RC RECENZE | Děti, které přežily Mengeleho (Eva Mozes Kor, Lisa Rojany Buccieri)

Přeji Vám pěkný poslední červnový den a vítám Vás u nové recenze :)
Dnes pro Vás mám připravený článek o knize Děti, které přežily Mengeleho. Po tomto titulu jsem dlouho pokukovala a do rukou se mi dostal díky skvělé Báře z Grady, která mi ho spolu s dalšími tituly věnujícími se tématu druhé světové války poslala k recenzi.

Báře a celému nakladatelství Grada proto moc děkuji za poskytnutí tohoto recenzního výtisku.

Děti, které přežily Mengeleho rozhodně patří k tomu nejlepšímu, co jsem v rámci tohoto žánru četla. Člověk si ale vždy s podobnými tituly trošinku nabíhá na vidle. Dělá mi problém kritizovat knihy, které vyprávějí o osudu někoho, kdo prošel nepředstavitelným peklem, kdo zažil ten nejděsivější strach, kdo přišel o všechno a všechny, které měl rád. Nepřijdu si jako někdo, komu přísluší hodnotit formu, jakou dotyčný použil k popisu takových zkušeností.
Proto mě samozřejmě těší, že tuto knihu mohu jen a jen chválit. Eva Mozesová Korová vypráví příběh ve spolupráci s Lisou Rojanyovou Buccieriovou naprosto strhujícím způsobem, který je věcný a nesmírně emocionální zároveň. Tahle kombinace je velmi unikátní a činí čtení ještě silnějším zážitkem, než čtenář zpočátku očekává (což je co říci!). Knihu jsem četla v čase velkých nervů a stresů a mnohokrát mi pomohla podívat se na situaci z toho správného úhlu pohledu: reálně jsem opravdu neměla nad čím plakat.
Eva Mozesová během války přišla o velkou část svojí rodiny a přesto ji tato skutečnost nezlomila - přestože byla ještě dítětem, o které se měl někdo starat a kterému nepříslušelo bojovat o holý život. Z vyprávění zjišťujete, jak neuvěřitelně silnou osobností musela Eva být a jakému množství těžko představitelných výzev byla v rámci svého válečného utrpení vystavena. Někdy snad se štěstím, ale především díky vlastní odvaze, odhodlání a pevné vůli, dokázala Eva nejen sama přežít, ale zvládla bojovat i o život své sestry - dvojčete.
Obě byly vystaveny nelidským lékařským pokusům, přičemž ani mnoho poválečných let nepřineslo Evě odpovědi na otázky, s jakými nemoci se v táboře její tělo vyrovnalo a co všechno přežila. Nad jejími zkušenostmi visí mnoho nevyjasněných otázek, na které pravděpodobně nebude nalezena odpověď. Jedno je jisté - Eva přežila a mohla tak vyprávět příběh dětí, které se v rukou Josefa Mengeleho staly pokusnými králíky, nástroji pro zvrhlé experimentování, subjekty k použití. 
V této knize tak činí s grácií, bez přehnaného patosu, avšak zároveň velmi lidským a emocionálním způsobem, který nemůže čtenáře nechat v žádném případě chladným.
Je evidentní, že knihu z celého srdce doporučuji k přečtení - rozhodně stojí za vaši pozornost. Pokud se k ní v budoucnu dostanete, věřím, že i Vám příběh Evy Mozesové dá mnohé - stejně jako mně.

Knihu můžete zakoupit zde.

 
Název knihy (originál): Surviving the Angel of Death
Název knihy (česky): Děti, které přežily Mengeleho
Autor: Eva Mozes Kor, Lisa Rojany Buccieri
Rok vydání (originál): 2009
Rok vydání (česky): 2015
Nakladatelství: Grada
Počet stran: 223
Věřím, že spousta z Vás u tuto knihu také četla nebo se na ni chystá. Souhlasíte s mojí recenzí, případně přesvědčila jsem Vás, že stojí za to si Děti, které přežily Mengeleho přečíst? Budu ráda, když mi napíšete Vaše dojmy a názory v komentářích! :)
Mějte se moc krásně a užijte si báječný prázdninový víkend :)
Kristýna

8 komentářů :

  1. Kniha vypadá moc zajímavě, také jsem nad ní uvažovala, jestli si ji nechat zaslat k recenzi, ale nakonec jsem si vybrala jinou, protože na takové téma těžší téma musím mít to správné rozpoložení a říkala jsem si, že by se mi o takových hrůzách číst nechtělo :-) I když jak píšeš, asi to tak strašné nebylo, když tě nemělo co rozplakat :-) Určitě se po knížce někdy mrknu, třeba v knihovně, až na ni natrefím :-) Užij si pátek Kristýnko :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, rozhodně doporučuji, kniha je skvěle zpracovaná a je to sice silné čtení, ale jedno z těch citlivějších. Četla jsem mnohem více drásající tituly. Měj se krásně!

      Vymazat
  2. Vypadá opravdu zajímavě, mě tohle téma docela přitahuje, ale zatím jsem nenašla odvahu si žádnou podobnou knížku přečíst, tak třeba bude zrovna tahle knížka premiéra :D
    › melloriya.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle téma rozhodně stojí za vynaloženou odvahu, nesmírně člověka obohatí. Rozhodně doporučuji se do literatury s tématikou 2. světové války ponořit. A Děti, které přežily Mengeleho, podle mě nejsou špatnou knihou pro začátek! :)

      Vymazat
  3. O knihe som už počula a raz si ju chcem prečítať :)

    OdpovědětVymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates