KNIŽNÍ TIP | Jíst meditovat milovat (Elizabeth Gilbert)

Přeji Vám krásný den a vítám Vás u nového knižního tipu :)
Dnes bych Vám ráda představila trochu... kontroverzní? knihu od Elizabeth Gilbert. Jíst meditovat milovat jedni milují a druzí nenávidí. Já jdu takovou zlatou střední cestou a myslím si, že kniha si své čtenáře najde.
Anotace z Databáze knih: Pouť mladé dámy za pozemskými i duchovními rozkošemi napříč Itálií, Indií a Indonésií… Elizabeth Gilbertová má vše, co se od moderní ambiciózní Američanky očekává: manžela, dům a úspěšnou kariéru. Jenže místo aby se cítila šťastná a naplněná, ji pohlcuje panika, zoufalství a zmatek. Odhodlá se tedy k radikálnímu kroku a úplně sama se vydá na roční pouť kolem světa. V Itálii studuje umění rozkoše, učí se italsky, flirtuje, nezřízeně hoduje a přibere deset nejšťastnějších kilogramů svého života. V Indii absolvuje čtyřměsíční duchovní cestu do vlastního nitra, na níž nechybí ani tak zdánlivé protiklady jako je vztek, transcendentální meditace, černý humor, mantry a vize. V Indonésii, kde se stane žačkou svérázného starého šamana, pak hledá svůj konečný cíl: rovnováhu, schopnost vybalancovat svůj život mezi světským potěšením a pravou zbožností.
Když ke knize přistoupíte s určitými rezervami, může to být vcelku milé letní čtení. Italská část rozhodně stojí za to. Přiučíte se pár rozkošných slovíček a aspoň skrz stránky si po italsku doslova pošmáknete. Další části už trochu pokulhávají, a to především díky autorčině neuvěřitelné schopnosti litovat se.
Fakt, že tahle kniha vychází z jejích vlastních zkušeností, mě udivuje. Já bych se zbláznila, kdybych byla taková fňukna a ve všem se tak nimrala. Život se nemaže s nikým a stejně se celý svět nesbalí a neodcestuje na rok do tramtárie, aby našel "své pravé já". Někdy je prostě potřeba se kousnout a vydržet, i když nás to všechno už pěkně štve.
Pokud jste ochotni tohle přehlédnout, najdou se v knize zajímavé zkušenosti a poznatky, ale chce to opravdu nastavit silný štít proti té neustálé lítosti a ublíženosti. Na druhou stranu, četba téhle knihy Vám dodá pocit, že jste neporazitelní, protože vydržíte mnohem víc než autorka.
Trochu rozporuplné doporučení, viďte? Abych to shrnula - kniha je pěkná, zajímavá, ale obsahuje strašně moc hluchých míst, ve kterých se autorka pokládá do sebelítosti a žalu nad věcmi, které normální člověk vydrží. Já ale nelituji, že jsem jí četla a minimálně ten italský začátek Vám doporučuji :)
Myslím, že film se povedl mnohem více, a také věřím, že měl mnohem víc diváků, než kniha čtenářů. Co Vy? Četli jste knihu, viděli film? Obojí? Co se Vám líbilo víc? A neštvala Vás Elizabeth trochu (hodně)? Těším se na Vaše názory!
Mějte se krásně,
K
 
Každé pondělí: Právě čtu
Každou středu: Knižní tip
Každý pátek: Recenze
Speciální nedělní články: Měsíční shrnutíVýzva a Chvíle s knihou
Google+

28 komentářů :

  1. Tenhle článek mě nesmírně potěšil, každou chvíli mi totiž tahle kniha přijde domů, tak jsem zvědavá, co na ní budu říkat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to fajn letní čtení, jsem zvědavá na Tvůj názor a přeji, ať se co nejvíc líbí :) Hezký den :)

      Vymazat
  2. Knihu jsem nečetla. Možná někdy do budoucna. Viděla jsem film, ale z něj jsem až extra moc nadšená nebyla. Nepřišlo mi to nijak výjimečné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pokud se Ti nijak zvlášť nelíbil film, kniha asi už vůbec nebude to pravé. Mně se totiž film líbil mnohem víc než knížka ;)

      Vymazat
  3. Abych se přiznala, tak se prvně setkávám s knihou i se skutečností, že existuje nějaký film. Tak nějak ale nevím, jestli by se jednalo o příběh, který by mě bavil.

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lory, film zkusit doporučuju, docela se mi líbil, a z knihy ta italská část... Ale jinak se bez toho rozhodně obejdeš :) Hezký večer :)

      Vymazat
  4. Jsem ráda, že tuhle knihu zmiňuješ. Mám ji na poličce už věky a nevím proč jsem se k ní ještě nedostala, když film se mi tak líbil (no jo, miluju Julii). I ve filmu se mi nejvíc líbila italská část, potom ještě Bali. Pevninské kultuře Asie (Indie, Vietnam, Čína) totiž moc neholduju, proto mi ta část přijde dost zdlouhavá a teď už ji vždycky přeskakuju :D
    I přes rozporuplné názory se na knihu dost těším, snad ji v létě zvládnu :)
    Měj se krásně, Kristý.
    PS: Koukám, že tento měsíc čteš, jak drak :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se moc těším, co na ní řekneš, Hani :) Film je pěkný, taky se mi vcelku líbil, Julia je famózní a ta italská část je prostě úžasná, vždycky bych se rovnou stěhovala :) A jo, docela jedu, uvidíme, jak dlouho mi to vydrží :) Měj se pěkně :)

      Vymazat
  5. Já zrovna čekám na balíček s knihou. :) Tak uvidíme, jak se mi bude líbit, každopádně film jsem ještě neviděla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak přeji, ať se Ti líbí a budu se těšit na recenzi, jsem zvědavá, v čem se shodneme :) Film pak určitě doporučuji, ten se povedl :) Měj se hezky a pěkný víkend :)

      Vymazat
  6. Túto knihu stále ignorujem, pretože ma vôbec neláka. A z toho, čo píšeš sa moje dojmy stále nezmenili a pravdepodobne dám teda šancu aspoň filmu :)) Uvidíme, človek nikdy nevie a možno si ju raz aj prečítam (inak si ma pobavila s tým pocitom neporaziteľnosti, znie to lákavo, možno kvôli tomu by som po knihe vážne siahla :D)
    Inak musím pochváliť blog, je nádherný a krásne sa s článkami hráš. Tie fotky sú na jednotku s hviezdičkou a každého obdivujem, kto vie pekne "naaranžovať" knihy :D Ja ich zväčša len niekde položím a cvaknem :)) Musím povedať, že teraz mám akési šťastie nachádzať nové a kvalitné blogy a som rada, že som i dnes na jeden taký narazila ;)) Krásny deň ti prajem...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mony, moc Ti děkuji za tu spoustu chvály v druhé části komentáře a jsem strašně ráda, že se Ti blog líbí :) Budu se těšit na Tvoje návštěvy a názory :)
      Jinak ke knize - pokud se k ní nedostaneš, o mnoho nepřijdeš. Film doporučuji, je vcelku podařený a na léto se hodí :)
      Měj se nádherně! :)

      Vymazat
  7. Vůbec jsem nevěděla, že film je natočený podle knihy. Ale když píšeš, že film byl povedenější, tak to (snad poprvé po tvém doporučení) knihu rozhodně na svůj seznam nepřidám, protože film mě ale vůbec nebavil. Já nevím, jsem prostě asi hrozně náročná. :D

    Měj se nádherně a už se těším na další články!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Káťo, dokážu pochopit, proč Tě film nebavil :) Mně se celkem líbil, ale není to každého vkus. A když knihu vynecháš, o nic fenomenálního fakt nepřijdeš :) Měj se parádně!

      Vymazat
  8. Mě prostě odrazuje hlavní námět knihy. Tím je právě to, že se mladá žena sbalí, vypadne do světa a všechno jí je jedno. Asi jsem staromodní, ale nepřijde mi to fér např. k jejímu muži :D
    Proto asi tato kniha nebude pro mě, ale věřím, že si čtenářky najde :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, v tomhle máš taky pravdu - ona se nejen permanentně lituje, ale navíc je poměrně dost sobecká. Při čtení se od tohohle musí člověk oprostit a brát to jako zápisky z cest - v ten moment to představuje příjemnou letní knížku. Chápu, že Tě kniha neláká, není to pro každého. Děkuji za komentář, měj se nádherně :)

      Vymazat
  9. Ta úvodní fotka je SKVĚLÁ! <3 Prostě krásná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aničko, moc Ti děkuji za pochvalu, jsem ráda, že se líbí :)))

      Vymazat
  10. Nevidela ani necetla, ale v planu mam urcite oboji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem zvědavá, co na to pak řekneš. Budu se těšit na recenze! :) Měj se krásně .)

      Vymazat
  11. Na tuto knížku koukám v LK už hodně dlouho. Film jsem zatím neviděla, tak uvidím, jestli si knížku pořídím a nebo zkouknu film :) Krásný víkend :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že pokud k tomu přistoupíš s tím, že autorka je trochu ufňukánek a budeš s tím dopředu počítat, že by se Ti knížka líbit mohla. Film za sebe doporučuji, ten se mi líbil :) Měj se krásně, Šári :)

      Vymazat
  12. Jů, knihu mám doma, takže se do ní mohu pustit! :) Ráda bych viděla i film :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Magdi, pokud se do knihy pustíš, budu moc zvědavá na Tvoje dojmy :) Film si pusť, ten je povedený :) Měj se krásně :)

      Vymazat
  13. :) Díky moc za tento článek! Myslím, že v pondělí by mi kniha měla přijít a já se už hrozně moc těším. Nemám ráda knihy, ve kterých se hlavní postavy neustále litují, proto doufám, že tento faktor (snaaaad) budu vnímat jinak. Opravdu moc povedený článek a já se jdu dál těšit na pondělí :). Měj se moc hezky a přeji ti příjemnou neděli, Mimozemšťanka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc Ti přeji, ať se Ti kniha líbí. Já jsem si jí vcelku užila, není to špatné čtení, ale někdy ta sebelítost působí trochu rušivě - za mě. Budu se těšit na Tvoje dojmy a Tvůj názor :) Měj se krásně a taky přeju hezkou neděli :)

      Vymazat
  14. Na film jsem koukala, respektive na jeho půlku, pak už jsem to nevydržela a vypla jsem ho. A jelikož mě nezaujal film, který je podle tebe lepší než kniha, tak pochybuji, že by to u ní dopadlo jinak :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to určitě, pokud Tě nebavil film, kniha asi nebude to pravé ořechové ;)

      Vymazat

My Instagram

Made with by OddThemes | Distributed by Gooyaabi Templates