KNIŽNÍ TIP | A hory odpověděly (Khaled Hosseini)

Ahoj :) 
Přeji Vám krásné pondělní dopoledne a zdravím Vás u nového článku. Dnes tu pro Vás mám knižní tip, zítra bude nějaká recenze, povedlo se mi jich pár o víkendu sepsat :) Také chystám skvělý knižní tip od mojí maminky, tak snad je na co se těšit.
Dnes jsem si pro Vás připravila doporučení na knížku, kterou jsem četla už před pár lety a na kterou už nejsem schopna sepsat recenzi, ale byla by ohromná škoda ji na blogu nezmínit.
Něco málo jsem Vám o A hory odpověděly psala už v jednom z vánočních knižních tipů, konkrétně v tom pro náročné čtenáře (tady).
Anotace z Databáze knih: Khaled Hosseini, autor světově úspěšných románů Lovec draků a Tisíce planoucích sluncí, vydává třetí román, v němž se opět vrací do rodného Afghánistánu, ale zavede nás i do Paříže či Kalifornie. Vypráví příběh sourozenců rozdělených v dětství. Abdullah vyrůstá v chudobě afghánského venkova a nepřestává toužit po ztracené sestře, zatímco Pari, která zapomněla, že kdy měla nějakého bratra, vychovává bohatá rodina v Kábulu a Paříži. Na pozadí téměř šedesáti let dramatické afghánské historie se odehrává příběh lásky, ztrát i obětí. Je lepší být odtržený od rodiny než trpět bídou? Co mohou či mají udělat bohatí pro chudé? Jak silná jsou rodinná pouta a jaké následky mají naše rozhodnutí? Na tyto otázky hledá Hosseini v mistrovském vyprávění odpověď. Sejdou se ještě někdy Abdullah a Pari? Otevřete knihu.
 
Knížka rozhodně patří k těm obtížnějším čtenářským soustům, ale rozhodně za to stojí. Hosseini je vážně mistr slova a veškeré dění v knize popisuje s neuvěřitelným citem a naléhavostí. Kniha není nijak zvlášť veselá, je taková hořkosladká a ještě dlouho po přečtení ve Vás některé momenty silně rezonují. 
Na Databázi jsem si v několika komentářích přečetla, že například oproti Lovci draků je tento titul trochu rozvláčnější. Rozhodně se tedy chystám i na další autorovy knihy, abych mohla rozdíly posoudit a případně Vám od něj doporučit ještě něco lepšího. Musím totiž souhlasit s tím, že tempo knihy je pomalejší, ale mám dojem, že to danému tématu vůbec nevadí - spíše naopak.
Za mě je kniha A hory odpověděly jedním z nejlepších literárních počinů, jaké jsem četla. Sice Vám dnes už přesně nepřevyprávím osudy všech postav, zato ale vím, jak silné emoce ve mně každý z nich zanechal. A to je podle mě definice dobré knihy :)
Už jste tuto knihu četli, nebo ji máte na svém seznamu? A máte zkušenost s nějakou jinou knihou od tohoto autora? Co Vás na něm nejvíce zaujalo?
Budu se moc těšit na Vaše komentáře a přeji Vám příjemný vstup do nového týdne :)
Mějte se fajn,
K

8 komentářů :

  1. Další z mých mnohaletých restů, knihu mám doma už neskutečně dlouho, celkem často ji i beru do ruky, že se do ní pustím, ale zatím na to bohužel nedošlo. Letos to prostě musím zlomit, chválu na autora slyším ze všech stran :)
    Měj se krásně a moc se těším, s jakou recenzí zítra přijdeš :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak držím palce, ať se k ní dostaneš co nejdřív. Myslím, že se Ti bude líbit :) Měj se hezky, Haničko :)

      Vymazat
  2. Kniha vypadá tak krásně!! Jen nevím, jestli by mě bavila, teď jsem z toho trochi v rozpacích. Šla jsi do knihy hned s přesvědčením, že se víš, že se ti bude líbit? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdepak, možná jsem se jí i trochu bála. Ale je to dobré čtení, které Tě rychle vtáhne, a přestože to není nejakčnější čtení roku, rozhodně chceš vědět, co bylo dál. Rozvláčnější je, to je dané tím stylem, ale nudná tedy rozhodně ne :) Není nouze ani o opravdu nečekané a mnohdy šokující a smutné zvraty. Budu ráda, když se do knihy pustíš a budu napjatá, jak se Ti bude líbit, Katy :)

      Vymazat
  3. Na mě doma čeká Tisíce planoucích sluncí, mám ji už docela dlouho, ale pořád jsem se k ní nedostala. Jsem moc zvědavá, jak mě autor osloví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já pevně věřím, že se Ti bude líbit. Těším se na Tvé dojmy :)

      Vymazat
  4. Tak já zase četla Lovce draků i Tisíce planoucích sluncí, jen tahle mi chybí! Jsem moc ráda, že jsem se k této recenzi dostala, protože mi připomněla Hosseiniho knihy, které, jak sama říkáš i ty, ve mně zanechaly hodně silné emoce. Za mě stoprocentně lepší Tisíce planoucích sluncí, dodnes přesně nevím proč, asi ty pocity byly prostě silnější :) Moc hezká recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky za komentář. Ono tohle je ještě hodně stručné, je to jen tip na knížku, kdybych na Hosseiniho měla psát recenzi, byla by asi pekelně dlouhá... Ráda slyším, že i zbylé dvě knihy jsou skvělé, určitě bych se k nim brzy ráda dostala. Měj se moc krásně! :))

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates