RC RECENZE | Dítě (Fiona Barton)

Novinka od autorky Fiony Barton pro mě byla velmi očekávaným titulem od chvíle, kdy jsem zavřela její debut Vdova. Z toho jsem byla naprosto nadšená, a když jsem viděla, že autorka chystá další knihu, moc jsem se těšila. Bohužel nemohu říci, že by pro mě Dítě zcela udrželo vysoko nastavenou laťku autorčiny tvorby. Kniha je to skvělá, vynikající, čtivá, avšak něco málo mi v ní - narozdíl od Vdovy - prostě chybělo.
Za poskytnutí recenzního výtisku jsem moc vděčná mému nejmilovanějšímu nakladatelství Domino - děkuji! 💖
Na staveništi jsou nalezeny ostatky dětského tělíčka. Policejní analýzy prokáží, že dítě na místě leží řadu let, a toto zjištění otevře dávné rány u mnoha lidí. Osudy tří žen se během nejednoduchého hledání pravdy začínají proplétat v mnohem fatálnější míře, než si mohou vůbec uvědomit...
I ve své druhé knize autorka fantastickým způsobem pracuje s budováním atmosféry celého příběhu. Vyprávění má opět trochu pozvolnější charakter, ten však námětu vysloveně sluší a dopřává mu prostor pro přirozený rozvoj a pozvolné odhalování událostí, které vedly k hrůznému nálezu. Kniha je označena jako psychothriller a pro mě více naplňuje tu psychologickou rovinu, než tu thrillerovou. Nemohla jsem se při čtení ubránit pomyšlení na knihu Manželovo tajemství od Liane Moriarty, kterou mi Dítě především stavbou příběhu a využitím pohledu tří žen připomínalo. Kniha Fiony Barton je však podle mě napsaná poctivěji a řemeslněji a rozhodně bych ji hodnotila výrazně výš než zmiňované Manželovo tajemství.
Samotný námět je velmi povedený a samotné vyústění příběhu jsem na jeho začátku neočekávala. V průběhu čtení mě však možný způsob zakončení vyprávění napadl a trefila jsem. Pro čtenáře podle mě nebude těžké odhalit, jak to celé ve skutečnosti bylo, již nějakou chvíli před koncem knihy. Není to ale na škodu, protože pozorovat s vědomím, že znáte pravdu, to velké finále, kdy se ji dozvídají i naše tři hrdinky, je po čtenářské stránce poměrně epické. Právě poslední čtvrtina knihy pro mě byla asi nejzajímavější, docela jsem koukala, co všechno dokáže autorka na stránkách své teprve druhé knihy předvést.
Celý ten důmyslný systém knihy by samozřejmě neobstál bez brilantní práce s postavami. Z té jsem u autorky vůbec neměla obavy, protože to, co dokázala s jednotlivými charaktery vymyslet ve Vdově, bylo skutečně mistrné. A nezklamala jsem se. Přestože v Dítěti spojuje ženské postavy podobný motiv životních cest a osudů, jsou pro čtenáře po celou dobu snadno rozpoznatelné a dostatečně jedinečné. Autorka vůbec nepotřebuje využívat takové ty čtenářsky nemilé berličky v podobě nadužívání jmen či opakujících se popisů vzhledu.
Stále chválím, přestože jsem na začátku psala, že mi v knize něco chybělo. Tím něčím byla taková zvláštně teskná a ponurá atmosféra, kterou byl prodchnut autorčin debut Vdova. V její první knize na mě jako na čtenáře doléhala tíživost, nevyhnutelnost, takový ten pocit zmaru nad pokaženými osudy lidí. Tohle mi v Dítěti prostě chybělo. Je to samozřejmě dáno i odlišným tématem, přesto si myslím, že se s tou emocionální stránkou atmosféry dalo pracovat trochu lépe. Je však důležité zdůraznit, že tato výtka je čistě můj osobní pocit a že v objektivním měřítku je Dítě naprosto vynikající knihou, se kterou rozhodně neuděláte chybu třeba pod stromečkem, protože obdarovanému s naprostou jistotou udělá radost nejen v okamžiku rozbalování, ale taky čtení. Ráda tuhle novinku doporučím dál a hlavně budu dychtivě vyhlížet autorčiny další tituly, protože mě přesvědčuje o tom, že i žánr psychothrilleru se dá dělat na úrovni a nejen jako honba za co největší senzací.

 
Název knihy (originál): The Child
Název knihy (česky): Dítě
Autor: Fiona Barton
Rok vydání (originál): 2017
Rok vydání (česky): 2017
Nakladatelství: Domino
Počet stran: 424

6 komentářů :

  1. Taky se mi kniha líbila :-) Ze začátku jsem s ní tedy trochu bojovala, ale pak jsem se od ní nemohla odtrhnout. I když bylo poměrně jasné dlouho před koncem, jak to všechno dopadne, tak i přes to, jsem byla z knihy nakonec nadšená.

    OdpovědětVymazat
  2. Super recenze :)
    Mám doma zmiňovanou Vdovu, kdysi jsme si ji pořídila v akci, ale stále jsem ji neotevřela. Spíše jsem četla negativní komentáře, jak všichni očekávali více a nakonec stála kniha za starou bačkoru. Ale po tvém nadšení z první knihy se do ní pustím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Katy! Na Vdovu jsem já sama snad neslyšela špatného slova, právě naopak, takže mě překvapuje, že Ty ses setkala spíše s negativními komentáři. Já ji moc doporučuji, je to podle mě psychothriller par excellence :)

      Vymazat
  3. Vdovu jsem si chtěla strašně moc pořídit, ale pak z toho nějak vzešlo, Dítě je pro mě úplná novinka, vůbec jsem ho nestihla zaregistrovat, jsem teď nějak mimo asi. :D
    Recenzi máš pěkně lákavou, určitě se po knihách podívám nebo si je alespoň pro začátek přidám na seznam "chci si koupit". :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně stojí za pozornost, zvláště Vdova! A myslím, že právě Tobě by tyhle knížky mohly hodně sedět, Ani :) Budu se těšit na Tvoje dojmy, až či jestli se ke čtení dostaneš :)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates