CO MĚ ZAUJALO | Květen 2017

Vítejte u nového článku!
Se začátkem nového měsíce mám pro Vás samozřejmě připravený výběr knih, které v příštích týdnech vycházejí a které mě zaujaly. Mohu s potěšením konstatovat, že květen je pro mě poměrně chudý a že jsem musela docela dost hrabat, abych něco objevila. Nakonec jsem ale našla čtyři zajímavé kousky, které si dost možná nenechám ujít.

Má ji rád, nemá ji rád (Sharon J. Bolton)

V květnu vychází u mého drahého Domina nová kniha Sharon J. Bolton. Přijde mi, že již ten prostý fakt, že vychází u Domina, je zárukou kvality. Od autorky jsem zatím žádnou knihu nečetla, ale slýchám na ni výborné ohlasy a anotace této knížky vypadá velmi zajímavě.

I sérioví vrazi mají své fankluby. Doktor Hamish Wolfe je sériový vrah, odsouzený na doživotí za únos a vraždu tří dívek. Zároveň je však velmi pohledný, charismatický a nesmírně přesvědčivý. Dostatečně přesvědčivý na to, aby jeho obdivovatelky uvěřily jeho tvrzení o nevině. A dostatečně pohledný a charismatický na to, aby v něm pisatelky dopisů viděly muže svých snů. Maggie Roseová je jiná: tvrdá, extravagantní a nesmírně úspěšná advokátka. Ujímá se pouze takových případů, které může vyhrát. Nikdo neví, podle jakého klíče si vybírá, snad se řídí neomylným instinktem. A právě o její pomoc Hamish nyní usiluje. Chce, aby změnila jeho osud. Maggie váhá, ale pak se rozhodne případ převzít. Je přesvědčená, že šarmu svého nového klienta dokáže odolat. Anebo se poprvé ve své kariéře fatálně mýlí?
Ví o tobě (Sarah Pinborough)
Kniha Ví o tobě mě zaujala hned z několika důvodů. Tím prvním je pro mě až taková magnetická obálka, od které se nemohu skoro odtrhnout. Tím druhým anotace a tím třetím skutečnost, že jsem nedávno někde viděla něčí dojmy z knihy a ty byly skvělé. Vypadá to na takový ten wow příběh, který mi v poslední době dost schází (a nejsem jediná, jak zjišťuji, když si s Vámi povídám). Tak že by tahle kniha byla konečně tou neuvěřitelnou peckou, na kterou čekáme?

Louise opustil manžel kvůli jiné, a tak se jediným mužem v jejím životě stal její syn. Proto Louise pracuje na poloviční úvazek, aby je uživila a zároveň mohli být spolu. Všechno se však změní, když se objeví David, mladý, úspěšný a natolik okouzlující, že Louise nemůže uvěřit, že by o ni muž jako on nejenže mohl zavadit pohledem, ale že ho dokonce snad i přitahuje. To se ovšem dost zkomplikuje v okamžiku, kdy potká jeho ženu Adele, překrásnou, elegantní a roztomilou bytost, z níž se rychle stane Louisina nová přítelkyně. Oba aktéři dokonalého páru Louise naprosto uchvátí a každý z nich ji po svém vtahuje do spletité sítě jejich manželství, v němž má Louise zatím netušenou zásadní roli. A najednou, ve chvíli, kdy je oba trochu víc poznává, zahlédne trhliny. Je David opravdu tím mužem, za něhož ho měla? A je Adele opravdu tak křehká a zranitelná, jak působí? Jaká strašlivá tajemství oba skrývají a jak daleko zajdou, aby je uchránili?
Ten mizernej Bucky Dent! (David Duchovny)
Tušila jsem to, už když jsem zaklapla Krávu nebeskou. David Duchovny mě svým knižním debutem sice moc nepřesvědčil, ale přesto si jeho novou knihu pořídím a přečtu. Vypadá to na další oddechovku, místy legračně přihlouplou a místy snad i trochu inteligentní. Doufám, že mě nezklame, a budu věřit, že se ze své prvotiny třeba poučí a ten zábavný, inteligentní a svěží tón, který má zpočátku, si udrží v průběhu celé knihy.
Píše se rok 1978. Ted je salónní komunista, spisovatel a také prodavač arašídů na stadiónu New York Yankees. Tedy spisovatel… rád by se jím stál, ale pořád nenachází své téma, protože v životě skoro nic nezažil. Když se dozví, že je jeho otec nevyléčitelně nemocný, svět se mu rázem obrátí vzhůru nohama. Nejenže se po letech s otcem zase sbližuje, Ted se navíc nastěhuje zpátky do rodného domu a začne vymýšlet, jak otce udržet v co nejlepší náladě – a protože ten je vášnivým fanouškem baseballu, je jasné, kudy povede cesta. Jenomže jak to zaonačit, když otcovi milovaní Boston Red Sox prohrávají jeden zápas za druhým a v lize jsou suverénně nejhorším týmem? Po dětské knize Kráva nebeská (Knižní klub 2016) se oblíbený americký herec, známý především z kultovních Akt X, představuje i jako autor humoristické literatury pro dospělé.
Něco si vymysli (Chuck Palahniuk)
Palahniuk je jeden z autorů, ke kterým mám takový prazvláštní vztah. Na jednu stranu mě strašně baví, na druhou mám ale občas opravdu problém se jeho knihami prokousat. Sbírka povídek zní jako prima kompromis, jak si užít autorův smysl pro bizarnost a zároveň jak se nenutit do louskání celé knihy, které umí být v jeho případě někdy pěkně nevstřebatelné. 
Kontroverzní americký spisovatel přichází s dlouho očekávanou – a vůbec svou první – sbírkou povídek, které nejde odečíst. Třiadvacet textů vlastně představuje jakousi esenci Chucka Palahniuka. V povídkách je ve své nejlepší formě: ostrý a sžíravý, nekompromisní. Přináší bizarní témata a libuje si v nich.
Jaká květnová novinka zaujala nejvíce Vás? Který titul si nechcete za žádnou cenu nechat ujít? A zaujalo Vás něco z mého výběru, nebo se naopak vůbec neshodneme?
Budu se moc těšit na Vaše komentáře,
mějte se skvěle,
K
Veškeré obrázky a anotace v tomto článku jsou převzaté z webových stránek www.neoluxor.cz a z Databáze knih.

16 komentářů :

  1. Docela mě zaujala knížka VÍ o tobě.. :) díky za TIP

    OdpovědětVymazat
  2. Zo spomínaných ma najviac zaujala kniha Ví o tobě, to vyzerá naozaj super. Od Palahniuka som zatiaľ nič nečítala, ale myslím, že doma mám jednu knihu. Uvidím, ako sa to bude páčiť mne, pretože vačšinou počúvam buď zhnusené reakcie alebo nadšené ovácie. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, i mě láká Ví o tobě asi nejvíce :) A ten Palahniuk, to je prostě synonymum kontroverze. Já od něj četla knihy, které mě opravdu zaujaly, ale také jsem některé jeho tituly nedočetla, protože byly prostě děsné :)

      Vymazat
  3. VÍ o tobě už je na cestě ke mně :-) Jsem strašně zvědavá! Jen doufám, že to stihnu přečíst před zkouškovým :-D
    Měj se hezky, Kristý :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to stihneš a já se budu moc těšit na Tvůj názor, určitě pro mě bude důležitý při rozhodování, zda do knihy jít, nebo ne :) Držím palce na zkouškové, Soni, a měj se taky moc hezky :)

      Vymazat
  4. První dvě mě lákají taky :) Měj se krásně, Kristýnko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem zvědavá, kdy se k nám dostanou :) Měj se taky moc pěkně, Šári! :)

      Vymazat
  5. Abych pravdu řekla, já jsem se v novinkách zatím moc nehrabala, protože mám momentálně naloženo strašně moc knížek (vydaných dříve), které nemůžu dočíst. Od Domina ani zmiňovaného autora jsem zatím nic nečetla, ale i tak mě první knížka zaujala asi nejvíc a budu uvažovat o tom, že si ji připíšu na seznam :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak držím s dočítáním palce a jsem ráda, že jsem Tě alespoň jednou knížkou trošku inspirovala :) Měj se skvěle, Lory! :)

      Vymazat
  6. Sto pro Ví o tobě - viděla jsem Mončiny nadšené reakce a hned mě to zaujala a obálka tedy uhranula i mně :) To, že Duchovny vydává další kousek jsem vůbec nevěděla, takže díky za tip, i když to není žádné must have (a to se mi Kráva líbila o poznání víc než tobě) :) Já ti bohužel (zatím) neporadím, ještě jsem neměla čas mrknout na květnové novinky - v dubnu toho ale bylo fakt hodně, jen jsem nějak neměla čas sesmolit článek, tak ho možná vydám dodatečně (stejně jako přečteno :D), a pak mrknu na ten květen :)
    Achjo, chudák můj blog :D Nestíháááám...
    Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si ráda počtu i dodatečně Hani :) Teď mají prostě přednost jiné věci, i když je to k vzteku... Pořizovat Ví o tobě plánuji v rámci našeho setkání :) Drž se a měj se co nejkrásněji!

      Vymazat
  7. to ja tento mesic mam stesti na hromadu fantasy knih :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsi šťastný člověk! Ať se k Tobě všechny brzy dostanou, Luci :)

      Vymazat
  8. Z tvého seznamu na mě v knihovně čeká kniha Ví o tobě. Jinak v květnu na můj vkus vychází nějak moc fantasy kousků, nevím, co číst dřív. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak přeju šťastné vybírání a pěkné čtení :) Ví o tobě zrovna čtu, ale zatím jsem na začátku, tak nemohu moc hodnotit :)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates