KNIŽNÍ TIP | Hello, Ameriko! (JG Ballard)

Krásný středeční večer Vám všem!
Vítám Vás u nového Knižního tipu a zároveň se omlouvám, že jsem v pondělí vynechala rubriku Právě čtu. Měla jsem zkoušku a nějak nebyl čas ani nálada. Teď už ale opět jedeme podle rozvrhu :)
Dnes pro Vás mám doporučení na knihu Hello, Ameriko! od JG Ballarda.
Anotace z Databáze knih: Román Hello, Ameriko! je napínavým záznamem dobrodružného putování výzkumné evropské výpravy napříč americkým kontinentem po globální klimatické změně, při níž se větší část Spojených států změnila v neobyvatelnou poušť. Nejedná se však „jen" o futuristické sci-fi či utopickou vizi – jak upozorňuje v doslovu ke knize filosof Miroslav Petříček, všechny Ballardovy romány lze označit za sňatek rozumu s noční můrou. Obdobně výstižnou charakteristiku své tvorby nabízí ovšem Ballard sám, když mluví o svém psaní jako o setkání vědy a pornografie na pitevním stole: způsob, jímž proniká pod povrch, je skutečně chirurgicky přesný a nemilosrdný, ale právě proto je často až nesnesitelně blízko traumatům současného světa. Román Hello, Ameriko! je toho – přes všechnu svou (anti)utopičnost – nejlepším důkazem.
Od autora jsem zatím četla dvě knihy - z jedné jsem byla nadšená a z druhé bych byla taky - nebýt překladu. Jeho knihu High-Rise jsem přelouskala v angličtině a všem, kdo angličtinu na této úrovni ovládají, tuto knihu opravdu srdečně doporučuji (kniha v českém překladu zatím nevyšla). Příběh obyvatel jednoho luxusního mrakodrapu, který se postupně stává ostrovem násilí, sexu, boje o přežití a naprosto primitivních pudů je naprosto neskutečně napsaný a ten konec, vážení, ten konec mě totálně dostal. Byl to jeden z mála okamžiků, kdy mě autor závěrem fakt naprosto šokoval, ale zároveň jsem zpětně musela uznat, že to vlastně bylo dokonale logické. Perfektně naservírováno.
Zde najdete moji recenzi na High-Rise.
Druhou knihu jsem četla v češtině, šlo o titul Lidé milénia, a prokousávala jsem se jím i přes silný námět velice těžko. Přisuzovala jsem to překladu, který se asi zoufale snažil udržet  popředí Ballardův precizní styl a smysl pro puntičkářskou volbu slov, ale ve výsledku to textu bohužel uškodilo. I přesto však knihu všem kolem doporučuji - pokud se přenesete přes trochu komplikovanější stavbu vět, obsahově je i tato kniha neskutečně zajímavá. Titulní postava doktora Markhama je navíc naprosto geniálně napsaná - podobně jako postava doktora Lainga v High-Rise.
A právě z těchto důvodů Vám s klidným svědomím doporučím i román Hello, Ameriko!, na který se sama v dohledné době chystám. Překladatel je jiný než u Lidí milénia a já srdečně doufám, že Ballardovi tentokrát prokázal pořádnou službu, kterou si autor stoprocentně zaslouží. 
Myslím, že pozornosti českého čtenářského publika tento autor zatím uniká, ono to opravdu není úplně nejlehčí čtení, ale přesto věřím, že mu brzy přijde na chuť víc lidí. Třeba někdo z Vás, hmm? ;)
Povězte mi, znáte tohoto autora? Četli jste od něj někdy něco? Nebo se chystáte? Mimochodem, loni byl podle High-Rise natočen nový film, ale upřímně, čekala jsem od toho mnohem víc... Viděli jste ho někdo? Budu ráda, když mi dáte vědět v komentářích :)
Přeji Vám krásný večer a v pátek se stavte, budeme se seznamovat s Dokonalým cizincem :)
K
 
Každé pondělí: Právě čtu
Každou středu: Knižní tip
Každý pátek: Recenze
Speciální nedělní články: Měsíční shrnutíVýzva a Chvíle s knihou
Google+

8 komentářů :

  1. Zajímavá kniha, děkuji za tip :-)
    Přeji pěkný večer, nejlépe s pěknou knihou :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za komentář, Marcel, a jsem ráda, že Tě kniha zaujala :) Hezký večer i Tobě :)

      Vymazat
  2. Autor už mě zaujal díky Tvé úžasné recenzi na High-Rise, věřím, že se k němu někdy dopracuji, ovšem s těmito "náročnějšími" autory je to trošku složitější, člověk musí mít tu správnou náladu :)
    Měj se krásně, Kristý

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš naprostou pravdu, Hani, chce to fakt ten správný čas, který (alespoň u mě) zrovna často nebývá :) Krásný večer!

      Vymazat
  3. Knihu vůbec neznám, ale když budu mít někdy náladu na náročnější literaturu, aspoň už vím, po čem sáhnout. :)

    Krásný večer přeju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jsi, Káťo, ten správný anglo-čtenář, Tobě doporučuji High-Rise :) Mně se kniha líbila moc a myslím, že jí angličtina rozhodně sluší mnohem víc než by kdy slušela čeština (přeloženo to nebylo). Měj se nádherně!

      Vymazat
  4. Mám pocit, že jsem už možná někdy knihu zaregistrovala, ale nejsem si jistá. Možná je to tím, že tenhle žánr nevyhledávám :) Ovšem líbí se mi jednoduchá obálka :)
    Přeji krásný víkend :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář, Šári :) Taky to není úplně můj šálek, ale přesto mě Ballard zvláštním způsobem okouzlil, třeba si jednou najde i Tvoji přízeň :) Přeji krásný večer a zítra pěkný zážitek na veletrhu! :)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates