RC RECENZE | Šestero (Vlašarma Norjana)

Jednou z věcí, která mě na mém blogování opravdu hodně těší, je možnost podpořit české, a zvláště pak začínající české, autory. Proto jsem v květnu samozřejmě neodmítla nabídku recenzovat povídkovou knihu šestice mladých autorů nazvanou příznačně Šestero.

Za poskytnutí recenzního výtisku tímto mnohokrát děkuji a pevně věřím, že toto nebyl váš poslední počin! 😍

Šest velmi mladých - náctiletých! - autorů spojilo pod vedením své učitelky síly a sepsalo šest hororových povídek, následně vydaných pod symbolickým názvem Šestero. Hned na začátek musím konstatovat, že mi už jen tato samotná aktivita přijde prostě úžasná. Dnes jsou mladí lidé vláčeni tolika lákadly a co si budeme nalhávat, mnohdy je jednodušší zasednou k počítači a pustit si hru... A přesto těchto šest mladých autorů věnovalo svůj čas něčemu tak oduševnělému, jako je psaní. Už teď jim tleskám!
Samotná kniha má své mouchy, nemohu se tvářit, že tomu tak není. Sloh mi místy přišel velice jednoduchý a některé pasáže textu působily, jako by je nikdo nepřečetl a nezkontroloval. Přesto v sobě tato povídková kniha nese jedno ohromné pozitivum, a tím jsou naprosto skvělé nápady a náměty jednotlivých příběhů. Některé jsou opravdu originální a jsou slibným základem pro další tvorbu.
Další kladnou stránkou knížky je atmosféra. Autorům se skutečně daří budovat tíživý příkrov strachu, který vás čtením provází. Některé části byly vysloveně mrazivé a já se u nich poměrně hodně bála. Na druhou stranu, já jsem příšerný strašpytel, takže to se mnou mají ti, kdo píší hororové příběhy, vcelku jednoduché.
Trochu mě mrzelo, že některé povídky působily poněkud nedotaženě - zkrátka byl najednou konec, a přitom si podle mě zasloužily více vysvětlit, lépe rozpracovat. Avšak i toto dle mého názoru závisí na věku autorů, proto ráda přimhouřím oči a doufám, že v dalších počinech se naši mladí spisovatelé více rozepíší a nebudou se bát více odhalit strukturu příběhu.
Šestero vnímám jako parádní start, výjimečnou čtenářskou i spisovatelskou zkušenost a jen se modlím, aby nebylo posledním textem, kterého se od autorů dočkáme. Představuji si totiž, jak ke všem těm úžasným nápadům přidáte trochu vyzrálosti, zkušeností, vícero kontrolního čtení... a vychází mi z toho odporně děsivá hororová knížka, kterou si budu chtít přečíst.
Prozatím Šestero doporučuji hlavně těm z vás, kdo horory úplně nemusí, takže snesou nějaké to žánrové klišé, a pak například vašim mladším sourozencům, kteří by třeba byli na hororové knihy zvědaví, ale úplně neví, čím začít. Šestero je určitě prima kniha do hororových začátků.
 
Název knihy (česky): Šestero
Autor: Vlašarma Norjana (Vlasta Braunová, Norbert Hasse, Šarlota Kšírová, Jana Mrkosová, Matouš Malý, Natálie Tlustošová)
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: MgA. Jana Mifková
Počet stran: 130

2 komentáře :

  1. Tak to by bylo něco pro mě, třeba bych se tolik nebála. Na horory se musí krůček po krůčku a já zatím spíš couvám, čím jsem starší, tím víc se bojím. :D

    OdpovědětVymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates