RECENZE | Praha plná strašidel (Miloslav Švandrlík, Jiří Winter - Neprakta)

Přeji Vám krásný pátek a zdravím Vás u nového článku :)
Dnes pro Vás mám recenzi, ale bude asi trochu jinak koncipovaná, než je u mě obvyklé, protože i kniha, které se týká, je trochu netradiční. Podíváme se totiž na Prahu plnou strašidel, kterou společně stvořili Miloslav Švandrlík a Jiří Winter - Neprakta.
Ježíšek měl tento rok ode mě seznam vytoužených knih, ale přesto mě něčím překvapil. Maminka mi pořídila tuhle perfektní knížku, kterou měla sama moc ráda, ale pak se půjčováním v rodině někam zatoulala. Teď ji proto koupila mně a udělala mi tak ohromnou radost.
Kniha je velmi specifická, nemáme tu děj, takže nebudu hodnotit klasicky. Vybrala jsem si postavy, protože Praha plná strašidel se zaměřuje na pěknou řádku pravých pražských strašidel, která můžete v ulicích hlavního města potkat.
Každé strašidlo má svůj portrét a jsou u něj uvedeny ty nejdůležitější informace: kde a kdy ho potkáte a také jaký je stupeň jeho nebezpečnosti. Poté si můžete přečíst jeho příběh, ve kterém se obvykle dozvíte, jak se dotyčné strašidlo vlastně strašidlem stalo a případně nějaké další detaily z jeho života i "po-života".
Jedním z mých favoritů byl tenhle rozkošný Emauzský čert :)

Věřím, že to nemusí každému sednout, ale já Švandrlíka prostě zbožňuji a jeho humor mi sedí na 110 %. Praha plná strašidel je kniha plná ironie a sarkasmu a také narážek na morální stav naší novodobé společnosti.
Jednotlivé popisky strašidel jsou krátké a velmi úderné, autor opravdu neplýtvá místem, sděluje informace nahuštěně. Což já mám ráda a obzvlášť u takhle "bizarních" knížek - ono by se z toho jinak mohla dost snadno stát poněkud rozcajdaná nuda.
To ale v případě téhle strašidelné knížky vůbec nehrozí. Navíc, perfektní Švandrlíkovy - skoro bych až řekla - glosy, doplňují famózní ilustrace, které Vás pobaví stejně jako samotný text.

Je to dneska trochu stručnější, ale nedá se nic dělat, tohle prostě nemůže být klasická recenze :) Celkově bych knihu shrnula tak, že se hodí ke čtení po malých kouscích, když se potřebujete pobavit, zasmát, nebo když se Vám zrovna nechce nořit se do nějakého složitějšího příběhu.
Hodně mě bavilo také to, že kniha je koncipovaná opravdu důsledně - hned na úvodním listu najdete mapku, ve které jsou všechna strašidla zaznamenána a Vy tak můžete přehledně vidět, kde koho potkáte ;) Já sama jsem se k ní při čtení opakovaně vracela, rozhodně tam není jen na ozdobu.
Nemohu tuto knihu hodnotit jinak než pěti hvězdičkami, hodně jsem se u ní nasmála a vřele ji všem doporučuji :)
 
Název knihy: Praha plná strašidel
Autor: Miloslav Švandrlík, Jiří Winter - Neprakta
Rok vydání: 2016 (4. vydání)
Nakladatelství: Epocha
Počet stran: 152
Troufnu si tvrdit, že mnoho z Vás knihu asi nezná - třeba na Goodreads jsme ji zatím hodnotili myslím jen tři. Ale zaujala Vás? Dokážete se nad podobnými knížkami jednou za čas odreagovat a pobavit? A doporučili byste mi třeba něco v podobném duchu?
Budu se moc a moc těšit na Vaše komentáře :)
Přeji Vám nádherný páteční večer a vydařený víkend :)
K

10 komentářů :

  1. Jé, knížka je nakonec něco úplně jiného, než jsem myslela. Předpokládala jsem, že se jedná o nějakou povídkovou knížku (nebo až povídku), ve které vystupují strašidla. Nevadí ale, tohle mě ve finále zaujalo možná ještě víc, navíc ty ilustrace jsou naprosto božské. Tahle knížka určitě musí být moje, připisuji na "nákupní seznam". Moc děkuji za krásnou recenzi :)
    Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pohádku samozřejmě, ne povídku :D

      Vymazat
    2. Jasně Hani, rozumíme si :) Jsem ráda, že Tě zaujala, i naživo sis ji v Luxoru už prohlídla, tak doufám, že si k Tobě brzy najde cestu a hlavně, že tě bude bavit stejně jako mě :) Díky za komentář a měj se nádherně :)

      Vymazat
  2. Zajímavá knížka, o které jsem vážně ještě neslyšela. Ani o žádné podobné. Hezká recenze :)
    Také měj hezký víkend :)

    http://katiehoral.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Jé, Kristý, teď jsi mi připomněla prázdniny u babičky v Praze! Měla tuhle knížku v knihovně a já jsem si ji se sestrou vždycky četla. Úplně bych na ni zapomněla. Jak to tak ale bývá, knížka se buď někam zatoulala, nebo je u tety v knihovně. Asi si ji budu muset pořídit :-)
    Krásná recenze a maminka má výborný vkus ;-)
    Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvělé, Soni, mám radost, že knížku taky znáš a že se Ti taky líbí :) Taky moc děkuji za pochvalu. Mamince jsem Tvůj komentář tlumočila a byla nadšená :) Měj se taky moc krásně!

      Vymazat
  4. Knížku jsem už měla několikrát v ruce, ale nikdy jsem ji nezačala číst :D Prostě... :D Ale tvá recenze mě hodně zaujala, a teď si knížku musím přečíst :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda. Je to taková jednohubka pro pohlazení duše, myslím, že přečtení nebudeš litovat :) Měj se hezky :)

      Vymazat
  5. Milá slečno Kristýno!
    Úplně náhodou jsem se dostal k Vaší recenzi knihy Praha plná strašidel a s velikou radostí jsem si ji přečetl, včetně dalších ohlasů. Potěšilo mě to nejen jako náruživého příznivce dvojice Neprakta-Švandrlík a sběratele jejich díla, ale také jako "tvůrce" dotyčného titulu. Pro nakladatelství Epocha připravuji Švandrlíkovy knihy s Nepraktovými ilustracemi, případně výběry z Nepraktovy tvorby už 16 let a povedlo se vydat na 30 knih. Každý rok zpracovávám několik titulů z tvorby těchto autorů, pro letošní (2018) vánoční trh pět kousků. Mimo ty už známější z 70. a 80. let také něco "nového". Románek Muž s kanadským trávníkem z roku 1963, který nikdy nevyšel a příběh pro děti Zlatá vydra, který se našel ve Švandrlíkově pozůstalosti a nikdy nebyl publikován. Tak se jako obdivovatelka našeho významného humoristy můžete těšit.
    Přeji Vám hodně krásných literárních zážitků.
    Jaroslav Kopecký

    OdpovědětVymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates