HALLOWEENSKÝ SPECIÁL | Strašidelné čtení 🎃

Ahoj, moji milí! :)
Pomalu se nám blíží Halloween a přesně za dva týdny tu máme Dušičky... Zní to jako pravý čas na nějaký tématický článek :)


Já mám ráda české tradice, takže to u mě s tím Halloweenem není zrovna žhavé, ale přesto Vám přináším takový strašidelný (a pořádně kýčovitý! :D) speciál s tipy na knížky, které jsou pro toto období jako dělané.
Začneme klasikou, protože právě ta v sobě skýtá některé hororové skvosty. Pro mě je jednoznačným favoritem Dracula od Brama Stokera. Řadí se k jednomu z velmi mála titulů, které jsem četla ve svém životě vícekrát (tuším, že tím druhým titulem je Harry Potter a relikvie smrti). Chystám se na něj znovu, chystám se na něj v angličtině, zkrátka a dobře, tohle je kniha, která mě bude provázet životem. Úchvatný jazyk se snoubí s neuvěřitelně napínavým dějem a společně tak vytváří mistrovské dílo a klasiku hororového žánru. Kdo ještě nečetl, ať si pospíší, tohle fakt nechcete propásnout. Věřte mi :)
Po Apokalypse sáhněte v případě, že jste fanoušci Dana Browna, ale berte to trochu s rezervou. Nemohu říci, že by mě Mario Giordano chytil stejně, píše trochu jinak a pro mě méně zajímavě. Příběh je však docela poutavý a hlavně v závěru to autor opravdu rozjede - možná až moc. Já od knihy čekala dobrodružství, ale skončilo to nefalšovaným hororem a já se bála strašně. Nedávno se v Levných knihách objevil druhý díl, váhala jsem a přemýšlela, ale nakonec jsem usoudila, že tohle mi stačilo. Jako halooweenské čtení je to ale dobré :)
  
Jack Ketchum je nám znám jako spisovatel hororů pro fakt silné žaludky. Už některé anotace mě dokázaly vyděsit, ale nakonec jsem (já husa hloupá) neodolala jeho dílu Po sezoně. Jsem čtenářský strašpytel, takže jsem přečetla první dvě strany a odložila jsem to. Jak by řekla Deniska - mnozí jistě pochopí - PSYCHO. Pokud ale nejste slabé nátury, tahle vyvražďovačka by asi mohla pro Vás být to pravé halloweenské.
A máme tu další vyvražďovačku... Saeculum kdysi dávno na svém kanálu doporučovala Rodaw z Knihánkova a já si právě na její doporučení knihu koupila. Po nahlédnutí to hodnotím jako jednodušší čtení a slyšela jsem, že tento titul nepatří k autorčiným top dílům. Strašidelné to však rozhodně je už podle obálky a dle mého názoru se právě takovéto lehčí čtení na nějaký ten halloweenský readathon hodí.
Začali jsme klasikou a uzavřeme to klasikou. Byla by asi ostuda tu nedoporučit také dílo Edgara Allana Poea, dalšího z klasiků hororového žánru. Právě na tomto místě mi to nedá nezkonstatovat, že temná atmosféra těchto klasických hororových děl je mi bližší, než zde dříve zmiňované moderní romány, které spíše než na kvalitu sázejí na kvantitu. Jsou to ale právě klasická díla, která pro mě osobně lépe vykreslují tísnivou atmosféru, neštěstí a strach. Povídkový soubor od Poea proto v tomto výběru nemohl v žádném případě chybět, protože některé z povídek - pokud ne všechny :) - se Vám zkrátka zaryjí pod kůži a vzpomenete si na ně i po dlouhých letech.
Tak, a to je ode mě v rámci dušičkových či halloweenských tipů všechno. Zaujala Vás některá z knih? Případně už jste nějakou četli? Jak se Vám líbila či nelíbila? 
A chystáte se na nějaké speciální halloweenské čtení?
Budu moc ráda, když mi dáte vědět v komentářích :)
Přeji Vám krásný den,
K

20 komentářů :

  1. Saeculum mě hodně lákali, protože jsem již od autorky knihu cetla a byla dokonalá. Apokalypsu mám již pár měsíců doma ale nebyl na ni čas :)
    Katy

    OdpovědětVymazat
  2. To je tak roztomilý článek - to bych asi neměla psát, co? :D Hrozně se mi líbí, jak si s tím vždycky vyhraješ :)
    Co se týče knih, určitě bych se chtěla pustit do Drakuly, jenže si ho nejdřív budu muset někde opatřit :) Poea zbožňuju, zvažuji (už asi rok) nějaký re-reading toho, co mám doma. A zkusit bych chtěla i Ketchuma, jsem taky strašpytel, ale ráda se hecuju - mám to tak i s horory. Když koukám na trailer, tak se bojím už jen proto, že je to horor, pak si to ale masochisticky stáhnu a koukám (občas teda s očima pod dekou) :D
    Ursula mě taky láká, ale jak už jsem ti psala, pustila bych se spíš do Pět, už proto, že to pokračování vypadá fakt dobře :)
    Nedá mi to nezeptat se, tohle je spíš doporučení pro nás? Co halloweenského se chystáš číst ty? Jestliže tedy vůbec něco...:)
    Měj se krásně, Kristý

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, moc děkuju za pochvalu :) Draculu si určitě opatři a přečti, to je tak fenomenální knížka, že se to nedá popsat slovy <3 A teda s horory tě obdivuju, to já se jim vyhýbám obloukem. Jinak já bych u příležitosti Halloweenu nejraději dala re-reading Draculy, ale nevím, jestli bude čas na celou knihu :) Měj se taky moc hezky, Hani! <3

      Vymazat
  3. Krásný článek :-) Přiznám se, že jsem ani jednu knihu nečetla, jsem hrozná vím :-/ Od Jacka Ketchuma jsem akorát četla Dívku od vedle a ta byla drsná dost... Kromě Apokalypsy, kterou ani neznám, mám všechny ostatní tituly v plánu si přečíst.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Marcelko :) A nejsi hrozná, to se nedá všechno obsáhnout :) K přečtení co nejdříve však rozhodně doporučuji Draculu! :) Dívku od vedle znám, no když píšeš, že byla drsná, myslím, že Po sezoně na těch prvních stranách asi nenahání hrůzu zbytečně... Jsem zvědavá, jestli k tomu vůbec kdy najdu odvahu. Měj se pěkně :)

      Vymazat
  4. Ta první fotka je taaaak rozkošná! A ty bannery! Chtěla bych mít tolik trpělivosti, abys se s něčím takhle piplala. :D Vypadá to vážně moc roztomile.

    Mně na jednu stranu hrozně mrzí, že u nás se neslaví takový ten pravý americký Halloween. Myslím, že jako kiddo bych si to bývala hrozně užila! Takže sem s tím kýčovitým seznamem!

    Draculu rozhodně plánuju. Jsem hrozná ostuda, protože jsem ho nikdy ani neměla v ruce. Proto jsem taky na listopadovou knížku na goodreads volila právě tenhle titul.

    Mario Giordano. Ještě předtím, než jsem si přečetla ten tvůj komentář ke knížce, tak si říkám "hm, obálka skoro jak od Browna.." :-) Knížku neznám a nevím úplně, jestli bych po ní chtěla sáhnout, každopádně tip pěkný.

    Saecelum taky neznám a taky pravděpodobně na mé polici neskončí, každopádně se mi moc líbí obálka.

    Poe je klasika. I když teda, ehm, klasika, se kterou já nejsem obeznámená blíž, než možná krátkými ukázkami z hodin literatury. Nikdy jsem ho nečetla, dokonce ani k matuře ho číst neplánuju. Každopádně někdy, jednou, ho rozhodně v plánu mám. Nevím sice kdy, ale jednou, jednou si jeho povídky rozhodně přečtu.

    Článek je fakt parádní, hrozně mě tyhle tématické články baví, jenže já jsem většinou naprosto příšerná a nikdy nevím, co pro jaké období zařadit. Měla bych se sebou něco dělat a udělat třeba spis vánočních nebo tak. Uvidíme. :)

    Tobě moc děkuju za tipy a krásný článek a měj se nádherně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Káťo, moc děkuju za pochvalu a věř, že mě u tý piplačky taky málem ruply nervy :) Dracula zatím na goodreads zaostává o jeden hlas, ale snad to do konce měsíce dotáhne do vítězného konce, bylo by to prima :) Tématické články ještě do konce roku budou, to můžu slíbit! :) Měj se krásně!

      Vymazat
  5. Článek se ti vážně povedl! :) Draculu mám rozečteného a na chvíli odloženého (nechtělo se mi tahat s sebou to tlusté vydání, které mám doma :D), ale asi se do něj znovu pustím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) A pusť, je to úchvatné čtení! Navíc, pokud je to tlusté vydání, určitě bude hrozně krásné... :))

      Vymazat
  6. Jámu a kyvadlo jsem viděla ve film. zpracování. Od autora jsem po pravdě ještě vůbec nic nečetla. Do Ketchuma bych se bála jít podle toho, co o něm říkala Rodaw ve videích. Tolik krve a strachu asi fakt nemusím. A musím říct, že Apokalypsu bych vůbec netipovala na horor. Pěkné tipy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šári, já to tak taky netipovala a pak přišel konec a já nestačila zírat, co se to tam odehrává. Uvidím, zda toho Ketchuma nakonec dám, ale nevím nevím, to jsem asi ujela.

      Vymazat
  7. Saeculum miluju! A podzim mi připadá jako perfektní příležitost k re-readingu:) Draculu si rozhodně plánuji co nejdříve přečíst:)

    Skvělé výběr knih!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Jsem ráda, že se Ti Saeculum líbilo a doufám, že zaujme i mě :) Draculu doporučuji jak jen můžu, to je prostě kultovní čtení :)

      Vymazat
  8. Krásný článek! :)
    Jak na Draculu, tak i na Jámu a kyvadlo se určitě chystám. Moje mezery v klasice jsou fakt nekonečné :(
    Já jsem právě ta, která druhý díl Apokalypsy sehnala v LK, ale pořád se nemůže dokopat ke koupi prvního :D Dosti jsi mě ale nalákala, protože jestli se u toho budu bát, tak asi zešílím štěstím :D
    Na Jacka Ketchuma se na 100% chystám. Já, hororový nadšenec, si jeho díla nesmí nechat ujít :)
    Jo a vlastně Saeculum na mě v poličce také už nějakou tu dobu čeká :D
    Měj se krásně! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, tak se moc těším na Tvoje názory na tyto knížky, zvláště na zhodnocení Ketchuma :) A také na druhou Apokalypsu, jsem zvědavá, jaký bude tenhle druhý díl :) Moc Ti děkuji za pochvalu článku, měj se krásně! :)

      Vymazat
  9. Take bych si v tomto obdobi chtela precist neco strasidelneho :-)I kdyz uprimne, horory ke cteni moc nevyhledavam, ale jednou za cas by to nemuselo byt na skodu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také nejsem moc hororová, vyhledávám především thrillery, ale takhle na Halloween možná není špatné opustit svou komfortní zónu :) Přeji šťastnou ruku při případném halloweenském výběru knih :)

      Vymazat
  10. To je supr nápad a máš to opravdu moc hezky poskládané a nafocené, je to krása :-)

    Já horory taky moc nemusím, vlastně je vůbec nemusím, a pokud si vzpomenuna ty filmové, tak ten poslední, co jsem viděla, byl Kruh... fakt nemusím.. Paradoxně mám ale ráda knížky od Kinga, i když je fakt, že už jsem taky hrozně dlouho žádnou nečetla.

    Knížka, ze které jsem byla ale úplně v pytli strachy, se jmenuje Po stopách duchů v severní Anglii, koupila jsem si ji, když mi bylo asi patnáct nebo tak, přečetla jsem tak půlku a dál to prostě (z různých osobních strachových důvodů a kvůli přebujelé představivosti) fakt nešlo.

    Každopádně, kdyby někoho zaujala, tak tip na haloweenské čtení jako dělaný :D http://www.martinus.cz/?uItem=2423&gclid=CKue9bzI-s8CFawp0wodUsUBKA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc a moc děkuji za pochvalu, jsem ráda, že se článek líbil :)) A je sranda, že zmiňuješ zrovna Kruh, to byl první a poslední horor, co jsem kdy viděla - omylem někdy ve dvanácti, kdy rodiče ten dozor nad televizí asi úplně nezvládli :D - a vyděsil mě tak, že mě to zapřísáhlý nesledování hororů drží až doteď (je mi pětadvacet). Děkujeme za tip, i když já se téhle knize asi spíše vyhnu, jsem prostě posera. Měj se krásně!

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates