RECENZE | Illuminae (Amie Kaufman, Jay Kristoff)

Ahoj, moji milí 😊 Vítejte u nového článku. 
Dnes pro Vás mám připravenou recenzi na relativní novinku, konkrétně na titul Illuminae, vesmírnou sci-fi s bravurním grafickým provedením.
Ani nevím proč, ale kniha Illuminae mě zaujala okamžitě, jak jsem ji mezi novinkami uviděla. Nejsem fanoušek sci-fi, nejsem cílová skupina young adult literatury, na grafické romány mě moc neužije, nevyhledávám dystopie. A přesto jsem si o Illuminae napsala Ježíškovi, on mé přání splnil a já jsem z knihy nejnadšenější 🙈
Kady Grantová a Ezra Mason se rozejdou v ten nejnevhodnější čas. Na jejich domovy právě útočí nepřátelská společnost BeiTech a všichni obyvatelé Kerenzy, jejich planety, se evakuují. Na pomoc přilétá flotila vesmírných lodi, Alexandr, Hypatia a Koperník. Lidé umírají, rodiny se rozdělují, Kerenza je zničena a začíná nebezpečná vesmírná plavba. Úprk před lodí Lincoln, která patří společnosti BeiTech a která flotilu pronásleduje s jediným cílem – zabít všechny svědky incidentu.
Jenže nepřátelská linie není načrtnutá tak jasně, jak se může zdát. Po několika měsících strávených v kosmu dojde k incidentu, při kterém umělá inteligence lodi Alexandr napadne zbytek flotily. Jak to je tedy všechno doopravdy? Kdo je spojenec a kdo je nepřítel? O co doopravdy jde v této korporátní válce?
Ze začátku jsem byla, co se děje týče, lehce dezorientovaná. Hodně nových míst, jmen, pravidel jiného světa, ale během chviličky to do sebe vše krásně zapadlo a já si v tomto budoucím světě připadala, s nadsázkou řečeno, jako doma. Co jsem tak četla u ostatních blogerů, s tou dezorientací jsem rozhodně nebyla jediná, za což jsem ráda. Ale nemusíte se bát - rozhodně nebudete na rozjetí příběhu a zpřehlednění jednotlivých událostí čekat prvních sto stran. Kdepak! Řekla bych, že to autoři zvládli příjemně uspořádat zhruba během dvaceti stránek, což je v případě zasazení děje do zcela fantaskního budoucího světa opravdu pěkný výkon 😊
Celkově patří děj Illuminae k těm nejsvižnějším a nejúdernějším, s jakými jsem se v poslední době setkala. V žádném případě se nebudete nudit, nenajdete zde žádné prostoje a zbytečné "okecávání". Všechno hezky ubíhá a Vy otáčíte a otáčíte a otáčíte...
Právě postavy jsou pro mě osobně asi nejslabším prvkem knihy. Jsou podle mého názoru značně stereotypní (rebelující teenagerka, která všechny překvapí svými schopnostmi a inteligencí, a namakaný puberťák, který jí chce dokázat svoji oddanou lásku) a hodně podmíněné samotnému příběhu. Jde prostě o to, aby do té šablony vhodně zapadli a udělali to, co mají za úkol s ohledem na děj. Já sama jsem v Kady Grantové a Ezrovi Masonovi bůhvíproč viděla Miley Cyrus a Liama Hemswortha 😂 – neptejte se mě, jak v mém mozku vznikla právě tato asociace, nevím, ale je to prostě tak. Asi mi Kady a Ezra připomněli film podle knihy Nicholase Sparkse Poslední píseň. (Bizarní, já vím.)
Zároveň se ani ostatní postavy nijak významně nevymanily ze svých škatulek a zpracováním tak vyčnívala jenom postava SPIRA, umělé inteligence, která prošla dost dramatickým progresem a jak jsem ho ze začátku odsoudila, nakonec mě hodně zaujal. Podle mě je to nejpropracovanější a pro čtenáře nejatraktivnější postava, jejíž vývoj je opravdu strhující… Na druhou stranu ale mám ke SPIRU jednu drobnou připomínku, která souvisí se stylem, jakým byla tato postava napsána. Je totiž škoda, že právě u této postavy, která byla nejdramatičtější a měla největší potenciál ke strhujícím okamžikům knihy, došlo vždy k jakémusi útlumu podpořenému silným filozofickým podtextem, takže to byl nakonec právě SPIRO, kdo to celé zdržoval.

Autorům musím přiznat ohromnou schopnost vystihnout ten děs, strach, hrůzu… Nechutnost událostí, zvrhlost, úchylnost. "No nejsem milosrdný?" je pro mě adeptem na nejhrůznější myšlenku celé knihy.
Čtení bylo opravdu mrazivé a svírající, bylo mi smutno a úzko. Zároveň jsem ale nemohla přestat číst a musela jsem pokračovat stále dál. Dávkovat napětí se v celé knize daří parádně a Illuminae proto je jednou z těch neodložitelných knih, které Vás naprosto pohltí a nepustí.
Celou věc samozřejmě dost prodalo i zpracování, bylo vlastně hrozně fajn odpočinout si od klasického vyprávění a číst jen přepsané dialogy bez zbytečných kudrlinek. 

Jak je Vám asi z recenze jasné, já jsem prostě nadšená. Illuminae mě naprosto pohltilo a teď netoužím po ničem jiném, než po druhém dílu. V životě bych nečekala, že mě kniha tohoto žánru a takového netradičního zpracování tak neskutečně chytí za srdce, ale povedlo se. 
Dojem mi maličko pokazily pravopisné chyby, které se v textu objevily (zvláště mě do očí praštil "přímí rozkaz"), ale tak... to se prostě stane a byť by to ujet nemělo, nedá se to v tom množství uhlídat. Čtenáře to však bohužel do očí udeří.
Ale čert to vem, za mě má Illuminae jedno velké, velikánské doporučení a zcela samozřejmých pět hvězdiček! Zkuste to a já věřím, že si knihu zamilujete také 😊
 
Název knihy (originál): Illuminae
Název knihy (česky): Illuminae
Autor: Amie Kaufman, Jay Kristoff
Rok vydání (originál): 2015
Rok vydání (česky): 2016
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 599
Řekněte mi, kdo z Vás už Illuminae četl a kdo se na něj chystá? Byli jste nadšení stejně jako já? A kdo ještě nečetli - nalákaly Vás doposud přečtené recenze? Co si obecně myslíte o knihách s takto výrazným grafickým zpracováním - je to něco, co byste na knižním trhu uvítali ve větší míře, nebo máte knihy raději v klasickém zpracování?
Budu se moc a moc těšit na Vaše názory, napište mi prosím do komentářů! 😊
Mějte se skvěle,
K

16 komentářů :

  1. I přes tvé nadšení a opravdu povedenou recenzi mě kniha vůbec neláká. Ke všemu je to taková tlustá bichle :D Ale vsadím se, že některé čtenáře nalákáš :-) Přeji hezkou neděli :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, díky, samozřejmě Ti rozumím, že to není pro Tebe. Na druhou stranu jsem se bála tohotéž a kniha mě příjemně překvapila ;) Tloušťkou se ale nenech zmást, čte se to strašně rychle, někdy je na stránce opravdu jen pár slovíček. Měj se moc krásně!

      Vymazat
  2. Já jsem do této knihy jednou nahlídla v Knihcentru a byla jsem nadšena grafickým zpracováním. Ale stejně jako ty, na sci-fi vůbec nejsem, právě naopak, snažím se tomuto zákoutí literatury co nejvíce vyhýbat. Ale po tvé recenzi se po knize znovu poohlédnu a třeba jí dám druhou šanci. Děkuji Kristýnko <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, jsem moc ráda, že jsem Tě takhle nalákala a doufám, že pokud knize opravdu šanci dáš, nebudeš zklamaná. Já opravdu s čistým svědomím doporučuji i nemilovníkům sci-fi :)

      Vymazat
  3. Obálka je nádherná, grafické zpracování také, ale také nejsem fanoušek sci-fi. Takže tahle kniha zůstane ve škatulce "nic pro mě"! Recenzi jsi sepsala vážně výborně, dokonce jsem i uvažovala nad tím, že jí dám šanci, ale mám tady tolik knih, že možná za pár let.. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, Soni, moc děkuju za takovou krásnou pochvalu :) Udělala jsi mi radost! Jsem zvědavá, jestli se k ní někdy v budoucnu vážně dostaneš, podle mě by to za to stálo a byla bych pak moc zvědavá na Tvůj názor :) měj se moc krásně :)

      Vymazat
  4. Jé, Kristý, čtu tvou recenzi až teď, nechtěla jsem se nechat ovlivnit a skoro to vypadá, že jsem to stejně udělala :D To je skoro jak přes kopírák, akorát, že mě postavy vlastně docela sedly a oblíbila jsem si je :)
    Doufám, že se nám podobně bude líbit i Gemina :)
    Měj se parádně! ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stane se, já se taky smála, když jsem tu Tvoji recenzi četla :)) Nicméně já jsem strašně ráda, že to na nás zapůsobilo dost podobně a že máme tu naší telepatii ♥ ♥ ♥ věřím, že Gemina nás taky dostane! :) Měj se moc krásně, Haničko :)

      Vymazat
  5. Tato knížka nebude nic pro mě, přesto jsem se musela v Kosmasu podívat dovnitř, když jsem viděla tu obří bichli. A musím říct, že zpracování mě hodně překvapilo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šári, uvidíš, třeba někdy... Já ji doporučovat nepřestanu, taky jsem si myslela, že to pro mě nebude a ejhle :) Měj se moc krásně!

      Vymazat
  6. Tak já ctu vsude tak odlisne recenze ze to neni ani mozny. Vetsina lidi se drzi prumeru a povazuji za zbytečný počet stranek a prilisne natahovani deje. Takže jsem ji zaradila hned do kategorii max pujcit. Ale po tve recenzo nevim nevim. Asi trochu vysplha na pohlednout se po ni :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tedy já četla jen samé nadšené!
      Jsem ráda, že jsem trochu probudila Tvůj zájem, Illuminae totiž moc doporučuji :)

      Vymazat
  7. Knížku jsem přečetla o vánocích a je bombastická! Moc se mi líbila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, a teď šup na druhý díl :)) Měj se moc krásně!

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates