RC RECENZE | Navždy (Maya Sinay)

Na blogování mě těší celá řada věcí, ale jedna z těch nejzásadnějších je pro mě možnost pomoct dostávat do povědomí lidí knihy začínajících autorů nebo autorů, kteří si knížky vydávají svépomocí. Právě z tohoto důvodu jsem ráda přijala nabídku recenzovat knihu Navždy od slovenské autorky píšící pod pseudonymem Maya Sinay, a to i přesto, že žánrově je na míle vzdálená tomu, co běžně čtu. Tentokrát se mi ale podobné čtenářské zabloudění bohužel nevyplatilo. Přestože věřím, že si kniha najde svou čtenářskou základnu, a navzdory tomu, že mi to tak trochu láme srdce, musím říci, že mně romantický příběh o mladé basketbalistce a slavném tenistovi naprosto nesedl.

Maye přesto srdečně děkuji za to, že mi knihu k recenzi poslala, a moc držím palce, ať má celá Bílá série u čtenářek s romantičtější povahou úspěch.

Mladá basketbalistka Funny dostane od života hned několik závažných ran. V tomto smutném období se seznamuje se slavným tenistou Jakubem Horňáčkem. Nový vztah je plný zamilovanosti a vášně, jenže může Funny Jakubovi věřit? A co když si pro ně život přichystá pár závažných překážek?
Kde začít. Opravdu jsem srdečně doufala, že Navždy bude jednou z těch romantických knih, jejichž příběh je sice sladký a zamilovaný, ale přesto nějakým způsobem originální. V mých očích tomu tak ale není. V téhle knize jsem nedokázala najít žádný přesah, nic překvapujícího či nápaditého. Navždy je přesně tím, co dostanete ve shrnutí děje - povídáním o začínajícím vztahu. A pro mě tohle bylo prostě málo. Pořád jsem čekala, co dalšího se stane, zda příběh nějak vygraduje, zda se objeví solidní zápletka, ale nepřišlo vlastně nic.
Pokud jde o styl vyprávění, také ten mi přišel poněkud jednoduchý a fádní. Autorka opakovaně užívá jednoduché věty o několika málo slovech, v textu se vyskytují pasáže, kde skoro nenajdete souvětí. Při čtení to působí strašně zvláštně a místy to až "tahá za uši". Dialogy hlavních hrdinů mi pak připomněly fanfikce, v nichž autorky v podstatě zapisují své vnitřní představy o rozhovorech se svou platonickou láskou. Jednalo se skutečně v podstatě o záznamy běžných rozhovorů plných zamilovaného cvrlikání, nebylo v nich nic literárního a byly až nudné. Je potřeba zde uplatnit nějaký filtr, nikdo nechce nahlížet do detailní konverzace dvou mladých zamilovaných lidí. V této knize dialogy kromě opakování zaláskovaných frází mnohdy čtenáři vůbec nic nesdělí a fungují tak jen jako jakási výplň.
Nyní pozor, přichází část se spoilery - bez nich nejde úplně dobře vysvětlit, proč mi kniha tak nesedla, následující text tedy označte na vlastní nebezpečí: (Vystavění příběhu je bohužel jedno velké klišé: Mladá žena, jejíž život je plný utrpení. Násilnický expřítel, umírající kamarád. Pak přichází neuvěřitelná láska se známým idolem a nesmírně slavným sportovcem, s nímž se seznamuje tak, že ji trefí na zápase míčkem do obličeje. Zamilování je osudové, fatální, vášnivé, ale přicházejí pochybnosti o důvěře. Do vztahu zasahuje nečekané a velmi překvapivé těhotenství. Z minulosti vystupuje násilnický expřítel s pistolí v ruce. Po strachu o dítě přichází úleva a uvědomění, že tahle láska je ta pravá. Zamilovaní hrdinové zjišťují, že čekají dvojčata. Následuje happy end a epilog v podobě pohádkového závěru zahrnujícího nový dům a žádost o ruku... A dále tu máme otázky, které mi nedají spát, protože podle mě dané věci nedávají smysl: Je možné, že by si mladá žena nevšimla, že její kamarád má rakovinu v posledním stádiu? Je možné, že by s ní pacient s tak závažnou diagnózou chodil hrát basket a v zásadě normálně fungoval?)
Řeknu to takto. Věřím, že některé čtenářky podobně přeslazené příběhy vyhledávají. Že některé ženy mají rády vyprávění, které je vlastně strukturované jako moderní pohádka. Že některé z nás při čtení rády sní o ideálním vztahu a idylické zamilovanosti. A plně to respektuju. Já taková ale nejsem.
Objektivně proto říkám - Navždy je pohádkový zamilovaný příběh, který si něžné duše jistě vychutnají plnými doušky a budou z něj dost možná značně nadšeny. Ano, ničím nepřekvapí, ale to je právě to, co někdo vyhledává. Jistotu šťastného konce.
Já to nejsem, a proto mi kniha tolik nesedla. Nemůžu jinak, než dát 2 hvězdičky, protože bych jinak byla nespravedlivá ke všem dalším knihám, které jsem přečetla.

Knihu Navždy koupíte například na Martinus.cz.

 
Název knihy: Navždy
Autor: Maya Sinay
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: Agromepa
Počet stran: 236

2 komentáře :

  1. Moderní pohádky už moc nemusím. Nemám ráda tu představu, že nějaký vztah je stoprocentně dokonalý. :D Prostě vztahy jsou takové, jaké jsou, a tak to má být. :D (ehm, moudro dne :-D)

    OdpovědětVymazat
  2. Aj ja som dostala knihu od autorky na recenziu. S radosťou som ju prijala, pretože som skutočný romantik, ale toto bolo jednoducho zlé. Mala som spraviť recenziu aj súťaž, nakoniec to ostalo, po dohode s autorkou, len pri tej súťaži :-D
    Stotožňujem sa s tebou vo všetkom. Mne autorkin štýl vôbec nesadol, prišiel mi neskutočne nevyzretý, detinský, nudný, postavy otravné a celkovo príbeh pôsobil slabo, a ako aj ty píšeš, fádne. Nenadchne, neohúri, ničím nezaujme...je v ňom všetko, čo tu už bolo, čo by nebolo zlé, len keby to bolo napísané vyspelejšie a obohatené o niečo...neviem, skrátka niečo, čo ťa zaujme a ostane ti navždy v pamäti.
    Ja som knihe dala len bod, takže u teba skončila ešte dobre :-D Inak, to s tou rakovinou, tak nad tým som sa zamýšľala aj ja...nedáva to jednoducho zmysel! To sa môže diať naozaj len v rozprávkach...

    OdpovědětVymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates