blog's not dead... anebo jo?

Tak mi to oživování blogu nějak nevychází, přestože se opravdu snažím a vlastně každý den sedám k psaní a tvoření obsahu. Jenže... Mám tu jedno přiznání.
Jakkoliv to zní hrozně a příšerně, recenze pro mě tak nějak ztratily význam. Já vím, co to říkám za hrůzu, ale je to prostě tak. Přijdu si už dlouhodobě jednoduše vypsaná. Co řeknete o třicátým thrilleru, kterej jste četli? No jo, bylo to napínavý. Ne, fakt jsem nevěděla, kdo je vrah. Postavy jsou skvěle vykreslený. Zápletka příběhu je sice dramatická, nicméně uvěřitelná.
Přijde mi, že jsem čtenářům svýho blogu sama sebe natolik odhalila jako čtenáře knih a recenzenta, že už dokáží snadno identifikovat, zda čtou stejné či podobné knihy jako já, a mnohdy nepotřebují celou obsáhlou informaci o tom, jaká kniha byla. Nadšený bavilo nebo znuděný nebavilo někdy řekne mnohem víc než deset odstavců textu.
Už mě jednoduše nebaví psát strojený učesaný texty, nebaví mě neustále je kontrolovat a pročítat a opravovat a snažit se odhalovat, jestli to náhodou nemůže mít pro někoho podtón, kterej jsem nezamýšlela. Nebaví mě to a myslím, že to z některých článků jde poznat -  i když nevím, většinou se mi stane, že čím jsem já nespokojenější, tím více čtenáři blogu příspěvek chválí. Klasika, známe to všichni.
Je mi jasný, že někdo, možná i kdekdo, namítne: Ale recenze píšeš právě pro ty lidi zvenčí, co tě neznaj, co neznaj tu knihu... Ale prosimvás, nebudeme si nic nalhávat, blog prostě takovejhle dosah nemá. Většina z nás žije v takový bublině, kdy se sice snažíme objevovat nový lidi, nový blogy, nový názory, ale taky si dost jedeme to svoje kolečko známých, na který je spolehnutí.
A tak mi přišel na mysl novej typ článku - takovej spontánní, instatní, okamžitej. Snad i trochu necizelovanej, chcete-li. Jenže pochyba přichází vzápětí - nebylo by lepší tenhle krátkej text s jakž takž hezkou fotkou šoupnout na instagram? Má to vůbec potenciál živit blog? Je to pro čtenáře zajímavý?
Soudím podle sebe. A mě už prostě moc nebaví číst jen a jen recenze. Mnohem víc mě baví články ze života, ideálně samozřejmě plný knih, ale celkově tak nějak živější a osobitější a laskavější. A možná je právě tohle fajn způsob, jak dostávat knihy k lidem. Jak zaujmout širší spektrum lidí s rozmanitějšíma zájmama a názorama. A jak tenhle článek píšu, říkám si... S timhle ti nikdo neporadí. Jestli to všechen tenhle potenciál má nezjistíš jinak než tak, že to zkusíš. Tak to zkouším. Zkusíte to se mnou?

PS A ano, tohle jsem se fakt bála publikovat.

8 komentářů :

  1. A presne kvoli tejto rutine mam blog vsestranny nie iba o precitanych knihach. A nie iba z jedneho zanru chvalabohu mam velky citatelsky zaber. A raz mam horor, raz historiu, raz odbornu, raz detsku raz svetovu beletriu a a pod. Clovek nespadne do rutiny a stale ho to bavi. A okrem toho mam pribehy z kníhkupectva materskeho zivota, o ludskej demencii a obcas nieco co zo seba potrebujem vykecat. A tak ma napady nikdy neopustaju lebo tych dumiek je vela. A hlavne je to aj pre čitateľov zaujimavejsie. Nikdy nevedia o com bude dalsi clanok. ved to neviem ani ja.
    Prajem vela inspiracii ved o knihach sa da toho tolko pisat..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já musím říct, že zjišťuju, že moje "vypsání" není způsobené mým čtenářským záběrem - taky čtu napříč žánry, ale to psaní, to strohé recenzní psaní, to se prostě zaseklo :)

      Vymazat
  2. Nemáš se vůbec čeho bát. Úplně ti rozumím! A zcela tě v tom budu podporovat a nadále chodit na tvůj blog a těšit se na další články.
    Jen mě mrzí, že jsi nedávno zveřejnila vážně super básničku na téma moderní poezie a pak už jsem tu na ní nenarazila. Proč sis za ní nadále nestála, když stála za to?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! Zmizení básničky má úplně triviální důvod, ještě jsem k článku nepořídila doprovodnou fotku a datum publikace jsem měla nastavené omylem - takže se mi vlastně zveřejnil koncept. Tento týden už mám fotku na seznamu úkolů, takže se tu objeví zpátky.
      A moc Ti děkuju za tak vlídná slova, vážně mě to neskutečně těší :)

      Vymazat
  3. Absolútne chápem a zdieľam tvoje pocity, pretože presne týmto problém si už vyše dvoch mesiacov prechádzam i ja, ale pravdupovediac cítim už omnoho dlhšie, že ma to k blogvaniu láka čím ďalej tým menej. Ja síce nie som a ani som nikdy nebola aktívna blogerka, no i tak sa cítim akási vypísaná, pretože taktiež píšem recenzie najmä na knihy, ktoré sú si žánrovo priveľmi blízke, ale aj keby neboli, tak by sa tie recenzie na seba ponášali. Som unavená sama zo seba :/ Nuže, tak som teda rozmýšľala, že skúsim aj ja, ako si aj ty spomínala, niečo nové, spontánne, avšak stále sa týkajúce kníh...len to má háčik, nevidím v tom význam a ani sa mi, popravde, nechce. Má blog vôbec zmysel? Presne ako si aj ty napísala, nestačí dať foto a krátky popisok na FB či Insta? Tak nad tým dumám tie spomínané dva mesiace až som si nakoniec prekvapivo uvedomila, že by to bola predsa len škoda vykašľať sa na blog. Myslím, že východisko z tejto situácie sú naozaj články nového tipu alebo písanie recenzií inak, odkloniť sa z tej zaužívanej šablóny a podobne. Skrátka, prísť s niečím novým, čo by ma napĺňalo a opäť rozdúchalo tú radosť, nadšenie z písania a publikovania článkov...takže najbližšie mesiace budem dumať nad tým, ako to uskutočniť, ale nechcem sa toho blogovania vzdať :) Nevzdávaj sa ani ty, toľko si toho do blogu vložila, krásne ho vyšperkovala - možno si tiež len unavená z toho istého tipu článkov, takže podľa mňa prísť s novými, nájsť nový zmysel blogovania, je tá správna cesta, ale pravdaže, rozhodnutie je na tebe. Držím ti palce, aby sa táto dilema vyriešila a aby ťa blogový "duch" opäť navštívil (kiežby sa zastavil aj u mňa a priniesol aj nejakú tú inšpiráciu! :D).
    Maj sa krásne...

    OdpovědětVymazat
  4. Já popravdě na recenze koukám v menšině, spíš mě zajímají novinky, přírůstky, tipy a podobný články, protože třeba potkám něco co neznám...

    OdpovědětVymazat
  5. Mně je úplně jedno, co budeš psát. Články ze života nebo recenze s kapkou osobitosti, všechno si moc ráda přečtu. Hlavně nikam nemiz. :)

    OdpovědětVymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates