RECENZE | Psycho (Robert Bloch)

Ahoj, přátelé!
Vítám Vás u nové recenze. Dnes pro Vás mám nachystanou jednu hororovou klasiku, kterou jistě zná skoro každý z nás... Psycho od Roberta Blocha.
Jak už to tak u mě bývá, i tenhle kousek si ke mně našel cestu přes bux. Dlouho jsem si celou trilogii chtěla pořídit, protože mě neuvěřitelně uchvátil film, a když se všechny knihy objevily ve slevách, nebylo možné odolat :)
Mary Craneová ukradne v práci 40 000 dolarů a spěchá za svým milým. Počasí jejímu útěku ale nepřeje a cesta je velmi náročná, Mary proto uvítá záchranu v podobě malého motelu u silnice. Motel vede trochu podivínský Norman Bates a kromě něj a Mary už v motelu nikdo není. Pouze v domě na kopci za motelem na Batese čeká jeho matka, které se vřelost, kterou Norman projevuje směrem k Mary, vůbec nezamlouvá, a proto vezme situaci do svých rukou.
Příběh je jistě klasikou žánru, nicméně pro mě byl také největším zdrojem zklamání. V knize není vůbec vystavěn a s tak dramatickým důrazem, jaký bych očekávala. Ba naopak, já se při čtení dokonce velice často nudila a mráz mi po zádech opravdu neběhal. Jsem z toho nemile zaskočená, protože jsem něco podobného vůbec neočekávala. Ale bohužel, kniha je plná monotónního popisování bez jakékoli snahy o gradaci příběhu, vyprávění z pohledu několika různých postav také není využito tak, aby přidalo na atraktivitě a napětí.
Nemyslím si, že je toto zklamání způsobeno tím, že jsem dříve viděla film. Naopak, moje zkušenost je taková, že pokud vidím napínavý film a až po něm čtu knihu, podle které byl natočen, jsem napnutá určitým způsobem snad ještě víc. Člověk má takové to očekávání, zda to bude v knize stejné, nebo zda se něco zvrtne trochu jinak. Vždy jsem si čtení po zhlédnutí filmu dokázala užít se vší parádou, byť stejně jako většina z Vás preferuji pořadí „kniha > film“. U Psycha tomu tak bohužel nebylo.
Ani jednotlivé postavy to moc nezachránily. Žádná z nich na mě nijak zvlášť nezapůsobila. Jsou ploché, nepříliš propracované a v mnohých případech také nepříliš rozumné. S ohledem na téma a na ústřední zápletku je samozřejmě poměrně zajímavé sledovat samotného Normana Batese, ale ani tato postava pro mě nenaplnila svůj potenciál. Myslím, že tváří v tvář finálnímu rozuzlení šlo s gradací jednotlivých postav pracovat mnohem působivěji a dramatičtěji. Stejně jako v případě námětu autor zoufalým způsobem nevyužil možnosti, které se přímo nabízely.

Bloch mě moc nezaujal ani svým vypravěčským stylem, takže budu síly na přečtení dalších dvou dílů sbírat asi docela těžko. Jeho styl je pro mě hrozně jednotvárný, takový těžkopádný, přijde mi, že to směřuje odnikud nikam a hlavně mě překvapuje, jak perfektně se autor dokázal v příběhu s potenciálem ke strhujícímu zpracování vystříhat jakékoli gradace. Kdyby to nebylo smutné, je to skoro obdivuhodné.


Je asi jasné, že můj celkový dojem není nějak zvlášť úžasný. Když se ohlédnu zpátky, bez přečtení téhle knihy bych se asi obešla. Jsem zvědavá, zda v dalších dílech dojde k nějakým změnám a ke zlepšení, třeba zjistím, že zde mě o požitek fakt připravilo to, že jsem nejprve viděla film. Na zbylé dva díly se chystám, ale ne s nadšením a nedočkavostí, což mě samozřejmě mrzí.
Nejlépe bych to asi shrnula tak, že mi v celé knize chyběla ta správná atmosféra. Strach, napětí, děs, nejistota, úzkost. Nic tam nebylo. Jen strohé popisy událostí bez jakékoli naléhavosti. A když thriller či horor nemá atmosféru, je to asi celkem průšvih.
 
Název knihy (originál): Psycho
Název knihy (česky): Psycho
Autor: Robert Bloch
Rok vydání (originál): 1959
Rok vydání (česky): 2014
Nakladatelství: Baronet
Počet stran: 176
Je tu někdo, kdo Psycho četl? Jak na Vás zapůsobilo? A případně, jaká podobná hororová klasika je Vaším favoritem, co byste doporučili ostatním čtenářům?
Budu se těšit na Vaše komentáře!
Mějte se moc pěkně,
K

6 komentářů :

  1. Takže za přečtení nestojí? Viděla jsem samozřejmě jenom film, který viděl myslím už téměř každý a po tvé recenzi se na knížku asi ani nechystám :-) Přeji hezkou sobotu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to fakt nemohu doporučit, myslím, že když tuhle knížku vynecháš, o nic nepřijdeš, Marcel :)

      Vymazat
  2. Četla jsem také spíš rozpačité názory na tuto knížku. Takže určitě se do ní pouštět nebudu, abych si nezkazila dojem z výborného filmu. Nebo vlastně filmů, tuším, že jsem viděla remake i původní. A to byl skvělý zážitek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já zatím viděla jen ten původní, a ten mi přijde naprosto skvělý. Ale neviděla jsem další díly, takže se snad dokopu si je alespoň přečíst - a uvidíme, zda to bude napínavější, když nebudu znát konec :)

      Vymazat
  3. Film znám, ale knihu ne. Tedy na buxu jsem ji také zahhlédla, ale nepustila jsem se natolik, že bych ji koupila. Ale obálka se mi tedy líbí! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálka všech tří se povedla a koupě za ty ceny nelituji, ale je to něco, co je možné vynechat a nelitovat, že to člověk nečetl :)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates