bod, který v knize působil rušivě, a považuju za nutné ho doplnit. Autorka zcela nesmyslně prokládá text - vyprávěný z pohledu Louisy - dvěma krátkými epizodami z pohledu Willovy matky a jeho ošetřovatele. Je jasné, že se tímto způsobem snaží čtenáři představit motivace a myšlenky, které prostřednictvím Louisy prezentovat nemůže. Je to ale učiněno nečekaně, násilně a nevhodně a při čtení jsem si v obou dvou případech říkala, proč teď a proč tady. Velká škoda, protože tato vyrušení čtenáře spolehlivě vytrhnou z jinak velmi napínavé atmosféry.
Asi je Vám jasné, že jsem byla z knihy docela nadšená. Abych to uzavřela, prozradím Vám jednu věc. Já u knih nedokážu brečet, text mě prostě k pláči nepřiměje. Do chvíle, než jsem se dostala na poslední stránky Než jsem tě poznala, jsem nikdy v životě u knihy nebulela. Vynahradila jsem si to bohatě. Po dočtení ve mně zůstal takový zvláštní pocit úzkosti a hlubokého neštěstí, byla jsem ten den opravdu přejetá a ještě v těchto dnech si na knihu a na jednotlivé momenty v ní často vzpomenu. Pro mě byla tahle knížka zkrátka moc hezkým a silným literárním zážitkem, a právě proto ji doporučuji k přečtení i Vám.
Název knihy (originál): Me Before You
Název knihy (česky): Než jsem tě poznala
Autor: Jojo Moyes
Rok vydání (originál): 2012
Rok vydání (česky): 2016
Nakladatelství: Ikar
Počet stran: 408
Věřím, že o této knize jste slyšeli a že víte, o co jde. Četli jste ji? A viděli jste už film? Líbilo se Vám jedno z toho více? A jaké máte z příběhu pocity?
Budu se těšit na Vaše komentáře a přeji Vám hezký víkend :)
K
#LiveBoldly
 
Každé pondělí: Právě čtu
Každou středu: Knižní tip
Každý pátek: Recenze
+ Speciální nedělní články

33 komentářů :

  1. Je to nadherna knizka. Na film se teprve chystam, stejne jako na dalsi knihy od Jojo.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. Moc hezká recenze. Knihu jsem četla a rozbrečela mě taky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Káťo, děkuju :) Jsem ráda, že sis knihu taky vychutnala se vším všudy :)

      Vymazat
  3. Krásna recenzia! :) Knihu momentálne čítam a som zvedavá, či budem mať rovnaké pocity ako ty. :) Maj sa nádherne a užívaj víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochvalu a přeji příjemné čtení - už se strašně těším na Tvoje dojmy a pocity. Měj se pěkně! :)

      Vymazat
  4. Krásná recenze!! :)
    Já se bohužel opět vymykám lidskému chápání. Sice jsem "jenom" viděla filmové zpracování, ale jednoduše mě to nedostalo tak, jak mělo. Naopak mě film naprosto rozčílil a při promyšlení na Willa.... asi jsem opravdu nějaká divná, ale příběh mi prostě nesedl. Herci byli úúžasní, ale vím, že to bylo opravdu jen příběhem :( Po zhlédnutí filmu jsem se chtěla pustit i do knihy, ale nakonec jsem si řekla že ne, protože bych se naštvala znovu :D
    Nevím, jestli se pustím do jiných knih od autorky... to si budu muset ještě rozmyslet a docela dost bych chtěla poznat její styl psaní :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, moc děkuji a jsem ráda, že sdílíš svoje dojmy - nic nemůže sednout úplně všem a já dovedu pochopit, proč tohle na někoho nezapůsobí. Já jsem teď pořád děsně naměkko, takže mě to dostalo parádně. Styl psaní je příjemný a myslím, že stojí za zkoušku, na druhou stranu ale sama zatím nevím, kdy a jestli se pustím do něčeho dalšího od autorky. Ráda bych, ale váhám, abych si nepokazila dojmy z tohoto titulu. Děkuju Ti za komentář a měj se moc hezky! :))

      Vymazat
  5. Tak si říkám, kdy já se ke knize dostanu :) Ale je pozitivní, že s autorkou už jsem začala a oslovila mě. Takže určitě si brzy pořídím i tento její hit a potom budu moct shlédnout film :)
    Parádní recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šári, věřím, že se ke knížce dostaneš co nejdříve a že Tě taky nadchne. Budu se na tu chvíli moc těšit, jsem zvědavá :) Měj se krásně :)

      Vymazat
  6. Knihu jsem četla v původním vydání, ale bohužel jsem z ní nebyla tak nadšená jako ty. Přišlo mi, že je hlavní hrdinka až moc praštěná, i když to by mi tolik nevadilo, vlastně mi celé její chování přišlo trochu odrazující...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozumím Ti, také mi občas lezla na nervy, ale ten celek a pojetí jejího vztahu s Willem to pro mě prostě přebilo (v dobrém). Chápu ale, že to nemusí sedět každému :) Děkuji za komentář, měj se nádherně, Kristý :)

      Vymazat
  7. Skvělá recenze, dost jsi mě nalákala k přečtení :) Já teda od Jojo už četla Stříbrnou zátoku a ta se mi jakože hodně nelíbila, ale druhé šance se dávat mají, že. Hlavně i proto, že se určitě (kvůli hercům) chci podívat na film, tak by bylo fajn si prvně přečíst knihu.
    Měj se krásně, Kristý :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsi v pokušení, ale musím realisticky přiznat, že moje pohnutí z knihy je trochu dané tím, že jsem poslední dobou děsně naměkko. Nerada bych Tě mystifikovala podobně, jako tomu bylo třeba s Volbou. Knihu ale upřímně doporučuji a doufám, že trochu spraví Tvé dojmy z autorky :) Měj se překrásně, Hani!

      Vymazat
  8. Jdu do toho vnést trochu cynismu :D Knihu jsem nečetla a hodlám u toho zůstat. Viděla jsem film a byl podle mě hrozný, totálně nepřirozené dialogy a dost stupidní příběh. Jo, taky jsem konec obrečela (protože při tomhle typu konce nemůžu nebrečet). Ale pořád to považuju za pitomý příběh s ještě pitomějším "poselstvím". Ne, tenhle typ příběhů nedávám :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen pojď, Leni :)) Já asi nedokážu říct, jak by se mi film pozdával, kdybych předtím nečetla knihu, která mě evidentně nadchla. Viděla jsem film jen pár dnů nato a byla jsem v takovým oparu nadšení, že jsem ho zhltla a líbil se mi. Zkrátka sto lidí sto chutí, tak to má být, a já jsem moc ráda, že jsi se podělila o dojmy ze druhý strany spektra! :) Měj se moc pěkně!

      Vymazat
    2. Mám podobný názor jako Lenka – je to klasická pseudoromantická slátanina, Jojo Moyes nikdy více:
      http://kniznirecenzeetc.blogspot.cz/2016/08/jojo-moyesova-nez-jsem-te-poznala.html
      Honza

      Vymazat
    3. Mám podobný názor jako Lenka – je to klasická pseudoromantická slátanina, Jojo Moyes nikdy více:
      http://kniznirecenzeetc.blogspot.cz/2016/08/jojo-moyesova-nez-jsem-te-poznala.html
      Honza

      Vymazat
    4. Díky za názor Honzo, zaznamenala jsem ho už ve Tvém předchozím komentáři :) Naprosto chápu, že Jojo opravdu každému nesedne a že to téma je problematické. Já sama teď s odstupem také vidím, že se do dalších knížek této autorky asi pouštět nebudu. Než jsem tě poznala se mi ale zkrátka líbilo :)

      Vymazat
  9. Táto kniha bola fajn a dokázala ma rozplakať - aj keď vlastne sa mi prvé slzy spustili až po pozretí traileru na film :D No ja preferujem veselšie knihy. A súhlasím, že pri konci to bolo trochu príliš dramatické ako z Hollywoodskeho filmu aj keď to vôbec nebolo potrebné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, číst jenom knihy s takovýmito náměty by bylo značně deprimující - já se z toho vzpamatovávala pár dnů :) Jsem ráda, že se shodneme v názoru na závěr. Děkuju za komentář, Marti, a přeju Ti hezký den :)

      Vymazat
  10. Tahle knížka na mě už od května čeká na poličce. Koupila jsem si ji proto, že mi ji moje nejlepší kamarádka, se kterou máme i podobný knižní vkus (ona říká, že jsem jako její druhá prdel, takže si to asi dokážeš představit), doporučila. Na druhou stranu jsem pak začala mít rozporuplné pocity, protože jsem na Tumblru četla, že to je děsně ableistické — právě kvůli tomu, co máš označené jako spoilery. Tak uvidím, jak se mi knížka bude líbit.

    Co se tvojí recenze týče — začnu tím, že s tebou pochválím filmovou obálku. Ta původní, červená, je dle mýho skromnýho názoru odporná. Já vím, že jsem naprosto děsná, ale já jsem na obaly jako úchylák. Tenhle filmový obal je vážně naprosto parádní (protože Sam by udělal všechno parádní). Úplně mě mrzí, že v téhle české verzi nemáš přiložené ty fotky z natáčení, jako mám já, protože to by ses rozplývala. Nerozumím těm lidem, kteří kritizují filmové obaly, obzvlášť takovéhle krásné. :D

    S těmi dialogy, ve kterých se člověk ztrácí, to mám úplně stejně. Hodně se mi tohle stává třeba u Austenové, když jsou rozhovory na takových těch večírcích, kde je pět tisíc lidí, do hovoru se jich zapojí deset, a odlišení je jenom "she said" a "he said", což snižuje pravděpodobnost toho, o jakou se jedná postavu, tak na půlku. :)

    Aww, ty jsi plakala? Aww. Já řvu skoro u všeho, ať už jsou to šťastné nebo nešťastné knižní/filmové momenty, takže počítám s tím, že si pořídím několik krabic kapesníčků.

    No, už to ukončím, zas jsem se rozkecala. Recenze i fotky jsou parádní, jako vždycky. Jsem ráda, že sis knihu užila a doufám, že se mi taky bude takhle líbit. :) Měj se nádherně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Káťo, JÁ TĚ MILUJU. Rozumíš? Miluju! :)) Tvoje komentáře jsou prostě top :D
      Souhlasím s Tebou v tom, že Sam udělá všechno lepší, upřímně - po shlédnutí filmu mám dojem, že si ho musím vzít za muže.
      A Austenovou jsi mě moc pobavila. Já jí zatím vůbec nepřišla na chuť, ale už se moc těším, až se do ní pustím a ztratím se na večírku :)
      Moc Ti děkuju a doufám, že se i knížka líbit bude - a protože si pamatuju, že Ty brečíš u všeho, doporučuju kapesníčků kamion.
      Měj se překrásně! :)

      Vymazat
  11. Úžasná knížka :-) moc se mi líbila, i slza ukápla, ale zatím ještě nemám odvahu mrknout na film :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viděla jsem film pár dní po dočtení a také se mi líbil, moc a moc doporučuji :))

      Vymazat
  12. Moc pěkná recenze. Musím si knihu také přečíst :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Marcelko :) Budu se těšit na Tvojí recenzi, jsem zvědavá, jak se Ti kniha bude líbit :)

      Vymazat
  13. Viděla jsem film a i ten mě dokázal rozbrečet, jelikož je to opravdu silný příběh. :) Na knížku se v brzké době chystám taky až bude trochu více času. :) Moc se mi líbí tvůj blog a styl psaní, dávám odběr! :) taky píšu blog, tak pokud by ses chtěla mrknout případně mi tam taky zanechat odběr, budu moc ráda :) www.fitfoodhealthy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář :) Jsem zvědavá, jak se Ti kniha zalíbí a jak na Tebe zapůsobí potom, co jsi viděla film :) Díky taky za milý kompliment a za odběr - i já Tvůj blog čtu, ale kupodivu, ve sledovaných jsem Tě neměla, tak jsem to hned napravila. Měj se hezky, Maky!

      Vymazat
  14. Podle mne je kniha kýčovitým pokusem o využití (v tomto případě spíš zneužití)tématu eutanázie pro vytvoření „silného“ příběhu, který totálně ztroskotal na autorčině naprosté neznalosti této problematiky. Moje recenze je zde:
    http://kniznirecenzeetc.blogspot.cz/2016/08/jojo-moyesova-nez-jsem-te-poznala.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za link na recenze, ráda si počtu :) Chápu, že kniha je tématem kontroverzní a že je možné, že podle někoho autorka tématiku nezvládla. Mně se kniha líbila, ale respektuji, že to tak opravdu nemusí mít každý. Přeji krásný den!

      Vymazat
  15. Krásná recenze!
    Knížku jsem si zamilovala, je to taková srdeční záležitost :). Film jsem ještě neviděla, ale sbírám na něj odvahu...jak se znám, budu bulet jako želva :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochvalu :) Já viděla film myslím týden po dočtení a brečela jsem strašně! Každopádně je povedený, rozhodně doporučuji se na něj i přes potoky slz podívat :) Měj se krásně!

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates