RECENZE | Román pro ženy (Michal Viewegh)

Ahoj přátelé!
Zdravím Vás u nové recenze. Dnes to bude docela příjemné, podíváme se totiž na Román pro ženy od Michala Viewegha - knihu, u které jsem měla dost specifická očekávání a která je všechna splnila.
Přiznám se, že jsem nejdříve viděla film, a to dokonce několikrát. Nepatří mezi mé oblíbené, ale když na něj náhodou narazím, nedělá mi problém se u něj pěkně zaseknout. Pak jsem knihu objevila náhodou v antikvariátu na Národní a neodolala jsem. Nelituju toho ani malinko.
Laura, mladá a poněkud nevyzrálá hlavní hrdinka, potkává na dovolené čtyřicátníka Olivera. Z pro mě ne zcela nepochopitelných důvodů rychle podléhá jeho kouzlu - imponuje jí jeho charisma, nadhled a asi i pesimismus, ironie a neustálé sarkasmy. Rozchází se se svým přítelem a navzdory zádrhelům prožívá s Oliverem love story jako z filmu. Až do chvíle, kdy se do jejich vztahu navrátí realita - a právě v ten moment Laura potkává Jeho. Má vztah s morousem Oliverem šanci přežít?
Podívejte se, já nevím jak to mají jiní lidé, ale Román pro ženy to vystihuje perfektně. Ona je zadaná, on není prototypem dokonalého přítele. Zamilují se do sebe. Všechno není tak jednoduché a přichází rozchod. Zjišťují, že bez sebe nemůžou žít a následuje happyend. Román pro ženy, v celé své parádě.
Laura je mladá a jak praví Oliverův přítel Hubert, dost nevyrovnaná. Nemůžu než souhlasit. Neví, co chce, je přelétavá a moc si nedokáže stát za svým. Možná vlastně ani neví, co to její "své" je. myslím, že je jí v knize dvaadvacet a musím říct, že jsem překvapená, že si dospělý muž myslí, že takto uvažují dvaadvacetileté ženy. Já osobně si myslím, že tuto nevyrovnanost si v sobě člověk nese v pubertě a po dvacítce z toho solidně střízliví. Možná jsem idealista, nebo se pohybuji mezi nějakými předčasně vyzrálými lidmi (haha!), ale ve dvaadvaceti jsme se takhle už opravdu nechovali.
Oliver pak vyznívá jako morous, přestárlý seladon, věčný starý mládenec, já bych se nebála ani slova šantala :D (Znáte?) A právě to se na něm líbí asi nejenom mně. Tyhle vlastnosti v sobě mají určité kouzlo a dělají tak z Olivera neboli Pažouta zajímavého idola a objekt lásky. Právě Oliverova pseudofilozofická a věčně nalitá postava mě bavila - společně s Lauřinou maminkou - asi nejvíc.
Znám spoustu lidí, kteří Viewegha příliš nemusí - a já jim svým způsobem rozumím. Ale mě baví. Jeho styl knihu skvěle prodává a musím říct, že mě čtení Románu pro ženy nalákalo i na jeho další tituly (ano, tohle bylo moje první setkání s autorem!). Někdy mi jednodušší text, u kterého se člověk zasměje, přijde opravdu vhod a dám mu přednost před náročnější literaturou.
Vieweghovo psaní je nesmírně čtivé, plynulé i přes dělení textu do mnoha krátkých kapitol, které mají ještě další rozdělení. Zábavné, příjemné, potěšující. Zkrátka a dobře, pro mě tahle kniha splnila vše, co jsem očekávala - trochu ironický pohled na ženské romány, na milostné zápletky a na lásku. 
Kniha mě celkově moc bavila a její čtení jsem si užila. Hvězdičku (nebo tedy kytičku) sundávám pouze za "lehkost" žánru a nepříliš významnou jazykovou či stylistickou vytříbenost textu. Je to svižné, je to vtipné, je to lehké. Velký literární zážitek rozhodně nečekejte. Kolem dokola ale doporučuji :)
Název knihy: Román pro ženy
Autor: Michal Viewegh
Rok vydání: 2001
Nakladatelství: Petrov
Počet stran: 272
Jako vždy - povídejte teď prosím Vy! Jaké máte zkušenosti s Michalem Vieweghem? Četli jste od něj něco - případně co? Jak se Vám to líbilo či nelíbilo? A co přímo Román pro ženy? Četli jste knihu nebo viděli film? Nebo obojí? A co Vás bavilo víc?
Moc se těším na Vaše komentáře a svatosvatě tu slibuji, že již brzy odpovím na ty, které jste nechali u dřívějších článků - všechny jsem četla a za všechny moc děkuji!
Mějte se báječně, přeji Vám krásný víkend!
K
 
Každé pondělí: Právě čtu
Každou středu: Knižní tip
Každý pátek: Recenze
Speciální nedělní články: Měsíční shrnutíVýzva a Chvíle s knihou
Google+

13 komentářů :

  1. No tak, můj pohled na Viewegha znáš, myslím. Já ho prostě nemusím jako člověka a po prolistování pár jeho knihami nemám ani velkou chuť se do jeho tvorby pouštět. Nicméně je pravda, že někdy takové lehké romány přijdou v tu pravou chvíli a hlavně vhod, takže jsem moc ráda, že se ti to zalíbilo :) Naopak ale filmy podle jeho adaptací mi nevadí, obvykle jsou hvězdně obsazené a jako odpočinková letní podívaná ideál :) třeba se časem propracuji i k těm knihám, ale jak říkám, chce to asi specifickou náladu a malá očekávání, protože jak píšeš, o žádnou extra hodnotnou literaturu opravdu nejde :)
    Recenze je moc pěkná, Kristý, jako vždycky, měj se báječně a kdybys měla někdy chuť na sraz, jsem pro každou špatnost :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, Haničko, máš naprostou pravdu. Tvůj vztah k Vieweghovi znám a nejsi jediná v mém okolí. Ani já ho lidsky zrovna nemusím, ale na knihy jsem zvědavá docela byla - zvláště na tuto. Do dalších se ale případně pustím až za čas, čekají tu na mě mnohem lákavější tituly. Na ten sraz budu myslet a určitě něco vymyslíme, jak už jsem psala v komentáři u Tebe, těším těším těším! :) Měj se!

      Vymazat
  2. Stačí jako důkaz mojí neznalosti tohohle filmu i knižní předlohy to, že jsem do 3/4 článku měla v hlavě spletený Román pro ženy a Ženy v pokušení? :)

    Tuhle knihu určitě v plánu číst nemám, každopádně jsem moc ráda, že tobě se líbila. Recenze je parádní, jako vždycky, stejně tak fotky. (To mi připomíná, že už vážně potřebuju zpátky svůj rozbitej mobil, protože nemám jak pořizovat fotky svých miloušů.)

    Mimochodem, že se tak děsně vtírám mezi vás s Haničkou, kdybyste na ten váš sraz neměli do party Ústěčáka, co vám rapidně sníží průměrný věk výpravy, tak se hlásím dobrovolně. :)

    Měj se nádherně, Týnuško, a přeju krásný víkend!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem rozhodně pro Ústečáka co sníží průměr! :)

      Vymazat
    2. Káťo, moc děkuji za komentář. Nepřečtením rozhodně nepřijdeš o nic světoborného, to je bez obav.
      A jinak jsem úplně nadšená, že se tak krásně hlásíš, protože si myslím, že bychom Tě s Haničkou stejně zvaly, až bychom měly nějaké datum! Budu moc ráda, když se přidáš :) Jen dopředu hlásím, že já nemohu o víkendech, ale to snad nějak vymyslíme. Budu se na Vás na obě hrozně těšit, holky moje! <3

      Vymazat
    3. Jé, vy jste obě tak hodné!

      Jestli něco naplánujete, určitě mi dejte vědět, moc ráda se přidám. Strašně ráda vás obě poznám osobně. <3

      Vymazat
    4. Určitě dáme, teď to zdržuju hlavně já, poněvadž si dávám dohromady rozvrhy a vůbec nevím, kdy budu a nebudu mít čas. Ozvu/ozveme se co nejdřív :) <3

      Vymazat
  3. Od autora jsem zkusila jednu knihu a moc velke nadseni se nekonalo. Bohuzel. Kdyz narazim na CZ/SK autory, co se mi zalibi, je to zazrak...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, souhlasím, je pravda, že mi současná česká scéna taky nepřijde nijak brilantní. Román pro ženy se mi líbil, ale asi to mám trochu zkreslené filmem, který mě prostě baví. Na další Vieweghovy knihy se ani já nechystám. Měj se moc pěkně!

      Vymazat
  4. Já zatím neviděla ani film, ani kniha mě moc neláká a prozatím ji neplánuji číst, ale hlavní je, že se Tobě líbila! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kate, díky moc za komentář a věř, že o nic světoborného opravdu nepřicházíš :) Měj se hezky :)

      Vymazat
  5. Film se mi líbil, knihu jsem tedy nečetla a nejspíš už ani nebudu. Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Šári. O nic velkého nepřečtením nepřijdeš :) Měj se pěkně! :)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates