CO MĚ ZAUJALO | Říjen 2016

Ahoj, moji milí :)
Vítám Vás u nové rubriky, kterou však jistě dobře znáte z ostatních blogů. Budu se v ní věnovat těm knihám, které v daném měsíci vycházejí a já mám neodbytný pocit, že je nutně potřebuji :) Když jsem s blogem začínala, této rubrice jsem se věnovat nechtěla, ale v poslední době zjišťuji, jak moc mě baví číst tyto články u ostatních. Říjen je plný senzačních novinek a právě tento měsíc mě motivoval k uvedení této rubriky i u mě na blogu.
Takže, na jaké knihy se v říjnu těším?

Leon (Mons Kallentoft, Markus Lutteman)
2. díl v sérii Herkules
Říjen se, jak uvidíte, pro mě nese ve znamení knih, které mě sice lákají, ale u kterých ještě musím dohonit předchozí díly. Přesně tak tomu je i v případě knihy Leon, která je druhým dílem série a jejíž první díl Zack si teprve musím přečíst. Věřím ale, že rozhodně nebudu zklamaná a že mě tato série bude bavit. Host je pro mě stoprocentní zárukou kvality. 
Anotace z Databáze knih: Město, ve kterém přežijí jen ti nejsilnější... Z azylového domu je unesen chlapec a později je nalezen mrtvý na vrcholu továrního komína. Krátce poté obdrží policie odkaz na livestream, na kterém je další chlapec zavřený v kleci. Hodiny vedle něj ukazují, že mu zbývá sedmdesát jedna hodin života. Zack Herry ví, jaké peklo dítě čeká, ale aby ho našel, musí dát v sázku vlastní život. Ve stejnou dobu se Zackovi vymyká z rukou jeho drogová závislost a on bojuje v prohrané bitvě. Hranice mezi tím, co je správné a co špatné, se rozostřují a Zack se brzy ocitá před nemožnou volbou…
Maják v bouři (Tara Sivec)
Tahle kniha je pro mě absolutní must-have tohoto měsíce. Téma posttraumatického stresového syndromu u vojáků mě velice zajímá, námět knihy zní slibně, takže doufám, že se s tím autorka hezky poprala a že mě tento titul nezklame. 
Anotace z Databáze knih: Lucy a Fisher se seznámili v závěrečném ročníku střední školy týž den, kdy se Fisher přihlásil k ozbrojené složce námořnictva Spojených států. Jedinými absolutními hodnotami jeho života je služba vlasti a oddaná láska k Lucy. Po svatbě žijí na nevelkém ostrově u východního pobřeží USA. Lucy je s Fisherovým povoláním smířená, za všech okolností ho podporuje a po každém jeho návratu z vojenské mise se mu snaží jeho chování tolerovat. Fisherovu osobnost však zásadně poznamenají zážitky z válečných zón, jež vedou k jednoznačné diagnóze, a sice posttraumatickému stresovému syndromu. Lucy svého manžela přesto hluboce miluje a bezmezně mu důvěřuje. Jednoho dne však Fisher dospěje k závěru, že začíná být pro své okolí a zejména pro svou manželku nebezpečný, a nevybíravým způsobem přinutí zdrcenou Lucy k rozchodu. Sám z ostrova odjíždí, aby absolvoval intenzivní psychoterapii. Po roce se vrací, odhodlaný Lucy přesvědčit, že se od základů změnil a že ji nikdy nepřestal milovat. 
Rose pod palbou (Elizabeth Wein)
2. díl v sérii Krycí jméno Verity
Další rest v sériích představuje Rose pod palbou, ale vzhledem k tomu, že jde o pokračování volné, není to taková tragédie. Krycí jméno Verity na mě už nějaký ten pátek čeká v knihovně a já se k němu pořád ne a ne dostat. Snad mě vydání této knížky trochu nakopne.  
Anotace z Databáze knih: Rose Justiceová, mladá pilotka Pomocných leteckých sborů za druhé světové války, je při letu z Paříže do Anglie v létě 1944 chycena nacisty a poslána do Ravensbrücku, nechvalně proslulého ženského koncentračního tábora. V děsivém vězení se Rose potkává s nezapomenutelnou skupinou žen, s Francouzkou, která před válkou psala uznávané detektivky a jejíž manžel Žid a tři syni byli zabiti, s houževnatou dívkou, na níž dělali nacisti hrůzné lékařské pokusy, nebo Ruskou, která lítala se sovětskou stíhačkou. A v přátelství s těmito ženami hledá Rose naději a sílu na přežití. Bude to ale Rose stačit, aby dokázala čelit tomu, co jí osud přichystal? Ve volném pokračování Krycího jména Verity vypráví Elizabeth Weinová další příběh o přátelství, věrnosti a odvaze dívek za druhé světové války. 
Rozkazy z Berlína (Simon Tolkien)
3. díl v sérii Inspektor Trave
Další titul, který si rozhodně nenechám ujít, jsou Rozkazy z Berlína. Jediné, co mě mrzí, je skutečnost, že se jedná o třetí díl ze série a já mám po pátrání na databázi knih a Goodreads dojem, že u nás první dva nevyšly. Přijde mi, že to je poslední dobou celkem typické - buď se série nedovydají, nebo začne jejich vydávání uprostřed. Každopádně mě ani tato skutečnost neodradí a Rozkazy si pořídím. 
Anotace z Databáze knih: Strhující thriller z období druhé světové války se odehrává v roce 1940. Po pádu Francie je Londýn dnem i nocí bombardován německými vzdušnými silami a dvojitý agent zavrtaný v samém srdci britské tajné služby MI6 dostává rozkaz z Berlína, aby zavraždil Winstona Churchilla a tím zvrátil průběh války. Hitler věří, že po odstranění Churchilla Anglie uzavře s Německem mír. Alberta Morrisona, bohatého vdovce a bývalého šéfa MI6, někdo shodí přes zábradlí před jeho londýnským bytem. Dopadne mrtvý přímo k nohám své dcery Avy, která však ve tmě nedokáže rozeznat prchajícího útočníka. Na místo činu jsou vysláni dva detektivové Scotland Yardu, inspektor Quaid a mladý detektiv konstábl Trave. Quaid je přesvědčen, že jde o jasný případ domácí rozepře, ale Trave si není tak jistý. V kapse mrtvého se najde lístek se záhadným textem a od Morrisonovy dcery se dozvídá o podivném vzkazu, který jejího otce rozrušil. Pouze detektiv Trave a dcera zavražděného mohou celý oříšek rozlousknout a zmařit chystané spiknutí, jenže čas neúprosně běží a všechny okolnosti hrají proti nim…
Sběratel mušlí (Anthony Doerr)
Tento autor pro mě představuje další velikou čtenářskou kaňku. Pokukuji po něm od časů vydání jeho knihy Jsou světla, která nevidíme, ale zatím jsem se k žádné z jeho knih nedostala. Sběratel mušlí je třetí němou výčitkou, už s tím opravdu budu muset něco dělat. Zatím mám v plánu s jeho dílem začít Zdí vzpomínek, kdo z Vás už od něj něco četli, schválíte mi moje rozhodnutí? 
Anotace z Databáze knih: Autor zavádí čtenáře na africké pobřeží i na předměstí Ohia, ukazuje předstíranou pompéznost i boj o přežití v divočině, hojnost přírody i její divokou sílu. Slepý hrdina titulní povídky tráví dny procházkami po plážích Keni s německým ovčákem po boku a probírá se zrnky písku. Mimo něj jsou tu pozorovatelé velryb a rybáři, lovci a mystici, zachycení v určitých okamžicích svých životů. Doerr jako přirozený vypravěč zkoumá lidská dilemata ve všech podobách – touhu, zármutek, nerozhodnost, zlomené srdce i pomalé zotavování.
Slepí ptáci (Ursula Poznanski)
2. díl v sérii Beatrice Kaspary
Tato knížka je druhým dílem série, kterou autorka otevřela titulem Pět. Překvapí Vás, že se opět jedná o sérii, kterou teprve musím začít číst? :D Zatím mám od autorky doma pouze Saeculum a přiznám se, že s pořizováním dalších titulů rozhodně počkám až po přečtení, mám takový pocit v kostech, že její knihy jsou trochu typem "love or hate" - jedni to milují, druzí nenávidí, a já nechci vyhazovat peníze do chvíle, dokud si nebudu jistá, že to miluju. Slepí ptáci ale zní z anotace úplně skvěle, oceňuji především autorčinu volbu velmi aktuálního tématu.
Anotace z Databáze knih: Dva mrtví v salcburském kempu. Ona uškrcená, on zastřelený. Že by čin zhrzeného milence? Zdá se ale, že ti dva neměli vzájemné kontakty. Nebo je první dojem mylný? Salcburské duo vyšetřovatelů Beatrice Kasparyová a Florin Wenninger sleduje stopy, které mrtví zanechali na internetu. Najde je na facebooku, kde oba byli členy skupiny, kde se publikují básně plné temných poselství o strachu a smrti. A pak zemře další z milovnic poezie…
Stalkeři (Paul Finch)
1. díl v sérii Detektiv Mark Heckenberg
Další v dnešní době velmi oblíbené téma - stalking. Tato kniha mě v edičním plánu nakladatelství Domino zaujala na první pohled a patří k těm titulům, kterým dle mého názoru není možné odolat. Jedná se o první díl v sérii, takže doufám, že kniha splní má očekávání a že budu mít další sériovou závislost :) 
Anotace z Databáze knih: Detektiv seržant Mark Heckenberg vyšetřuje podivné zmizení osmatřiceti žen. Každá z nich vedla spokojený život, než beze stopy zmizela. Podivné okolnosti i počet obětí Heckenberga znepokojují, ovšem jeho nadřízení mají na celou věc odlišný pohled. Chtějí případ odložit. Lauren Wraxfordová se zoufale snaží najít svou sestru. Všechny stopy, které se jí zatím podařilo nalézt, vedou do míst, kam si sama vstoupit netroufá, a tak požádá Heckenberga o pomoc. Nesourodá dvojice se společně noří do temného světa gangsterů a organizovaného zločinu.Věděli od začátku, že je nečeká procházka růžovým sadem, ovšem když narazí na skupinu, která si říká Klub sympaťáků, vědí, že teď už jde opravdu do tuhého. Těchhle sympaťáků se totiž všichni bojí. Žádný práskač na ně nic neprozradí. Všeobecně se o nich ví jen to, že dokážou zařídit cokoli. Pokud za to zaplatíte dostatečně vysokou cenu.
Tři přání (Liane Moriarty)
Knihy od Liane Moriarty patří ke knihám, ke kterým mám takový podivný vztah. Docela mě baví, ale nemohu říct, že bych bez nich nemohla žít. Sedmilhářky se mi doma povalují už pořádnou chvíli, ale když se rozhoduji, jako knihu budu číst, málokdy na ně padne alespoň širší volba. Přesto mám problém této autorce odolat. U Zamilované hypnotizérky se mi to povedlo, ale myslím, že Tři přání už si zase pořídím. 
Anotace z Databáze knih: Říká se „do třetice všeho dobrého a zlého“ a pro Kettlovy sestry to platí trojnásob – jsou totiž trojčata. Rozumná Lyn se pokouší ustát roli vzorné matky, starostlivé manželky a úspěšné podnikatelky, aniž by přitom přišla o rozum. Její zdánlivě méně úspěšná sestra Cat, pracující v oddělení marketingu, se snaží nepřijít o vysněné dítě a o manžela, jakého jí každá závidí, a „chudák“ Gemma ani nemá co ztratit, střídá příležitostné práce, bydlení i muže. Ale je tomu opravdu tak, jak se na pohled zdá? Co když je ve skutečnosti všechno trochu, anebo možná dokonce úplně jinak?
Aristokratka na koni (Evžen Boček)
3. díl v sérii Aristokratka
Myslím, že mezi mými čtenáři není nikdo, kdo by si mohl nevšimnout toho, jak moc mám ráda Bočkovu Aristokratku. Zrovna nedávno jsem psala o jejím audio zpracování, které mě příliš neoslovilo. Zato klasické knihy, ty mě baví moc. Oba dva díly mám přečtené a není tedy divu, že se už strašně těším na ten třetí.  
Anotace z Databáze knih: Mladá aristokratka Marie Kostková z Kostky opět řeší nezáviděníhodné problémy. „Nejchudší zámek v Čechách“ zůstává věrný svému označení, a tak tu hraběcí rodinka ani personál rozhodně nemají ustláno na růžích. Místo davů návštěvníků se na zámku kupí neproplacené faktury za vodu a hrozí, že záhy bude největší atrakcí každodenní koupel obyvatel zámku v kašně s dešťovkou. Chce to nějaký nápad… Skvělým řešením se zdá být projekt, v němž se mladá aristokratka Marie III. před zraky návštěvníků chystá, po vzoru svých předchůdkyň, předčasně zemřít. Smrt přitáhne senzacechtivé turisty, bulvární tisk jim udělá reklamu… a budou mít vyhráno. Jenomže všechno je opět jinak — projekt s aristokratkou v rakvi je mrtvý. A zabil ho kníže Schwarzenberg. Nikdy ale není tak zle, aby nemohlo být hůř. O tom nás s nevyčerpatelnou dávkou humoru přesvědčuje pokračování úspěšných knih Poslední aristokratka a Aristokratka ve varu.
 Jaké knihy zaujaly v tomto měsíci Vás? Kterému titulu určitě neodoláte? A jak se těšíte na Velký knižní čtvrtek, který bude tento týden? Budu se moc těšit na Vaše komentáře!
Mějte krásný den,
K
Veškeré obrázky obálek použité v tomto článku jsou převzaté z Databáze knih.

23 komentářů :

  1. Mám to podobně, Slepí ptáci, Stalkeři i Leon - co se jeho týče, taky jsem ještě nečetla ani první díl, ale tohoto spisovatele mám ráda, píše zajímavě, tak jsem zvědavá na jeho další sérii bez Malin Forsové ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám radost, že od někoho slyším, že se mám na co těšit :) Děkuji Marcelko :)

      Vymazat
  2. Z techto knih urco planuji casem Tri prani :)
    Beauty of pink / Soutěž

    OdpovědětVymazat
  3. Z knížek mě nejvíce zaujala Rose pod palbou a to především díky své krásné obálce :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já prostě tenhle typ článků miluju, proto ho zařazuju na svůj blog už od začátku. Děsně mě baví je číst a i vyhledávat tituly, které mě samotnou zajímají. Nebude asi překvapením, že na svém seznamu mám některé kousky jako ty, nicméně já osobně několikáté díly ze sérií, které jsem ještě nečetla, do výčtu nezařazuju :) Ale neříkám, že třeba práce ti Slepí ptáci nevypadají skvěle! A co se týče autorky, nevím, jestli tě Seaculum přesvědčí - já tedy osobně nečetla, ale podle názorů se jedná o slabší knížku, kdežto Pět většina vychvaluje, ale bůhví, co je na tom pravdy :)
    No, jinak ti musím děsně, ale děsně pochválit, jak jsi to graficky nádherně pojala! To je paráda! Jo a taky se mi moc líbí, že ke každé knize připisuješ, proč, co tě zaujalo apod. a "neopisuješ" jen anotaci, já totiž anotace obvykle nečtu (nebo jen u knih, co mě hodně zaujmou), zato motivace, co vede lidi k tomu, že je kniha zaujala, mě moc zajímá :) Takže velký palec nahoru, Kristýnko!
    Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, moc děkuji za komentář a jsem ráda, že Tě článek bavil :) Moc mě to těší. taky mám radost z toho, že se Ti líbilo i grafické provedení, i když nebudu lhát, u toho vkládání obrázků do textu jsem se málem vztekla :D Taky nemám ráda, když je u obálek jen anotace, tak jsem to doplnila nějakým blekotáním a anotace jsem připojila pro ty, které by to blekotání nějak zaujalo... Jsem moc ráda, že se tohle zpracování vyplatilo. ještě jednou díky moc za Tvoje milá slova a měj se nádherně! :)

      Vymazat
  5. MILUJU TAKOVÉHLE ČLÁNKY, yes!

    Maják v bouři vypadá krásně. Námět je zajímavý a obálka je naprosto dokonalá.

    Co se týče těch sérií, které nevycházejí celé nebo vycházejí jen některé, tak to je fakt na pěst. Mám pocit, že už jsem taky pár takových viděla a úplně mi to je vždycky líto. :D

    Doerr je pro mě zatím jeden velký otazník. Jsou světla, která nevidíme na mě stále čekají doma na polici, ale už jsem viděla minimálně další dvě od něj (a s krásnými obálkami!!) a pokud se mi Světla budou líbit, tak definitivně jdu i do dalších jeho děl.

    Co se Aristokratky týče, tak tu, jak jsem (doufám) psala v recenzi, úplně číst neplánuju, každopádně jsem hrozně ráda, že tobě se líbí a že ti vychází další díl. Není nic lepšího, než když máš ráda knihu a oni vychází další a další díly. :D

    Jak říká Hanička — je fajn, že jsi u každé knihy přidala svůj vlastní komentář, protože, přiznám se, nečetla jsem ani jednu z anotací. Četla jsem vždycky jen ty tvé komentáře u toho. Takže thumbs up za toto.

    A co je Velký knižní čtvrtek? Zas něco prošvihávám????

    Měj se nádherně a ať se ti všechny vybrané knihy líbí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Káťo, Ty jsi sluníčko <3 Moc děkuji za Tvůj komentář. S těmi anotacemi rozumím, také je málokdy čtu a jak jsem psala Hance, připojila jsem je pro ty, koho by to moje blábolení na knihu nalákalo a chtěli se dozvědět nějako OPRAVDOVÉ informace o knize :D Těším se na chvíli, kdy se k Doerrovi dostaneš a co na něj povíš :) A Velký knižní čtvrtek, no, ups, to bylo tak trochu včera - promiň, že jsem se dřív nedostala k odpovědi. Právě v rámci VKČ vyšla spousta parádních titulů, mezi nimi třeba právě Aristokratka či Rozkazy z Berlína :) Měj se taky překrásně a moc Ti děkuji!

      Vymazat
  6. Tři přání bych si taky ráda přečetla a zaujali mě i Stalkeři. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Super článek! :)
    Dost mě láká Maják v bouři, ale nejdříve asi počkám na recenze. Nevím totiž přesně, co od toho očekávat :)
    Jinak asi žádnou z Tvého článku neplánuji, ale určitě to není tím, že by mě nelákaly :D
    Měj se krásně! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně bude také chvíli trvat, než se ke knihám dostanu, ale zrovna Majáku v bouři nakonec šanci asi dám tak jako tak, pokud tedy nebudou ty recenze opravdu hooodně špatné :) Taky se měj nádherně :)

      Vymazat
  8. Ja premyslim o tech Slepich ptacich. Ale asi radeji jeste pockam na recenze :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já také a hlavně si chci nejdříve přečíst to Saeculum... i když Hanička nahoře psala, že nic moc. Tak nevím nevím, jak to celé nakonec dopadne :)

      Vymazat
  9. Na Maják v bouři se také chystám. Jsem zvědavá jaké to bude.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já také, ale doufám, že se nám to bude líbit :) Budu se pak těšit na Tvé dojmy :) Měj se hezky!

      Vymazat
  10. No určitě si samozřejmě vyberu... Tři přání, Slepí ptáci, Stalkeři, Sběratel mušlí... krásek je moc :)) Nejspíš už si začnu psát seznam na vánoce :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, i já už to připisuji na seznam pro Ježíška :))

      Vymazat
  11. Z těch knih znám akorát Rose pod palbou, kterou si určitě přečtu, jelikož jsem četla první díl, který se mi líbil. A docela mě zaujala Tři přání... ale jestli si ji přečtu se rozhodnu až časem :)

    Vlastně vůbec nestíhám sledovat novinky, natož si zapamatovat co vychází tento a co další měsíc, takže moc nevím, co si chci z říjnových novinek přečíst... ale určitě je toho hodně :) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu se těšit na Tvoje dojmy z Rose, já se musím už konečně vrhnout na Verity :) A pokud jsi unikla vlně novinek, buď ráda, říjen byl hrozný :D Měj se moc pěkně, Kristý!

      Vymazat
    2. No... než se k Rose dostanu, tak si Verity určitě stihneš přečíst :)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates