RC RECENZE | Vdova (Fiona Barton)

Přeji Vám krásný čtvrtek a vítám Vás u nového článku! :)
Na dnešek jsem si pro Vás připravila recenzi svého prvního (a moc doufám, že ne posledního) recenzního výtisku od nakladatelství Domino :) Už na začátku léta jsem si z jejich edičního plánu mohla vybrat jednu knihu a moje volba padla na Vdovu, byť jsem mlsně pokukovala i po dalších knihách (prakticky po všech, přiznejme si to). Nemohla jsem se jí dočkat a na samém konci září byla konečně u mě. Hned jsem se vrhla na čtení a rovnou Vám říkám - byla to paráda.

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Domino.

Glen Taylor byl s největší pravděpodobností pedofil a únosce malé holčičky. Přes veškerou snahu vyšetřovatelů však za svoje činy nebyl nikdy odsouzen. Jean byla jeho manželkou. Věrně stála po jeho boku v těch nejtemnějších dnech, během vyšetřování i během mediálního honu pořádaného na jejího manžela. Jenže teď je Glen mrtvý a Jean už není vázána slibem mlčenlivosti. Teprve teď začíná ten opravdový hon. Hon na vdovu, o níž se mnozí domnívají, že zná všechny odpovědi.
Už jsem několikrát zmiňovala, jak moc nemám ráda ty příměry typu "Pro všechny milovníky knihy Zmizelé!" apod. Musím však říci, že zde je to pravda. Tato kniha si opravdu zaslouží být zařazena k tomu nejlepšímu, co bylo na poli thrilleru a psychothrilleru napsáno. Nerada se pouštím do přímého srovnávání, ale nejde tomu odolat. Zmizelá u mě zvítězila na poli zvrhlosti, Vdova však na poli takové té tiché hrozby, nejistoty, dřímajícího nebezpečí, nevyslovených obav a domněnek.
Příběh jako takový je vyprávěn několika postavami a také v několika časových liniích. Je třeba konstatovat, že právě s časovými proměnami se autorka vyrovnala naprosto famózně. Doslova skáče tam a sem, minulost, přítomnost, přítomnost, minulost... Ale Vy se budete vždy orientovat. Za tohle opravdu klobouk dolů, některým autorům stačí jen střídat minulost s přítomností a už jsou v tom zamotaní. Fiona Barton to však zvládá zcela s přehledem.
Právě zmiňované vyprávění z různých úhlů pohledu v různých časových okamžicích knize samozřejmě svědčí a do žánru se vysloveně hodí. Námět příběhu je originální, což jste mohli sami posoudit ze shrnutí děje. S informacemi o tom, jak to ve skutečnosti bylo, nakládá autorka obezřetně a dávkuje je přesně akorát. Když se nad tím zamyslíte, v knize se nic dramatického vlastně neděje - není to zběsilá honička za šíleným masovým vrahem. Ale Vy jste při čtení stejně tak napnutí, že musíte číst dál a dál a dál. Psychothriller par excellence.
Samozřejmě, co by to bylo za psychothriller, kdyby v něm nebyly poctivě a důmyslně propracované postavy. Ani zde Fiona Barton nenechala vůbec nic náhodě a právě jednotlivé charaktery pozvedají už tak vynikající počin ještě o další level výš.
Jestli jsem se v někom opravdu nedokázala vyznat, byla to Jean Taylorová. A to je dobře. V určitých momentech jsem ji litovala, v dalších jsem jí nerozuměla a v dalších jsem byla bytostně přesvědčená o tom, že pokud to všechno vlastně nedirigovala, minimálně svému muži pomáhala. Autorce se podařilo tuto ženu, jejíž příběh je nosným bodem celé knihy, vykreslit velice plasticky. Její zkušenosti, její názory, její motivace i její činy, to vše má mnoho vrstev a nic není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát.
Glen Taylor se také vydařil, měl opravdu slizké momenty, ale na druhou stranu mi někdy přišel jako úplný břídil, neschopný člověk lačnící po odplatě za prohřešky, kterých se na svém životě vlastně dopustil jen on sám. Člověk motivovaný pouze pouhou po pomstě, přesvědčený, že je to právě on, proti komu se spolčil celý svět.
Kladně hodnotím i postavy reportérky Kate a detektiva Boba - místy sice trochu upadají do profesního stereotypu, ale stejně s nimi autorka zachází na úrovni a stejně jako další postavy mají i tito dva hloubku. Bavily mě i další charaktery - matka unesené holčičky či podezřelí pedofilové. Žádnou postavu Fiona Barton neodbyla, každé věnovala patřičnou pozornost a na výsledku se to odrazilo.
Jednu věc musím vyzdvihnout hned na začátku, a tím je způsob, jakým autorka skrz text vykresluje jednotlivé drobné aspekty povahy každé z postav. Přijde mi, že každá věta v této knize má svůj účel a smysl, a to mě hrozně baví. Každá informace má nějaký význam a doplňuje Váš obrázek o tom, jaký kdo je a co se vlastně doopravdy stalo. Samozřejmě, že nejmarkantnější je tato obratná práce u postavy Jean. 
Náš dům jsme měli moc rádi. Obývací pokoj jsme vymalovali odstínem magnolie - Glen říkal, že to má styl - a koupili jsme si na půjčku zelenou třídílnou sedací soupravu. Nakonec jsme za ni zaplatili stovky liber, ale vypadala nádherně, takže ji Glen musel mít. Na novou kuchyňskou linku jsme šetřili dost dlouho, ale nakonec se nám to podařilo a já vybrala sestavu s bílými dvířky. Celou věčnost jsme procházeli vzorkovou prodejnou a drželi se za ruce jako ostatní páry. Líbily se mi skříňky z borového dřeva, ale Glen chtěl něco "čistého". Tak jsme šli do bílé. (Vdova, str. 115 - 116)
Vidíte? Podle mě autorka skvěle zvládá skrz monolog hlavní postavy zprostředkovat to, že vnímá cizí rozhodnutí jako svoje vlastní, protože je stále dokola manipulována a ovládána. Mnohem lepší než časté formulace typu "Jean si neuvědomovala, že ji Glen manipuluje, a když chtěl bílá dvířka, chtěla je také". Autoři se k těmto vysvětlivkám často uchylují a je to škoda. Jsem proto moc ráda, že jsem v díle Fiony Barton objevila spoustu takovýchto drobných sdělení, kterými autorka něco ve čtenáři evokuje, něco mu sděluje, ale zároveň to všechno neservíruje na stříbrném podnose. 
Ke stylu psaní bych pouze dodala, že je velice přímý a čistý, to znamená také nesmírně svižný a přímo vybízející k rychlému otáčení stránek. Svým rukopisem dokázala autorka žánr parádně vystihnout a vyvarovala se nudy, se kterou se já osobně v psychothrillerech občas setkávám.
Asi je zbytečné to tu celé opakovat, myslím, že pokud jste recenzi přečetli, je Vám jasné, že jsem nadšená. Autorka mě opravdu neskutečně baví a já jen doufám, že se brzy dočkáme dalších knih! Na goodreads jsem vypátrala, že se na rok 2017 připravuje vydání druhé knihy The Child a věřím, že český překlad na sebe nenechá dlouho čekat. Celkově nemám knize vůbec co vytknout - bavil mě příběh, zaujaly mě propracované postavy a styl psaní mi více než sedl. Na samém konci se autorka neubránila poněkud akčnějšímu závěru a pro mě osobně mírně otevřenému konci - prostě jsem si nebyla jistá, zda to tak opravdu bylo. 
Celkový dojem mi maličko kazilo prvních cca 70 stran knihy, na kterých bylo neuvěřitelné množství různých překlepů apod. Taylor byl chvíli Teylor, Sparkes chvíli Sparks, Glen měl mluvit na "mě", ale mluvil na "ní"... Jsem možná hnidopich, ale mě takové věci strašně rozptylují. Pak ale najednou veškeré chyby zmizely a zbytek knihy byl už po této stránce v perfektním pořádku. A navíc, vždy raději snesu pár drobných překlepů, než hrubky a naprostou ignoraci shody podmětu s přísudkem. A věřte mi, takových ošklivostí se v téhle knize fakt nedočkáte :)
Kolem dokola mám pro ty z Vás, kdo se ještě rozhodují, jediné sdělení - tahle kniha rozhodně stojí za Vaši pozornost a čas! Za mě jasných pět hvězdiček :)
Název knihy (originál): The Widow
Název knihy (česky): Vdova
Autor: Fiona Barton
Rok vydání (originál): 2016
Rok vydání (česky): 2016
Nakladatelství: Domino
Počet stran: 376
Podívejte se, jak si tam pěkně lebedí spolu s dalšími krasavicemi od Domina <3
A teď povídejte prosím Vy. Jak na Vás kniha působí? Chystáte se na ní? Nalákala jsem Vás recenzí? A ti z Vás, kdo jste ji už četli - jak se líbila Vám? Budu se moc a moc těšit na Vaše komentáře :)
Mějte krásný den,
K

16 komentářů :

  1. To je tááák úžasná recenze! Tak podrobná, ale nenudící, nevyzracující příliš mnoho, ani příliš málo <3
    Měla jsem obavu ji číst, abys mě neovlivnila a taky jsem měla proč se bát :D Až budu recenzi sepisovat já, budu se muset stydět (nebo si spíš opravdu hodně hodně dát záležet).
    Jsem zhruba ve třetině knihy a musím říct, že moje nadšení je zatím stejně velké jako tvoje a těch jemných nuancí v textu, které ukazuješ v ukázce (mimochodem výborně vybrané) jsem si už taky povšimla. Zkrátka z nás autorka nedělá blbce a to je krásný a ojedinělý úkaz (proto nečti Dívku ve vlaku :D).
    Nevím, jak víc tě ještě vychválit! <3
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, strašně moc Ti děkuji, jsem tady celá dojatá... Mám velkou radost, že se recenze tak líbí a doufám, že si čtení knihy i nadále užíváš. Slibuji, že Dívce ve vlaku se obloukem vyhnu ;) Měj se nádherně a ještě jednou Ti moc děkuji!!!

      Vymazat
  2. Krásná recenze, která mě na knížku ještě více nalákala :-) Nutně ji potřebuji! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem Tě nalákala, Marcelko :) Moc Ti děkuji za pochvalu :)

      Vymazat
  3. Páni, ta vypadá fakt skvěle, rozhodně jsi nalákala:) Díky za výbornou recenzi! Víc takových:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliško, moc děkuji za chválu a jsem ráda, že Tě kniha zaujala! :))

      Vymazat
  4. Předně. Nový vzhled blogu je naprosto rozkošný. Moc se mi to líbí. Ty kytičky předtím jsem absolutně milovala, ale tohle je prostě sladký. Good job.

    Další good job je celá recenze. Ty jsi prodala duši ďáblu nebo tak něco? Jak to děláš, že tvoje recenze mi vždycky přijde jako že už to lepší být nemůže, a pak přijde další a já si to řikam znovu? Já už ani nemám žádná nová slova, kterými ty tvoje recenze chválit. Pořád se opakuju. Úžasné. Skvělé. Perfektní. Božské. Dokonalé. To už tě ani nemůže bavit poslouchat, huh? :)

    Teď vážně. Recenze se mi líbí moc. Moc jako MOC. Spousta lidí nemá rádo dlouhé recenze, ale já je miluju. Když jsou ty recenze delší (a teď ale nemyslím jako na padesát stran, myslím tak ten tvůj rozsah), tak mi přijde, že ten člověk byl daleko víc emocionálně zainteresovaný do té knihy a opravdu měl spoustu věcí, které by chtěl říct. Ať už v pozitivním nebo negativním smyslu. Na téhle recenzi je fakt vidět, že sis knihu užila. (Což jsem mimochodem fakt moc ráda!) Dokázalas nám knížku nádherně nastínit a všechny nás na ní parádně nalákat. Asi někomu napíšu rozhněvaný dopis, aby otiskli části tvé recenze do příští várky vydaných Vdov, protože seriously? některý ty pasáže mi hlavinka nepobírá. Naprosto MILUJU tvoje slovní obraty. Celé se to naprosto báječně čte a krásně to k sobě všechno sedí a prostě JESTLI NĚKDY NAPÍŠEŠ KNIHU TAK BUDU PRVNÍ V ŘADĚ čekat na kopii a na autogram, protože ve tvém podání musí být báječné fakt číst i o tom, cos měla k večeři. Jestli příští recenze bude ještě lepší, než tohle, tak už to asi nezvládnu a budu se do smrti stydět cokoli publikovat, protože tvoje laťka je HODNĚ HODNĚ vysoko. :D <3

    Takže ještě jednou — jsem moc ráda, že sis knihu užila. Přeju krásný zbytek dne a nádherně si užij víkend!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Yesss, někdo si všimnul! :D Jsem ráda, že se Ti nový vzhled líbí, Káťo. Ale hlavně - strašně hrozně moc Ti děkuji za tak krásný komentář plný milých slov a chvály. Jsem dojatá jako blázen. Díky díky díky. Nevím vůbec, co dodat, protože jsi mě dostala. Moc si toho vážím a věřím, že víš, jak mnoho pro mě takováto zpětná vazba znamená. Jsi zlatíčko <3

      Vymazat
  5. Úžasná, dokonalá, skvělá recenze! :)
    Musím říci, že Tvoje recenze si zamilovávám čím dál více. Jsi jedna z mála blogerek, u které mě recenze baví a nepřeskakuji odstavce. Plně to vystihla slečna v komentáři nade mnou. Do slova a do písmene s ní souhlasím!! Ty prostě musíš napsat knihu! Tvůj styl psaní je prostě úžasný a to čteme "jen" Tvoje recenze a články :o)
    Jinak kniha má vysoké místo na mém wishlistu...hlavně díky Tobě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucinko, moc děkuju. Vy jste na mě všechny tak hodné! Jsem strašně ráda, že se recenze tak líbila a doufám, že Vás dalšími články nebudu zklamávat :) Moc mě těší, že moje recenze čteš a že tě baví, to je prostě ta nejúžasnější odměna za tu práci, kterou blogu člověk věnuje... Věř ale, že je ta přízeň vzájemná! :) Ještě jednou moc děkuji a těším se, až se ke knize dostaneš :) Měj se krásně :)

      Vymazat
  6. Skvělá recenze, Kristý :) Knížku si teda musím rozhodně pořídit, to bude něco pro mě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za pochvalu, Šári, a věř, že do téhle knížky MUSÍŠ jít, bude se Ti líbit! :)

      Vymazat
  7. Sama od sebe bych si knihu asi nevybrala, ale vypadá to vážně dobře. A hlavně teda ten styl psaní. Rozhodně se po ní podívám... snad ji najdu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Momentálně knihu asi přidám na seznam koupit k Vánocům a uvidím, jestli ji najdu pod stromečkem :)

      Vymazat
    2. Budu taky zvědavá a pokud ano, doufám, že Tě bude bavit stejně jako mě :))

      Vymazat
  8. Narazil jsem na tuto úvěrovou společnost na Googlu a kontaktoval jsem e-mail, který jsem viděl, a najednou jsem byl schválen úvěr ve výši 2 000 000 USDD, takže jsem nikdy nevěřil, že to všechno může fungovat, dokud mi nebudou připsány 2 000 000 USDUSD poradím každému, kdo to potřebuje půjčky na kontaktování této úvěrové společnosti za účelem získání půjčky, jedná se o e-mail společnosti: Mrfrankpoterloanoffer@gmail.com

    OdpovědětVymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates