PŘEČTENO | Květen a červen 2017

Každý student, ať již bývalý či současný, důvěrně zná to období beznaděje, kdy je každé místo v domě zavaleno papíry a obaleno lepíky, kdy s myšlenkou na konkrétní látku uléhá ke spánku a ráno se s ní v hrůze probouzí, a kdy neexistuje žádný vnější svět - jen Vy, prezentace, poznámky a v posledních záchvatech paniky taky vítaná společnost strejdy Googla. Poslední dva dny je povolená i pekelná Wikipedie, studnice vědomostních perel a životních omylů.
A tak, přestože jsem za poslední dva měsíce načetla bezpochyby tisícovky stran, v knižním směru to nebylo dvakrát slavné. A protože jeden chudý a ostudný článek je lepší než dva chudé a ostudné články, rozhodla jsem se květnové a červnové přečteno spojit do jednoho. Pojďte se tedy se mnou mrknout, jaké tituly mi v posledních týdnech dělaly společnost.
Na začátku května jsem přečetla novinku od nakladatelství Domino, knihu Co jsme si neřekli od Roryho Dunlopa. Tenhle konverzační román o manželství, nedorozumění a o tom, jak daleko někdy je od slov k činům, mě hodně dostal (především tím koncem!) a ráda ho doporučuji dál. Celkem ode mě dostal krásné 4 hvězdičky a detailní recenzi si můžete přečíst tady:
Recenze - Co jsme si neřekli
Po Co jsme si neřekli jsem se pustila do těžkého tématu druhé světové války. Příběh Evy Mozesové Korové, který sepsala v knize Děti, které přežily Mengeleho, patří k těm nejsilnějším a nejlépe zpracovaným, s jakými jsem se v rámci tohoto historického období setkala. Opravdu vřele všem doporučuji - tuhle útlou knížku přečtete raz dva, rezonovat ve Vás ale bude dlouho. Jasných 5 hvězdiček a i v tomto případě již máte k dispozici plnohodnotnou recenzi:
Recenze - Děti, které přežily Mengeleho
Mým jediným červnovým dočteným společníkem pak byla novinka Ví o tobě od Sarah Pinborough. A pro mě jedno obrovské, příšerné zklamání. Od knihy jsem čekala něco naprosto jiného a přestože dokážu rozumět tomu, že někomu přijde nápad autorky geniální, mně to připadá jen a pouze jako nesmysl a jako taková typická jednoduchá cesta ven ze zápletky. Recenze bude už brzy, takže se těšte, pravděpodobně se rozparádím :D
A to je prosím vše! Taková menší čtenářská tragédie, viďte?

Květen 2017
Počet přečtených knih: 2

1. Co jsme si neřekli
- recenze -

| Rory Dunlop | 344 stran | 1. 5. 2017 - 14. 5. 2017 |
2. Děti, které přežily Mengeleho
- recenze -

| Eva Mozes Kor, Lisa Rojany Buccieri | 223 stran | 20. 5. 2017 - 23. 5. 2017 |
Počet přečtených stran: 567
Průměrný počet stran za den: 18 (au)

Červen 2017
Počet přečtených knih: 1

1. Ví o tobě
| Sarah Pinborough | 304 stran | 23. 5. 2017 - 15. 6. 2017 |
Počet přečtených stran: 304
Průměrný počet stran za den: 10 (au au)

Takže tak, slavné to vážně nebylo, ale teď se do čtení opírám, co můžu. Dočítám rozečtené knížky (a že jich je) a hlavně se těším na spoustu těch, které na mě čekají v knihovně. Snad tedy bude dostatek času a snad se dostanu zpět na své tempo ze začátku tohoto roku, kdy pro mě devět knih za měsíc představovalo standardní dávku čtení.
Jak jste na tom se čtením teď Vy? A je pro Vás léto obdobím, kdy toho přečtete více, nebo naopak méně? Které roční období je podle Vás ke čtení nejvhodnější? A z neknižního soudku - co na léto plánujete? Nějakou pořádnou dovolenou nebo spíše kratší výlety?
Budu zvědavá na Vaše zkušenosti, komentáře a letní plány! :)
Mějte se skvěle a užívejte hezké dny,
Kristýna

20 komentářů :

  1. Naprosto tě chápu! Něco podobného jsem měla loni a celkově v létě prostě nečtu v takové míře jako po zbytek roku. Jinak jsem teda zvědavá na tu recenzi o Ví o tobě, protože zatím všude vidím reklamy, jak je to super a boží, tak si ráda přečtu recenzi od normálního čtenáře :D. A co se týče dovolených, tak mě to čeká až v září. V létě máme ale v plánu jezdit aspoň po víkendových výletech a teďka momentálně si užívám třeba Rock for People :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, tak RfP užívej a výlety taky! Mně třeba přijdou úplně nejlepší, na dlouhou dovolenou mě úplně neužije :) A recenze bude brzy, to mohu slíbit - také všude vidím tu spoustu chvály a říkám si, že jsem nějaká divná, když mi to přišlo prostě jen pitomý :D Měj se moc krásně!

      Vymazat
  2. Souhlasím, poslední měsíc byl hodně hektický... :) ale při tom všem ještě přečíst nějakou knihu si podle mě zaslouží uznání :)) Tyhle dva letní měsíce musíme využít a přečíst toho víc. :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad nám to vyjde podle našich představ, hlavně ať nás potkají samé super knížky :))

      Vymazat
  3. Jak jsi už četla u mě, já to měla takové lepší - ale zase volný měsíc. V květnu jsem toho sice na počet přečetla číst, ale spíš jsem znovu četla některé kratší knížky k maturitě a vůbec takové jednoduší věci. Takže si i já teď trochu lepším náladu delšími věci - ale pravda, mám teď na měsíc v plánu Shakespeara, ale i tak. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta přeji, ať vyjdou všechny čtecí i nečtecí plány a ať je červenec podařený :)

      Vymazat
  4. Teď už to bude určitě jenom lepší a lepší :) Já jsem za červen přečetla jenom Lásku & Gelato, ale byla skvělá. V létě toho přečtu nejmíň za celý rok, mám takový dojem :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když ono je toho v létě tolik co dělat, že někdy člověk tu knihu prostě musí ošidit. Po dlouhých zimních večerech jistě bude čas na dohánění :) A ráda slyším, že Láska & Gelato je dobrá, možná se do ní také pustím :)

      Vymazat
  5. Myslím si, že tři knihy na dva měsíce při tom, v jakém jsi byla zápřahu, jsou až až :-) Já si před pár lety k normální práci přibrala VŠ studium (protože jsem se zčásti nudila a zčásti chtěla zjistit, zda na to vůbec mám) a za ty tři roky nepřečetla vůbec nic (samozřejmě kromě učiva) :-) Věř, že teď už to bude jen lepší a lepší a zase zaběhneš do svých starých kolejí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za super milý komentář, Marcelko, jsi zlatíčko :) A věřím, že máš pravdu! A protože vím, jaký je to zápřah pracovat a studovat, klobouk dolů. Jsme dobré, že jsme to vydržely! :)

      Vymazat
  6. Tak devět knih je pro mě nemožnost :-) ale neboj, ty to určitě doženeš :-D

    OdpovědětVymazat
  7. Studentkou už nejsem a i tak, jsem měla květen a červen taky za krušné měsíce. Sama doufám, že to během června doženu. Jinak kniha Co jsme si neřekli, mě docela láká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni, zrovna Tobě by Co jsme si neřekli asi mohlo sednout, zkus to :) A držím palce s doháněním! :)

      Vymazat
  8. I tři knížky jsou moc hezké číslo, je to víc, než přečte průměrný Čech! :D Navíc průměrný Čech asi není studentem vysoké školy. :D

    Měj se v létě krásně, odpočiň si!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju Vlasti, je to prima pocit, vědět, že jsem asi nadprůměrným Čechem :D :) Taé se měj moc krásně!

      Vymazat
  9. Náhodou, to je moc hezké číslo! :) Čteme přeci, protože nás to baví! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to tak, ale já už se stejně moc těším na to, že budu číst mnohem víc, než jsem mohla :)) Moc díky za komentář! :)

      Vymazat
  10. Červen a celkově celé zkouškové je prostě zabité.. Ja se těším, že mě čeká poslední, patý rok a pak žádné tohle už nikdy ale vážně nikdy více. Jinak úplně chápu, proč se ti Ví o tobě nelíbilo. Že ti přišel nápad nesmyslný, ale já to beru jako nereálný a možný svět a bavil mě více než scifi žánr :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já zase dokážu pochopit, že se Ti to právě proto líbilo. Ale je pravda, že to téma je tak specifické, že u téhle knížky určitě bude fungovat takový ten love/hate čtenářský vztah.
      Do posledního roku přeji hodně sil, určitě to dáš a za ten pocit zadostiučinění nakonec každá chvíle toho utrpení stojí :)
      Měj se pěkně, Katy!

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates