VÁNOČNÍ SPECIÁL | Tipy na dárky pro náročného čtenáře... 🎁

Ahoj, přátelé :)
Vítám Vás u nového článku, opět s vánoční tématikou. Za měsíc tu máme Štědrý den a tak je ten pravý čas podělit se s Vámi o tipy na vánoční knižní dárky. 
Docela často se setkávám s tipy na dárky "pro maminku", "pro přítele", "pro sestru" a vždy si říkám, že přece každá maminka nemá ráda totéž. Proto jsem se rozhodla svoje tipy rozdělit do obecnějších kategorií, a Vy sami už o svých blízkých nejlépe víte, do které spadají. Můžete se tak těšit na tipy pro mladého čtenáře, pro romantiky či pro ty nejmenší. Celkem chystám osm článků a doufám, že Vám budou alespoň trošinku inspirací.
Dnes tu máme nápady na knížky pro náročné čtenáře. Asi každý ve svém okolí někoho podobného máme - rád si přečte těžší, náročnější příběh a uvítá, když ho i jazykově kniha trochu vyzve. Užije si pořádnou bichli a četbu si prostě vychutnává. Pokud někoho takového znáte, možná byste se mu do vkusu trefili některou z následujících čtyř knížek. Pojďte se mrknout.

❄ A hory odpověděly (Khaled Hosseini) ❄

Tuto knížku jsem sama před pár lety dostala pod stromeček od mojí babičky. Knihu mám nafocenou i do samostatného knižního tipu. V budoucnu určitě plánuji přečíst od autora i jeho další tituly, jelikož mě kniha nesmírně oslovila. Náročnější je jednak z hlediska tématu, ale také díky prolínání časových rovin a vypravěčskému stylu. Ten je přizpůsoben postavám, kterých se daná pasáž týká, a je rozhodně jedním z nejhezčích, s jakými jsem se v knížkách setkala. Autor píše velmi filozoficky a poeticky, ale zároveň příjemně vybalancuje to, aby Vám to nebylo nemilé, aby se děj stále posouval a aby se nezamotával do polemik o nesmrtelnosti chrousta. Bravurní práce s jazykem i slohem a za mě velikánské doporučení.

❄ Osudy a běsy (Lauren Groff) ❄

Osudy a běsy od Lauren Groff se mi do ruky dostaly díky nakladatelství Domino a já už se nemohu více rozplývat nad dokonalostí téhle knihy. Tohle je dílo pro fajnšmekry, příběh má mnoho vrstev, postavy jsou vykresleny do nejmenšího detailu a navíc je to famózně napsané. Pokud chcete slyšet více superlativů - a věřte mi, že chcete ;) - mrkněte na recenzi.

❄ Prázdné místo (J. K. Rowling) ❄

Moc jsem Rowlingové po skončení Harryho Pottera nevěřila, ale musím uznat, že mě velice příjemně překvapila jak svou detektivní sérií s Cormoranem Strikem, tak tímto samostatným románem. Prázdné místo jsem četla loni a hrozně se mi líbilo - nejvíce mě bavilo to, jak lidsky má Rowlingová vykreslené všechny postavy - jsou barvité, rozmanité a i když si na ně asi uděláte poměrně jasný názor, nikdy nebude moci být černobílý. Ocenila jsem také jemné, ale přesto pevné proplétání jednotlivých osudů. Vše navíc dokreslovalo zasazení na anglický venkov. Zkrátka a dobře, bylo to moc krásné čtení. Z dnešního výběru knih asi nejméně náročné jazykem a slohem, ale veskrze smutným, místy tragikomickým, příběhem velmi trpké. Doporučuji. V začátcích blogu jsem sepsala na tuto knihu recenzi, můžete kouknout, ale stydím se. 🙈 Dnes už ty recenze přeci jen připravuji trochu jinak.

❄ Stehlík (Donna Tartt) ❄

Dnešní tipy na dárky zakončíme knihou, kterou jsem Vám nedávno doporučovala ve formě knižního tipu od maminky. Netřeba se opakovat, článek najdete tady a je v něm řečeno vše podstatné. Pro literární požitkáře je Stehlík vánoční dárek jako ze žurnálu.
Tak, a to je ode mě z dnešních tipů pro náročné čtenáře všechno. Znáte nějakou knihu, kterou byste do tohoto výběru zařadili? Když se podělíte v komentářích, nebudu jistě vděčná jen já, tipů na knižní dárky není nikdy dost! :)  
Mějte se báječně a užívejte si krásný předvánoční měsíc.
K

13 komentářů :

  1. Me se podarilo sehnat Prazdne misto ve sleve. Ale po Volani kukacky, ktera me vubec nebavila, nemam odvahu do toho jit...

    OdpovědětVymazat
  2. Ja si dnes udelala radost V mlze 😂
    Jupi 😂

    OdpovědětVymazat
  3. Z těchto knih jsem četla jen Prázdné místo a je to jedna z mála knih, které jsem nedočetla, takže ta by mi asi radost neudělala :D Možná si ji od tchýňky zase někdy půjčím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to jedna z knih, u kterých je důležité načasování... Třeba Tě někdy jindy přeci jen nakonec zasáhne :)

      Vymazat
  4. Od Hosseiniho som čítala Majstra šarkanov a Tisíc žiarivých sĺnc. Obe mi vohnali slzy do očí. No k tej tretej som sa nedostala. Keď už sa mi nechcelo revať. Ale toho Stehlíka som už pozerala, a celkom sa mi pozdával. Tak uvidíme či sa mi podarí ho sfúknuť. Každopádne, zaujímavé tipy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně právě tyto dvě teprve čekají a vidím, že se mám na co těšit... Hosseini je prostě úžasný.

      Vymazat
  5. Ráda bych si přečetla Prázné místo. Jednu chvíli ho bylo všude plno, tenkrát jsem prostě odolala... Ale teď bych se k němu časem ráda pročetla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu zvědavá na Tvé dojmy a chápu, že se na knihu teprve chystáš. Taky nerada čtu v rámci té počáteční hysterie, kdy to má v metru v ruce každý druhý :)) Měj se krásně :)

      Vymazat
  6. Tak Osudy dnes začínám, Prázdné místo se mi taky líbilo, ale zase na zadek jsem si z něj nesedla a doma mám i Hosseiniho, ale ještě jsem se ke knize nedostala...Stehlík by mi pod stromkem radost určitě udělal :)
    Já osobně chystám taky článek s knižními tipy, tak se tady nebudu příliš rozepisovat, myslím ale, že by sem šla zařadit třeba trilogie Skála nebo takový Zelený stan, který si chci pořídit už děsně dlouho :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, na článek se moc těším a naprosto souhlasím s Tvým doplněním. O Zeleném stanu jsem taky slyšela, že je to úchvatné, ale náročné čtení. Budu zvědavá, co na něj povíš Ty. Měj se moc hezky!

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates