PŘEČTENO | Říjen 2017

Říjnové čtení se neslo ve znamení kontrastů. Na jedné straně úchvatné knihy, které ve mně stále rezonují a musím nad nimi přemýšlet, na straně druhé ohromná zklamání. Pojďte se mnou kouknout na říjnové shrnutí a nezapomeňte mi v komentářích napsat, co všechno jste v říjnu přečetli vy, která kniha vás dostala nejvíce a třeba i to, jestli vás nějaká naopak zklamala a proč. Budu se moc těšit na vaše názory a tipy :)
Já jsem v říjnu zvládla přečíst pět knih, z toho dvě byly docela tlusťoučké, takže jsem vcelku spokojená. Do konce roku bych ale ten měsíční průměr chtěla trochu vytáhnout, jenže… práce, vánoční přípravy, zařizování. Nevím tedy, jak ty moje velkolepé plány vyjdou, snažit se ale nepřestanu.
První říjnovou přečtenou knížkou byl Manželský pakt, ze kterého jsem byla ohromně nadšená. Velmi čtivý styl vyprávění, neotřelý a neskutečně napínavý příběh, vynikající práce s hlavními postavami. Samozřejmě, že si kniha právem vysloužila plných pět hvězdiček. 
Na Manželský pakt jsem navázala Hračkářem. Dalším vynikajícím počinem, který mě velmi zasáhl. Příběh odehrávající se zčásti v současnosti a zčásti v době druhé světové války je zajímavou – nebojím se říct skoro až studií lidského strachu, slabostí a přetvářky. Hračkář vás donutí přemýšlet ještě dlouho po dočtení knížky. Příběh je navíc ozdoben neuvěřitelným vyústěním, které je sice více než logické a čtenáři dává smysl, přesto však dokáže šokovat. Klobouk dolů před autorem a dalším plných pět hvězdiček.
Třetí přečtenou knížkou a také posledním titulem, ze kterého jsem byla v říjnu unesená, byli Zimní muži. Tenhle velkolepý román o válce, o morálce, o lidských volbách a o tom, jak moc člověka promění utrpení, mi v mnohém připomínal ty nejúžasnější Remarquovy romány. Čtení to sice bylo náročné, ale stálo to za to. Velké doporučení všem, kdo se o válku v literatuře zajímají. Tohle je nutnost.
Zbylé dvě knihy už pro mě byly bohužel docela zklamáním. Nejdříve mě zaskočila nová kniha od Lauren Graham, od které jsem si slibovala spoustu legrace a spoustu zákulisních zážitků z placu Gilmorových děvčat. Bohužel, přijde mi, že se na knize podepsal nějaký přehnaně pilný editor, který z okouzlujícího projevu téhle sympatické herečky udělal klasický, ničím nevybočující, průměrný životopis. Proto jsem hodnotila třemi hvězdičkami.
Listopad jsem uzavřela bohužel nehezky, a to krátkou novelou Opozdilec… Tahle knížka mi vůbec nesedla, přišlo mi, že autor se s vážným tématem, které si vybral, nedokázal poprat ani trochu na úrovni. Chyběla práce s postavami i nějaká smysluplnější výstavba děje. Za mě dvě hvězdičky.
V listopadu si chuť zatím spravuji, momentálně čtu Ženu z kajuty č. 10, která mě moc baví, jen toho času bych potřebovala více. Tak uvidíme, jak bude vypadat tento článek za měsíc.
Říjen 2017
Počet přečtených knih: 5

1. Manželský pakt
| Michelle Richmond | 504 stran | 28. 9. - 12. 10. 2017 |
- recenze -
2. Hračkář
| Liam Pieper | 240 stran | 7. 10. - 17. 10. 2017 |
- recenze -
3. Zimní muži 
| Jesper Bugge Kold | 376 stran | 17. 10. - 24. 10. 2017 |
- recenze -
4. Rychleji mluvit nedokážu - Od Gilmorových děvčat ke Gilmorovým děvčatům
| Lauren Graham | 208 stran | 24. 10. - 25. 10. 2017 |
- recenze -
5. Opozdilec
| Dimitri Verhulst | 128 stran | 18. 10. - 26. 10. 2017 |
- recenze -

Počet přečtených stran: 1 456
Průměrný počet stran za den: 47 😓

14 komentářů :

  1. Moc pěkné skóre, Kristý :) To mi připomíná, že bych měla taky sepsat shrnutí a nenehávat ho zas až skoro na konec měsíce :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Šári :) Mně o tom povídej, sice to nakonec vždycky stihnu jakž takž, ale dá mi to zabrat :)

      Vymazat
  2. Krásný souhrn měsíce a také skvělá úvodní fotografie. Ta se ti moc povedla. :) Jsem celkem překvapená, že tě kniha od Lauren Graham zas tolik nezaujala. V poslední době po tolika skvělých ohlasech jsem po ní začala pokukovat, ale po tvém hodnocení to vypadá, že se pro ni do obchodu zas tak rychle nepohrnu... Přeji hezké knižní zážitky i v listopadu. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šári, moc Ti děkuji za tak krásná slova, pochvala fotky od Tebe pro mě moc znamená :) Bohužel k té Lauren nemohu říci nic moc pozitivního, ani s odstupem to nevidím lépe a myslím, že pokud knihu vynecháš, o nic nepřijdeš :)

      Vymazat
  3. co ten smutny smajlik? neda se prece porad jen cist :-) a nahodou, jsou lide, kteri rocne prectou je dvacet knih, na svoje skore muzes byt pysna :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Luci! Já si to prostě představuju velkolepější, no :D :)

      Vymazat
  4. Náhodou, obdivuhodné výkony! :O :)

    Já se teď musím snažit, abych přečetla do konce roku šest knížek. Což se nemusí zdát jako tolik, ale mám na tom šestimístném seznamu několik pěkných bichlí. Takže asi tak.

    Jinak já a říjen... deset knížek, z toho tři audioknihy, dvě knížky v angličtině a jedna v němčině. Jedna o Babišovi, jedna o válce, jedna plná fotografií. Takže asi tak. :D

    Jsem zvědavá, co přinese listopad, držím nám oběma palce. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Vlasti! Držím palce se čtením a řekni mi, ten Babiš, to je ten Boss Babiš nebo Opuštěná společnost? Po obou koukám, tak sbírám dojmy a názory :) Měj se moc krásně!

      Vymazat
  5. Pět knih není vůbec špatné. :) Skvělá stylová úvodní fotka... :) Přeju příjemné listopadové čtení plné skvělých knih. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky za pochvalu fotky, mám radost :) Měj se moc krásně :)

      Vymazat
  6. Náhodou je to pěkná hromádka :) Škoda jen, že konec měsíce nebyl už tak hezký. Přeji ti příjemnější čtení tento měsíc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky Káťo! Ten listopad se kvalitativně povedl, kvantitativně to zase bylo slabší. Moc práce :( Měj se moc krásně :)

      Vymazat
  7. Pěkná kopka, jak víš, dost toho máme společného, bohužel v mém případě to jsou zatím pouze resty :D
    Já byla v říjnu pilná. Furt se odhodlávám sepsat článek - mám na kontě 12 kousků, což se mi teda ještě nestalo, ale samozřejmě velkou zásluhu na tom má Čína, kde jsem měla enormní množství času a audioknihy, které teď jedu jak blázen. Svůj čas teď v podstatě trávím cestováním do Prahy a zpět, takže v autě poslouchám hodně anebo prací, ve které mohu taky poslouchat, tak ono se to pak nastřádá rychle :)
    Poslední dobou jsem navíc začala praktikovat, že poslouchám knihy, které mám doma fyzicky, ale bůhví, kdy by na ně normálně došla řada :) Je to dobrý fígl! Jo a taky samozřejmě furt chystám ten obecný audioknižní článek...no snad všecko bude :D
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jedeš jako ďábel Hani :) Na všechny články a tipy a recenze se moc těším, já se nemůžu přehoupnout přes svoje šnečí období... Tak snad o Vánocích :) Měj se skvěle :)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates