RECENZE | Skála (Peter May)

Ahoj, moji milí!
Vítám Vás u nové recenze. (V pondělí, what?) Dnes to bude trochu složitější povídání, protože kniha, kterou budu recenzovat, pro mě byla prazvláštním oříškem. Jsem zvědavá, co mi k ní v komentářích řeknete Vy... Knihu jsem dočetla dnes a recenzi Vám rovnou přináším, protože jsem se z toho všeho potřebovala vypsat. Takový účinek by asi kvalitní kniha na čtenáře mít měla, že? Tak se pojďme podívat, o jakém titulu tu teď vyprávím... Skála od Petera Maye.

Celou Mayovu trilogii z ostrova Lewis jsem si v létě pořizovala na popud Haničky (www.hankathebookworm.blogspot.cz), jejíž tipy mě zkrátka nezklamou. Po dočtení musím říci, že koupě nelituji a že časem trilogii určitě plánuji dočíst. Nicméně, úplné nadšení se u mě nekonalo, ba naopak. Moje emoce ohledně této knihy se střídaly jako na houpačce...
Vyšetřovatel Fin Macleod se po mnoha letech vrací na svůj rodný ostrov, kde má vyšetřit vraždu podobnou případu, který vyšetřoval v Edinburghu. Obětí je místní výtržník a také Finův vrstevník a spolužák ze školy. Ať chce nebo ne, Fin otevírá vyšetřováním staré rány, neodpustitelné bolesti, dávno zapomenuté city a také temnou nenávist, která srdce některých nikdy neopustila.
Právě v příběhu se objevil největší kámen úrazu - pro mě. Čekala jsem pořádný detektivní příběh, mrazivý, se spádem, plný děsu a temnoty. Zhruba tři čtvrtiny knihy pro mě ale plynuly v dosti nezáživném tempu, které postupně odhalovalo především Finovu minulost. Uznávám, zcela klíčovou pro příběh, přesto však hodně detailně popisovanou a pro mě jednoduše zdlouhavou. Příběh je vyprávěn jednak v přítomnosti, ve kterém autor odhaluje postupné krůčky (a tím myslím úplně pidi pidikrůčky) probíhajícího vyšetřování, a dále v minulosti, kterou nám odhaluje sám Fin.
Tempem vyprávění mě tedy autor příliš neoslovil. Mrazivý thriller si fakt představuju trochu jinak a třeba Jussi Adler-Olsen mi v tomto směru sedí mnohem víc, přestože i on má ve svých textech často pohledy do minulosti a precizní rozvoj příběhů jednotlivých postav.
Kvalita příběhu a ten samotný nápad, to je ovšem jiná. Zde se samozřejmě nedá popisovat mnoho detailů, aniž bych nespoilerovala těm z Vás, kdo knihu ještě nečetli. Musím ale uznat, že děj je originální a že nakonec dostojí všem těm popiskům "temný" a "mrazivý".
Podobně jako kvalita příběhu, i postavy jsou silnou stránkou této knihy. May na mě působí jako takový ten poctivý, technický spisovatel, který má každou postavu dobře promyšlenou - a to je samozřejmě nutné ocenit. Jednotlivé osoby nejsou ploché, mají své osobité motivace a se svými rozdílnými historiemi se vypořádávají rozdílnými způsoby. Navíc, díky vyzdvihnutí jednotlivých individualit se člověk v postavách snadno orientuje a dokáže se svým způsobem ztotožnit s jednotlivými způsoby, jakými se vyrovnávají se svojí ne vždy (téměř nikdy) podařenou minulostí. Lidský život není nikdy černobílý a právě to dokázal May vystihnout dokonale.
Příběh je originální a postavy propracované, to jsme si řekli. Ale autorův styl, to je prostě majstrštyk. Opravdu, klobouk dolů. Nejprve zmíním dokonalost jazyka, je to opravdu pohlazení a člověk se místy úplně zajíká těmi krásnými popisy. Na druhou stranu musím říci, že mě právě tato vznosnost nakonec místy rušila, jelikož když jde o to, kdo je vrah, čtenáře už ta temná krása nějakýho šutru moc nebere.
Zde si dovolím vsunout ještě jednu výtku - přijde mi totiž, že se autor občas do těch svých poetických popisů zamotal. Já se někdy nedokázala ani po několikerém přečtení dopátrat toho, co je nalevo, napravo, nahoře a dole. 
Nyní se ale dostávám k tomu, co je podle mě zcela jednoznačně nejsilnější stránkou této knihy. Je to neskutečný talent Petera Maye pro bezútěšnost. Svým textem dokáže perfektně vystihnout tu úzkost, temnotu, bezvýchodnost života na ostrově. Rezignaci, pesimismus, ironii, která ovládá obyvatele tohoto osamělého místa. Vykreslení atmosféry Mayovi jde neuvěřitelně a musím se přiznat, že právě tato jeho schopnost je pro mě asi nejsilnější motivací k přečtení dalších dílů trilogie. Na konci čtení jsem byla opravdu nešťastná, kvůli každému jednotlivému příběhu všech postav. Epická tragédie, nebojím se říct.
Na tomto místě ještě musím vyzdvihnout strhující závěr knihy. Jak mi dal tento titul zabrat, konec jsem zhltla jako malinu. Navíc oceňuji, že se May nesnažil na samý konec příběhu přivazovat ještě všemožné girlandy a kudrlinky. Víte co myslím, někteří spisovatelé detektivních příběhů to prostě milují. Máme tu vraha, zbývá nám pět stran a počkejte! Bouračka, skok ze střechy, vražda, sebevražda, byl to někdo jiný, ne nebyl... Tohle já nemám ráda, působí to na mě lacině. May se tohoto perfektně vyvaroval a konec zvládl s napětím a zároveň i grácií.
Uf, jsem z toho celá rozpolcená. Musím říct, že drtivá část knihy pro mě byla v podstatě zklamáním, ale teď, po dočtení, to všechno dává smysl. Ta kniha by nebyla tak dobrá, kdyby byla napsaná svižnějším a údernějším tempem. Pozvolný rytmus a postupné budování úzkosti ji povyšuje na jinou literární úroveň, než jakou mají běžné detektivky. Tohle opravdu je detektivní román v celé své kráse, a jako takový Vám jej mohu jen a pouze doporučit. 
Z pěti kytiček dávám čtyři. Ze svého osobního celkového pocitu bych možná dala tři, ale zároveň chci hodnotit objektivně. Tahle kniha má nesporné kvality, je to obohacující čtení a její autor má neskutečný talent. A víte co? Dávám pět! Protože pro všechno, co jsem zde autorovi vytkla, má May pádný důvod. Ví, proč to udělal tak, jak to udělal. Příběhu každé autorovo rozhodnutí svědčí. A toho já si opravdu velice vážím a dovedu to ocenit. Po dočtení vím, že by byla strašná škoda, kdybych se k této knize nikdy v životě nedostala. Takže Hani, moc Ti za tenhle čtenářský zážitek - byť místy trochu náročnější - děkuji! :)
Název knihy (originál): The Blackhouse
Název knihy (česky): Skála
Autor: Peter May
Rok vydání (originál): 2011
Rok vydání (česky): 2015
Nakladatelství: Host
Počet stran: 391
Dnes to bylo také spontánnější povídání, ale doufám, že jsem Vás v recenzi neunudila. Dostáváme se k závěru. Už mě znáte a víte, že jsem zvědavá jako opice :), takže - četli jste knihu? Jak Vás bavila či nebavila, jak moc se Vám líbila? Shodneme se v něčem, nebo si myslíte, že jsem barbar, který hledá mouchy tam, kde nejsou? Jsem celá napjatá, co mi v komentářích povíte :)
Mějte se báječně!
K

14 komentářů :

  1. Knížku jsem nečetla, ale tvá recenze se mi moc líbí, tak kdo ví? Třeba se k ní nějak ,,náhodou,, dostanu! :)
    Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bych byla ráda :) Doufám, že se k ní dostaneš a pak se budu těšit na názor :) Měj hezký večer :)

      Vymazat
  2. Rozhodně jsi nás nenudila, recenze je pěkná jako vždy :) O knize uvažuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, moc Ti děkuji :) Rozhodně stojí za přečtení :)

      Vymazat
  3. Krásná recenze :-)) Trilogii mám doma a už celou přečtenou :-) Druhý díl je snad ještě lepší. Mě na tom právě to vracení se do minulosti hodně bavilo. Snad se ti budou líbit i ostatní díly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochvalu, Marcelko :) Už se na další díly moc těším a věřím, že si je užiju. Měj se moc pěkně!

      Vymazat
  4. Skvělá recenze, Kristý, jen je škoda, žes očekávala trochu něco jiného, než čím kniha je...Mně právě přijde, že to, že je to detektivka je hrozně druhořadé (ostatně jako u všech Mayovo knih) - je to jen jakási třešnička na dortu, opravdu podstatné jsou pocity, emoce, atmosféra a právě ony flashbacky do minulosti, které jsou pro něj zcela typické a jsou ve všech jeho knihách. Jeden kluk napsal na databázi knih naprosto geniálně vystihující komentář:
    Ultimátní fuck-off všem, co chtějí detektivku o deseti vraždách a alkoholického detektiva k tomu. Skála je pomalá, teskná a spíš než ve střevech umrlého Angela Macritchieho se hrabe v dětství hlavního hrdiny. Peter May mistrně prolíná několik variací minulosti se současným vyšetřováním, nechá hrdiny potkávat se po letech a pro zápletku využívá jedinečného prostředí skotských vřesovišť. Netáhne děj složitými kličkami, ale vleče za sebou jednu z nejmrazivějších atmosfér, kterou si v kriminální kategorii vašeho knihkupectví můžete koupit. Za perfektní propojení příběhu o přátelství a láskách dospívajících s uvěřitelnou kriminální linkou pět pocitových hvězdiček!
    A já souhlasím! :) Snad brzy dostaneš chuť i na další díl, který je taky naprosto parádní a na konci i o poznání akčnější :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten komentář je fenomenální, naprostá pravda! Neuvěřitelně výstižný, souhlasím. A víš co, Hani? Já jsem vlastně ráda, že jsem očekávala něco jiného, protože kdyby ne, asi by mi ta kniha nedokázala tak moc otevřít oči. Musím říct, že mám dojem, že mě tenhle čtenářský zážitek někam posunul, že jsem vystoupila ze své komfortní zóny a našla jsem v tom zalíbení a z toho mám opravdu velkou radost. Na další díly se vrhnu brzy, už včera jsem po nich pokukovala. Ještě jednou Ti moc děkuji za doporučení, jsem Ti vděčná, žes mě ke koupi a přečtení popostrčila :) Měj se nádherně a šťastnou cestu!

      Vymazat
  5. Moc pěkná recenze, Kristý. Jsme zvědavá, co jednou řeknu na Maye já. Doufám, že mi sedne. Raději budu očekávat méně, abych dostala více :)) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šári, moc děkuji za pochvalu :) Jsem taky zvědavá a doufám, že se k němu dostaneš co nejdřív! Myslím, že se Ti líbit bude moc :)

      Vymazat
  6. Tak jestli mě tvoje recenze nenadchla dostatečně pro to, abych po knize koukla, tak to rozhodně dovršil ten Haničky komentář. Stopro se po knížce mrknu, moc hodně děkuju za tip a za krásnou recenzi. Nemám co víc říct. *drops mic*

    Ne, teď vážně. Recenze je fakt parádní (což je u tebe ale standard, že) a knížka mě fakt zaujala. Už dřív jsem o ní slýchala a hrozně se mi líbila i obálkou, takže hned, jak budu mít nějakou shopping spree, tak si Skálu zkusím pořídit.

    Měj se nádherně. <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach, ach, ach, Káťo, moc Ti děkuji za další převelice milý komentář. Ty mi vždy tak zlepšíš den, víš to? Jsem ráda, že se Ti recenze líbila a že Skále dáš šanci - věřím, že rozhodně nebudeš litovat :) Měj se krásně :)

      Vymazat
  7. Uzasna recenze na knihu, ktera mne po docteni nenasilne donutila si v databazi knih pana Maye okamzite oznacit jako oblibeneho spisovatele :-)Jeho uzasny styl vypraveni mne proste hned dostal a ja pak hned musela precist i dalsi dva dily teto skvele trilogie. Preji hezky den, Jana :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu a za nalákání na další díly, čtu momentálně něco jiného, ale už se na pokračování brzy chystám a moc se těším :) Také přeji krásný den :)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates