KNIŽNÍ ZVYKY | Čtete více knih najednou?

Ahoj, přátelé!
Moc Vás zdravím u dnešního článku :) Dnes si dáme rubriku, která se na blogu neobjevuje až tak často. K tomuhle malému povídání mě přimělo to, že jsem pro Vás chtěla sepsat článek o tom, co právě čtu. Jenže jsem mrkla na svojí poličku s právě čtenými knihami, kterých tam v této chvíli trůní rovnou osm. A teď – jakou vybrat? Kterou si nejvíc užívám? Jaká mě nejvíc láká a svádí? Těžko odpovědět.
A tak mě napadlo pro Vás konečně sepsat článek, který mám na seznamu nápadů už neskutečně dlouho. O čtení jedné nebo více knih najednou. 
Ještě před rokem bych Vám řekla, že rozhodně nemůžu číst více knih najednou. Nebylo to způsobené tím, že bych se snad nedokázala soustředit na více příběhů nebo že bych si pletla dějové linky. Vlastně jsem pro to žádný konkrétní důvod neměla, prostě jsem jen nerada četla více knih najednou.
Do určité míry to pro mě platí dodnes – ve skrytu duše bych vlastně nejraději četla jen jednu knihu. Jenže to prostě nejde, protože je jich pro mě lákavých tolik a já je všechny chci přečíst co nejdříve! Je to trochu jako s běháním – ve skrytu duše bych hrozně ráda každé ráno vyrazila běhat, ale ta půlhodinka navíc ve vyhřátých peřinách je prostě příliš lákavá :)))
A tak jsem začala vstávat o hodinu dřív (no fuj!) číst více knih najednou. Nejprve to šlo pozvolna, četla jsem knihy dle vlastního výběru, a v průběhu celého měsíce jsem k tomu měla rozečtené anglické vydání Harryho Pottera a knihu v rámci společného čtení My čteme. 
Ale teď v únoru se mi rozečtené knihy dle vlastního výběru nějak rozmohly a já zkrátka střídám jednotlivé tituly dle chuti a nálady. Momentálně mám rozečtených osm knih, dvě z nich jsou celoměsíční klasiky v podobě anglické Tajemné komnaty a Opatství Northanger. Zbylých šest jsou knížky, kterých jsem se prostě a jednoduše nemohla dočkat. Nechávám si mezi rozečtenými i jednu, u které vůbec nepostupuji a myslím, že ji ani nedočtu. Dávám tomu šanci do konce měsíce, tak uvidíme :) Mimochodem, jedná se o Vídeňské bratrstvo, četl jste to někdo? Pro mě je to neskutečné zklamání! :( Hrozně jsem se na tuhle knihu těšila, ale první stránky jsou teda peklo, tak nevím, zda se mám prokousávat dál...
A jaké jsou tedy podle mého názoru výhody čtení více knih najednou?
1. Rozmanitost žánrů. Když čtete jednu knihu a je to romantika, a Vy najednou v půlce knihy úplně přijdete o náladu na romantickou literaturu, je to něco, čemu já říkám problém. Když čtete více knih různých žánrů, můžete je prostřídávat dle libosti. Nemáte náladu na vrkání? Sáhnete po hororu, který je zrovna v té nejlepší etapě krve a násilí. Nemáte sílu číst dál o ufounech? Nevadí, hned za nimi na Vás s otevřenou náručí čeká pan Darcy. Dramaticky se tak zvyšuje pravděpodobnost, že aspoň pár stránek opravdu přečtete – když se do toho nebudete muset nutit, hned to půjde lépe.
2. Více času na čtení. Bez legrace! Když čtete více knih, přečtené stránky každé z nich ubývají samozřejmě pomaleji, než kdybyste četli jen jednu. A tenhle jev má senzační podprahový účinek – najednou čtete o něco víc, protože s tím chcete pohnout. Já během svého únorového pokusu zjistila, že mnohem spíše přečtu denně sto stran, když čtu více knih, než když se snažím tu stovku pokořit v jedné jediné. Navíc si po chvíli začnete zvykat, že to neubývá tak rychle a tohle postupné „likvidování“ knížek po malých kouscích najednou zavede určitou rutinu. Člověk se vzdá té touhy poskočit v knize o co největší kus dál. Mně osobně tak například přestalo vadit to, že přelouskám třeba „jen“ deset stránek. Každý pokrok dobrý, takže využiji i ty nejmenší časové skulinky a něco málo přečtu.
3. Knihy dostanou šanci v pravý čas. Často se mi stávalo, že jsem četla knihu a zároveň jsem se hrozně těšila na nějakou jinou. Ale čekala jsem, až dočtu tu rozečtenou. Chvilku to trvalo a ejhle, po jejím dočtení jsem na tu plánovanou najednou vůbec neměla chuť. Jasně, o nic nejde, ale někdy mě to samotnou mrzelo. Se čtením více knih tenhle problém naprosto mizí. Mám na ni chuť? Skvělý, hned se do ní pustím. A šance, že ji fakt přečtu v ten pravý čas, se tímhle rapidně zvýšila.
A výhody čtení pouze jedné knihy?
1. Pokrok. Vidíte při čtení markantní pokroky, což je samozřejmě značně motivující k dalšímu čtení. Knihu máte přečtenou během pár dnů a neňuňáte se s ní dva týdny. Jenže - někdy je sice skvělé se do něčeho ponořit a slupnout to, ale někdy je myslím zase celkem fajn se pořádně poňuňat ;))
2. Můžete se zažrat. Znáte to, některé knihy Vás prostě chytí a nepustí. Musíte číst dál a dál, otáčet stránku za stránkou, nespat, nejíst, nekomunikovat. Nic Vás nikam neláká - ani žádná další napínavá kniha. Když čtete jen jednu knihu, můžete se do ní plně ponořit a nechat jí, ať Vás ovládne. Ale na druhou stranu – pokud na něco takového narazíte při čtení více knih, ony ty ostatní chvilku počkají a jistě se nebudou zlobit.
Když to vezmeme kolem dokola, podle mě čtení více knih přináší nesporné výhody a mně osobně v tento moment velice vyhovuje. Ale bůhví, jak to bude za měsíc nebo za půl roku. Dost možná budu fanaticky závislá na čtení jedné jediné knihy :)) 
Žádný spolehlivý recept neexistuje a nejlepší je prostě a jednoduše poslouchat své čtenářské srdce. A tak se ptám, co velí Vaše čtenářské srdce Vám? Jak to máte se čtením více knih najednou? Jaké zvyky a preference máte v tomto směru?
Jsem strašně zvědavá na Vaše komentáře, moc mě zajímá, jak to mají další čtenáři. Tak prosím, pište a rozepisujte se, jistě si ráda počtu nejen já :)
Mějte se krásně a ať Vás čtení baví!
K

54 komentářů :

  1. Na běhání vstávám ve 4:50, ale více knih najednou nečtu :) Teda vlastně ano. Mám rozečtenou jednu českou a jednu anglickou. Z anglické přečtu každý den pár stránek a jinak se věnuju české. Když ji dočtu, beru si teprve další. Pokud mě nebaví, odložím čtení na jindy a pak ji čtu znova od začátku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, ve 4:50?! Respekt!
      Moc děkuji za komentář, mívala jsem to dost podobně a asi zase časem budu :)

      Vymazat
  2. Já čtu více knih zaráz obvykle jen kvůli recenzím. Mám rozečtenou svou knihu a do toho přijde další na recenzi. Takže vezmu recenzák, abych ho stihla a ke své četbě se později vrátím... Jinak to moc nepraktikuji. Výjimečně ještě ve stavu, když čtu knihu a je děsně nudná, tak ji čtu i pár měsíců. Samozřejmě kvůli tomu nebudu ve skluzu a jak drapnu něco jiného...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky za komentář, Luci. Já mám problém s tím, že když něco odložím na delší chvíli, těžko se znovu začítám a moc se mi nechce to číst znovu od začátku. Tak teď tak nějak "přiživuji" všechny rozečtené alespoň pár stránkami denně.

      Vymazat
  3. Já mám ráda takový ten organizační pořádek a jednoduchost, proto preferuji číst vždy 1 knihu. ALE třeba teď čtu 3. Pouští a pralesem, protože jsem ji měla na seznamu, co budu číst, až dočtu tu a tu. Pak čtu jednu knížku k českým dějinám, protože jsem si řekla, proč si něco nepřipomenout/dovědět se něco nového. Navíc každá kapitolka je krátká, tudíž je to přesně super čtení třeba na zahřátí do vany, mhd...a dnes jsem si ulovila jednu knížku od Huga v knihovně a tak se na ní těším, že ji začnu dnes číst. Ale souhlasím s pointami, které jsi vypsala, ono je to asi fakt...každá jiná nálada, jiná kniha. Jiný čas.

    Přidala jsem si tě na Bloglovin, sice s blogem začínám, ale také bych tam jednou za čas ráda přidala něco z knižního světa :)

    a.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adél, moc děkuji za komentář :) Ono se to navíc určitě střídá, já věřím tomu, že za nějaký čas budu schopná číst jen jednu knih. A pak zase více. Je to o pocitu.
      Jinak Ti moc děkuji, ráda k Tobě na blog zavítám a budu se těšit, co si pro své čtenáře připravíš :)
      Měj se hezky a ať jde blogování od ruky :)

      Vymazat
  4. Taky čtu víc knih najednou, vlastně je to takový kolotoč selekce, na kterém se udrží jenom ty nejlepší knihy:) Krásný článek ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliško, moc děkuji za pochvalu a za komentář. Při psaní článku jsem si myslela, že lidé spíše čtou více knih najednou, ale jak tak koukám, zase tolik nás tu není :)

      Vymazat
  5. Já čtu zásadně dvě knihy najednou a to jen z ryze praktického důvodu - vždy je to totiž jedna tištěná a jedna e-kniha. Standardně čtu tištěné, ale když jsem někde, kde s sebou knížku nemám nebo ji zrovna nemůžu vytáhnout (třeba v přeplněném metru), tak čtu tu, co mám v mobilu. Ta tím pádem ubývá o dost pomaleji, ale už se mi i stalo, že jsem se do ní začetla tak, že jsem ji pak četla i doma v posteli :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomuhle systému velmi rozumím, na druhou stranu ale nedokážu číst z elektronických zařízení, takže s sebou nakonec všude tahám bichle :)

      Vymazat
  6. Já se snažím číst vždy jen jednu knihu, sem tam se mi sejde více, ale snažím se to udržovat na tom jednom kousku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za komentář a za přidání další čtenářské zkušenosti :)

      Vymazat
  7. Čtu vždycky jenom jednu, přijde mi, že jich tak zvládnu víc :) Ale samozřejmě netvrdím, že stav teď je navždy. Navíc mi obvykle trvá přečtení cca tři dny, takže těšení většinou vydržím :) O Vídeňském bratrstvu to neslyším ráda, taky tu na mě čeká...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, Leni. Já si taky myslím, že se časem zase vrátím ke čtení jedné, a pak zase k více, a tak pořád dokola :) Jinak jsem zvědavá, co na Bratrstvo řekneš, třeba mi to jenom nesedlo... Budu se těšit na Tvé dojmy! Měj se krásně! :)

      Vymazat
  8. Já se ráda do knih zažírám. Nedokážu číst více knih- když si jsou příběhy podobné, kniha se slije dohromady a nic z ní nemám. A taky bych na knihu nemohla napsat kvalitní recenzi.. Prostě mi ta jedna stačí :) Obdivuju, že jich někdo zvládne víc :) Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak se sléváním problém nemám, ale naprosto chápu, že to ne každému vyhovuje. Ale nepřijde mi, že by čtení více knih najednou nějak ovlivňovalo kvalitu recenzí, podle mě to člověk zvládne oddělit a vyhodnotit separátně, i když čte najednou :) Děkuji za komentář, měj se krásně! :))

      Vymazat
  9. Tak to obdivuji. Já čtu vždy jen jednu knihu. Nečtu knihy z toho důvodu abych jich přečetla co nejvíce, ale protože mě baví a chci zních mít požitek. Když jsem zkoušela číst více knih najednou tak jsem ani z jedné nic neměla. Žádný požitek jen jsem vždycky přemýšlela jak to vlastně posledně skončilo když jsem knihu odložila a začala číst jinou? Asi se neumím zaměřit na více věcí najednou. Takže fakt obdivuji když tohle nekdo ovládá. A kdoví třeba mě to také někdy čeká jak píšeš😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky za komentář :) Musím tedy říci, že já si právě teď čtení užívám víc, protože když mě nějaká pasáž nebaví, nenutím se do ní. Otevřu jinou knihu. A pak se k té pasáži vrátím, jsem v jiné náladě a už mě její přečtení netrápí a užívám si ho :) Ale naprosto chápu, že to tak někdo nemá - já sama jsem do kategorie "čtu jen jednu knihu" patřila jen velice nedávno :)

      Vymazat
  10. Čtu zásadně jen jednu knihu. Vyloženě mi vadí mít rozečteno více knih. Takže jen jedna a po přečtení teprve sahám po další.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto ti rozumím, dřív jsem to měla úplně stejně a bůhví, jestli se to v budoucnu zase nevrátí :) Děkuji za komentář! :)

      Vymazat
  11. Původně jsem četla jen po jedné knize, ale časem se stalo, že nějaká kniha dočasně přestala být natolik přitažlivá jako jiná kniha, která se na obzoru objevila, takže teď čítám tak dvě tři knihy současně. Někdy i více, pokud čtu i nějakou tu nedějovou vzdělávací literaturu. Co se knížek s dějem týká, nemám s tím problémy, děje se mi nemíchají. Ovšem když si od těch vzdělávacích rozečtených knih dám pauzu poněkud delší, může se mi něco z již přečtených částí trochu vykouřit z hlavy. Takže asi tak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, moc děkuji za komentář, mohla bych se pod něj podepsat :)

      Vymazat
  12. Vždycky čtu několik knih najednou, ale musí to být jiný žánr. Nemůžu číst třeba dvě detektivky, to bych byla úplně mimo :D Takže čtu jednu detektivku, horor, thriller, román atd atd :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář, Katy. Taky dávám přednost žánrové rozmanitosti, ale zvládnu i více ze stejného žánru, s tím mícháním děje vůbec nemám problém :) Rozumím ale tomu, že Ti to takhle nevyhovuje :) Měj se moc krásně :)

      Vymazat
  13. Páni, Kristý, osm knih?? :-D To bych asi nedala! Já tedy moc knihy na jednou nečtu, spíš, když mě nějaká moc nebaví, tak si vezmu jinou, a pak se pokusím vrátit k té, co mě moc nebavila. :) Takhle jsem to teď měla třeba s recenzní knížkou Jak zabít Moniku - moc mě nebavila, tak jsem se začtla do Pohřbení, a pak se vrátila k Monice.
    Ale popravdě mám teď chutě se začíst do knížek, které na mě čekají, jenže to s recenzními knihami moc nejde...leda bych četla více knih najednou :-D
    Hezký článek!
    Měj se krásně :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těch osm je fakt extrém, a už mám docela jasno, že dvě dočítat nebudu. Zbytek postupně likviduju. Ale musím říct, že sama sebe překvapuju tím, jak příjemný mi je to střídání příběhů. Tak uvidíme, jak na tom budu za pár měsíců :) Měj se krásně, Soni, děkuju za komentář :)

      Vymazat
  14. Skvělý článek, s osmi knihami jsi mě ale tedy docela překvapila :D já mám obvykle rozečtenou jednu fyzickou jednu poslouchám jako audio, ale samozřejmě záleží...teď jsem do toho měla rozečtenou ještě povídkovou sbírku, což mi přišlo naprosto geniální a hodlám to praktikovat opakované, protože u jedné povídky si vždycky krásně odpočineš od toho hlavního díla a navíc tak smážneš něco z TBR, nevím jak ty, ale já ač mám sbírky celkem ráda, až tak často se do nich nepouštím...Tenhle měsíc jsem si taky naordinovala nějak nezvykle více recenzáků, což si myslím mě povede také k tomu, číst toho více najednou, tak uvidíme...Každopádně víc než čtyři bych asi nechtěla.
    Jo a to Vídeňské bratrstvo mě docela mrzí, víš, že jsem se na něj taky chystala...
    No, zítra to rozebereme víc :D
    Měj se krásně ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všechno jsme to probraly osobně, Hani, tak se nebudu rozepisovat. Docela tu hromádku ale likviduju a myslím, že na osm se znovu jen tak nedostanu :) Měj se krásně!

      Vymazat
    2. Tyjo, gratuluji k naprosto enormnímu množství komentářů!!! :D

      Vymazat
  15. Dříve jsem fungovala jako ty - mívala jsem rozečtených třeba devět knih najednou, ale pak mi to třeba vyšlo tak, že jsem dočetla spoustu v lednu, v únoru žádné a na začátku března další... A nevyhovovalo mi to, protože čtení bylo nevyvážené. Tak jsem si zavedla pravidlo,že smím naráz rozečíst jen tři knihy - tedy v papírové formě. Audioknihy poslouchám naprosto nezávisle a nijak mi nevadí jich mít rozposlouchaných víc najednou - s nimi je to trochu jako s rozkoukanými seriály ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky za komentář, Marky. Já jsem upřímně zvědavá, jestli mi to vydrží, protože jak jsem už stokrát zmínila, ty návyky se mi celkem proměňují, takže se snadno může stát, že v létě pro mě bude čtení více knih najednou úplně nepředstavitelný. Měj se moc krásně! :)

      Vymazat
  16. Většinou čtu maximálně 2 knihy najednou, a to hlavně z toho důvodu, že když mě první moc nebaví, tak vezmu druhou. Momentálně čtu Vášnivého svůdníka, který mě zatím moc nevtáhl, a proto jsem rozečetla Seznam mrtvých, který mě teda bere hodně :D Na to, že to je kniha pro mládež, tak mě chytla :-) Jinak hezký článek :-)) Přeji hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, Marcel, ráda slyším, že tě baví Seznam mrtvých, taky po něm pokukuji :) A děkuju za komentář :) Měj se krásně :)

      Vymazat
  17. Zaujímavý článok a zaujímavý experiment. Ja mám väčšinou rozčítané dve knihe. Respektíve, jednu čítam a jednu počúvam, keďže počas cestovania v autobuse nemôžem čítať bez toho, aby mi bolo zle.

    V poslednom čase ma to ťahá k tomu, aby som si rozčítala viac kníh naraz, keďže ich je toľko do ktorých sa chcem v blízkej budúcnosti pustiť a obávam sa, že kým sa k nim dostanem, tak ma záujem opustí. Tiež mám občas pocit, že sa vždy viac teším na knihu, ktorú ešte len plánujem čítať, než na tú, ktorú v danom momente čítam. Možno je to aj tým, že je kopec kníh, ktoré si chcem prečítať už dlhšie, no stále nachádzam aj nejaké nové, ktoré má v tom momente nadchnú.
    Avšak od čítania viacerých kníh naraz ma odrádza hneď niekoľko vecí. Keď niečo čítam príliš dlho, tak sa do toho neviem tak dostať a kopu krát si práve tie knihy, ktoré mi dlho trvajú neobľúbim tak veľmi ako tie, čo som prečítala za týždeň alebo menej. Možno je to len náhoda, ale možno je to tým, že mi to tak dlho trvalo. No a potom samozrejme aj to, že by som mala pocit, že sa vôbec nepohýnam vpred. V každodennom živote sa stále snažím robiť viac vecí naraz, respektíve činnosti stále striedať, ale potom mám vo veciach akurát tak zmätok a pocit, že som vlastne nič nedosiahla.

    Ale možno by som tomu mala dať šancu, lebo by sa mi to mohlo zapáčiť a čítanie by mi nakoniec išlo viac od ruky. Celkom si ma inšpirovala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti moc Ti děkuji za skvělý komentář a za sdílení Tvých návyků. Jsem ráda, že jsem Tě inspirovala, a budu zvědavá na to, jak se to u Tebe vyklube. Já si myslím, že je to všechno o načasování a pocitech, takže jednou člověku sedí čtení více knih najednou, podruhé zase ne. Jde o to poslouchat svoje čtenářské srdce a dopřát mu to, co je právě jemu milé.
      Ještě jednou moc díky za báječný komentář, jsem ráda, že článek dokázal vyvolat takovou reakci. Měj se moc krásně. :)

      Vymazat
  18. Čtu nejvíc dvě knihy najednou, přičemž jedna z toho je odborná nebo nějaká popularizace - tedy ne beletrie. Jinak mám teď tak málo času na čtení, že když už se k nějaké beletrii dostanu, chci si ji opravdu vychutnat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář, Leni, jsem ráda, že znám další zajímavost o Tvých čtenářských návycích :) Měj se krásně :)

      Vymazat
  19. No páni, osem kníh naraz?! O.o Fú, tak s tým som sa ešte nestretla, no na druhej strane ťa úplne chápem. Keď sa pozriem na svoju poličku, kde len knihy pribúdajú a počet prečítaných je stále na dosť mizerných číslach, tak by som aj ja rada siahla po viacerých naraz. Avšak sa poznám a nedala by som to. Určite by som sa strácala a ktovie, čo ešte by sa prihodilo :D No nikdy som neskúšala čítať viac kníh naraz, takže zas nemôžem na 100% tvrdiť, že by mi to prekážalo, ale i tak, ostanem verná jednej rozčítanej knihe a ak by som nebola taká lenivá, tak ich za týždeň prečítam aj tri, čo by bolo dokopy tak cca 10 - 11 kníh za mesiac :D Pravdaže to záleží od hrúbky a či je dielo pútavé, no viem, že by som to dala. No musela by som mať vážne čas iba na čítanie a všetko ostatné dať bokom. Knihy zbožňujem, ale predsa len, nemôžem im venovať všetok svoj čas :)
    Tvoj článok sa mi veľmi páčil a v úvode si ma aj pobavila ;) Bolo zaujímavé čítať, ako vnímaš čítanie viacero kníh naraz a dať k tomu skvelé argumenty :D Ja zatiaľ ostanem pri starom, no myslím, že sa budem musieť čím skôr dať dokopy a čítať poctivejšie, inak ma tie neprečítané knihy úplne premôžu a nebudem vedieť, kde mi hlava stojí :D A ja ich chcem taktiež prečítať všetky a čím skôr!!! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mony, moc díky za famózní komentář :)) Jsem ráda, že Tě článek bavil a pobavil a díky, žes sdílela svoje čtenářské návyky. Ve všem Ti naprosto rozumím :) Držím palce, až jde čtení hezky od ruky a ať si každou knihu, která na Tebe čeká, senzačně užiješ. Ještě jednou moc díky a měj se nádherně!! :)

      Vymazat
  20. Já nikdy nepochopila lidi, kteří těch knih mají rozečtených víc. :D U mě by to prostě nefungovalo ani náhodou. Sice ano, je tu spoustu knih, co bych začala číst nejradši hned, ale tím, že bych jich měla rozečtených tolik, by u všech trvalo moc dlouho, než bych se dočetla na konec. A já když čtu, tak se vždycky moc těším na konec, abych se dozvěděla, jak to dopadne. Takže čtu jen jednu s tím, že se brzy dostanu do cíle. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto Ti rozumím a ještě nedávno jsem to měla úplně stejně :) Teď mi víc knih sice sedí, ale věřím, že se v budoucnu ke čtení pouze jedné ještě vrátím :) Měj se hezky!

      Vymazat
  21. Obvykle čtu dvě knihy naráz.. :) Jednu mám ve čtečce třeba do školy a jednu pak doma v papírové verzi, občas si beru třeba ještě i Paperback do auta.. :D Jsem hrozná! :D

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že dvě či tři je naprosto normální číslo, navíc využití čtečky na cestách rozhodně chápu, byť sama tahám klasicky bichle :)

      Vymazat
  22. Moc pěkný článek :)

    Co se týče mě, já čtení více knih naráz zvládám jen pokud je jedna z nich beletrie a zbytek odborné/filozofické/povídkové knihy. Málokdy mám rozečteno víc beletristických kousků současně. Nicméně si říkám že musí být hrozně fajn, když se člověk dostane ke konci více knih naráz a pak během jednoho dne dočte třeba 2-3 ... takový malý pocit vítězství :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu a také za komentář! :) A souhlasím, ten blízký konec více knih je svým způsobem hrozně naplňující a příjemný, nebudu lhát :)

      Vymazat
  23. Parádní a povedený článek.) Já většinou čtu jednu nebo dvě knihy (max). Nejvíc jsem jich měla rozečtených pět, ale z toho byla jedna dlouhodobě "nedočtená" a další byla na čtečce. Dříve jsme četla jen tu jednu, bála jsem se že by se mi pletly příběhy, nebo že bych si nepamatovala co bylo v té, kterou zrovna nemám v ruce, ale od doby kdy jsem dostala čtečku, mám hodně často rozečtené dvě knihy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, moc Ti děkuji za pochvalu článku a za komentář! :) Dvě rozečtené, zvláště při využití čtečky, mi přijdou úplně akorát. Já měla těch osm teď opravdu extrém a pomaličku polehoučku tu kopičku likviduji :)

      Vymazat
  24. Pokud už čtu více knih najednou, tak pouze dvě, víc si jich nedokážu představit. Já bych se pak asi nemohla pořádně soustředit na jednotlivé příběhy a všechny různé detaily. Taky záleží na tom, co je to za knížky. Třeba recenzní výtisky čtu hezky jeden za druhým, aby knižní zážitek byl kompletní a já mohla napsat dobrou recenzi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majdi, díky za komentář. Rozumím Ti. Na druhou stranu mi ale nepřijde, že by čtení více knih ovlivňovalo kvalitu recenzí. Ale každému zkrátka sedí něco jiného :)

      Vymazat
  25. Já víc knih najednou nedávám, maximálně si k jedné hlavní vezmu do vlaku ještě jednu, ale musí to být úplně jiný žánr. Asi bych to nepobírala, nesoustředila bych se, možná by se mi míchaly postavy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozumím Ti, Šári, a moc děkuju za komentář a za sdílení Tvých čtenářských preferencí :) Měj se pekně :)

      Vymazat
  26. Já jsem se čtení více knih vždycky bránila. Nevím, z jakého důvodu, ale prostě jsem nechtěla číst víc knih než jednu. Teď mám třeba rozečtenou knihu Střet králů a s přítelem společně čteme Andělé a démoni. Nebo jsem také četla jednu českou v podobě knihy a jednu anglickou v podobě e-knihy, ale víc než tři bych asi najednou číst nemohla :D

    http://katiehoral.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto rozumím, máme to podobně. Ani já jsem si dřív čtení více knih najednou prostě nedokázala představit. Ty dvě tři jsou určitě ideální počet při čtení více kousků, já byla fakt ráda, že jsem tu hromádku během pár dnů trochu zredukovala :) Měj se krásně, Káťo!

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates