RC RECENZE | Lež (C. L. Taylor)

Ahoj, přátelé!
Vítejte u nové recenze :) Dnes pro Vás mám jedno velké doporučení na skvělou knížku. Dnešní recenze se totiž bude věnovat knize Lež od C. L. Taylor, perfektnímu psychothrilleru, který by Vám neměl uniknout. Hned na začátku musím zdůraznit jeden obecný fakt: Na téhle knize je vidět neuvěřitelný spisovatelský posun autorky, takže pokud Vás baví sledovat vývoj spisovatelského umění jednotlivých autorů, srdečně doporučuji se na C. L. Taylor zaměřit.

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Domino.

Od autorky jsem nedávno četla Nehodu, kterou mi k recenzi poskytlo nakladatelství Domino. Kniha se mi líbila, ale úplně mě to nedostalo. Byla jsem však s Dominem domluvená, že napíšu recenzi i na další knížku od autorky, která u nich vyjde v červnu - na Zmizelého.
Lež jsem si na jaře chtěla koupit, abych mohla hodnotit, jak se autorka posouvá, a když jsme se o tom s Danou z Domina bavily, nabídla mi, že mi tento titul také pošlou - prý k ukrácení čekání :) Asi chápete, proč pořád opakuju, jak jsou v Dominu báječní a úžasní :)
Recenzi knihy Nehoda můžete najít zde.
Jane Hughesová žije poklidný život. Má skvělého přítele, hezké bydlení a práci, která ji baví a naplňuje. Celá tahle idylka má jeden jediný drobný problém: Jane Hughesová vůbec není Jane Hughesová. Její minulost v sobě nese ošklivé tajemství, které zoufale touží ututlat před celým světem. Jenže některým věcem jde jen těžko uniknout. A tomu, co před pěti lety stalo v Nepálu, už vůbec ne...
Autorka se v příběhu drží schématu, které využila již ve své prvotině, a sice prolínání dvou časových rovin. Ve Lži sledujeme hlavní hrdinku Jane - nebo, chcete-li, Emmu - v současnosti a v době před pěti lety. Obě dějové linky se vhodně doplňují a jsou logicky vystavěné a smysluplné. Minulost zde opravdu formovala to, kým je Jane dnes.
To je velký rozdíl oproti Nehodě, u které mi přišlo, že je minulost "použitá", zkrátka formovaná s ohledem na potřeby současnosti. U Lži je tedy třeba vyzdvihnout výrazně důslednější propracovanost, uspořádání a logiku příběhu jako celku.
Samotný námět asi nepatří mezi nejoriginálnější, ale je zpracován naprosto strhujícím způsobem, který Vás vůbec nenechá vydechnout. Odhadnout, co se stane dál, je především v dějové lince minulosti nesmírně obtížné. Vyzdvihla bych také to, že autorka se opravdu vůbec nebojí budovat pořádně úzkostnou, klaustrofobní a poněkud zvrhlou atmosféru, což příběhu samozřejmě prospívá. Při čtení mi vůbec nebylo do smíchu.
Přiznám se, že hlavní hrdinka mi nebyla v určitých chvílích moc sympatická, ale ona tak podle mě působit vysloveně má. Rozhodně to není další z řady nepropracovaných, nesnesitelných a nesmyslně se chovajících ženských postav, se kterými se mnozí z nás poslední dobou setkávají ve spoustě knih.
Naopak, nejen hlavní hrdinka, ale i všechny ostatní postavy jsou velmi promyšlené a mají spoustu zajímavých charakterových rysů. Slibné je také prostředí, ve kterém se ony osudové události před pěti lety odehrály. Poskytuje totiž prostor pro hru s postavami, jejich charakteristikami, názory a povahou. Zpracování postav je tak opravdu velice zajímavé a bude Vás napínat a bavit.

Jestli Nehoda byla čtivá, pak opravdu nevím, jak popsat Lež :) Autorka se drží krátkých kapitol, již zmiňovaného prolínání minulosti a současnosti a osvědčených cliffhangerů na konci každé kapitolky. Všechno tohle dělá z knihy naprosto neodložitelnou věc. Za mnohé mluví asi to, že mě se čtení trefilo do dní, kdy jsem opravdu potřebovala pracovat na diplomce... ale nejdřív jsem zkrátka musela dočíst tuto knížku. Autorka Vás nenápadně přesvědčí o tom, že prostě potřebujete vědět, jak to celé bylo, a že to potřebujete vědět rychle :)
Celkově mi styl této knížky přišel o něco čtivější než v případě Nehody, připadal mi takový vybroušenější a údernější. V minulé recenzi jsem psala, že jsem se nedočkala slibovaného psychothrilleru. Ve Lži to ale autorka napravila měrou vrchovatou, protože tahle kniha je přesně to, co si pod pojmem psychothriller představím. 

Asi je Vám jasný výsledek. Samozřejmě, že Lež všem doporučuji, protože věřím, že Vás strhne a pohltí stejně jako mě. Z knihy mám opravdu dobrý pocit a hlavně se velice těším, co autorka předvede ve své další knížce. Knize dávám jasných pět hvězdiček, a to především za velmi nosnou hru s postavami, zdařile zpracovanou provázanost minulosti a budoucnosti a adekvátně zašmodrchanou zápletku, kterou až do samotného konce nebylo možné zcela rozmotat.

Knihu můžete koupit zde.

 
Název knihy (originál): The Lie
Název knihy (česky): Lež
Autor: C. L. Taylor
Rok vydání (originál): 2015
Rok vydání (česky): 2016
Nakladatelství: Domino
Počet stran: 392
A teď se ptám Vás, četl jste někdo Lež? Nebo dokonce obě u nás vydané knihy od C. L. Taylor? Co na ni / ně říkáte? A nalákala jsem recenzí ty z Vás, kdo ještě knihu nečetli? Čím Vás Lež zaujala nejvíce?
Jsem moc zvědavá na Vaše komentáře :)
Mějte se krásně,
K

14 komentářů :

  1. Naprostý souhlas, Kristýnko, víc se myslím rozepisovat nemusím a jsem zvědavá na Zmizelého. Osobně bych si přála ještě trochu lepší propracovanost příběhu. Přeci jen by mne dvě zajeté linky (minulost a přítomnost) už asi trochu nudily :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
  2. Jednou jsem dostala takovou tu malou ukázku z knížky, kterou dávají k nákupu v Dobrovském. Pak jsem na ní zapomněla a teď si jí u tebe připomněla. Asi musím nutně do knihovny! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musíš, tahle kniha za úprk do knihovny rozhodně stojí :) Ať se líbí! :)

      Vymazat
  3. Tuhle knížku znám už delší dobu, dokonce ji mám tuším i na čtecím seznamu, ale pořád se nějak nemůžu odhodlat. Soudě podle téhle recenze to vypadá skvěle, ale narazila jsme už i na méně pozitivní kousky, a tak nějak... no, pořád se mi do toho ještě nechce :D

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych do toho šla, Lory, myslím si, že nebudeš zklamaná :)

      Vymazat
  4. Lež se mi velmi líbila. Hlavně asi to nezvyklé prostředí i celková tajemnost a nejistota. Opravdu dobré čtivo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Majdi, naprostý souhlas. "Tajemnost a nejistota" to skvěle vystihují, člověk fakt nevěděl, na čem je :)

      Vymazat
  5. Po přečtení Tvé recenze, Kristý, si ji vážně budu muset koupit! :-) Nehoda se mi líbil, a když Lež chválíš ještě víc... ;-)
    Měj se krásně :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Soni, tohle je o tolik lepší než Nehoda... Nebudeš věřit, až se začteš! Ať se Ti líbí a budu se moc těšit na Tvoje dojmy :)) Měj se moc pěkně!

      Vymazat
  6. Ani jednu knihu od zmiňované spisovatelky jsem nečetla, ale tahle vypadá zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně doporučuju zkusit, Katie :) Myslím, že nebudeš litovat :)

      Vymazat
  7. Na Lež jsem se už dívala a chtěla si ji přečíst, ale pak jsem na ni zapomněla. Teď moc nevím, jestli ti mám za připomenutí poděkovat nebo naopak :D Tolik knih a tak málo času...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věčný problém, čas vs. knihy. Držím palce, ať se k této dostaneš brzy, je totiž skvělá a já jsem ráda, že jsem Ti ji připomněla, o tohle by byla škoda přijít :) Měj se krásně, Kristý :)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates