CO MĚ ZAUJALO | Listopad 2016

Ahoj, přátelé!
Máme tu nový měsíc a s ním taky výčet toho, jaké knižní novinky mě zaujaly... Je toho opět spousta, od knížek humorných a romantických až po mé nejmilovanější thrillery. Na co se těšíte v listopadu Vy? Který titul je pro Vás úplná tutovka? Budu se moc těšit na Vaše komentáře!
Dítě Bridget Jonesové (Helen Fielding)
Ať si říká kdo chce, co chce, já Bridget prostě můžu. Baví mě a mám ji ráda. Třetí díl (Láskou šílená) jsem z jistých důvodů nečetla (spousta z Vás asi ví, těm ostatním nebudu kazit případné čtení)... Ale tomuhle šanci dám. Jo, asi to bude trochu vaření z vody. Jo, je to jasný marketingový tah. Ale mně to tentokrát vůbec nevadí. Jako oddechovku si Dítě Bridget Jonesové určitě pořídím.
Dítě nebo kariéra? Bridget překousla mučení okolí poukazujícího na to, že jí biologické hodiny tikají čím dál hlasitěji, a pak… otěhotněla. Nebyla by to ale ona, aby šlo vše hladce. Její těhotenství je provázeno nezdravou životosprávou, bizarními radami single kamarádek a ještě bizarnějšími radami zasloužilých matek. Chaos na předporodních vyšetřeních, divoké večírky i romantika, radost a zoufalství, ale hlavně otázka: „Kdo je, sakra, otec?“ „O čem Bridget Jonesová doopravdy je? O rozdílu mezi tím, jací očekáváme, že bychom měli být a o tom, jací doopravdy jsme. A tím – jak Bridget během svého poněkud nestandardního těhotenství zjistí – jak si myslíme, že náš život poběží a jak ve skutečnosti vše vyvine,“ říká o své nové knize Helen Fieldingová. S románem Dítě Bridget Jonesové na scénu opět vstupuje neřízená střela Bridget s novou dávkou trapasů a pohrom, které ji – jako obvykle – budou doprovázet snad na každém jejím kroku. Kniha navazuje na předešlé úspěšné tituly Helen Fieldingové. Deník Bridget Jonesové se stal nejen mezinárodním bestsellerem, ale také skutečným fenoménem. Deník The Guardian ho zařadil na seznam deseti románů, které nejlépe definují 20. století.

Seznam mrtvých (Jennifer L. Armentrout)
Trochu mě děsí popisek "napínavý thriller pro mládež", ale přesto mě Seznam mrtvých celkem láká... Thrillery já prostě můžu v jakémkoliv množství :)
Ella se před pár měsíci rozešla se svým přítelem Gavinem. Na začátku nového školního roku se s kamarádkou Linds rozhodnou, že si poslední rok na střední škole užijí naplno. Ovšem cestou z večírku je Ella přepadena neznámým útočníkem a všechno se změní. Sedmnáctiletá studentka se ocitá v centru vyšetřování pokusu o vraždu, přesto se snaží vrátit do zaběhlých kolejí. Ella nedokáže setřást pocit, že ji někdo sleduje. Když se začnou záhadně ztrácet její spolužačky a objevovat mrtvá těla, dívka začne podezírat i své nejbližší přátele, včetně pohledného trenéra sebeobrany Jensena. Navíc se zdá, že vraždy mají něco společného se starou nešťastnou událostí. V malém virginském městečku Ella náhle neví, komu může věřit. Seznam mrtvých je napínavý thriller pro mládež protnutý romancí, něco jako filmový Vřískot namíchaný s autorčiným románem Neohlížej se.

Čtenářský klub Jane Austenové (Karen Joy Fowler)
Kdysi dávno jsem viděla filmové zpracování téhle knihy, které mě docela bavilo a hlavně mi nastrčilo do hlavy tu neodbytnou myšlenku čtenářského klubu, která v těchto měsících konečně dochází naplnění... :) Je tedy asi jasné, že po knižní předloze ráda sáhnu.
Jocelyn zbožňuje dohazování, ridgebacky, svou kamarádku Sylvii a romány Jane Austenové. Aby Sylvii, která se právě rozvádí, potěšila, rozhodne se založit čtenářský klub Jane Austenové a pozve do něj ještě Prudie, Bernadette, Allegru a Grigga. Během šesti měsíců se společně scházejí nad šesti romány slavné autorky. Jejich posezení však otvírají nejen literární příběhy, otázky a zápletky. 

Vyzvědačka (Paulo Coelho)
Někdo Coelha nesnáší, někdo ho zbožňuje. Já měla před lety strašné coelhovské období, kdy jsem četla jednu knihu za druhou a strašně jsem to baštila. Teď už jsem trochu vystřízlivěla, přijde mi, že vrchol Coelho už bohužel zažil... Vyzvědačka však vypadá velice zajímavě a jsem přesvědčená, že si časem cestu do mojí knihovny najde.
V Coelhově románu Vyzvědačka ožívá skutečný příběh Maty Hari, slavné kurtizány obviněné ze špionáže, která byla před sto lety popravena pro velezradu. Mata Hari byla tanečnice, šokující a těšící publikum za první světové války, a stala se důvěrnicí některých z nejbohatších a nejmocnějších mužů té doby. Odvážila se překonat moralismus a provinční mentalitu počátků 20. století, ale nakonec za to zaplatila vlastním životem. Když v pařížském vězení čekala na popravu, jedním z jejích posledních přání bylo pero a papír, aby mohla psát dopisy. 

Armada (Ernest Cline)
Kdo by to byl řekl, že jednou budu tak nadšeně očekávat romány Ernesta Clinea. Letos v květnu jsem u Knižního klubu vyhrála k recenzi jeho knihu Ready Player One, ze které jsem byla docela na větvi. Díky strhujícímu závěru jsem autorovi odpustila i trochu pomalejší rozjezd a když nyní vím, do čeho jdu... myslím, že Armadě v žádném případě neodolám.
Jedinečný, geniální sci-fi thriller plný překvapení od autora kultovního románu Ready Player One. Zack Lightman tráví většinu času sněním. Život přece nemůže být tak nudný. Jednoho dne musí dojít k nějaké fantastické události, která naruší monotónnost Zackovy existence a vrhne ho do neuvěřitelného dobrodružství. Třeba by mohl zachraňovat zemi před útokem mimozemšťanů, jako to dělá den co den, noc co noc ve své nejoblíbenější videohře Armada. Ale hra je hra a realita je realita. Ta Zackova ho zatím posílá jako každé ráno do školy. Až na to, že toho dne přistane před okny té jejich létající talíř… jako vystřižený z Armady. Invaze vetřelců je skutečná. A Armada vlastně nebyla jen obyčejná hra. Tady a teď má Zack šanci stát se hrdinou. A taky pochopit konspirační teorie svého otce, kterého pokládal za šílence.

Temná tání (Kate A. Boorman)
2. díl v sérii Smrtná zima
Zase ty resty v sériích... Po prvním dílu, Smrtné zimě, jsem v čase jejího vydání pokukovala, ale odradilo mě, že byla psaná v přítomném čase. Od té doby jsem tuhle svojí úchylku dávno zlomila, ale ke koupi Smrtné zimy už jsem se nedokopala. Asi je dobrý čas to napravit. Temná tání vypadají velmi pěkně. 
Rada padla. Přišlo tání… Svět za Emmelininou pevností čeká. Po pádu rady může Emmeline konečně následovat své sny a vydat se spolu s novou kamarádkou Matisou a milovaným Kanem za svobodou, do divočiny, do neznáma. Do nebezpečí. Tajemství, které zajistilo Matisiným lidem mír po generace, bylo prozrazeno. Nově příchozí uplatňují nárok na zemi a přinášejí s sebou nepředstavitelné hrůzy. Emmeline slíbila, že Matise pomůže její lid varovat, ale na cestě se stále setkává s novými nebezpečími. Bojovné klany, otrokáři, kolonisté, nemoci i přírodní katastrofy na každém kroku… Emmeline začíná pochybovat o všem, co se kdy naučila a co zná. Neudělala chybu, když opustila osadu? A může její vztah s Kanem tohle martyrium vůbec přežít? Brzy se ocitne před neřešitelnou volbou: opustit kamarádku, která jí zachránila život, nebo se vzdát kluka, kterého miluje?

Vraždy v hotelu (Zora Beráková)
Ráda dávám šanci českým autorům, a zvláště tvůrci detektivních příběhů mě zajímají... Proto mi do oka padly Vraždy v hotelu od Zory Berákové, povídkový soubor, který pro mě z anotace zní trochu christieovsky, takže se docela těším, co z toho bude.
Tři detektivní novely o tom, jak vhodným místem pro vraždu jsou hotely. Nejnovější kniha známé autorky historických a detektivních příběhů obsahuje tři příběhy. V prvním z nich s názvem Příliš mnoho podezřelých řeší policie vraždu herečky, kterou našla pokojská utopenou ve vaně hotelového pokoje. Druhý nese název Policejní kocour a hledá se v ní vrah učitelky hudby. Poslední příběh nazvaný Vražda v hotelu Sirius se točí kolem bohaté ženy, která se ubytovala v zimě v hotelu a pak ji našli mrtvou a zasypanou sněhem na lehátku na hotelové terase.
V mlze (Caroline Eriksson)
Tento titul mě zaujal na Facebooku nakladatelství Leda a po přečtení anotace jsem věděla, že to bude něco pro mě. Podobný styl knížek mě momentálně hodně baví, takže nad tímto počinem vůbec neváhám.
Z VÝLETU NA OPOUŠTĚNÝ OSTROV…Prázdninový výlet zavede Gretu, Alexe a čtyřletou Smillu přes jezero Maran (Přízrak) – opředené mýty a záhadami – na malý opuštěný ostrov. Alex s dcerou se vydají mezi stromy, Greta se v zasněné náladě zdrží na pobřeží…, a když se manžel s dcerou nevracejí, vydá se za nimi: určitě se zabrali do hry a zapomněli na čas. Volá je a horečně prohledává ostrov, je to ale marné. …SE VRÁTILA JENOM ONA. Greta se zoufale potřebuje dovolat Alexovi, aby se ujistila, že jsou se Smillou v pořádku, a kdyby se neozval, musí zavolat policii. Jenomže její mobil v loďce není. Až po návratu do chaty ho najde schovaný pod pokrývkou. Dala ho tam ona, nebo někdo jiný? Ale kdo a proč? Během policejního pátrání před ní vyvstávají naléhavé výjevy z minulosti a začne ji trápit otázka, jestli to, co dosud považovala za skutečnost, není jen obratně vymyšlená lež. A jakou roli v celém dramatu hraje ona sama? Existuje souvislost mezi zmizením Alexe a Smilly a tím, co se stalo onoho večera před mnoha lety, kdy přišel o život Gretin otec? Kdo byla neznámá žena, která se zjevila u jejich chaty tu noc před zmizením? A najdou vůbec Alexe a Smillu? V mlze je psychologický thriller, kde nikdo není tím, za koho jej zprvu pokládáme, a nic není tak, jak se to zpočátku jeví.
Druhá oběť
8. díl v sérii Will Trent
Neumíte si představit, jak jsem byla nadšená, když jsem zjistila, že se chystá vydání osmého dílu série s Willem Rrentem z pera Karin Slaughter. První díl, Triptych, jsem doporučovala v jednom z knižních tipů. Tahle série zkrátka patří k mým nejoblíbenějším, takže se na další setkání s Willem a Sárou hrozně těším. Překvapilo mě, že další pokračování už nevydává Domino, ale Harper Collins. Snad to bude stejně povedené!
V Atlantě je v opuštěném skladišti nalezena mrtvola bývalého policisty. Od okamžiku, kdy se do případu zapojí Georgijský úřad pro vyšetřování, zvláštní agent Will Trent tuší, že ho čeká nejtěžší pátrání v kariéře. Sára Lintonová – soudní lékařka a Willova milenka – zjišťuje, že krev na místě činu nepatří jen mrtvému policistovi, ale že je tu ještě jedna oběť. Žena, která zmizela… a která pravděpodobně zemře, pokud se ji nepodaří co nejrychleji najít. Proč byl bývalý policista zavražděn? A jak souvisí jeho smrt s majitelem skladiště, kterým je slavný a bohatý sportovec s vazbami na místní smetánku a politické kruhy? To nejhorší zjištění však agenta Willa Trenta teprve čeká. Odhalení souvislosti případu s jeho problematickou minulostí a následující události obrátí život naruby nejen Willovi, ale i všem v jeho okolí: těm, které miluje… i těm, které pronásleduje. 
Dívky nalehko (Iva Procházková)
V České televizi teď znovu dávají seriál Vraždy v kruhu, který mi doporučila mamka a na který se spolu s chutí podíváme. Případy jsou zajímavé a celkově mi tento detektivní seriál přijde v českém prostředí nadprůměrný, takže bych si ráda přečetla knížky s dalšími případy. Už loni jsem mamce pořídila Muže na dně dost ji zásobuju, takže se k tomu ještě nedostala) a Dívky nalehko mě zaujaly také.


V soukromé zahradě je nalezena mrtvá dívka, oděná jen v lehkém erotickém prádle. Na první pohled okolnosti ukazují na sexuálně motivovanou vraždu. Svérázný komisař Holina, který dá stejně na svou policejní intuici jako na radu bývalé lásky, psycholožky a astroložky Sabiny, se snaží proniknout co nejhlouběji do okruhu lidí kolem zavražděné Vietnamky. Pátrání ho nejprve vede do proslulé tržnice SAPA, postupně však zjišťuje, že ve hře je mnohem víc. Dívky nalehko jsou dalším setkáním s majorem Holinou z pražského Oddělení vražd, kterého známe ze seriálu Vraždy v kruhu s Ivanem Trojanem, Richardem Krajčem a Hanou Vagnerovou v hlavních rolích. Stejně jako Muž na dně, i Dívky nalehko předchází událostem seriálu.
Oběť bouři (Dolores Redondo)
3. díl v sérii Baztán
Z trilogie Baztán mám doma první a velmi slibně vypadající díl, do kterého se plánuji brzy pustit. Doufám, že mě zaujme a že budu mít důvod si celou trilogii doplnit. Podle anotací zní každý díl peckově (ach bože, zas ta moje vysoká očekávání!).




Završení fenomenální trilogie Baztán. Záhadná smrt dítěte vede inspektorku Amaiu Salazarovou znovu do poklidného údolí řeky Baztán na úpatí Pyrenejí. Prababičce dítěte je pachatel jasný: Inguma, mytologická bytost, která spícím dětem krade dech. Amaia obviňuje otce, že svou vlastní dceru udusil ve spánku. Tím ale není případ zdaleka uzavřen, neboť při vyšetřování odhaluje Amaia další nevyjasněná úmrtí kojenců, jež se v okolí údolí Baztán, zdá se, hromadí... 
Pod vodou (James Marrison)
Někdy není nad starou dobrou anglickou detektivku... a přesně tu podle mě představuje novinka Pod vodou. Zaujala mě nejen anotací, ale také vydařenou obálkou. V tom zástupu severských autorů, které čtu, by "zdánlivá idyla anglického venkova", která je zde slibována, mohl být velice příjemnou změnou.



Tak jako díla Agathy Christie či populární televizní seriál Vraždy v Midsomeru ukazuje i strhující románový debut Jamese Marrisona odvrácenou stranu zdánlivé idyly anglické venkovské komunity, ve které vládne nedůvěra a strach a nic není tak, jak se na první pohled zdá. Když je detektiv Guillermo Downes povolán do malebné anglické vesnice, aby vyšetřil brutální vraždu Franka Hursta, okamžitě se mu vybaví jiné mrtvé tělo: před lety vyšetřoval na stejném místě tragickou smrt Hurstovy manželky. Hurst byl navíc v minulosti rovněž jedním z podezřelých v případu zmizení dvou místních školaček, který zůstal neobjasněn. Vrhne mužova smrt na předchozí kauzy nové světlo a bude Downes konečně schopen splnit svůj někdejší slib, že únosce dívek dopadne? Neodbytné vzpomínky na dávné trýznivé události z detektivova vlastního života jen posilují temnou atmosféru příběhu, který nekompromisně míří ke svému mrazivému vyústění.
Illuminae (Amie Kaufman, Jay Kristoff) 

Na tuhle knihu mě nalákala Anežka svojí úžasnou recenzí, ale pak jsem četla další názory a trochu jsem se zalekla... Přesto mě Illuminae, byť spadá do žánru YA, který já příliš nevyhledávám, nevyslovitelně láká a obávám se, že nakonec podlehnu... Doufám, že nebudu zklamaná.


Je rok 2575 a dvě korporace válčí o planetu, která je stěží víc než kusem ledu na okraji galaxie. Škoda že nikoho nenapadlo varovat její obyvatele. Když se ráno probudí uprostřed ohnivého pekla, Kady a Ezrovi nezbývá nic jiného než se přes celou planetu dostat na jediné bezpečné místo, kde proběhne evakuace.
Vánoce po francouzsku (Fiona Valpy)
Nikdy není dost vánočních knih, to si pamatujte! :) A tahle novinka vypadá tak mile. Mám nachystanou spoustu vánočních knih z anglického a amerického prostředí, takže rozhodně neodolám a rozšířím jejich řady o Francii. Pro mě podobné knížky představují parádní vánoční čtení. Příliš od nich neočekávám, ale tu rozněžnělou duši v čase adventu dokáží pohladit parádně.


Román Vánoce po francouzsku Fiony Valpy zahřeje u srdce nejenom v zimě hlavně zjištěním, že k lásce se někdy dá i projíst. A ještě se u toho pobavit! Evie opustil manžel, a tak využije nabídku přátel k pobytu v jejich domku na francouzském venkově. Vypraví se tam úplně sama, jen se sbírkou receptů po babičce, a je odhodlaná na celé Vánoce zapomenout a jen podle ní péct a vařit. Ochotného ochutnávače najde v sousedovi, šarmantním doktoru Didiérovi. Zaujme ho však nejen její skvělý koláč… Padající sníh, skvělá štědrovečerní tabule a trocha vánočního kouzla – bude to ale stačit, aby zmizel přízrak předchozích Vánoc?
Život po tobě (Jojo Moyes)
A na závěr něco, co si opravdu přečíst nehodlám... Život po tobě je pro mě bohužel ztělesněním hesla "vyždímat z toho co nejvíc" a trochu pro mě kazí kouzlo knihy Než jsem tě poznala. Považuju to za něco absolutně zbytného a mrzí mě, že se k tomu autorka propůjčila...




Kdybyste ztratili někoho, koho jste moc milovali, jak moc by to změnilo váš pohled na svět? V pokračování světového bestselleru Jojo Moyesové Než jsem tě poznala najdeme Louisu Clarkovou v přesně takové situaci. Po intenzivním půlročním vztahu s ochrnutým Willem Traynorem, který se rozhodl ukončit svůj život asistovanou sebevraždou, zůstává Louisa sama, zmítána smutkem a výčitkami svědomí. Po vážném úrazu se navíc musí vrátit domů k rodičům. Jako by byla najednou zpátky na začátku cesty – život po Willově smrti totiž znamená učit se leccos znovu, stavět na nových základech. Záchranář Sam Fielding, pro něhož je kontakt se smrtí každodenní náplní práce, by snad mohl být právě tím, kdo Louise pomůže se zase vrátit do života, jenomže pak se z Willovy minulosti nečekaně jako uragán vynoří Lily – jeho šestnáctiletá nezvladatelná dcera. A všechno je rázem jinak… 
Veškeré obrázky obálek použité v tomto článku jsou převzaté z Databáze knih a webu www.neoluxor.cz. Anotace jsou převzaté z Databáze knih, webu www.neoluxor.cz a internetových stránek nakladatelství Leda, www.leda.cz.

15 komentářů :

  1. Já mám tento měsíc poměrně "chudý", opravdu hodně mě lákají asi jen čtyři knihy (brzy zveřejním), tak aspoň jednou ušetřím :)
    Z tvého výběru určitě Illuminae (sama se divím, že nás obě tak láká :)) a taky V mlze, na které jsi mě snad myslím upozorňovala ty :)
    Měj se krásně, Kristý a doufám, že svou sbírku rozšíříš o co nejvíc titulů. Já si dávám za úkol pustit se do Triptychu, na který se nevýslovně těším a ještě jednou ti za něj moc děkuju a taky do Clinea, abych se případně mohla mrknout i po Armadě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těším se na Tvůj výběr, Hani, a máš pravdu, je zajímavé, že nás dvě Illuminae tak nalákalo... Já si zatím tedy vůbec nejsem jistá, zda si ho fakt pořídím, ale něco na něm prostě je :) Těším se, co řekneš na Ready Player One, pro mě to bylo zajímavé čtení a v druhé části knihy i pěkně strhující. No a Triptych <3 Mám radost, že se na něj chystáš, moc doufám, že se Ti bude líbit a nemáš zač, já ráda :)) Měj se nádherně, Haničko! :)

      Vymazat
  2. Určitě mě zaujalo Seznam mrtvých, V mlze, Život po tobě a spoustu dalších...:o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak, s blížícími se Vánoci jsou ty novinky čím dál atraktivnější. Alespoň máme o co psát Ježíškovi, viď, Marcelko? :) Měj krásný den :)

      Vymazat
  3. Ja mam v tomto mesici nakonec jen Winter, Královnu ohně a Mechanickou princeznu :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Páni. Ty mě vždycky tak štveš tím, jak tě lákají samé dobré knihy a jak jich je STRAŠNĚ MOC. Jak si má takový študý chudentík, jako jsem já, pořídit všechny knihy ze svého seznamu, když mi jich na něj přidáš každý měsíc takovou spoustu???

    Ne, opět jsi vybrala samé skvělé knihy. Třeba Coelho to je takový auto-buy. Na Iluminae jsem slyšela strašně moc pozitivních ohlasů a vzhledem k tomu, že já YA MILUJU, tak to taky rozhodně mám v plánu přečíst. (Druhý díl, Gemina, je prý taky dokonalý.) Moyesovou jsem ještě nečetla, čeká na mě to Me Before You pořád. Tohle je myslím ten druhý díl, že? No a nalákalas mě kousky jako V mlze, Pod vodou nebo Armada (Ready Player One si taky MUSÍM přečíst!), které nejsou úplně můj šálek čaje.

    Krásný článek, krásný výběr knih. Měj se nádherně (a domluvíme tu slezinu, ale já to vidím časově/finančně až tak na začátek prosince, protože to budu mít teď hektické a taky jsem všechny své úspory utratila za lístek na koncert, ups).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Káťo, já se Ti moc omlouvám, že Ti způsobuju taková příkoří! :D Coelho je jasný, to Illuminae mě neskutečně láká, byť váhám... A ano, tohle je druhý díl Než jsem tě poznala a já bych už nemohla být vzteklejší, že to vůbec vyšlo :D Se slezinou se počítá, u mě je to teď taky zablokované, jednak školou a druhak věcmi, které si asi povíme spíš osobně. Budu se ale moc těšit. Měj se krásně! :)

      Vymazat
  5. I v listopadu jsem si toho vybrala hodně. Stejně jako ty si nemůžu nechat ujít Život po tobě nebo Illuminae. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě Život po tobě nechci ani vidět, tím druhým dílem mě naštvali :)) Ale Illuminae vypadá famózně a asi mu neodolám. Tak ať se nám náš výběr líbí :)

      Vymazat
  6. Seznam mrtvých mi má přijít hned po vydání, takže se neskutečně moc těším. Moje dva milované žánry dohromady (YA a thriller)- snad Jennifer nezklame :3
    V mlze nevypadá vůbec špatně :o)
    No a Illuminae mě taktéž dost láká :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, tak budu moc zvědavá, co na to povíš... Já nejsem moc YA fanoušek, ale tohle mě láká... Tak se těším, co mi napoví Tvoje dojmy z knihy. Měj se krásně :)

      Vymazat
  7. O většině knih jsem neslyšela, což je důkaz, že jsem poslední dobou ještě víc mimo, než jsem myslela :D

    Bridget si chci přečíst kompletně, ale nejdřív se chci podívat na všechny filmy... což bude asi ještě chvilku trvat.

    Čtenářský klub Jane Austenové vypadá podle anotace skutečně dobře. Rozhodně si ji přidávám na seznam. A ten film taky :)

    Iluminae a Vánoce pro Francouzku vypadají také dost dobře :)

    Než jsem tě poznala jsem četla a upřímně se mi ta kniha nelíbila, takže Život po tobě určitě taky vynechám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristý, doufám, že se Ti bude Bridget líbit :) Těším se na Tvé dojmy. Vánoce po francouzsku si budu pořizovat už brzy, tak jsem zvědavá, jaké to bude :) Měj se báječně!

      Vymazat
    2. Já doufám, že se k ní dostanu někdy v blízké budoucnosti :D V tom případě jsem zvědavá na recenzi :)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates