CO MĚ ZAUJALO | Prosinec 2016

Ahoj, moji nejmilejší!
Vítám Vás u nového článku. Dnes pro Vás mám připravený výběr novinek, které mě v prosinci nejvíce zaujaly. Protože Ježíšek už můj dopis dostal a prosincové novinky v něm zmíněné nebyly, asi si budu muset malého Ježíška udělat sama 😇 Co v prosinci zaujalo Vás? A o co jste napsali Ježíškovi? 😊 Budu moc ráda, když se zmíníte dole v komentářích. Užívejte si krásný předvánoční čas a mějte se skvěle!
Je to i můj život (Jodi Picoult)

Už měsíce a měsíce pořád dokola opakuji, jak už chci konečně začít číst knihy od Jodi Picoult, ale zatím jsem se k nim stále nedostala. První výběr asi padne na Vypravěčku, nicméně ke knize Je to i můj život bych se také ráda propracovala. Zvláště, když vyšla v novém kabátku, který bude s ostatními tituly od autorky hezky ladit.

Anna není nemocná, ale jako by byla. Ve třinácti letech má za sebou nespočet chirurgických zákroků, nemocničních pobytů, transfuzí a injekcí – jen proto, aby její starší sestra Kate mohla žít. U Kate totiž ve dvou letech propukla leukémie a její rodiče se rozhodli pro další dítě, aby pro nemocnou dceru získali dárce kostní dřeně. Anna byla počata ve zkumavce a lékaři vybrali embryo, které bylo pro Kate jako dárce geneticky vhodné. Jenže v rodině, kde se všichni soustředí na vážně nemocné dítě, si Anna připadá jenom jako dárce. Nemilovaná, nadbytečná, pouhý stroj, který udržuje sestru při životě. A tak se jednoho dne vzepře způsobem, který šokuje všechny okolo, ale i ji samotnou. Rozhodne se, že už nebude jenom výrobcem buněk, že má nárok být vnímána jako lidská bytost. A když to nepůjde jinak, domůže se práva na vlastní tělo a vlastní život i před soudem. V této fascinující povahové studii rámované strhujícím příběhem zkoumá Jodi Picoultová reakce a rozhodnutí lidí v těžké životní situaci, a klade mnoho otázek, na něž se těžko hledají odpovědi. Mají rodiče právo nutit zdravé dítě podstupovat bolestivé a někdy riskantní zákroky, aby zachránili to nemocné? Když využijete jedno dítě, protože představuje jedinou naději na záchranu toho druhého, jste dobrá matka... nebo velmi, velmi špatná? Kontroverzní téma podává autorka citlivě, bez přehnaného sentimentu či kazatelského poučování. 

Trenér (John Grisham)


John Grisham nepatří mezi moje favority, ale kniha Trenér mě nesmírně zaujala. Znáte to, samo ani pořádně nevíte proč, ale něco Vás ke knížce táhne. Mně se tohle stává docela často a právě Trenér je toho dokonalým příkladem. 

Neely Crenshaw je mladý muž, který zažil okamžiky slávy jako hráčská hvězda. Kvůli slávě však též přišel o životní lásku a vášeň pro sport mu paradoxně rozbila i sen o životní dráze, když byl při jednom ze zápasů vážně zraněn… Jeho protihráčem se stává Eddie Rake, milovaný i zatracovaný trenér, jenž díky své vizi o fotbalovém týmu dostal malé město na mapu Spojených států. Trenér, jemuž se zhroutil svět, když díky jeho drakonickým metodám zemřel jeden z hráčů… A nakonec dojde k osudovému utkání - k zápasu, jehož aktéři ztratí iluze o idolu, ale najdou víru v sebe. 

Nebezpečné lži (Becca Fitzpatrick)

Kniha Nebezpečné lži mě na první pohled zaujala svojí obálkou. Z popisu příběhu mi přijde, že by mohlo jít o trochu oddechovou detektivku, která se bude dobře číst, ale je možné, že mě kniha nakonec i překvapí. Titul mě zaujal natolik, že ho plánuji pořídit co nejdříve, snad ještě před Vánoci.

Poté, co se stane svědkyní vraždy, je středoškolačka Stella Gordonová v zájmu své bezpečnosti poslána do Nebrasky, což se jí ani trochu nezamlouvá. Najednou je pro ni těžké být neustále ve střehu a brzy si musí poradit s opravdovou hrozbou. Její nepřátelé jsou blíž, než si myslí.



Hostitel (Robin Cook)

Kdo můj blog čte déle, ten ví, že Robin Cook je moje vášeň, zvláště pokud je ve slevách. 😂 Titul Hostitel mě velice zajímá a možná, že mu odpustím i plnou cenu a pořídím si ho hned. Tyhle napínavé konspirační příběhy umí Cook psát moc dobře, takže věřím, že mě tato kniha nezklame.

Lynn Peircová má pocit, že má před sebou skvělý život. Je nadějnou studentkou medicíny a má báječného přítele, úspěšného mladého právníka. Její pečlivě uspořádaný svět se však obrátí vzhůru nohama ve chvíli, kdy se Carl po rutinní operaci neprobere z anestézie a magnetická rezonance jen potvrdí mozkovou smrt. Otřesená Lynn se usilovně snaží najít odpověď na otázku, co se vlastně stalo. Přesvědčená, že za celou nehodou je něco víc, než nemocnice tvrdí, snaží se Lynn s pomocí spolužáka Michaela využít všechny dostupné prostředky, aby dokázala nesprávný lékařský postup nebo zanedbání péče. Brzy také objeví znepokojující fakta: nemocnice, patřící společnosti Middleton Healthcare, která shodou okolností vlastní i medicínský komplex univerzity, na níž Lynn studuje, mají nebývale špatné statistiky týkající se nevysvětlitelných anestetických komplikací i toho, že velkému počtu pacientů diagnostikují po přijetí do nemocnice smrtelnou nemoc. Když navíc někdo začne oběma mladým studentům vyhrožovat, jsou si téměř jisti, že narazili na něco mnohem většího, než původně předpokládali – jenomže tohle zjištění by je taky mohlo stát život… 

Totální rauš. Drogy ve třetí říši (Norman Ohler)

Literatura týkající se druhé světové války mě hodně zajímá, a to jak beletrie, tak literatura faktu. Publikace o problematice drog používaných wehrmachtem je opět novým pohledem na válku a na - neumím to lépe pojmenovat - bizarnosti, které se v jejím rámci děly. Tento titul mi rozhodně nesmí uniknout!

Strhující jako thriller — první komplexní studie drogové problematiky ve třetí říši. Když Němci v roce 1940 vtrhli do Francie, měli vojáci wehrmachtu k dispozici třicet pět milionů dávek pervitinu. Látka — dnes mezinárodně známá jako meth — byla tehdy k dostání v každé lékárně. Droga měla umožnit tzv. bleskovou válku a stala se běžnou součástí výbavy vojáků. Dokonce i údajný abstinent Hitler se rád uchyloval k farmaceutickým stimulantům. V době, kdy nařídil poslední ofenzivu v zimě roku 1944, nebyl čistý ani jeden den. Jeho osobní lékař Theo Morell jej zásoboval všemi druhy léků, hormonů i tvrdých drog. Pouze v tomto stavu mohl vůdce vydržet tak dlouho. Ohler prošel všechny materiály k tématu, hovořil s pamětníky, vojenskými historiky i lékaři. Na knize se podílel přední historik Hans Mommsen, který také napsal doslov. 

Ďábelské hry (Angela Marsons)
2. díl v sérii Případy Kim Stoneové

Druhý díl detektivní série s vyšetřovatelkou Kim Stoneovou sice vyšel už na konci listopadu, ale vzhledem k tomu, že jsem do listopadového výběru novinek tento titul nezařadila, musím ho dát alespoň sem. V nejbližších dnech se chystám vyrazit do knihkupectví a knihu si pořídit. První díl, Němý křik, se mi moc líbil (recenzi najdete tady) a druhého jsem se doslova nemohla dočkat.

Čím větší zlo, tím ďábelštější hra… Inspektorku Kim Stoneovou a její vyšetřovací tým povolají k nálezu zmrzačeného, ubodaného těla – oběť je však zároveň i zločincem, pachatelem brutálního znásilnění. Že by vzal někdo spravedlnost do svých rukou? Kim současně pátrá po skupině pedofilů, brzy však začne být jasné, že se stala sama terčem nebezpečné osoby. Ta zná každou její slabinu. A rozhodla se vyzkoušet na Kim vlastní zvrácený experiment. Kim ví, že každý další krok může být smrtící. A tentokrát – je to osobní.

Honicí psi (Horst Jorn Lier)


Kniha Honicí psi mě zaujala svojí obálkou a po přečtení anotace se zdá, že by mi skutečně mohla padnout do noty. Není to sice momentální must-have, ale v budoucnu se po knížce rozhodně porozhlédnu.
Po sedmnácti letech je znovu otevřen případ vraždy mladé dívky s tím, že rozhodující důkaz, který vedl k usvědčení pachatele, byl zfalšován. Vrchní komisař William Wisting je jako šéf někdejšího vyšetřovacího týmu pohnán k zodpovědnosti a suspendován. Po celou svou policejní kariéru honil zločince, teď se však stává štvanou zvěří sám. Má na krku policejní inspekci i média a všichni mu kladou nepříjemné otázky. Na vlastní pěst se musí pokusit očistit své jméno a zjistit, kdo tehdy falešný důkaz vyrobil. Nechce se mu přitom věřit, že by to byl někdo z jeho týmu. Ale kdo tedy? A jaký k tomu měl důvod? Nabízí se také další otázka: Byl onen odsouzený člověk skutečně nevinný? Když zakrátko zmizí další děvče, mají nejen Wisting, ale i jeho kolegové o čem přemýšlet a hon se na všech stranách rozbíhá naplno.
Veškeré obrázky obálek použité v tomto článku jsou převzaté z webu www.neoluxor.cz. Anotace jsou převzaté z Databáze knih.

15 komentářů :

  1. Moc pěkné kousky, jenže tento měsíc vychází King, na kterého se těším už od ledna, kdy vyšel druhý díl (mluvím o sérii Mr. Mercedec, Právo nálezce a teď právě vychází Konec hlídky), takže ten prostě všechny zastíní. Sama nevím, jak tento měsíc bude vypadat můj "ediční plán", asi tam snad bude jen on napsán rudým písmem :D
    Měj se parádně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viděla jsem a bylo mi jasné, že se těšíš :) Ať se k Tobě dostane co nejdříve a na ediční plán se těším, Hani :) Měj se pěkně!

      Vymazat
  2. Poslední dobou vychází samé skvělé knihy a tak absolutně nestíhám kupovat ani teď za pomocí Ježíška :D A co teprve potom vše stíhat přečíst.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také mám teď ten seznam nějaký moc dlouhý. Peníze, ty bych potřebovala tisknout. Čas, ten bych taky potřebovala nějak vyrábět... Je to hrůza :D :) Měj se krásně!

      Vymazat
  3. Přiznám se, že nějak nemám přehled, co v prosinci vychází, mám ten měsíc zafixovaný jako ten, kdy toho moc nevychází, proto to většinou neřeším. Ale z tvého výběru mě zaujal nejvíc ten Totální rauš. I když od Hostu jsem víc zvědavá na knihu Krtník. :) Což ale bude asi jediná z prosincových novinek, kterou si chci i pořídit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O Krtníku slyším poprvé! :) Mrknu se na ni, díky za info a užij si ji :) Měj se pěkně!

      Vymazat
  4. Já se hrozně těším na Nebezpečné lži, Beccu F. mám ráda. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě to bude první čtení této autorky, tak jsem zvědavá a jsem ráda, že mám na co se těšit :)

      Vymazat
  5. Ja se klepu na Napul ztraceny, to predevsim :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já s touhle sérií (je to série, viď?) zatím nezačala a ani to neplánuji, ale možná v budoucnu... Ty si knihu užij! :)

      Vymazat
  6. Na Je to i můj život si také brousím zuby :) A přemýšlím i o knížce Nebezpečné lži :)

    OdpovědětVymazat
  7. O žádné knize jsem neslyšela a popravdě mě ani moc nezaujaly :( Teda až na první knihu. Viděla jsem film a neměla jsem ani nejmenší tušení, že má knižní předlohu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se nedá nic dělat, sto lidí - sto chutí. Na jaký titul se v prosinci tedy nejvíc těšíš Ty, Kristý? :)

      Vymazat
    2. Já... vlastně nevím :D Snažím se před koncem roku dodělat všechny resty a na sledování novinek jsem upřímně ani nepomyslela :D

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates