ROK S KNIHOU | 2016

Ahoj přátelé!
Moc Vás zdravím u nového článku. Dnes jsem si pro Vás připravila takové shrnutí toho, co mě knižně potkalo v uplynulém roce. Já prostě miluju vedení nejrůznějších záznamů a statistik, tak doufám, že to pobaví i Vás.

Loňský rok byl po knižní a čtenářské stránce neskutečný. Podařilo se mi překonat svou výzvu, která činila 43 knih, a přelouskala jsem jich nakonec 51. Dohromady to dalo 14 862 stran. Příjemné taky je, že drtivou většinu přečtených knih tvořily novinky, které jsem nakupovala - to značí, že to opravdu čtu, nejen syslím.
I když... po sečtení všech přírůstků jsem došla k číslu 194 a nebudu Vám lhát, skoro to se mnou praštilo. Ano, v roce 2016 si k nám domů našlo cestu celých 194 knih, z nichž jsem 44 hned přečetla. Chtěla jsem to původně nafotit, ale tahat skoro dvě stovky knih z knihovny a zase je tam uklízet, to mi kamarádka diplomka nedovoluje.
Připojuji Vám proto pro ilustraci pár obrázků mojí knihovny, jak se měnila v průběhu roku. Bohužel došlo na nejhorší, v knihovně už není žádné volné místo, navíc už jaksi není ani prostor pro další knihovnu... Zatím to řeším tak, že mám některé série vystavené mimo knihovnu, ale docela mě to štve, protože bych chtěla mít vše hezky uspořádané pohromadě. A předesílám, že na fotkách je jen ta reprezentativní část - vedle je totiž ještě jedna knihovna, ve které mám klasiku, kterou jsem tak různě ukradla rodině. 😂 Nefotím ji, poněvadž tam mám čurbes. 😂
2. 6. 2016
30. 6. 2016
2. 9. 2016
12. 10. 2016 ... a teď už je to zase trochu jinak 😊
Rok 2016 byl krásný i v tom, že se mi naprostá většina přečtených knih opravdu moc a moc líbila a některé se mi doslova zaryly pod kůži. Myslím teď třeba na Osudy a běsy, které mi do mé čtenářské cesty přineslo v rámci naší spolupráce nakladatelství Domino, za což snad nemohu být vděčnější. Vzpomínám také na Sůl moře, neskutečně silný a velmi lidský příběh, který mě hluboce zasáhl. Také mi na mysl přichází Medvídek Pú, můj rest z dětství, který v sobě skrývá tolik moudrosti... našlo by se toho ale tolik. Jak ostatně můžete vidět, pětihvězdičkovým hodnocením jsem v uplynulém roce nešetřila:
Na přírůstky byl nejkrásnější (nebo nejšílenější, jak chcete) červen, protože to se u mě doma objevilo 42 nových kousků a upřímně, všechny byly fenomenální. Naopak v únoru jsem se dokázala udržet a nekoupila jsem si vůbec žádnou knihu, což považuji za úspěch.

Co se přečtených knih týká, hned tři měsíce stojí na pomyslné první příčce. V červnu, říjnu a prosinci jsem zvládla vždy sedm knih, což je zatím moje maximum, které ale, doufám, letos překonám. Naopak čtenářsky nejchudší byl srpen, měsíc ovlivněný velkým smutkem, kvůli kterému to čtení fakt nešlo.
V případě počtu stran se prvenstvím pyšní říjen, kdy jsem zvládla 2 099 stránek a s průměrnými sedmdesáti stranami za den jsem se tak přiblížila svému snu přečíst sto stran denně.
To se mi v roce 2016 nepodařilo, ale věřím, že letos už si to splním. Už na tom velmi intenzivně pracuji. 😉





A jaké jsou moje plány pro rok 2017? Moje letošní výzva čítá celkem 52 kousků a moc doufám, že se mi ji podaří nejen splnit, ale i překonat. Navíc jsem se rozhodla zapojit do quackerského thrillerového binga (článek o této nápadité výzvě najdete tady). Mými dlouhodobými cíli pak je dočítání restů v klasice a taky likvidace těch otřesných knižních zásob. Alespoň bude o důvod víc knihy kupovat, když budu mít vše přečteno (haha, to tak 😂). Teď ale vážně - opravdu bych ráda v tomto roce dodržovala nějakou knižní stopku, nebo alespoň brzdu. Bojím se ale, že nic podobného dodržet nedokážu a že se příští rok touto dobou budu sama sobě tak akorát smát. Uvidíme.

Jaké je Vaše skóre za rok 2016? Co všechno jste po čtenářské stránce zvládli a co chcete "napravit" v roce letošním? Máte nějaký top měsíc, kdy se Vám čtenářsky opravdu dařilo? Nebo dokážete vypíchnout tu nejlepší knihu celého roku (to bych já nesvedla!)?
Budu se moc těšit na Vaše komentáře, mějte nádherný den!
K

12 komentářů :

  1. Skvělý bilanční článek, já svůj určitě také přichystám :) Myslím, že se ti dařilo více než dost! Hlavně ve shromažďování přírůstků jsi opravdový mistr, ale neboj, dýchám ti na paty :D Sama jsem zvědavá na svá čísla, z hlavy pouze vím, že jsem přečetla 65 knih, tudíž jsem svou nastavenou výzvu (60), také překonala. Na 2017 jsem si nastavila 70, abych se hecla, protože těch 60 je můj standart, tak ať se tedy skutečně "vyzvu" :) Mými předsevzetími je: číst více Čechů, číst více klasik a do třetice - číst více bichlí :D
    Více se rozkecám na blogu! Měj se překrásně, Kristý ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc se těším na Tvůj bilanční článek. 65 je parádní výkon, já jsem prostě trochu šneček, ale to nevadí, hlavně, že nás to baví. Doufám, že mě s počtem přírůstků trochu utěšíš, protože mě přijde, že to je už trochu úchylný číslo... :D Tak už jsem celá napnutá na Tvůj článek, měj se moc krásně!

      Vymazat
  2. Nádherné shrnutí a knihovničku máš opravdu nádhernou! :)
    Moje loňské skore bylo 122 knih a jednu bych vypíchnout vážně nezvládla, jelikož rok 2016 byl na knihy naprosto úžasný :)
    V roce 2017 chci rozhodně dohnat resty z klasiky, protože těch je opravdu mnoho :D
    Měj se hezky a opožděně přeji šťastný a knižně bohatý rok 2017 :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, moc děkuju za pochvalu, já na ní občas jen tak koukám a kochám se, to se přiznám. Tak mě těší, že se líbí i někomu jinému, než mně.
      Ty jsi superčtenář, 122 je famózní číslo a hlavně je super, že Tě spousta knih nadchla a bavila.
      Přeji, ať je i rok 2017 vydařený, a to nejen po té knižní stránce :)
      Měj se moc krásně!

      Vymazat
  3. Paradni prehled :-D
    Jinak, jak asi vsichni knihomolove zname, je velice tezke knihy nekupovat i kdyz vime, ze doma cekaji hromady na precteni .-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Luci, a máš samozřejmě pravdu, ale budu se fakt snažit držet. Zatím považuji každý den bez návštěvy knihkupectví - kamenného či online za úspěch :))

      Vymazat
  4. 194! Upadám do mrákot! Já jsme si za celý rok pořídila asi tak 6 knih :D
    Přečíst jsem stačila 58 knih (chyběly mi jen dvě, abych dokončila původní výzvu), doufám, že to letos bude snad lepší.
    Jinak moc pěkný nápad s těmi grafy - taky mám tyhle shrnutí ráda, člověk se k nim rád vrací :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lory, moc díky. Máš za sebou krásný čtenářský rok, 58 je super číslo a podle mě ty chybějící dvě vůbec nijak nevadí :) S těmi přírůstky je to hrozné, však já se teď budu držet, slibuji, do mrákot jsem padala také :)) Měj se moc krásně!

      Vymazat
  5. Já bych si ráda přečetla konečně nějakou klasiku, ale fantasy nebo sci-fi klasiku. Chystám o tom článek, tak snad se mi něco povede. Moje předsevzetí nikdy totiž nedopadnou dobře XD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těším se na článek a budu držet palce, aby ta předsevzetí tentokrát vyšla! :)

      Vymazat
  6. Parádní článek a úžasné množství přírůstků :) Já shrnující článek ještě nepsala, takže celkové číslo neznám, ale už dopředu se toho bojím :)))
    Přeji úspěšný další rok se spoustou krásných knižních příběhů :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju Šári a držím palce s počítáním, se mnou to málem praštilo. Těším se na Tvůj roční souhrn :) Měj se moc hezky :)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates